Fantastik edebiyat bağlamında çok iyi olsa da 2 ve 3.kitapların üstüne biraz sönük kaldı. Hatta zaman zaman ilk kitaptan da fazla sıkıldığımı söylemeliyim. Karsa favorilerimden değil ama şerefsiz tanrılara ve diğer evren canlılarına karşı böyle bir karakteri okumak oldukça keyif verici. Baba figürü gibi karakter. Sakat tanrı çok mu sıkıntı çıkaracak? Kellor gibi namussuzlar mı etrafta çoğaldı? Karsa halleder.
Leoman ve Malazlar dışındaki tüm çöl povlarında biraz sıkıldım. Onarck karakterinin bulunduğu povlarda biraz sıkıcıydı açıkçası fakat bunun bir sebebi de diğer kitaplarla araya çok zaman girmesi sanırım, bazı anahtar lore bilgilerini unutuyor insan. Birde daha önce de demiştim Erikson reisin tek sevmediğim yanı sanırım 3-4 belki de 5 kitap sonra önemini göreceğimiz karakterlere çokça POV yapması. Hadi 2.kitapta Mappo hoş sohbetliydi, Icarium ise muazzam bir varlık evren adına okuması heyecan verici. 3.Kitapta Itkovian ve Destriyan(yanlış yazdım sanırım) düsturları olan, sağlam kişilikleriyle öne çıkan, çok zorlu şartlarda tanıdığımız karakterlerdi de bu sefer Onarck badisinin kısımlarında baya sıkıldım. Hatta diğer dediklerimden bağımsız yer yer İnci ve Lostral bölümleri de baymadı değil.
Her geçen kitapta evreni daha iyi anlayışımızdan dolayı, genel olarak Malazan serisine dair daha fazla düşündürdü 4. kitap beni. Her karakterin gri olmasından bahsederiz de eski imparator bildiğin iyi bir karaktermiş gibi geliyor Kesici’nin tahminleri tutuyorsa. Adamı sevmemek elde değil, isterse Imass’ları kullanarak tüm evreni fethederdi fakat böyle bir imparatorluğun hemen dağılacağını bildiği için daha dolambaçlı bir yol tercih etti. Malazan imparatorluğunun faydalarını Karsa bile anlamışken, İmparatorluğun çokça acı çektirmesinin yanında Roma gibi gittiği yere gelişimde getirdiğini düşünürsek, nihai iyi taraf İmparatorlukmuş gibi geliyor. Bir yerde Laseen’in de planın parçası olabileceği iması vardı, eğer böyle bir şey çıkarsa şapka çıkarırım.
Öyle ya da böyle okuması keyifli, tekrardan Malazan evrenine kaçabildiğim bir kitap oldu. Diğer kitapları iple çekiyorum fakat 6. çıkmadan sanırım 5. kitabı okumayacağım.
Malazan her zamanki gibi tadını damağımızda bırakmışken, spoiler uğruna bile olsa(yanlışlıkla aldığım ve sonra yanlış yorumladığım bir spoilerden sonra girmiyordum xD) redditte gezeyim dedim. Herkesin favori kitapları arasında Midnight Tides mutlaka bulunuyor. Ben niyeyse, seriden biraz ayrı olduğu için pek sevilmiyordur diye düşünüyordum da kendi içinde başlayıp biten bağımsızmış gibi duran güzel bir hikayesi var sanırım. Erikson reisin final yapıp, yapmayacağı konusunda da bilgilendirici olacaktır herhalde. Hala direkt okumakta kararsızım ama çıksan da bir bakalım, evrenden çok uzak kalmakta istemiyorum kötü etkiliyor deneyimi.
Galiba yeni bir baskısı yapılıyormuş, serinin birinci kitabı için kapak gelmiş, muhteşemmiş, birilerine onay - imza için göndermişler. Kredi kartlarını hazırlayıp, bekleyin diyor.
@alper@J.S Özel bir baskı olacak evet, Subterrenean Press gibi. İlk görsel hazırlanmış, onay sonrası paylaşacaklar. Muhteşem olduğunu söylüyorlar da, bakalım.
Kaç adet olacak, kaç para olacak henüz belli değil. Bu dolar kuru ile benim de almam çok mümkün değil. 150 dolar desek 5 bin tl yapıyor. Kargo margo kitap başı onluk oluruz. Yatırımlık olabilir gerçi, Subterrenean baskılar öküz yüküyle para.