Kulaklık Tavsiyesi

Bir süredir, kulaklığa göre, önceden belirlenmiş ekolayzır ayarlarını denemek istiyordum; Auto Eq ile deneyimleme fırsatı buldum.

Denediğim kulaklıklar: Superlux HD681, TRN MT1
Ses Kartı: ALC-4042 çipli Ugreen ses kartı

Tecrübelerim:
Superlux HD681 için:
headphonecom ve oratory1990’ın verdiği ekolayzır ayarları müzik parçalarındaki doğal dip sesi, görece zor duyulan enstrüman seslerini ve sibilansı yok etti. Sahnede değişiklik olmasa da atmosfer çok yapaylaştı. Low Bass arttı -kalitesi değil miktarı- hafif bir doygunluk hissi verse de sesi çamurlaştırıp tüm detayları götürdü. Ben sevmedim.

Hesuvi ve Rtings’in sağladığı ayarlar doğala daha yakın hissettirdi. Sibilans kayboldu ama küçük detaylar yok oldu, Bass ve mid biraz daha öne çıktı.
Bu ayarın az enstrümanlı, sakin parçalarda faydalı olabileceğini düşünüyorum. Yine de kulaklığın detaycı karakterini yok ettiği için bunları da sevmedim.

TRN MT1 için:
crinacle’nin verdiği ayalar kulaklığı tam olmasını istediğim gibi yaptı. Ayar öncesi kulaklık; midler ön planda, tizler miidin biraz arkasında sibilanta yakın, baslar da iddiasız ama kendini hissettirir derecede çalıyordu. Ekolayzır sonrası; midler geri çekildi, tizlerin sibilansı yok oldu, basslar bir tık azaldı ama mid ve tiz azaldığı için daha fazla belirginleşti. Ayrıca kulaklığın kendinden gelen dip ses de azaldı.

Ben bu ayardan oldukça memnunum, kulaklığın ses kalitesini oldukça yükselttiğini düşünüyorum.

Ayarları Windows üzerinden Equalizer APO aracılığıyla yaptım. Test ettiğim müzikler En yüksek kalitede Spotify listemden seçildi.

Not: Kulaklıklarda önceliğim doğal ve ayrıntılı ses olduğu için incelemelerimde bunları dikkate aldım.

Arkadaşlar yazmayı unutmuşum ben kusura bakmayın ama kulaklığım geldi 1 haftadır kullanıyorum. @autarch ve @Waxillium hocalarım çok teşekkür ederim öneriler ve tavsiyeler için KZ ZS 6 aldım :pray:

Gerçekten önceki kulaklığıma göre çok çok daha iyi özellikle toplu taşımada tek kulaklıkla sinir krizi geçiriyordum bazen o sorun gitti kulaklıkları takınca hiçbir şey duymuyorum gürültüyü çok güzel engelliyor. Hatta yolda tedbir amaçlı arada çıkarıyorum malum şoförlerin sağı solu belli olmuyor. Onun dışında kulak arkasından geçirilip kulağa takıldığı için ilk başta nasıl takılacağını anlamak falan zor oldu daha önce böyle bir kulaklık kullanmamıştım çünkü. Tabii kulağıma biraz büyük de geldi ama o sorunu kulak arkasına gelen kısmı iyice oturtarak hallettim.

Son olarak müzik benim için çok önemli günde üç dört saat müzik dinliyorum özellikle sık sık toplu taşıma kullandığım için insanların gürültüsünden beni uzaklaştırması açısından da büyük bir nimet ve giderek geliştiğini düşündüğüm bir müzik zevkim de var. Her neyse keyfim yerinde tekrar teşekkür ederim :grin:

Hayırlı olsun. Sesi hakkında ne yorum yapabilirsiniz? Mesela sesi boğuk mu geliyor yoksa ferah mı? İnce/tiz seslerde ç,ş gibi seslerde rahatsız edici bir vurgu var mı? Bir çok enstrümanın aynı anda çaldığı parçalarda görece sessiz olan enstrümanların sesleri de seçilebiliyor mu?

1 Beğeni

Boğukluk veya ferahlık açısından çok fazla ayırt edemiyorum ama bence ses gayet temiz geliyor yani vokalin sesini çok net alabiliyorum. Onun dışında arkada çalan enstrümanları güzel bir şekilde ayırt edebiliyorum ki çok fazla bilgim olmamasına karşın neyin ne olduğunu az çok anlayabiliyorum ve bu baya güzel bir şey. Tiz seslerde dediğiniz ç.ş. Gibi seslerde rahatsız edici bir vurgu yok bence. Son sorunuz hakkında gerçekten bir fikrim yok ancak yukarıda da belirttiğim gibi arkada çalan enstrümanların ayrımını çok güzel bir şekilde yapabiliyorum genel olarak. Yalnız şunu da belirteyim kulak içi olmasından dolayıdır belki ama 2-3 saatten sonra bazen kulağım yorulabiliyor bu olduğu zaman zaten arkadan geçirebildiğim için kulağımın arkasına alıp birkaç dakika tek kulağımı dinlendirdiğim oluyor. Belki ilk alışma süreci olduğu için de öyledir net bir fikrim yok açıkçası.

1 Beğeni

Enstrüman seslerinin ayrımından kastettiğim şu: Tüm enstrümanların aynı anda ve gürültülü şekilde çaldığı bir zamanda; kısa zil sesleri, arka plandaki bas gitarın sesleri, vokalistin nefes alma sesleri gibi çok önemli gözükmeyen ama atmosferin gerçekçiliğini sağlayan sesleri fark edebilip anlamlandırabilmek.

Mesela baterist parçanın bir kısmında ufaktan zile dokunmuştur ama kulaklık bunu vermediği için zilin hafif sesi gitar tarafından bastırılmıştır.
Veya bas gitarın tatlı tınıları baterinin baskın sesleri altında sönük kalıyordur.

1 Beğeni

Demek istediğinizi anladım aslında ama bunu bir parçayı dinlerken ayrımını yapamıyorum ya da ona odaklanamıyorum. Şöyle bir şey yapabiliriz aslında siz bir parça önerirsiniz ve “şu dakikalarda bu sesi duyuyor musun?” gibi bir soru sorabilirsiniz. Ben de dediğiniz parçayı kulaklıkla dinleyip sese odaklanabilirim öyle çok daha sağlıklı bir bilgi verebilirim belki :sweat_smile:

Tek tek hangi seslerin ne kadar fazla, ne kadar doğru gelmesini açıklamak benim için imkansız olacağı için test parçam olan Spotify bu parçayı bırakıyorum.

İlk bir dakikasına göz atsanız yeterli. Müzik kulağınıza hep bir arada gelen ayırt edilemez seslerden mi oluşuyor yoksa -zor da olsa- enstrümanları tek tek takip edebiliyor musunuz?

Edemezseniz sorun kulaklığımda diye düşünmeyin, hali hazırda şarkı olağanüstü yoğun ve hızlı bir şarkı. Şarkıyı ucuz farklı bir kulaklıkla dinlemek aradaki farkı anlamanıza yardımcı olur.

1 Beğeni

Gayet güzel bir şekilde enstrümanları tek tek ayırabiliyorum. Dediğiniz gibi aynı parçayı farklı ucuz bir kulaklıkla denedim. Ucuz kulaklıkta sesler çok boğuk bir şekilde gelirken ZS 6 ile sesler hem çok net hem de enstrümanları takip edebileceğim şekilde. Parçanın yoğunluğuna rağmen odaklandığım zaman enstrümanları ayırt edebiliyorum. Genelde enstrümanlardan çok sözlere odaklanan birisiyim ancak enstrümanları ayırmak da hiç zor gelmedi rahat bir şekilde aradaki farkları anlayabiliyorum.

Şöyle söyleyeyim bütün hafta ZS 6 kullanarak şarkı dinlediğim için pek fazla ayrım yapamamışım ancak diğer kulaklıkla bir deneme yapınca seslerin ne kadar net geldiğini fark ettim :grin:

1 Beğeni

Kablosuz kulaklık almak istiyorum. 70’li yılların rock müzığini 80’li yılların metal müziğini dinliyorum. Birde bilgisayrda oyun için kullanıyorum. Herkes qyc t13 öneriyor. Ama başka bir forumda sahne genişliği iyi değil demişler. Rock ve metal dinlediğim için sahne genişliği çok önemli.

KZ ZS6 Hybrid https://www.amazon.com.tr/dp/B07Z7NV22N?ref_=cm_sw_r_apann_dp_KMMPXCM51ZD9EEGMK5AQ

Üstte önerilen bu kulaklı iyi aslında ama kablolu olduğu için yanaşmıyorum. Laptop ile oyun oynarken kablo kısımları çabuk yıpranıyor. Eğer çok iyi bir ürünse bu ürünüde almayı düşünebilirim.

Emektar Piston 2 kulaklığım sonunda emekliye ayrıldı. :frowning: Artık aynısından da alamayacağım için yeni kulaklık arayışına girdim ve bu sefer kablosuz denemek istiyorum.

Piston’u bu kadar sevmemin sebebi sesin temiz olması ve dışarı ses vermemesi idi. Aynı özellikleri taşıyan kulak içi kablosuz kulaklık önerileri verebilirseniz sevinirim.

Genelde metal/rock ve J-pop/City-pop ağırlıklı müzik dinliyorum ama yine aradığım en büyük özellik sesin her ses seviyesinde temiz olması ve dışarı ses vermemesi.

Yedekte bulundurduğum bir hp kulaklığım vardı ama sesi açmadan çok kısık ve net değil. Sesi açtığımda ise gürültülü ve dışarı ses veriyor.

1 Beğeni

@Elmakurdu23 @GkiraraJ

Maksimum bütçeleri belirtirseniz yardımcı olabilirim.

@Elmakurdu23 KZ ZS6 sahne genişliği ve metal için en uygun kulaklık değil, daha çok pop, dans, elektronik türündeki müzikler için tavsiye ediliyor. Ayrıca kulak içi kulaklık tarafında düşük bütçelerde sahne genişliği fazla olan kulaklık bulmak pek mümkün değil.

1 Beğeni

Hocam 400 civarı. Kz zs6 almaktan vazgeçtim. Qyc T13 düşünüyorum herkes onu öneriyor.

1 Beğeni

Istediğim özelliklerin karşılığı olan fiyattan tamamen habersizim o yüzden bir şey diyemiyorum ama xiaomi’nin en ucuz kablosuzları mesela 100 TL’lerden 300-400’lere çıktı ve olan kişilerden denediğimde sesi dışarı veriyordu o yüzden ondan daha pahalı olacak sanırım ama 800 900 1000 TL de veremem haliyle. O yüzden mümkünse çok uçuk olmayan fiyat performans bir şey arıyorum. Yinede fiyatına değeceğini düşündüklerinizi de ekleyebilirsiniz belki gözden çıkartıp alabilirim.

Taotronics Soundliberty 97 'ye bakabilirsiniz.

1 Beğeni

Teşekkür ederim yorumlarına baktım güzel duruyor.

1 Beğeni

Ben uzun zamandır bunu kullanıyorum.

Genelde halk müziği dinlediğim için ses olaylarını çok bilmiyorum genel anlamda memnunum.

Bende olanın tek kusuru çok nadiren de olsa kutunun içinde bağlı kalmaya devam ediyor.

İki yılda iki kat artmış fiyatı.

Benim de PC için kablosuz kulak içi bir kulaklı alma düşüncem var. Redmi buds 3 lite nasıldır, deneyimleyen oldu mu?

Okuduğum yorumlara göre Xiaomi bluetooth kablosuz kulaklıklar düşük bütçelerde pek iyi ses kalitesi sunmuyorlar. Eğer ses kalitesini kablosuz kulaklığın mobil kullanım rahatlığına tercih ederseniz kablolu kulak üstü yapıda bir kulaklığı şiddetle tavsiye ederim.

Bunun dışında dinlediğiniz müzik de göz önüne alındığında Soundliberty 97 kullanmaya devam etmenizi ya da 79/53 modellerine göz atmanızı öneririm.

@Elmakurdu23

Sahnesi geniş olsa da T13’te bas kısmı (en solda 20hz-200hz arasında kalan bölüm) çok fazla. Bu durum sesi boğuklaştırıp müzikteki detayları kaybettirecektir. Rock metal için tavsiye etmem.

2 Beğeni

Peki tavsiye de bulunabileceğiniz bir kulaklık var mı? Fiyatı önemli değil.

TWS tarafında yukarıda da belirttiğim üzere Taotronics^'in belirli modelleri görece dengeli ses veriyor ayrıca ses kalitesi bakımından da beğeniliyorlar. Bu açıdan Taotronics Soundliberty 53/ 79/ 97 modellerine göz atabilirsiniz.

Bunun dışında TWS tarafında size verebilecek spesifik tavsiyem yok.

1 Beğeni

Arkadaşlar forumdakilerin de önerisiyle teknostore üzerinden aldığım KZ ZS6 kulaklık yaklaşık 1 ay sonra arızalandı. Kulaklığı telefona taktığımda kendi kendine müzik değiştirme, kablodaki her harekette müziği durdurma, ses kısma gibi durumlar oluştu. Bilgisayarda bir sorun çıkarmaması üzerine bilgisayarda kullanmaya devam ettim ancak zoom üzerinden girdiğim bi toplantıda karşı taraf sesimi alamayınca canıma tak etti. Almamın üzerinden yaklaşık 2 ay geçtikten sonra ürünü aldığım yerle iletişime geçerek onarım için geri gönderdim. Aradan 9 10 gün geçti ve bugün ürün elime tekrar gönderildi onarımı yapıldı diye ancak telefonuma taktıktan yarım saat sonra aynı sorunu yine yaşadım. Az önce mail attım ürün iadesi için ürünün iadesi onaylamadığı taktirde tüketici hakem heyetine başvuracağım. Umarım beni THH ile uğraştırmadan direkt ürün iadesi yaparlar yıldım bu meseleden çünkü :face_exhaling:

Yanlış anlaşılmasın sakın bana kulaklığı öneren arkadaşlardan yana bir sıkıntım yok kesinlikle üzerinize alınmayın lütfen. Yalnızca böyle bir durumu daha önce yaşayan oldu mu diye merak ettim. Benzer bi durumu yaşayıp sorunsuz iade yapabildiniz mi?