Ciltli Malazan’lar yola çıkmaya başlamış. Okumaya başlamak için 3. kitabı mı beklesem.
Başla işte herkesle beraber. 6-7 ay beklemene ne gerek var?
Birinci kitabın hikayesine ikinci de ara verilip üçüncüde devam ediliyormuş ya, 1 ile 3 arasına çok zaman koymayayım diye düşünmüştüm.
O zaman da 2 ile 4 arasına çok zaman koymamak için 4.yü beklemek istersin. Bu böyle devam eder.
Elbette forumla birlikte okumak daha iyi olur, üzerine konuşuruz.
Ama belki 2. kez okurken bu yapılabilir, 1-3, 2-4 gibi.
Okuyacağından adım gibi eminim boşuna beyin fırtınası yapma.
Ben geldiğim yere kadar memnunum. Karışık evet ama ümit vaat ediyor ve okunamayacak kadar da karmaşık değil. Sadece isimlere karar vermek lazım. Türkçe çevirileri ya da orijinal halleri. Yoksa bir ton insan için iki ton isim akılda tutmak gerekiyor.
Hahi işte görmek istediğimiz Alper bu.
Biraz zaman gerek, özellikle ilk kitapta.
Buna da zamanla alışıyor insan. Hem, bir ton karakter daha gelecek.
Benim favori karakterim de Mallick Rel
Henüz okumadım ama tahminim Malazan’ın zor yanı karakter bolluğu. Bu kadar karakteri ve onların neler yaptığını akılda tutmak zor olabilir.
Başta evet ama sonradan alışıyorsun. Ayrıca reread veya guide ile desteklersen de süreç iyice kolaylaşıyor.
Karakterlerin zaten çoğu “yittiği” için, az ve öz karakter kalıyor da demek isterdim ama hiç de az kalmıyor.
Reread’leri çevirme işi vardı konuşuluyordu bi ara ne oldu o iş?
Ona kim söz verdi bulamadım. Ben bugün baktım da vaktim yok. Guide ise bitmek üzere.
Çevireceğini söyleyen arkadaş o işi hallederse büyük iyilik yapmış olur.
Guide’ın çevirisi bitti. Yarın üstünden geçip hataları kontrol eder, sonra da paylaşırım. Guide’ın sonunda şöyle bir şey gördüm:
Kitap 1991’de bir film senaryosu olarak başladı ve daha sonra Erikson onu roman biçimine dönüştürdü ve 1999’da yayınladı. Bu da kitabın neden farklı hissettirdiğini açıklayabilir.
Bunu bilmiyordum. Eğer böyle ise diğer kitaplar ile ilk kitap arasında neden bu kadar büyük farklar olduğunun en önemli sebebi olabilir bu.
Senaryo gibi zaten. Sahne sahne kitap. Akıcılığı bozan bir durum bu. Diğer kitaplar daha iyi o zaman.
Ikinci ve üçüncü kitaplar şaheser. Sekizin de eksik kalır yanı yok. Diğer kitaplar da muazzam ama en iyisi bana göre bu üçü.
Birinci kitapla aralarında da dağlar kadar fark var.
Üç çok iyi gerçekten
Memories of Ice’ın köpeğiyiz ama Bonehunters’ın hakkını yemeyelim hocamlar
Hadi hayırlısı diyelim
Ben beğendim ya ilk 150 sayfa itibariyle. Atmosfer baya karanlık.