Malazan Book of the Fallen (Spoiler'lı Tartışma)

Akşam detay konuşalım. @Abraxas sen de bir an önce bitirmelisin. :slight_smile:

3 Beğeni

Chain of Dogs’ı yürümüşsünüz hocam, tebrik ederim. Artık siz de bizden birisiniz :smiley: .

3 Beğeni

Coltaine revive oldu evet. Ama bir daha görmeyeceğiz seride kendisini. Yine de bu kadar pis bir sona göre ufak da olsa bir moral kaynağı oldu revive.
.
Duygularını etkinlik konusuna yazsana akşam üşenmezsen, azıcık insanlar gaza gelsin. Nefarrias gidince kendimi tek hissediyorum konuda. :slight_smile:

2 Beğeni

Yazacağım. Şööööyle uzunca anlatmak istiyorum.

“Wickan! Wickan! Wickan!”

2 Beğeni

İlk kitabı okuyunca fark ediyorum, Wickan’lara ilk kitaptan değiniyor aslında Erikson reyiz. Ama biz başımıza neler gelecek bilmediğimiz için dümdüz okuyup geçiyoruz. Hatırlıyor musun mesela sen ilk kitapta Wickan’lara dair hiçbir şey?

1 Beğeni

Aa. Hiç hatırlamıyorum. Nerede tam olarak?

1 Beğeni

Yerini ben de hatırlamıyorum ama e-kitap varsa search ile çıkar. Demek istediğim ilk okumada Wickan diye bir şey geçiyor kitapta ama umurunda bile değil okurken. Çok önemli bahsedilmiyor gerçi ama ikinci okumada farklı bir gözle okuyorsun…

2 Beğeni

Aslında bayağı bahsedilmiş, evet. Hiç de merak etmemiştim o zaman “Kimse kim, napim?” demiştim. :smile: Özellikle Dujek, savaş stratejilerinde sürekli bahsediyor.

2 Beğeni

Coltaine’in son sahnesini okuduğumda ben de fena olmuştum. Sonraki kitapları okurken bile ne zaman bu olaydan bahsedilse hep içim burulurdu.

3 Beğeni

Coltaine, Bult, List’in ölümleri ayrı vurucu, nasıl öldükleri ayrı vurucu. Ölmek zorunda olmamaları ayrı vurucu. Bu gerçeğin farkında olan duvarın üzerindeki askerlerin ‘‘askeri iç çatışmalarını’’ yazarın bize anlatması ayrı vurucu. Nether, Nil, Duiker ve Coltaine’in ruhunu serbest bırakma sorumluluğunun altında ezilen Squint’in sarsıntısını okumak bambaşka. Olaylar yine böyle gerçekleşebilirdi ama yazarın bunu anlatış şekli o kadar vurucu ki Nether ve Nil’in yaşadığı şoku ben de okurken yaşadım.

2 Beğeni

Kesinlikle. Ama Erikson bu işi burada bırakmaz. Yürekleri parçalamaya devam eder. Daha kimler var kimler…

3 Beğeni

Arkadaşlar bakın ben bağımlıyım. Her gün ya da hadi iki güne bir Malazan dozumu alamazsam titreme geliyor bana.

@Abraxas DG bitmedi mi daha? Mendillerim hazır bekliyorum.

@Pyrewrath DG başlamadı mı daha? Çok şey kaçırıyorsun çooook.

@GKS MoI ne zaman başlıyor? Neler kaçırdığını hayal bile edemezsin.

@Aspergerian Hocam sen Toll the Hounds’ta mıydın?

@muaet Hocam sanki sen de bitirmedin seriyi henüz.

Aklıma gelen herkesi etiketledim. Nefarrias reyizin gidişi beni kötü etkiledi. :frowning: Ben de azıcık sizi dürteyim dedim.

3 Beğeni

Pek hoş bir yanıt olmayacak ama son olarak Bonehunters’a başladıktan sonra ara vermek durumunda kaldım. Kitabı sevmediğimden değil, gayet güzel bir kitap yine ama kişisel durumum şu anda bu kitabı okumaya uygun değil. Çok yakın zamanda baba oldum ve kişisel zamanımın tamamına yakını oğlumla ilgilenmekle geçiyor. İş hayatı ise son dönemlerde ekstra zorlu ve yorucu. Son 3 ayda 2 kitap falan okuyabildim sanırım.

Bonehunters içerisinde meşhur bir 7. Bölüm var. Herhangi bir kitapta okuduğum en detaylı savaş tasviri olabilir, oldukça uzun bir bölüm zaten. İnternette de üzerinde epey konuşulmuş olan bir bölüm. Normal şartlarda ağzımdan sular aka aka okuyacağım bir bölüm ama tersine okurken çok yormuştu beni. Yine de kitabın yarısına kadar devam ettim okumaya ama okuduğumu anlamakta zorlanıyordum. Kitapları yarım bırakmayı hiç sevmememe rağmen bu kitabı şimdilik yarım bırakmaya karar verdim. Hayatımın şu anki döneminde bu kitabın dili biraz ağır geldi bana doğrusu. İleride mutlaka tekrar elime alırım ama yakın zamanda olamayacak.

3 Beğeni

DG bitti, genel olarak çok beğendim. Sonları acıklıydı evet, büyük şerefsizlikler döndü. Embesil Pormqual’ın uçan kellesi tek tesellimiz. Laseen’in böyle bir beyinsizi High Fist yapması ne kadar mantıklı, ayrı soru. Bir bildiği vardır belki ama yoksa büyük plot hole. Duiker reyiz bile kurtulamadı. Gerçi onun ruhu ölünce QB’nin hediye ettiği şişeye transfer oldu muhtemelen.

MOI’yi de hem baskılı hem Kindle için edindim. Ne zaman başlarım bilmiyorum, herhalde biraz mola verip başka kitaplar okurum. Yine de belli olmaz, gaza gelip her an okumaya da başlayabilirim. :slight_smile:

5 Beğeni

Sıra kalabalık, azalmasına da yardımcı olmuyosun hem. :sweat_smile: Malazan’ı idareli okumayı planlıyorum, maks. 2 ayda 1 tane falan. 16 Ways bitsin Feist sıkıştırcam daha :smiling_imp:
@Abraxas Kütüphaneni paylaşsan ya sen? Biraz da onu görüp iç geçiriyim. (Gribbin’in kitabının adını okumak kolay olmadı. :sweat_smile: ) DG spoilerı için de teşekkürler. :smiley:

2 Beğeni

Önümüzdeki ay kısa kısa başka 2-3 kitap okumak istiyorum. Malazan beni gerçekten çok büyüledi. İlk kitabı beğenmiştim ama böyle sağda solda da her aklıma geldikçe anlatacak kıvamda değildi. İkinci kitabı alakalı alakasız herkese ‘‘Sana bi’ şey anlatabilir miyim? :point_right: :point_left:’’ şeklinde bahseder oldum. Stormlight Archive’ı gördüğüme önerirdim mesela ama oturup kimseye şöyle böyle diye anlatasım gelmezdi. Malazan’ı öneriden bağımsız böyle aklıma geldikçe anlatasım geliyor.

Tabii bunun yanında da kitabı okurken bir o kadar yorulduğumu da itiraf etmeliyim. İngilizcem bazı yerlerde çok yeterli gelmiyor, fazla bilmediğim kelime çıktığı zaman savaş alanlarını hayal edeceğim diye ekstra zaman harcamam gerekiyor ve haliyle biraz yoruluyorum, kitabı yavaş okuyorum. O yüzden dinlenmeye ihtiyacım var. Biraz kısa kitaplarla kendimi refresh edeceğim sonra ders yükümle beraber de yavaş yavaş sindire sindire 3. kitabı okuyup bir süre daha ara vereceğim. Okulum Pazartesi başlayacak o yüzden bir ay şöyle güzelce bi’ kendimi kitaba hazırlarım diye düşünüyorum.

4 Beğeni

Savaş sahneleri beni de yer yer yordu. Dost olsun düşman olsun birçok kabile ve klanla bir yakınlık kuramadım. Foolish Dog Clandı şuydu buydu bir kulağımdan girdi öbüründen çıktı. Benim gözümde tüm çekişme kitap boyunca şuna indirgendi: Asil Wickan Reyiz Coltaine ve Bir Avuç Sadık Askeri versus Sürüsüne Bereket Şerefsiz Çöl Bedevileri.

Lawrence of Arabia havası da vardı tüm o direnişte ve imparatorluğa kafa tutmada.

Beğenerek okuduğum kısımlar:

Coltaine abimizin ve cin Sapper’ların savaş taktikleri; Duiker’ın muharebe sırasında bir an bilinç akışına kaptırıp melankolik gözlemlerde bulunması, öteki an kılıcını kuşanıp tecrübenin verdiği ustalıkla askere dönüşmesi ve düşmanı telef etmesi; Lull’ın yaşadıklarına rağmen stoikliğini koruması; Duiker’ın yaşına rağmen istediğinde rambo gibi dövüşmesinden etkilenen isimsiz Marine ablamızın abazanlığı.

Son olarak yerlere yatıran sahne: Coltaine’in taktik toplantılarına asla katılmayan sapper yüzbaşısını kim olduğunu bilmediği için er sanması ve çavuş yapması. Koskoca yüzbaşının rütbe kaybetmesine rağmen sırıtması ve durum Coltaine’e açıklanınca herkesin kopması. Yüzbaşı yapılan onbaşı sapper’ın da sonrasında Coltaine’in toplantılarına asla katılmaması.

Erikson böyle mizah yapsın ben 2000 sayfa da okurum. Genel olarak mizah dozu yüksekti zaten, bence müthiş yakışıyor bu evrene.

4 Beğeni

Gesler tayfa kimi ariyorlardı da bulamadılar? Duiker hala oradaydı sondaki olay sırası zamana dayalıysa eğer. Onu merak ettim. Bir de neredeyse Ascendant olmuşlar o çok ilginç. Coltaine’de yumruk atıp burnunu kırdı falan.

Ben sondaki tribeın saf değiştirip Wickanlara yardım ettiği kısma çok yükseldim. Sapperlar müthiş, Iskaral’ın “Damned sappers. Who invented them? This is madness!” dediği bir kısım var çok gülmüştüm. :joy: Sonra çavuşun rütbe olayı gelince çok güldüm yine. Şura da güzel:

1 Beğeni

Duiker’ı arıyorlardı galiba. Gesler & Co.'nun Ascendant olmaya yaklaşması enteresandı. Yakışır Gesler abimize, ne diyelim. :slight_smile: Kurald Emurlahn’da vakit geçirdikleri sırada mı bir şeyler oldu, Fener’in müritleri olmalarıyla mı alakalı yoksa eskiden Kellenved’in Old Guard mensupları oldukları için mi bilmiyorum. 4. kitapta öğreneceğiz sanırım.

1 Beğeni

Vallahi hocam bence pek hoş bir yanıt oldu. Allah analı babalı büyütsün. Adı Coltaine mi oldu? :slight_smile:

Her kitabın bir zamanı var derler. Acelemiz yok. Belki birlikte okuruz. :slight_smile:

Spoiler manyağı yapmışsın ortalığı. :slight_smile: Kapatsana son kısmı, ne olur ne olmaz. Gerçi Markus spoiler’ından sonra @Pyrewrath’a üzülmediğimi itiraf edeyim. :joy: En sevdiğin karakterler kimler? Pust ve Mogora harika bir çift değil mi sence de? :slight_smile:

Sürekli birbirimizi dürtüp sonra kendimiz sudan çıkmış ak kaşık gibi davranıyoruz ya, çok gülüyorum buna. :smiley:

Hiç istemesem de ben de Türkçeden devam edeceğim sanırım. Bu arada şu oyun projesi çok hızlandı. Birkaç güne airdrop var. Link paylacağım, katılın mutlaka. Toplam 50 bin dolar dağıtacağız.

Ben de merak ettim valla. Yalnız kitap Memoris of Ice, çizim Drizzt. :smiley:

Tam olarak içimdeki hisler. Nefarrias reyiz de benzer düşünürdü (üzdü yine). Mesela WoT da aşırı sevdiğim serilerden ama duygusal olarak kalıcı değil. Burada ise her şeyi anlatıp paylaşmak istiyorsun. Bu arada beğenmedim diyene içimden saydırdığım doğrudur. :joy:

Mizahın dozu Tehol ve Bugg ile zirveye çıkıyor ama kimisi de zorlama buluyor. Eğer sevecek olursan hayatında en çok güldüğün kitap olabilir. :slight_smile:

4 Beğeni