Malazan Book of the Fallen

Ah, Beak. Mazlum Beak, mahzun Beak, iyi yürekli Beak. Her chapter’ında tekrar tekrar sarılasım geliyor. Huzur içinde uyusun.

Itkovian kralı da severiz, evet efendim.

Bence farklı kulvardalar. Zaman çarkı spesifik bir fantastik kurgu türünün (çiftçi çocuğu seçilmiş kişi dünyayı kurtarır) en son noktası bence, çok keyifli bir okuma ve muazzam bir dünya. Yılda bir falan Rand-okumaları yapıyorum hala (başında ejder simgesi olan bütün chapterları baştan okumaca).

Ama malazan bambaşka bişey hocam. Zaman çarkı güzeldir keyiflidir ilginçtir ama hayatında iz bırakmaz. Oysa Tavore’un “unwitnessed” konuşmasının bile tek başına hayatımın yönünü değiştirdiğini söyleyebilirim. Depresyondaysan durumuna kendin hariç “unwitnessed” bir mücadele içinde olduğun şeklinde bakmak baya faydalı bir bakış açısıymış gittim gördüm hahahah

1 Beğeni

Malazan konusunda benim pek umudum yok açıkçası. Çevirisinin zor olduğu belirtilmişti daha önce. Böylesine zorlayan bir çevirinin ilk baskıda mükemmel olması bana mucize gibi geliyor. Diğer açıdan ilk iki kitap birlikte çıkacak diye anımsıyorum ya da peş peşe. Satış durumuna göre devamının gelip gelmeyeceği değerlendirilecektir. Muhtemelen üçüncü kitap da 2021 sonlarına doğru gelir. Benim düşüncem bu yönde. Üçüncünün satışı da dördüncünün basılıp basılmayacağını belirler. Bu böyle devam eder ve bu verilere göre gidileceği için çeviri de hep satışa göre programlanır bence. Çevirmenin de neredeyse yıllık planı dolu olduğu için hep sene sonlarına veya sene başlarına gelir baskılar. Tabii bu bir varsayım. Eğer geçen seneden üçüncü ve dördüncü kitabı 2021 için çevirmenin takvimine eklemişlerse başka ama ben sanmıyorum. On kitap riskli bir adım sonuçta. Bu durumda da iyimser bakarak diyorum ki (senede iki adet baskı gelse) 2025 yılında seri tamamlanır. :sweat_smile:

Ekleme: Seri bu tarihte tamamlandığında da muhtemelen birinci, ikinci kitaplar tükenmiş olur. Tarih de muhtemelen 2030 yılına sarkar. :joy:

1 Beğeni

Olabilecek iyi çevirmen aldı çeviri işini. O da yapamayacakca hiç girmeyelim bu işe daha iyi. Ayrıca dili de öyle aman aman zor değil bana göre ki benim de aşmış bir İngilizcem de yoktur.

Peş peşe basma işini ben de okudum ve çok mantıklı bir senaryo. 2 ve 3 serideki en güçlü kitaplar.

Çeviri Cihan Karamancı’dan geliyor. Editoryal bir facia olmadığı sürece muhtemelen aynı paydada oluruz. İkimizin de beğendiği birkaç çevirmenden kendisi.

Bunda kesin yılankavi olur @Agape. Umarım şiirleri özünü bozmadan çevirebilirler. Çıkar çıkmaz almayı düşünüyorum ama okumam o kadar kısa sürmeyecektir.

@isos81 çevirisini yapmayla anlamak arasında fark var. Ben de ingilizce okuyabiliyorum seriyi ama çevirmek, Aynı şeyleri Türkçe anlatmak zor Malazanda. Şiirleri bile başlı başına özen ister.

2 Beğeni

Ben 2019 Tüyap fuarında konuştum kendileriyle ve o zaman bana zaman aldığını söylediler. Kolay bir çevirisi olmadığından bahsettiler. Cihan bey evet, güvenebileceğim çevirmenlerden birisidir fakat editörü, redaktörü de bu konuda önemli. Kapak tasarımının da kötü olacağını düşünüyorum. İnternetteki baskılara baktığımda hiç beğendiğim bir kapağa denk gelmedim. Normalde kapak tasarımı güzel diye kitap almam fakat okuyucu çoğunluğu maalesef ki vitrin görüntüsünü önemsiyor.

@Ozgur Ben de alırım ama benim de okumam uzun sürer. Muhtemelen yüz sayfa kadar göz atarım ve serinin tamamlanmasını beklerim. Malum unutkanlığım düşünüldüğünde beş-on sene kafamda duracağını sanmam.

Bu oku atmayın hocam :frowning:. Beak may your candles always burn bright

Bizim kitabımızda sadece ‘‘Witness’’ vardır. O kadar Malazan fanı topladık (Yaptığım listeye göre 9 kişi) bir ‘‘Karsa Orlong’’ fanı bulamadım. Ama anlıyorum tabi, bu kadar kutuplaştırıcı seriyi sevenlerin dahi ‘‘Acaba?’’ olduğu bir karakter. Öyle ki üstadın kendisi üzerine makale yazmak zorunda kalmış :smiley:.
https://steven-erikson.org/the-problem-of-karsa-orlong/

Şimdi okuduğum seride Regal adında bir anasının evladı var ki… Yine de 2. kitabı tekrar okusam Mallick’e olan nefretimin tekrar alevleneceğine eminim.

Pokerde oyuncu limiti 10’dur hocam :smiley:.

1 Beğeni

Yep okumuştum bunu. Karsa efsanevi bi karakter, başka bir yerde olsa favorilerime oynardı ama maalesef ölüm grubunda, haha.

Aha, farseer. Bence orda Fitz de sıklıkla dayaklıktı hocam.

Sesli güldüm, hahaha.

Oh boy here we go. Ben 3-6-7 diyorum hocam en güçlülere.

1 Beğeni

Ben zevk için birkaç chapter (üçün introsu, snake chapterlarından biri, vs.) çevirmeye çalışmıştım. Cihan Karamancı krala bütün pantheonlar yardım etsin.

Planları şuymuş; 2020 Kasım ayında Malazan 1-2, 2021 Şubat ayında Malazan 3, 2021 Nisan ayında 4, 2021 Kasım ayında 5. kitap. Bu planları iptal olduğuna göre tanıtım amaçlı büyük fuarların birinde tanıtırlar diye düşünüyorum. Büyük bir seri olduğu için böyle bir şey isteyeceklerini düşünüyorum. Arka arkaya okunması gereken serilerden birisi, dolayısıyla hız kesmeden olabildiğince çabuk seriyi tamamlamak istiyoruz demişlerdi. Okur açısından şahane bir şey olur. Çeviri konusunda sana katılıyorum bendeki 4. baskı Zaman Çarklarında bir sürü hata var. Malazan’ın hatasız çıkması imkansız yeter ki gözümüzü tırmalamasın. :sweat_smile:

Reklamı iyi yapılırsa ve satış rakamları bekledikleri gibi gelirse planladıkları gibi çabucak bitirebilirler seriyi.

Not: Diğer mesajlara da cevap vereceğim. İş yerindeyim, müsait olduğum zaman yazacağım.
:krs:

Demek istediğim, bu işi Karamancı ve İthaki de yapamayacaksa bırakalım bu işi, onlardan daha yetkin kim var Türkiye’de? Ha ellerine yüzlerine bulaştırırlar o ayrı… . Ben iyi bir iş çıkacağına eminim.

Kapak konusu bence de maalesef zayıf. Şunlar özel baskı, belki beğenirsin.

8’i de es geçmeyelim. :slight_smile:

Ooo süper, artık kimse bizi hor göremeyecek. :slight_smile: Listeyi ne zaman görürüz?

1 Beğeni

Hangi büyük fuar? Korona sebebiyle 2021 fuarlarının çoğu iptal oldu diye biliyorum. Kasım ayında Tüyap vardı normalde iptal oldu zaten. İzmir fuarı da yapılamadı. 2021 yılının ilk altı ayı için de fuarların iptal olduğunu okumuştum.

Reklam konusu ise ayrı bir durum. Seri kaç sene önce çıkmış… O zamanki popülerliğiyle şimdi aynı başarıyı yakalamak imkansız. Bir yere kadar gider…

@isos81 Üzgünüm ama onlar da kötü. Karışık, göz yoran, dikkat çekici olmayan kapaklar. Rafta bakınca maalesef göze çarpmayacak.

Eh sanırım biraz zevk işi ama temelde kapakların kötü olduğuna ben de katılıyorum. Umarım İthaki kapakta çarpıcı bir iş çıkartır.

Burada hocam, başında soru işareti olanlardan emin değilim ama.

Ortadaki kitaplar biraz özensiz ama benim favori kapağım da klasiklerde yine:

5 ve 7’yi de unutmamak lazım. Tüm seri-1. kitap deyip tatlıya bağlayalım bu işi bence :smiley:.

1 Beğeni

Ben bu konuda çok karamsar değilim. İthaki’nin belli bir okur kitlesi var, daha doğrusu fantastik ve bilimkurgu için aranan yayınevi. Tanıtım için fuara çok gerek yok artık millet Instagramdan takip ediyor booktuberları ( böyle mi deniyordu unuttum) Onlar “sonunda aşkım gelse” dese tamamdır reklam işi.

1 Beğeni

Anlaştık hocam :smiley:

Bu arada listeden bazıları seriyi okumadı. Okumadan da fan kabul ediyorsak sorun yok. :sweat_smile:

Withcher da ilk zamanda kapak sorunu yaşamıştı yanlış değilsem ama sonra oyun kapakları mı ne kullanılmıştı. Bu kapaklara bakınca karmaşa görüyorum. Ön plana çıkacak bir şey yok. Ben zevki olarak bakmıyorum bu arada. Benim kendi zevkime göre yazar, çevirmen daha önemli ama genel algı böyle değil. Kendimi bir mağazaya girip kitap bakan kişi olarak düşünüyorum ve “Aaa, bu neymiş ya?” diyerek bu kitapları çekip almam. Yani tüketici gözüyle bakmak lazım. Ticari bir iş sonuçta. Özel tasarım ile belki daha çarpıcı olur ama bilemiyorum. Yayınevi her türlü topa tutulacaktır. Orijinal neden değil? Özel neden değil? Ciltli neden değil? Her türlü sorun yaşanacak ama yayınevi kendi çıkarlarını düşünmek ve bugüne dek yaptıkları pazarlama taktiklerinin sonuçlarına göre ilerlemek zorunda. Ben dördüncü kitaptan sonra tıkanacağını düşünüyorum.

@narpal ilk kitaplar için ben de risk görmüyorum. Risk sonraki kitaplarda bana kalırsa. Dune gibi, Asimov gibi kendini ispat etmesi lazım ki yürüsün.

1 Beğeni

Burada bile hangi kapakta oy birliği oldu ki? En kötü kapaklar konusunda bile çok güzel kapaklar var bana göre. :smiley: O yüzden göreli şeyler üzerinde çok da durmaya gerek yok. Berbat bir şeyle gelmedikleri sürece ben her türlü kabulüm. :slight_smile:

1 Beğeni

Tabii Dex gibi bir kapakla gelirlerse şamatayı seyrederiz. :joy:

2 Beğeni

Bence de çok karamsar olmamak lazım. Bir düşününce tüm seriyi basma ihtimali en yüksek olan İthaki. Gene Wolfe gibi hiçbir zaman genel okuyucu kitlesinin ilgisini görmemiş bir yazarın kitaplarını basan yegane yayın evi sonuçta.
Çeviri konusunda da çok sıkıntı olmaz bence. Çoğu özel isim Türkçeleştirmeye açık değil ve terimlerin altından da ufak bir araştırmayla kalkılınabilir.
Türkiye’deki fantastik severler olarak ‘‘Bulduğunu okuyacak’’ durumda olduğumuzu da göz önünde bulundurursak bence Dune’a benzer bir basım süreci izleyecek seriyi.

2 Beğeni

Serinin devamı için yayınevi işini iyi yaptıktan sonra okuyucuya kalıyor. Seven başkasına öneriyor, sevmeyen kötülüyor. Burada da olacak, kimisi beğenecek kimisi bunu mu bekledik diyecek. Genel olarak sevilmezse yapacak bir şey yok ne yazık ki.

1 Beğeni