15 Mayıs
15 Temmuz
15 Eylül diye gideriz, o ara 5. kitap hala çıkmamış olur muhtemelen diye benim de içime sindi açıkçası Daha yavaş okuyanlara da süre tanımış oluruz.
.
Aha ben, tam 15 günde bitirdim 45 gün bekliyorum
Yok yok, 1 Martta başlar bu örneğe göre. Yani etkinlik bitiş tarihinden itibaren bir 15 günde ara boşluk koymuş gibi olduk.
O sırada kitabı 5 günde bitiren ben bana kalsa çoktan başlayasım vardı (biraz sabırsız biriyimdir); bu kitap serisi özelinde etkinlik ile gideceğime söz vermiştim. Ne zaman olursa artık buradaki tarih ve zamana uyacağım.
Üst üste Sanderson okumayı benim bünye kaldırmaz, hele ki bu kadar beefy kitapları. Pek hayran da olamadım, araya başka kitaplar koymadan olmaz. Sen de Drizzt sıkıştırırsın araya ne güzel.
Kitabı geçen hafta bitirdim. Benden helalinden 8 puan aldı. 1 puanı derinliği olmayan, tek boyutlu karakterlerden, yarım puanı Shallan plotundan, yarım puanı da aşağıda rastgele sırayla yazdığım sevmediğim maddelerden kırdım.
Sevdiklerim
Hikaye akışı, prose. Olacakları gerçekten merak ettiriyor.
Köprü ekibini başta sevmemiştim ama sonra ısındım
Yaratıcılık, worldbuilding (ama bunun sevmediğim kısımları da var)
Akıl (Hoid)
Sprenler
Dalinar’ın görüleri (ve yanılıp yanlış yorumlaması)
Parshendiler ve onurları
Kaladin’in babasının küreleri çalmış olması
Kaladin’in köprü ekiplerinin güvenini yavaş yavaş kazanması
Parlayanlar, Elçiler, Yokelçiler vs. gizemi
Yokelçi - Parshmen - Parshendi iişkisi
Sadeas’ın ihaneti, Dalinar’ın hayal kırıklığı, Kaladin’in yardımı ve sonrası
Finaldeki birkaç plot-twist
Sadeas. Bakalım Oathbringer Kaladin’e nasıl geçecek.
Shallan’ın Hafıza tekniği
Harap Ovalar ve köprülü savaş teknikleri
Dalinar kısımlarından birinde Rythm of War geçiyor. Sanırım sonraki kitaplardan birinin adı bu
Sevmediklerim
Derinliksiz, tek boyutlu karakterler. Düşünüyorum ama kimse gelmiyor aklıma. Belki biraz Taravangian (ismi Merovingian’ı anımsattı)
Kitabın uzunluğu (bütün bunlar için 1000 sayfa gerekli miydi emin değilim)
Kaladin’in Parekılıç ve Zırhı reddetmesi inandırıcılıktan çok uzak maalesef.
Kaladin’in takımına Dalinar’a katılma kararını açıklamaması, onların onayını almaması
Shallan plotunun tamamı (Başta en sevdiğim bu ikili iken, rezalet bir plotla içine edilmiş. Olacakları tahmin edemeyen olmuş muydu mesela?)
Worldbuilding’e ait aşırı detaylar (kişisel tercih)
Ending. Daha etkileyici beklemiştim. Kötü değil de beklentim karşılanmadı. Daha “grand” bir şey bekliyordum.
Nefarrias ın dediği gibi Eminel Gizliel muhabbeti. Ne gereksiz bir şey, hikayeye katkısı da yok (en azından şimdilik). Laf kalabalığından bir adım ileri gitmedi
Bitirdim ve genel olarak beğendim. Neredeyse her yazdığınla hemfikirim.
Kitabın sonunda Sanderlanche’ın ne olduğunu da görmüş olduk. Çok hoştu ama hem kitabın uzunluğunu hem de görece zayıf kurgusunu örtmeye yetmedi. Ayrıca Voidbringerların Parshendi çıkması olayların epikliğini biraz törpüledi. Ölçek olarak daha büyük bir şey bekliyordum.
Heralds Elçi diye çevrilmiş sanırım. Voidbringer ise Yokelçi.
Yani İngilizcesine bakmasan, düz mantık çıkarımı ile Yokelçi’nin diğerinin tersi olduğunu düşünürsün. Yani elçi Herald ise, Yokelçi de Voidherald gibi ya da Yokelçi Voidbringer ise Elçi de Bringer gibi.
Hani üsttekileri salladım tabii ama kitabı okurken bunları hep birbirinin antisi gibi düşünmüştüm. Meğer alakasız iki kelime imiş. Yanılıyor da olabilirim ama hissiyatım böyle idi en azından.
Daha fazlası olduğunu tahmin ediyorum hocam, yoksa bu kadar ünlenmezdi sanırım. Sadece beklenti ile alakalı diyeyim. Sanderson’a fikrimi değiştirmesi için 1000 küsur sayfa daha şans vereceğim nasıl olsa.
@isos81 İngilizcedeki nüanslar kaybolmuş maalesef, çevirmene suç bulamadım ama. Devamını orjinalden devam etmeyi bir değerlendir yine de derim, ilginçtir terim karmaşası yaşatmadı. Bazı kelime seçimleri dışında akıcı da. Örnek not almayı unutmuşum, bulabilirsem ekleyeyim, bir kaç yerde o fantastik dünyayla bağdaşmayan modern kelimeler kullanmıştı Sanderbot, onu yakıştıramadığımı da not düşeyim.
2 Kitabıda bugün itibariyle bitirdim. genel olarak dünyası ve karakterlerini sevdim. seriyede devam etmeyi planlıyorum. Yer yer aksiyonu düşsede özelliklede ikinci kıtabın son bölümlerinde beni süreklemeyi başardı. Hikaye nereye varacak merak ettiriyor açıkcası.
Valla tüm Cosmere Türkçe kitaplarını okumama rağmen bende çok merak ediyorum hikaye nereye varacak. Sürpriz ve heyecan sürekli katlanarak artıyor. Merak unsuru her kitapta başka bir seviyeye evriliyor.