Kralların Yolu - Fırtınaışığı Arşivi Okuma Etkinliği

1. Kısmı bitirdim.
    Kaladin’in olduğu yerleri her seferinde zaten keyifle okuyordum bi de Dalinar’ı artık eklemiş olayım. Bu kısmın sonunda ne ararsanız var, imzasını bırakan karakter de Dalinar Kholin oldu.
4 Beğeni

Dün sayfa 200, Bölüm 15 e kadar geldim. Malum gelişmelerle biraz odak kayması yaşadım, bugün devam edebilir miyim bilmiyorum ama etkinliğe ufak bir yorum bırakayım dedim yine de.

Şu an için gayet memnunun, kitaba bol aksiyonlu girdik ancak sonrasında gerek Kaladin’in köprücü kısımları gerek Shallan’ın Jasnah Kholin’i ikna etme kısımları derken tempo düştü. Karakter gelişimi evrelerine geçti kitap. Tam buraların devam etmesinin artık sıkıcılaştıracağını düşündüğüm bir anda Birinci Kısım bitti :smile: Kitabın üzerindeki çalışmanın detaylarını bu anda anladım ( alfa/beta okumaları vs )

Doğru yerde doğru bir kesişle İkinci Kısım başlıyor, Harap ovalara geçiyoruz ve Alethlerin savaş alanını üst kademesinden görüyoruz. Krallığın soylularını ve yapısını tanırken av macerası ile tekrar tempo yükseldi :clap: .

Şimdi yukarı çıkıp sizin yorumlarınıza da göz atabilirim biraz :smile: Ama spoilerli mesajlarda sayfa ya fa bölüm numarası vermeye dikkat edelim yoksa o riski almıyorum bende hiç açmıyorum :smile: .

6 Beğeni

Üstat ben ingilizce pdf ini açtım ama neredeyse hiç bakmadım ya. Çok rahatsız edecek, anlam kaymaları oluşturacak majör hatalar yok sanırım. Beni anca böyleleri rahatsız ediyor ve ondan sonra ana kaynak dile bakıyorum galiba.

Ama bir yavanlık var mı dersen, var gibi. Biraz tekdüze çevrilmiş gibi cümleler. Terimlerin çevirileri falan çoğunlukla hoşuma gitti ama. Makinelere verilmiş, sallapati yapılmış bir çeviri gibi durmuyor.

Gerçi Jasnah Kholin’i betimlerken majör bir çeviri hatası yakalamıştım, aklıma gelmişken onu yazayım.

Jasnah hiç de öyle değildir. Uzun ve inceydi, beyaz tenli, ince siyah kaşlı ve oniks gibi koyu saçlıydı.

Jasnah was nothing like that. She was tall and slender, with clear skin, narrow black eyebrows, and thick, deep onyx hair.

Alethlerin bronz bir koyu tene sahip olduğunu, hatta kıtadaki güzellik skalasında beğenilen olduğunu zaten öncesinde okumuştuk. Jasnah da Aleth prensesi ama clear skin i beyaz tenli diye çevirmiş :sweat_smile: Bende kadını Caucasian tende hayal ettim tabi bu ilk sayfada, sonradan fark ettim görüntüyü düzelttim zihnimde :smile: .

Pürüzsüz ciltli falan diye çevrilmeliydi sanırım.

Edit: Burda da paylaşmış @Artorias ztn :slight_smile:

6 Beğeni

“Jasnah öyle değildi” yerine “değildir” yazıp sonra da geçmiş zaman kipine geçince akıcılık kopuyor işte. Benim de şikayet ettiğim bunlar.

Mesela “Köle sesini çıkarmadı. Köle yere düştü.” gibi. Bu ne abi, yazar böyle yazmış olabilir mi? Ben 3-5 çeviri hatasına majör bile olsa ses etmem, insandır hata yapar ama akıcılığı bozmak da neyin nesi. Çevirdikten sonra hiç okumuyor musunuz, burada bir anlam kayması var acaba yanlış mı yaptım demiyor musunuz…

Uzun lafın kısası, çeviri kesinlikle yazarın kaleminin hakkını vermiyor maalesef. Ama İngilizce okuyacak enerjim de olmadığı için Türkçeden devam edeceğim.

3 Beğeni

Kralların Yolu’nu az önce yeni bitirdim ve benim ilk BS deneyimimdi, ilk bu seriden başlamam ne kadar doğru bir karardı bilmiyorum ama bu kitaba bayıldım. BS yazım stili, dünya inşası, karakterlerin kendi içinde dünyası ve ilk kez karşılaştığım birçok terim ile eser beni içine çekti.

• Kaladin: Kesinlikle en sevdiğim karakter. Kitapta Kaladin’i ve Köprü Dört üyelerini tek tek tanımayı çok sevdim. İlk başlarda karakterin yer yer geçmişini okumayı pek sevmemiş olsam da, sonrasında olayların birbirleriyle bağlandığı görmek ve karakterin gelişim aşamasını seyretmek BS burada şapka çıkartılacak bir iş çıkardı, beğendim. İlk kitabı bitirdikten sonra birkaç şey aklımda kaldı: (1) Kaladin’in babasının küreleri gerçekten çaldığını öğrenmesi, (2) Tien’in orduya alınması ve Kaladin’in gönüllü olması ve (3) Kaladin’in Parezırh’ı ve kılıcını bırakıp köle olarak satılması. Bunlar bana, babasına ve Açıkgözlülere karşı hisleriyle başa çıkarken geçmişini ve bundan sonraki zihniyetini anlamamda gerçekten yardımcı oldu. Özellikle Dalinar’ın Parekılıcı’nı Köprü Dört için terk etmesinden sonra bir şeylerin değişebileceğinin farkına varması da muhteşemdi.
  • Shallan: Shallan sahneleri yalan yok ilk bölümlerinde sıkıla sıkıla okudum. Dalinar ve Kaladin Harap Ovalar’da harika savaş işleri yapıyorlardı ve o sadece bir kütüphanede takılıyordu. Jasnah’tan Ruhdökümü’nü çalmayı aktif olarak planlamaya başladığında ve hastanede Kasbal ile olan tüm olay ve zehirlenmesi anlarında benim için işler değişti. Parshendi’nin Issızlık ile bir ilgisi olduğunun ortaya çıkması da dünyamı sarstı. Shallan’ın Jasnah ile Harap Ovalar’a gitmesini sabırsızlıkla bekliyorum, ancak şimdi ailesiyle ilgili ne yapacağını da merak içerisinde bekliyor olacağım.
  • Dalinar Sadeas’ın yapmış olduğu bu ihanet beni öylesine sinirlendirdi ki kitabı bir süre elime almadığım an olmuştu. Savaş kamplarının politikasını ve Dalinar’ın vizyonlarının kötüleşen itibarına nasıl etki ettiğini okurken beğendim; ayrıca Kaladin ve çetesinin😂 Dalinar’ın koruması olacak olmasından çok mutluyum, ancak Szeth’in ortaya çıkacağından neredeyse emin olduğum için biraz da endişeliyim😔
    Genel olarak, Kralların Yolunu çok beğendim. Kesinlikle yavaş ilerliyor, ancak son 15-20 bölümde kitabı elimden bırakamadım. Daha fazlasını istemenize neden olan ilginç karakterlere sahip süper benzersiz bir dünya. İkinci kitabı okumak için sabırsızlanıyorum! Etkinlik yapıldı mı yerimi almak için can atıyorum, o vakte kadar biraz bana mola🤗
10 Beğeni

Şimdi daha iyi anladım, okuduğum chapter lardan rastgele birinin başını açıp hem ingilizce hem tr baktım hatta. Dediğin noktada bir özensizlik var gibi üstat evet. Ama ingilizcesini biraz fazla yavaş okuyabildim, hiç gözüm yemiyor şu an İngilizce :sweat_smile:

Yine de, sen son yaptığımız Kingfisher etkinliğini görseydin… :joy: Benim eşik çok düştü herhalde :joy:

@Moridin Tebrikler hocam, beğenmene sevindim :tada: Bizi biraz beklicen artık ikinci kitap etkinliğine kadar :smile:

2 Beğeni

Bu güzel yorumları gördükçe çok gururlanmam normal mi peki ? Sanki seriyi ben yazdım. :sweat_smile:

3 Beğeni

@lordmorpheus hocam ben hazır BS evrenine giriş yapmışken hem de yazarın kalemine alışmışken diyorum ki bu listeden bir faydalanayım :grinning: Parlayan Sözler etkinliğine kadar artık buradan birkaç kitaba girişirim -hızımızı alamadık malum xD-

2 Beğeni

Ben de yarıladım kitabı. Çeviri hakkıyla yapılsaymış çok daha keyif alırdım kitaptan. Bir şeyler yanlış ama ingilizcem olmadığından hedef gösteremiyorum. Sağ olsun @isos81 gerekenleri yazıyor.

Hikayede aksiyonun olmadığı yerlerde bile konuşmaların kalitesi bu tür eserlerde aradığım en önemli şey. O yüzden çeviri harici her şey harika gidiyor.

5 Beğeni

Sissoylu tabii ki ilk önerim olur ama yeni bi seriye girişmek istemiyorsan Elantris ve Savaşkıran tek kitap olarak güzel seçenekler. Hepsininin ayrı ayrı dünyası, büyü sistemi çok güzel.

4 Beğeni

Elantris ile başlarım ve sonrasında kısa hikayesini okurum. Vakit kalırsa da Warbreaker diye gider… Sissoylu’yu şimdilik listeme aldım, FI serisi önceliğim olacak.

2 Beğeni

Ben Türkçe başlayıp 4.kitapta ingilizceye geçip tamamen kaybolunca seriye 3 sene ara vermiştim. Sonra zar zor dönüp son 2 kitabı İngilizce okudum. Kesinlikle Türkçe okunmamalı imkan varsa…

2 Beğeni

Elantris BS’nin ilk romanı bazıları fantastik açıdan biraz zayıf bulabiliyo ama ben ilk onunla başladığım için bir de fantastik kitaplarda siyasi kısmın fazla olmasını sevdiğim için beğenmiştim.

2 Beğeni

Sayfa 199 sizde de bu şekilde mi?

3 Beğeni

Evet. 20 karakter 20 20…

3 Beğeni

Evet bendeki 4. baskı ve bu şekilde.

2 Beğeni

Edit: Bende jeton geç düştü, tekrarlanan satırın olduğunu şimdi fark ettim :joy:

Benimki büyük olan baskı, bu chapter 156. sayfadaymış bende :smile: Aralık 2014 baskıymış, sanırım ilk baskı. Aynı şekil tekrarlanıyor o satır.

Büyük N yüzünden 2. satırı da kaydırmışlar biraz çünkü orası da paragraf başıymış.

image

2 Beğeni

Ben de bitirdim kitabı. Çok güzeldi. 67. bölüm en sevdiğim bölüm oldu, bazı sayfaları tekrar tekrar okudum. Birçok sorunun cevabını aldık
ama bazı yeni sorular oluştu. Parshendi’ler neden Gavilar’ın suikastını üstlendiler mesela? Taravangian’ın Danilar’ı öldürtmek istemesi de mantıksız geldi. Yani Roshan’ı güçlendirmek istiyorsa zaten amaçları aynı, oturup konuşarak halledebilirler.
Devam kitabını okumayıda sabırsızlıkla bekliyorum.

6 Beğeni
  1. Baskı bende ki, düzeltmemeleri takdir edilesi. Bir kelime de değil ki nasıl gözden kaçmış anlamıyorum.
1 Beğeni

Tebrikler @Lalo bitirenler beğeni ile kapatıyor kapağı :tada: Böyle olunca okumaya devam etmek için heyecanlanıyorum :face_holding_back_tears:

3 Beğeni