The Second Apocalypse

Başka bir başlıkta bu seriden bahsederken @isos81 hocamın çevirdiği rehber gündeme gelmişti. Canım sıkılınca bu seri için de benzer bişey yazayım dedim.

Büyük ölçekli bir epik fantastik hikaye okumak istiyorum. - Meh. Epik, ama ölçek büyüklüğü bu serinin ön plana çıkan bir yönü değil.

Derin fantastik karakterler okumak istiyorum, onları yakından tanımak ve anlamak istiyorum. - Tavsiye. Earwa’da çok ilginç şahsına münhasır karakterler var, bu seride bunların bazılarını fazlasıyla yakından tanıyoruz.

Ana tema ile iç içe geçmiş irfan (lore) ve dünya yaratımı (worldbuilding) olan bir kitap istiyorum. - Tavsiye. Earwa açıkçası çok garip bir yer ve inanılması güç olabilir ama dünyayı kaçınılmaz olarak tanık olduğumuz haline getiren uzun ve derin bir tarih var.

Uzun serilerden yoruldum ve x kitaplık bir seriye başlamak şu anda benim için çok fazla. - Geç. Seri Hiçbiryerin Prensi(3 kitap) ve Tanrı(?)-İmparator (4 kitap) olarak ayrılsa da sadece ilk üç kitabın tek başına yeterli, bütün bir deneyim sunduğu pek söylenemez.

Grimdark bir kitap istiyorum. - Kolay Tavsiye. Seri dibine kadar grimdark arkadaşlar.

Kaygısız bir okuma deneyimi istiyorum. - Geç. Earwa’da kim kaygısızmış ki siz kaygısız olasınız :roll_eyes:

Romantizm olan bir kitap istiyorum. - Kesin geç. Yapma. Hayır.

“Bromance” olan bir kitap istiyorum. - Geç. Çıkar ilişkileri, ihanetler, zamansız ölümler arasında pek bromance’e fırsat kalmıyor denebilir. Bu bromance eksikliğinin kendi başına bir tema olup olmadığı ayrıca tartışılır bu arada.

Aksiyonun bol olduğu ve hızlı ilerlemeli bir kitap istiyorum. - Meh. Aksiyon, orda olduğu zaman çok hızlı, akıcı ve epik. Ama aksiyon pek sık yaşanmıyor.

Klasik fantastik klişeleri ve konusu olan bir kitap istiyorum. - Geç. Bu seri, okuduğum en kendine has, en benzersiz seri.

Klasik ırkların olduğu bir kitap istiyorum. - Geç. Bazı ırklar bazı yönlerden biraz tanıdık gelse de genel olarak özgün ve deconstructive.

Çeşitli rollerde insanların olduğu bir kitap istiyorum. - Tavsiye. İnsanlar farklı ırklardan, kültürlerden ve inançlardan geliyorlar ve ekseriyetle birbirlerini öldürüyorlar.

Kuralcı büyü sistemi olan bir kitap istiyorum. - Meh. Brandon Sanderson kitapları kadar detaylı hakim olmayı beklemeyin, ama büyünün kuralları pek çok seriye göre daha net ve nasıl çalıştığını az buçuk anlayabiliyoruz.

Erkeklerin ve kadınların eşit olduğu bir kitap istiyorum. - Geç. Alakası bile yok. Bu da bazen fazlasıyla rahatsız edici yollarla gözümüze sokuluyor.

Çok fazla karakterin olmadığı bir kitap istiyorum, fazla insanı takip etmek benim için zor. - Tavsiye. Figüran çok var ama temelde takip ettiğimiz karakter sayısı 3-4’ü geçmiyor.

Ateist temalı bir kitap istiyorum. - Hım. Bu olaya ne desem bilemedim, çok garip. Ama tanrılar var ve bazıları gerçek gibi görünüyor.

Askeri fantastik bir kitap istiyorum. - Tavsiye. Kitapların odağında olmasa da büyülü büyüsüz bolca çatışma, savaş, dövüş, vs. görüyoruz; taktiklerine hakim oluyoruz.

Beni duygulandıran bir kitap istiyorum. - Meh. Yürek dağlayan trajediler yaşanıyor kitapta ama yürek dağlanmasıyla "duygulanmak"ın farklı şeyler olduğu savunulabilir.

Epik, gerçeküstü karakterler görmek istiyorum - Meh. Bu tarzda karakterler ya da düşmanlar var ama sayıları çok az. Genelde karakterler büyücü müyücü de olsa normal insanlardan oluşuyor.

Mükemmel diyalogların olduğu bir kitap istiyorum. - Bu da meh. Biraz kişiden kişiye değişebilen bir şey bu gördüğüm kadarıyla.

Her şeyin bana detaylıca anlatıldığı bir kitap istiyorum. - Geç. Zaman zaman çok üstü kapalı, adeta şifreli bir dille anlatım var.

Olayların sona doğru kızıştığı bir seri istiyorum. - Tavsiye. Olaylar kızışıyor hocamlar.

Müthiş bir yazım stili olan kitap istiyorum. - Geç. Yazım stiliyle öne çıkan bir seri değil gördüğüm kadarıyla.

Siyasi entrikaların olduğu bir kitap istiyorum. - Tavsiye. Bir ASOIAF değil, ama entrikalar bu hikayenin önemli bir parçası.

Fantastiğe giriş yapmak istiyorum. - Geç. Kendinize bu kötülüğü yapmayın.

Suikastçıları severim. - Geç. Bu seride pek yoklar. En azından alışılagelmiş haliyle.

Yazarın karakterleri öldürmesini sevmiyorum. - Tavsiye. Çok derine girmiycem.

Çok fazla POV (Point of View) olmasını sevmiyorum. - Tavsiye. En fazla 4-5 tane POV var.

Kaliteli mizah ve gerçekten komik sahneler olan bir kitap okumak istiyorum. - Geç. Mizah kesinlikle bu serinin güçlü bir yönü değil.

Savaşların heyecanlı olduğu bir kitap istiyorum. - Tavsiye. Özellikle büyülü savaşlar aşırı heyecanlı ve sürükleyici.

Ejderhalar, şekil değiştirenler, canavarların ve diğer fantastik yaratıkların olduğu bir kitap istiyorum. - Tavsiye. Çok garip yaratıklarla karşılaşacaksınız.

Ek: Felsefi tartışmaları, sayfalarca introspection (içbakış?) okumayı seviyorum - Şiddetli tavsiye. Bu konuda tek rakibi Dust of Dreams (Malazan #9).

11 Beğeni