Metal Müzik Sevenler Cemiyeti 🎸

Marilyn Manson 'a efsane metalci diyenin metal müzik hakkındaki kapasitesi Nothing Else Matters dinleyip ben “hard rock metallica de dinlerim” diyenle aynı seviyededir.

Metal müzikte en ısınamadığım isimlerden. Sebebi bu abinin aslında cayır cayır glam rock yapıyor olması gibi. Endüstriyel metal severim ama Rammstein ile arasında her açıdan fersah fersah fark var gibi.

Ben de lisedeyken sınıfımdaki metalci elitler tarafından aynen bu şekilde mecradan atılmıştım. :slightly_smiling_face:
Bence zaten ön yargı ile yaklaşılan ve ülkemizde dinleyicilerine hala satanist damgası basılan bir türün dinleyicileri daha hoşgörüyle karşılanmalı. Kişilerin müzik zevkleri bu şekilde aşağılanmamalı.
Sıkıntı Marilyn Manson’ın metalden çok rock türünde şarkı yapıyor olması ama efsane metalci yorumunun yapılması mı yani? Çoğu grup birden çok alt türde müzik yapıyor sonuçta. Bu kadar sert olup insanları dinlediği müzikten soğutmaya gerek var mıdır? Türü yeni keşfettiğim yıllarda benim de hevesim aynı bu şekilde köreltilmişti çünkü.

Bu olaydan bağımsız ama konuyla ilgili olarak aklıma son zamanlarda yaşanmış şu olay geldi. Aynı muameleyi ben de görüyordum. Bana da şarkı isimleri, kronolojik albüm sırası, grup üyelerinin özgeçmişi gibi konular içeren sorgulamalar yapılıyordu. Garip. :slightly_smiling_face:

Linkteki olaydan çok önceleri yapılmış bir meme’i de buraya bırakmak istiyorum. Bu arada üzerinize alınmayın, size yönelik atmıyorum bunu.

Edit: Linkteki olaydan sonra Metallica kızı kendi Instagram hesabında paylaşıp takdir etti. :slightly_smiling_face:

5 Beğeni

Size katılıyorum. Baştan belirteyim Marilyn Manson dinlemiyorum. Bu tarz gruplarla başlayan kişileri dışlamak zaten yeterince az sayıda olan metal dinleyicisinin artmasını önlüyor. Zaten metal türleri sol partiler kadar bölünmüş bir de dinleyiciler bu bölünmeyi körükledikçe durum iyice kötüleşiyor. Biri clean vokalli metal sevmez biri brutal vokalli metal sevmez peki hangisi gerçek metalci. Mesela Chuck Schuldiner bir röportajında “Death’in müziği Death Metal değil sadece Metal” demiş. Zaten grubu dinleyenler fark etmiştir grup death Metal diye geçmesine rağmen yer yer Doom Metal, Thrash Metal veya Progresif Metal riffleri de kullanılıyor. Veya Iron Maiden çok güzel progresif metal şarkıları yapmış. Bence hepsi metal ayırmaya gerek yok. Marlyn Manson da metal, Iron Maiden da metal, Megadeth de metal, Death de metal, Nightwish de metal. Müzik tarzları farklı da olsa hepsi metal alt başlığında birleşiyor. Ayrıca ben de Black Metal ve Endüstriyel Metal olarak adlandırılan grupları sevemiyorum. Yani bu sınıflandırmalar kişinin sevdiği müziği bulması açısından çok faydalı ama kutuplaşmaya götürdüğü için de çok zararlı.

2 Beğeni

Kesinlikle haklısınız. Metalle diğer müzik türlerinin dinleyicilerinin çatışmasını bırakın, metal dinleyicileri kendi içinde birbiriyle çatışıyor. :sweat_smile:
Ben de bu karmaşık alt türleri sırf o an istediğim tarzı dinleyebileyim diye ayırt etmeye çalışıyorum. Ama sonuçta hepsi metal. Ben mesela sabah Nightwish dinlerken öğlen Behemoth akşam Sabaton dinlemek isteyebiliyorum. Arada Marilyn Manson da dinleyesim gelir mesela. Hepsi birbirinden alakasız belki de ama aslında ana başlık aynı. Bu şekilde bakmayınca dediğiniz gibi kutuplaşmalara neden olabiliyor.

2 Beğeni

O kadar seviyeli yorumlar gelmiş bir an insanları dinlediği müzikle yargıladığım için kendimden utandım, sonra aklıma Marilyn Manson’un popüler çöp müziği geldi ve kendime hak verdim. Neyse gidiyim de kısık sesle gizlice Ahmet Kaya dinleyeyim bari.

1 Beğeni

Marilyn Manson dinlemiyorum bunu belirttim zaten. Hiçbir şeyde en popüler olan şey en güzeli değildir. Ama mesajı yazan arkadaş Marilyn Manson dinleyerek başlayıp sonra sizin de kaliteli olduğunu kabul ettiğiniz gruplara geçtiğini söylemiş. Yani Marilyn Manson en iyi müziği yapıyor dememiş beni bu tarz müziğe başlattı benim için önemli demiş. Herkesin ekstra önem verdiği bu tarz popüler bir grup vardır herhalde. Benim için Bon Jovi mesela.

3 Beğeni

Çok kaliteli bir solist. Fakat adamın kariyeri Kyuss dağıldıktan sonra bir daha o yükselişte olamadı. Slo Burn, Hermano, Unida ve tabii ki ismi Kyuss Lives olan fakat Josh Homme’nin sıkıntı çıkarmasıyla Vista Chino’ya dönüşen grubu. Stoner metal için çok önemli bir adam, maalesef QOTSA’nın yükselişinin altında kaldı, yine de Brant Bjork de aynı kaderde ama ikisi de çok başarılı işlere imza atıyor.

4 Beğeni
4 Beğeni

Metal müziğin birçok alt türü var yalnız. Metalci deyince illa death ya da black metal mi olması lazım. Manson genel olarak rock türünde müzik yapıyor olabilir ancak metal türünde( alternatif metal mesela) de parçaları var. Yani ha death metal ha alternatif metal sonuç olarak ikisi de metal. Bu şekilde ayrıştırmaya gerek duymuyorum. Hepsi metal sonuçta.

1 Beğeni

Tabi ki var ikisini aynı kefeye koymak doğru olmaz bence de. Rammstein ayrı, çok iyi bir grup ama Manson da ayrı, kendi çerçevemde sevdiğim bir isim o kadar. Amacım kıyaslamak değildi zaten:)

Glam müzik= poronografik müzik.
Aynı zamanda Dave baba bu türe şu yakıştırmayı yapar;
Gay Los Angles Metali

2-3 yıldır metal dinlerim bu zarfta pek çok metal müzik yorumu gördüm. Bunlar, Power metale, Senfonik metale, Melodik Death metale metal değildir diyen insanlarla doluydu. Ben şahsen o kadar ileri gitmiyorum ancak Glam müzik türleri için yukarıda yazdıklarım aynen geçerlidir.

Bir de yobaz metalci kesiminin Power metal ve türevlerini aşağılaması ve hep Death, Black dinlemesi beni de rahatsız ediyor. Bu insanlar metal müziğin doğasını tam olarak anlamamış kişilerdir çünkü metal müzik çok geniş bir tür olup çok geniş kesimlere hitap eden bir türdür. Bu tarz durumlarda Dune kitabının arkasında yazan söz aklıma geliyor. İyi bilimkurgu iyi edebiyattır(iyi metal iyi müziktir/Power olması filan fark etmez)

5 Beğeni

En sevdiğim albümlerinin en sevdiğim şarkısı.

3 Beğeni
3 Beğeni
5 Beğeni

Marilyn Manson konusunda eleştirim bestelerinin basit olması olabilir ancak şarkı sözlerinin pek çoğunu başarılı buluyorum.
Basit besteleri de zaman zaman dinlemek hoşuma gidiyor. Mesela aşağıda iki kişi AC/DC’yi yerden yere vurmuşlar ama yine yaptıkları şarkıları çok seviyorum :sweat_smile:

2 Beğeni
2 Beğeni
2 Beğeni
2 Beğeni