Bu eresallarin olayı tam olarak nedir? Kitapta 2 yerde gördük tamber ile icaruim savaşında çıktı. Bunun detaylarıda Rafo mu?
Eresal neymiş, ben İngilizce okumuştum bir çağrışım yapmadı. Belki @nefarrias_bredd biliyordur.
Eres’al hocam, primitive primat reyisler. O da RAFO ama çok da beklentiye girilmemesi gerekir
Şu nefarrias breedden de kitapta bir ara bahsetti kullanıcı adinizdan hemen aklıma düştü ama pek bilgi gelmedi karakter hakkında o da mı Rafo?
Evet
Fakat hocam Nefarias reyizden bahsedilmez, o bahseder.
Kitapta bahsedilen Destriyan, Kalkan Örsü gibi lakaplar kimler için kullanılıyor. Çünkü çok az geçip çok derin manalar olduğunu hissediyorum. Mesela Bulutlu için Kalkan Örsü dendi kitabın sonunda. Neye göre kime göre bu lakap. Bu lakaplar 3.kitaptaki Tlan Imassları kurtaran halkın inanışına verilen ünvanlardı diye hatırlıyorum. Bilen birisi tekrar hafızamı tazeleyebilir mi ?
Ben bildiğim kadarıyla anlatayım. Bende 6 yı bitirip bırakmıştım. Bazı eksik ve hatalı bilgiler olabilir, uyarayım. Savaş Tanrılarının bazı özel müritlerine veriliyor. Fani Kılıç, Destriyan, Kalkan Örsü. Mesela Kalkan Örsü hüzünlerin, acıların taşıyıcısı gibi bir şey. Destriyanda büyücü. Fani Kılıç da çok iyi dövüşüyor
Şimdi fark ettim de bende bayağı unutmuşum. Aklımda kalanlarla yazdım yine de. Kusura bakmayın.
Hepsini tek tek hatırlamıyorum ama bir karakterin 3 adı bile olabiliyor. Seri bu açıdan da biraz kafa karıştırıcı aslında. Onları netleştirirsek daha iyi olur okuma deneyimi için.
Hocam ben bu üçlüyü hep yasama, yürütme yargı gibi düşünüyorum. Tanrının atı, kılıcı ve kalkanı gibi.
Destriant savaş atı demek, bunlar büyücü oluyor, tanrıyla kanka oluyor, derdini anlıyor ve anlatıyor. Yasama gibi biraz
Fani kılıç yürütme ayağı gibi. Vuruyor kırıyor, kumandanlık ediyor; tanrının dileğini gerçekleştirtiyor, oldurtuyor.
Kalkan örsü biraz daha garip bir pozisyon. Yargıya benziyor bence inceden. Biraz daha spiritüel bir pozisyon. Müritleri doğru yolda tutuyor, gönüllerine inşirah veriyor, sekine indirtiyor. “Ölseniz de boşa gitmez, huzura erersiniz” mesajı verip altını dolduruyor.
Serideki her din ve tanrı için bu unvanlar da geçerli mi?
Kadim Tanrı olmayan tüm organize din tanrıları için geçerli sanırım ama emin olamadım istisnasi olabilir
6. kitaba kadar sadece Savaş Tanrıları için geçti. Mesela ilk Gri Kılıçlarda karşılaştık. Bunlar Fener’in müritleriydiler. Sonra Fener ölünce Treach geldi ve O’nun Kalkan Örsü, Fani Kılıcı ve Destriyanı oldu 3 kişi. Sonra Togg ve Fanderay yükseldi tekrardan, bunların da oldu. 6. Kitaba kadar başka tanrılar için geçmedi diye hatırlıyorum.
Malazan bekleyenlere müjde İthaki editörü Merve hanım instagram’da paylaşılan tekrar baskı postunun altına gelen Malazan 7 Haziran ayında mı çıkacak ? sorusunua “evet” cevabını vermiş.
Malazan 6’yı bitirmek üzereyim. Çeviri fena değil ama redaksiyon, dizgi, kelime harf hataları, anlam bozuklukları, düşük cümleler çileden çıkardı. Redaksiyon okuması dedikleri şey bu hataları düzeltmek ise bence başka birini bulsunlar, yüzlerce hata buldum.
Bu arada bölüm içinde konu oradan oraya atlarken karakterlerin çokluğu yüzünden sürekli “Bu kimdi?” diye soruyordum kendi kendime. Kitabı epub’a çevirdim ve karakterler bölümünden de bir sözlük yaptım. Bu kimdi derken ismin üzerine basınca kim olduğunu aynı bir sözlük gibi gösteriyor. İnanılmaz keyif almaya başladım bu şekilde. Meğer zaten “The Fictionary” terimi bunun için üretilmiş ve internette ingilizce olarak bu sözlükler download edilebiliyor.
Türkçe baskıya sabrım yetmeyeceği için geri kalanı İngilizce devam edeceğim görünüyor, tek sorun ilk 6 kitabı türkçe okuyunca Türkçeleştirilmiş isimler ile orijinal isimleri eşleştirmekte bakalım ne sorun yaşayacağım.
Eğer isteyen olursa ilk 6 kitabın Türkçe Karakterler bölümü Kobo ve Stardict (Koreader için) formatında elimde var.
İthaki inatla nerdeyse tüm fantastikleri ve BK leri Cihan Karamancı’ya tapulamış durumda. Çok daha iyi çevirmenler bulunuyor sektörde. Birde çok fazla kitap çıkardıkları için redaksiyon hak getire. Yetiştirmek için kitapları alelacele yapıyorlar bazı işleri.
Seriye başlamak için 7. Kitabın çıkmasını bekliyordum sanırım çok az kalmış. Toplu satın alacağım için ciltli mi ciltsiz mi tercih etmeliyim kararsızım. Ciltsizde kitap parçalanma vb gibi sorunlar olmuyorsa önceliğim bu yönde olur. Ciltsiz okuyanlar sorunlarla karşılaşan olmuş muydu
Parçalanma olmuyor da, benim gibi hoyrat bir okursan sırtı kırılabiliyor ki benim ilk kitabın kırılmıştı. Hassas biriysen sorun olmuyor.
Bütçen elveriyorsa veya hoyratsan ciltli öneririm. Naziksen ve bütçe de sıkıntı ise ciltsizden devam.
Tamamdır hassas okurum genelde indirim fırsat bulamazsam karton o halde
Ben çok hassasımdır kitaplara karşı. Ama ciltsizde 3. kitabımın sırtı kırıldı. Benim yüzümden yarası olan tek kitabım diyebilirirm. Onun dışında bir sorun yok.