Malazan Book of the Fallen

Zamanında Malazan’ın size uyup uymadığını anlamanız için bir Reddit rehberi göndermiştim. Onu çevirmek istedim yararı olabilir diye. Günahıyla sevabıyla çeviri aşağıda yer alıyor. Dilerim işinize yarar.

Büyük ölçekli bir epik fantastik hikaye okumak istiyorum. - Kolay Tavsiye. Birçok farklı karakterin olduğu ve farklı kıtalarda geçen bir hikaye. Malazan demek ölçek demek.

Derin fantastik karakterler okumak istiyorum, onları yakından tanımak ve anlamak istiyorum. - Geç. Malazan’da birçok büyük karakter var. Bazıları benim tüm kurgu edebiyatındaki en sevdiğim karakterler ancak karakter işi diğer kitaplara göre çok farklı olarak ele alınmış. Erikson’ın yakın zamanda bunla ilgili bir yazısı var. Ona tamamen katılmama rağmen insanların karakter konusundaki şikayetlerini de anlayabiliyorum.

ÇN: Erikson’ın eleştirilere verdiği yanıt: Facebook Post
ÇN: Karakter gelişimi ile ilgili benim de ufak bir araştırmam olmuştu. Genel kanı şöyle: Bu seride karakter gelişimi yok çünkü karakterler zaten gelişip de gelmiş, o yüzden gelişmelerine değil, geliştikten sonra yaptıklarına tanık oluyoruz.

Ana tema ile iç içe geçmiş irfan (lore) ve dünya yaratımı (worldbuilding) olan bir kitap istiyorum. - Kolay tavsiye. Malazan demek irfan demek, tarih demek, mitoloji demek.

ÇN: Hatırlarsanız Malazan’ı Net Geo Wild yerine History ve Discovery Channel’a benzetmiştim

Uzun serilerden yoruldum ve 10 kitaplık bir seriye başlamak şu anda benim için çok fazla. - Tavsiye. Malazan’la ilgili bir yanılgı var, o da eğer başlarsanız 10 kitabı da bitirmek zorunda olduğunuzdur. Aslında, 2 duoloji ile başlıyor: Gardens of the Moon + Memories of ice (1 ve 3. kitap) ve Deadhouse Gates + House of Chains (2 ve 4. kitap). Bu iki duoloji farklı kıtalarda geçiyor, farklı karakterler yer alıyor ve amaçları da tamamen farklı. Sabir fikirli (hardcore) hayranlar 10 kitabın da sırayla okunması gerektiğini, ancak bu sayede serinin kavranabileceğini savunuyor. Ancak bana göre herhangi bir duoloji ile başlayıp bitirdikten sonra serinini size göre olup olmadığına karar verebilirsiniz. Eğer duolojilerden birini sevmezseniz, zaten geri kalanı da sevmezsiniz.

Grimdark bir kitap istiyorum. - Geç. Birçok ölüm, işkence, savaş gibi konular sebebiyle karanlık olabilir ancak “grimdark” serinin temalarından birisi değildir. Bu seri tamamen merhamet, umut ve şaşırtıcı şekilde arkadaşlık üzerinedir. Bir arkadaşım zamanında “Malazan Arkadaşlığı büyüdür” demişti, ve ben de evet haklı diye düşünmüştüm.

Kaygısız bir okuma deneyimi istiyorum. - Geç. Her ne kadar ana mesaj merhamet olsa da, merhameti gösterebilmek için Erikson karakterleri çok zor durumlara sokmayı tercih ediyor. Hatta bazıları korkunç şeyler yaşıyor. Hiçbir şekilde eğlenceli bir macera değil. Bu seri tamamen savaş üzerine, başından sonuna kadar.

Romantizm olan bir kitap istiyorum. - Kesin geç. Yapma. Hayır.

ÇN: Bu konuda @nefarrias_bredd ile bir konuşmamız olmuştu. Bize göre romantizm (aşk) seride birçok karakter arasında var ama ana temalardan birisi değil.

“Bromance” olan bir kitap istiyorum. - Kolay Tavsiye. İnsanların o kadar derin arkadaşlıkları var ki sizin kendi arkadaşlarınızın da öyle olmasını diliyorsunuz. Tehol ve Bugg, Gesler ve Stormy, Toc ve Tool, Icarium ve Mappo gibi. Bunların bazıları beni ağlatmıştı (ÇN: Beni de). Serinin en iyi parçalarından birisidir “bromance”.

Aksiyonun bol olduğu ve hızlı ilerlemeli bir kitap istiyorum. - Geç. İlerleme hızı bazen yavaş olabiliyor. İnsanlar bir yere ulaşana kadar birçok bölüm geçiyor. Ama her zaman bir şeyler oluyor, bu yüzden yoğun (dense) olarak tanımlanıyor. Her zaman yeni bilgiler, yeni olaylar ve yeni karakterler veriliyor. Bu yüzden, bazen yavaş olsa da, asla sıkıcı olmuyor. Aksiyon sahneleri ise gayet iyi fakat bunlar görece az ve aralarında bazen uzun süre geçebiliyor.

Klasik fantastik kinayeleri ve konusu olan bir kitap istiyorum. - Geç. Bazen kinayeler olsa da, Erikson ya bunları parçalıyor ya da tamamen reddediyor. (ÇN: Bu kısmı hatalı çevirmiş olabilirim).

Klasik ırkların olduğu bir kitap istiyorum. - Geç. Buradaki tüm ırklar tamamen Erikson’ın zihninden geliyor. Bazı ırkları diğerlerini çağrıştırsa da, tamamen kendi üretimi.

Çeşitli rollerde insanların olduğu bir kitap istiyorum. - Tavsiye. İnsanlar farklı ırklardan, kültürlerden ve inançlardan geliyorlar ve bir arada çalışıyorlar.

Sıkı bir büyü sistemi olan bir kitap istiyorum. - Geç. Büyü sistemi belirsizdir, hayranlar hala tam olarak nasıl çalıştığını anlamaya çalışmaktadır. Bu sistem işlemektedir çünkü o dünyaya bir gizem ve birisi güçlerini ortaya koyduğu zaman da hayranlık hissi katmaktadır.

ÇN: Erikson bunu bilerek böyle yaptığını (yani büyü sistemini bilerek böyle belirsiz bıraktığını) röportajlarında defalarca söylemiştir.

Erkeklerin ve kadınların eşit olduğu bir kitap istiyorum. - Tavsiye. Bu dünyada herkes, kadın erkek ayırt etmeksizin, büyü yapmayı öğrenebilir. Malazan İmparatorluğunun bir İmparatoriçe’si vardır (üstelik bu pozisyonu evlenerek de elde etmemiştir), ve bu İmparatoriçe’nin ordusunun bir kısmını bir kadın yönetmektedir. Malazan ordusunda da birçok kadın ve erkek yan yana savaşmaktadır.

Çok fazla karakterin olmadığı bir kitap istiyorum, fazla insanı takip etmek benim için zor. - Geç. Toplam 690 karakter yer alıyor. Erikson bunu gerçek dünyaya benzemesi adına yaptığını biliyorum, ve bunu bir kurguda mümkün olabildiğince başarıyor ama lanet olsun, bunun da bir bedeli var.

Ateist temalı bir kitap istiyorum. - Geç. Malazan dünyasında tanrılar gerçek, kendi farklı karakterleri var ve sık sık ölümlüler ile etkileşime geçiyorlar.

Askeri fantastik bir kitap istiyorum. - Tavsiye. Seri savaş, taktikler, ordu tertibi, coğrafya ve haritalarla dolu.

Beni duygulandıran bir kitap istiyorum. - Tavsiye. Beni ağlatan bir iki seriden birisi (ÇN: Beni de :sob: )

Gerçek hayat karakterlerinden (life characters?) daha büyük bir seri istiyorum (ÇN: Vallahi anlamadım bu nedir). - Sıkı Tavsiye. Birçok en havalı Tanrı, yarı tanrı, general, savaşçı ve büyücü tüm güçlerini ortaya koyuyor ve bunlara şahit olmak olağanüstü oluyor.

Mükemmel diyalogların olduğu bir kitap istiyorum. - Geç. Bazı diyaloglar çok güzel olsa da bazıları katı olabiliyor. Toplamda her iki türden de var.

Her şeyin bana detaylıca anlatıldığı bir kitap istiyorum. - Kesin geç. İyi ya da kötü açıklama yok.

ÇN: Bu konu da çok konuşulan şeylerden birisi. Kimileri eleştiriyor, kimleri de kitabın asıl değerinin tekrar okumalarda çıktığını savunduğu için daha çok seviyor. Bazı açık kalan yerler de Ian C. Esslemont tarafından dolduruluyor.

Olayların sona doğru kızıştığı bir seri istiyorum. - Tavsiye. Gücün buluşması (yakınsaması) en büyük temalardan birisi. En sonda kitaplardaki güçler bir araya geliyor ve olaylar patlak veriyor.

Müthiş bir yazım stili olan kitap istiyorum. - Belki. Malazan’da yazım stili kişiler için vur ya da ıskala (hit or miss) şeklindedir. Başta nefret etmiştim, ama şu anda kabul etmem gerekir ki favorim. (ÇN: Burada örnekler var ama çevirmesi zor geldiği için atlıyorum o kısmı, merak eden için aşağıya orijnial halini koyuyorum).

Karşılaştırma

Average fantasy book: Ned, an immortal demigod, now the outcast of the holy order he served, saw a sandwich on the table in front of him. Hunger gripped his stomach, his mouth watering at the sight of that juicy bacon. He had to approach it, even though he knew he would be punished for stealing. Alas, hunger got the better of him and he went for it.

Erikson: He entered the room, only to see a sandwich laid out on the table in front of him. Was he so famished that he would break the sacred oath he made a millennia ago? He did not know. He only knew that with strange eons passing he would become enslaved to his material form, now bitter and an old shell of his former self, no sandwich in the Seven Cities could satiate his hunger. Yet for the time being, this would have to suffice.

Siyasi entrikaların olduğu bir kitap istiyorum. - Geç. Biraz var ama çok önemli bir konumda değil.

Fantastiğe giriş yapmak istiyorum. - Geç. Yeni okuyucular için bunaltıcı gelebilir (ÇN: Malazan bir başlangıç değil sondur demiştim zamanında :slight_smile: )

Suikastçıları severim. - Tavsiye. Erikson da seviyor onları. Büyücü, casus, lonca, hırsız, ordu, ordu karşıtı suikastçılar yer alıyor.

Yazarın karakterleri öldürmesini sevmiyorum. - Geç. Birçok insan ölüyor ancak Erikson bunun üstesinden çok iyi geliyor.

Çok fazla POV (Point of View) olmasını sevmiyorum. - Geç. Çok fazla PoV var.

Kaliteli mizah ve gerçekten komik sahneler olan bir kitap okumak istiyorum. - Tavsiye. Deadhouse Gates (ÇN: 2. kitap) yüksek sesle güldüğüm ilk kitap oldu.

ÇN: Erikson mizah konusunda bence çok başarılı. Çok üzücü bir sahnenin hemen arkasından bile sizi güldürmeyi başarabiliyor.

Savaşların heyecanlı olduğu bir kitap istiyorum. - Tavsiye. Genellikle aksiyonun ortasında olacaksınız ve ne olup bittiğine dair de genel bir fikriniz olacak.

Ejderhalar, şekil değiştirenler, canavarların ve diğer fantastik yaratıkların olduğu bir kitap istiyorum. - Tavsiye. Sadece dekor olmayan, hikayede önemli rolü olan birçok ejderha ve diğer fantastik karakter yer alıyor Malazan’da.

63 Beğeni