Yok hocam yanlis hatirlamiyorsam 4. Sezondan sonra dizi ile iliskisi kesildi martin in. Son bir kac sezonda ne oldugunu televizyondan izlediginde ogrendigini soylemisti acikca. Ha su oldu bu yillar once ölürüm kalirim belli olmaz ama ben seriyi ana hatlari ile su tarzda bitirmeyi planliyorum diye soylemistir yapimcilara. Yapimcilar da o fikirleri alip kendi salakliklari ile harmanlayip o sacma sezonlari yapmistir. Buz ejderhasinin suru yikmasi, tum karakterlerin ejderhalarin winterfell de toplanip son direnis yapmasi, jon snow un kimligi falan cok buyuk olaylar. O salak yapimcilar akil edemez oyle seyleri. Bunlar martin in planlaridir. Alti dolu gelse agzimiz acik izlerdik ama bok ettiler. Kitaplarda bu ana olaylar yasansa bile cok daha mantikli, alti dolu ve sasirtici sekilde gelisecektir. Duvara bir tane okcu koymadan kale savunmasi olmaz en azindan kitapta.
Ben de hbo disinda bir yere guvenmem dizi konusunda ama adamlar bir 10 sene daha game of thrones spinnoff lari ile ekmegini yiyecekler. Malazan a girmezler hayatta. Amazon ve netflix te agizlarinin payini aldi. Ben diziden umitli degilim. hakkiyla ancak buyuk butceli sinema filmi olarak cikar bence. Tabi en az 5-6 filmlik bir franchise olarak planlanlanmasi lazim.
Aslında yapılabilir, diyaloğa bağlı bir şeyden bahsediyoruz. Yemek sahnesini çıkarmış, Yueh’in kısımları kırpılmış, iki tarafın söyleminde olan dini terimleri Fremen halkına kullandırtmış sadece. Bunlar tek başına filmde olsa o ton kısmen yakalanılabilirdi. Bir kısım beyaz kurtarıcı hikayesi bir kısım Irak-Amerika alegorisi gördüğünü düşünerek izliyor o yüzden. Oysa hiç alakası yok. Hoş, ben Villeneuve’ü seviyorum. Arrival, Bladerunner 2049 gibi filmleri de yapmış birisi. Bence iş yapım şirketiyle alakalı.
Serpiştirilebilirdi derken kastım buydu aslında. Bende size katılıyorum. Oradaki çekince stüdyo mu yoksa yaşadığımız (Dünya için konuşuyorum) hassas toplum ( mutlaka bir kısmın herhangi bir konuda alınması) mu ? Belki de Villeneuve, daha açık bir ton seçip ya da en azından koyu tonları bir kesime yükleyip herkesin izleyeceği, saçma sapan aslında hiç olmayan sebepler yüzünden daha az izleyiciye ulaşacak kaygısı olmadan epik bir film yapmak istemiştir. Neyse sonuçta önemli olan severek okuduğumuz eserleri hayal ettiğimiz gibi ya da ona en yakın şekilde seyretmek. Ne de olsa biz eserin içeriğini biliyoruz. Birde unutmadan ekleyeyim; kötü bir iş kötü bir örnek ile savunulamaz ama genede bu gözler Foundation, Rings of Power, Wheel of Time vb. gördü.
Not: Biraz konudan bağımsız olarak belirtmeden geçemeyeceğim bir konu daha var. Dr. Yueh’in çok amiyane tabirle satış nedeni çok ucuz değil mi ? Yani Harkonnnenlerden o kadının çıkamayacağı böyle zeki bir insan için düşünülmesi çokta zor olmasa gerek.
@nefarrias_bredd seride ilk kez burada mı geçiyor. İlk 3 kitapta okuduğumu hatırlamıyorum. ![]()
Heheh. İlk kez 4. kitapta görüyoruz diye hatırlıyorum hocam ben de.
Kitabı bitirmişsin neredeyse ![]()
100 sayfa kaldı. Akşama bitmese bile yarın gündüz her türlü biter.
Bir şey kalmamış. Ben şu an 3 kitap birden okuyorum
Hepsi de kalın kalın, bakalım nasıl bitireceğim ![]()
Kendine çok yüklenme bu kadar. ![]()
Bence genel olarak frank herbert sanılanın aksine iyi bir kurgucu değil.Her kitabinda önemli tembel yazarlıklar yapıyor. Ilk kitapta finalinden tut o olayların yolunu açan Yueh gibi yerlere kadar. Ama Bunu da benzersiz yazarlığı ile çokça kapatıyor. Orası ayrı. En eşsiz en özgün eserleri veriyor.
Asimov’da da benzer düşünüyorum. Robot serisi pek iyi kurugusu olmamasi disinda iyi bir polisiye de değil ama bunları farklı gezegenlerdeki anlatılari ile iyi şekilde kapatıyor. Vakif’ta da Vakıf İleri seviyesine yakın bir eserde veremedi ( son kitabi oldugu için ayrı bir üzüntü).
The Complete Robot derlemesindeki birkaç hikaye dışında onu da dışarda bırakıyorum, orada da çok güzide hikayeler var.
Bu aralar Asimov’u beğenmeyen çok fazla insan görüyorum. Şahsen ben tüm kitaplarından çok severek okuyorum.
Bilakis cok severim. Sadece kurgu konusunda yazdim. Yoksa Vakif İleri gibi bir eser veren kişiye en kötü şükran borcum vardır.
Zincirler Hanesi’ni şimdi bitirdim arkadaşlar. Fakat aklımda tek bir soru var. Ve alakasız da sayılabilecek bir tahmin.
Karsa kitapta bir dev olarak biliniyor ama savaş diğer yerlerde devam ederken, Bidithal dahil diğerlerini öldürürken nasıl farkedilmiyor? Çünkü bir anda yakalayıp etkisiz hale getiriyor hedefindekileri. Yoksa bu 7 tanrı ile Karsa’nın olduğu bölümde bir şeyi mi kaçırdım ben?
Tahminim ise; son sahnelerde Karsa, Bulunmamış 'Siballe’yi denize atıyor ve başka bir sahnede ise Onrack’ın sevdiği yani elinde olan kadın 'Siballe mi?
Karsa’ya büyü işlemiyor, muhtemelen bundan dolayı büyücülere karşı görünmez olabiliyor. Bir de dev olsa dahi çok çevik; avına, düşmanına sinsice yaklaşabiliyor.
İkinci soruyu kitbı bitirdikten sonra cevaplamaya çalışacağım.
Ah benim tembel zihnim. Şimdi hatırladım. Bir sahnede Karsa’nın üzerine büyü yapılıyordu ama o etkilenmeyip sihri yarıp geçiyordu. Teşekkür ederim. ![]()
Dev konusuna gelince de @isos81 yardımcı.
Dördüncü kitabı yeni bitirdim. Bir süredir damağımda bu denli lezzetli bir edebi tat bırakan kitap okumamıştım; karakater gelişimi, aksiyonu, olay örgüsü, felsefi temeli, ters köşeleri, tasavvur ettirebilme kapasitesi vb. birçok yönden muazzam bir kitaptı.
Bununla birlikte ne yazık ki önceki kitapları uzun süre önce okumuş olmam nedeniyle hatırlamadığım veya okurken hatırladığım birçok bilgi vardı. Seri tamamlandığında kesinlikle tekrar okuma yapmak gerekiyor.
Karsa abimi meğer önceden tanıyormuşuz da haberimiz yok.
Sizce şu ana kadarki en iyi Malazan kitabı hangisiydi? Genelde 2 ve 3 deniyor ama 4 ve 5’i daha çok seven bir sürü insan olduğunu gördüm.
Dördüncüyü iki ve üçten daha fazla sevdim çünkü okurken evreni daha iyi tanıyordum. Onun dışında tarafsız olarak değerlendireceksem hepsine eşit puan verirdim. O puan da 9/10 olurdu.
İlk kitap beceriksizce ama doğru yere atılmış bir ilk adım olduğu için onu değerlendirmeye almadım.