Malazan Book of the Fallen

Göz attığım kadarıyla, orijinal metin Türkçe çevirisinden çok daha fazla edebi hissettiriyor.

1 Beğeni

Doğrudur hocam, yorumumdan düzyazısının sanki hiç inceliği yokmuş gibi mana çıkıyor ama öyle olduğunu düşünmüyorum. Sanderson’dan iyidir kesin orijinali :rofl: :rofl: :rofl:

1 Beğeni

Yazarla ilgili yorumlar subjektif, bir şey diyemem. Ama çeviri maalesef edebi zevki %20-30 oranında azaltmış durumda. Buna da subjektif diyebilirsiniz ama daha önce bunla ilgili metrik ölçümlerimiz olmuştu.

1 Beğeni

SE çok başka bir yazar. Yazdığı şey aslında roman değil, tarihçe ve içerisindeki herkesin bakış açısını, yaşadıklarını anlatıyor. Bilgi için kıvrandırmıyor ama sıradan bir fantastikkurgunun çok ötesinde. Mesela, en az 40-50 marine pov’u var. Bazen insan banane ya bundan diyebilir ama adamın bu umrunda değil, böylesi çok daha gerçekçi ve çarpıcı. Yoksa hepimiz biliyoruz Hellian aşırı alkolik vb. Serinin Türkçe’si felaketti, yarım kitap dayanabildim. O da inanılmaz bunaltabilir.

Sanderson ise, evet, aklında bir hikaye bir evren var, büyü sistemleri bayağı orijinal ama karakterler öyle mi çok şüpheli. Mesela bana göre;

Rand=Kaladin
Shallan=Egwene
Adolin=Matrim
Navani=Moiraine
Elçiler=Aes Sedai
Renarin=Perrin vb vb

3 Beğeni

Abov, ürkünç! Ama gerçekten öyleyse bile anlaşılabilir. Şu 5. kitabı bitir de, senin yoruma göre başlayıp başlamamaya karar vereceğim. 5-6 bin sayfa okuyup hayal kırıklığına uğramak istemiyorum.

2 Beğeni

Sonunda Sanderson’un şişirilmiş bir yazar olduğunu forumca anlamaya başladık sanırım :slight_smile:

Ben ZÇ’de 6.kitaptayım. Ben sevdim seriyi. Karakterleri çok sevdiğimi söyleyemem ama atmosferini çok sevdim. Güzel bir evren yaratmış Jordan.

1 Beğeni

Yok mu bir babayiğit Brandon Sanderson abimizin gururunu kurtaracak ?

Konu dönüp dolaşıyor, Jordan’a geliyor. :slight_smile: Jordan’ı çok severim ben. ZÇ de ilk 5’ime kesin girer.

2 Beğeni

Ben Sanderson kitaplarını makul ölçüde eğlenerek okurdum ya. Reyiz bence akıcı yazıyor ve güzel kurgu yapıyor. Kendi içinde de makul ölçüde tutarlı oluyor.

Benim kendisiyle en büyük problemim, aşırı derecede “formülsel” yazması. Ben bu dayının kitaplarını okurken kafamda böyle şemalar beliriyor. Olaylar arasında oklar çıkıyor. Karakterlerin böyle powerpoint sayfalarında bullet point listeleri doluyor zamanla. Vergi iade formu doldururcasına epik fantezi yazıyormuş gibi abim, çok garip hissettiriyor.

6 Beğeni

Ben şahsen bu duruma çok takılmamıştım ama Savaş Ritmi kitabında ölçüyü kaçırdı bence de. O kitap fantastik romandan ziyade Cosmere Üniversitesi Fırtınaışığı Bilimleri bölümünden bir ders gibi hissettirmişti. Seviyorum yine de ama ya ben Cosmere evrenini.

1 Beğeni

Paragöz oluşu şişirdi Sanderson’u. Yedi yedi şişti, hala doymadı.

(Fortnite, Kelsier kostümü)

Ne olursa olsun 3 ayda bir kitap yazmayı bırakması lazım adamın.

Şimdi şöyle;

1-3.kitaplar bence bayağı iyiydi, 2 ise idare eder. 4’üncü kitabı okumam 4 senemi aldı, her seferinde çok sıkıldım. ZÇ 8-10 gibi düşün. 5.kitap ise ilk 600 sayfa 3/5 veririm. Bir tane bilgi öğreneceğiz 5 kitaptır ve sürekli son anda öğrenemiyoruz. Çok sıkmaya başladı. Evren çok büyük, doğru sırayla okumadığımı da düşünüyorum o da anlam kaybı yaratıyor. BS ben severdim de son zamanlarda gözümden düştü. Para hırsı mıdır, şımarma mıdır bilmiyorum ama… Okunur mu? Bilemiyorum İsmet. 3 ay önce kesin okunur derdim şu anda bu kitap istediğim gibi bitse bile, 6 yıl ara gireceğini söylemiş. Bu seri 15 senede bitti, diğeri de 15 sene olsa 2046 demek. Ben 57, sen 64 oluyorsun. O zamana yazar yaşar mı, biz yaşar mıyız? Çok kararsızım ondan. Zaten bir Malazan beklemek çok yanlış. Bir sürü sana hitap edecek seri varken, seni tanıdığım için önermeme kısmına daha yakınım. 10 güne daha net ekleme yaparım görüşüme.

3 Beğeni

Yorumların hepsini okudum. Bazılarına tepkim ektedir;

Wind and Truth’u okudun mu?

İngilizcesini henüz almadım. Türkçesini bekliyorum. :blush:

1 Beğeni

Spoiler yazarım bak kızdırma :disguised_face:

1 Beğeni

iki güldük diye kızma hemen. :disguised_face:

1 Beğeni

@Nadalia idi sanırım, o da son kitabı pek beğenmemişti. Neyse, kitap okumaya dönebilirsem (yakın zamanda pek sanmıyorum) okurum sanırım seriyi. Türkçesi de çıkar belki o zamana. En azından kendim değerlendirmiş olurum. Seversem de ne ala.

Ayrıca: