Oathbringer - Fırtınaışığı Arşivi 3. Kitap Okuma Etkinliği

Dördüncü kitaba geçeceğiz ama Renarin çok az işleniyor. Özellikle yeni gücü hakkında daha hiçbir şey yok ortada. Sanderson reis neden böyle yapıyor acep?

1 Beğeni

Aslında tamamı hakkında çok az şey biliyoruz ama Renarin üvey evlat muamelesi görüyor, haklısın. Ben bir Renarin’e dair bir kırılma yaratacağı için onun alt yapısını hazırlıyor diye düşünüyorum. Yani beklentileri o kadar düşürüyor ki daha sonra Renarin bir şeyler başardığında biz “Vay anasını Renarin’e bak bee” diyeceğiz. :slight_smile:

2 Beğeni

İkinci bölüm bitti. Tüm kitapların arasındaki en durgun bölümdü sanırım.

Rlain ve Moash’un motivasyonlarının altı tam doldurulamadı gibi geliyor bana. Özellikle de Moash için. Hadi Rlain uzun süre casusluk yaparken alıştı, ayrıca ona kendinden biri gibi davrandılar. Voidbringer için sizin kadar benim de düşmanım diyor, buraları anladım. Ayrıca kendi vatanından da kimse kalmadı. Ama Moash’un bahaneleri o kadar tırt ki. Dedesi vs. öldürüldü diye krala suikast yapacak kadar uçuk ve üstelik bunu yaparken B4’a ihanet edeceğini bile bile yapıyor. Hadi onu kabul ettik diyelim. Lan iki gün beraber yürüdün diye hemen Parshendi dostu olup Fused’a posta koymak filan da biraz havada kalıyor açıkçası.

Jasnah’ın Shallan’ı tokat manyağı yapmasını isteyen bir tek ben değilimdir umarım. Bizim orada bir laf var, dün b.ktun bugün koktun diye, tam Shallan’a uyuyor. Lan sen 17 yaşındasın bıcırık. Yakında zaten çoklu kişilik bozukluğu da yaşar bu, yakındır.

Lift yine çok sempatik. Ayrıca Stormfather’ın bile bulunamadığı yere girmesi (Odium & Dalinar) de şüphe uyandırıcı. Bakalım Lift’in altından ne çıkacak. Seviyoruz kendisini ve yemek aşkını. :slight_smile:

Odium demişken, kendisiyle de tanıştık. Bu karakter bende Moridin hissiyatı uyandırdı. Yani onun motivasyonlarına benzer bir şeyler hissettirdi bana ama tamamen alakasız da olabilir, göreceğiz. Cultivation’ı daha önce gördün dedi Dalinar’a, sanırım şu Nightwatcher mı neydi, o Cultivation olsa gerek.

Tanrı sayısı üçmüş. Bu da Hristiyanlıktaki Trinity görüşüne bir gönderme mi diye düşündürdü.

Dediğim gibi durgun bir bölümdü. Çok yazacak bir şey yok. Üçüncü bölümle devam.

1 Beğeni
  1. Bölümdeyim işe başladığım için kendi hızımda okuyamıyorum. Şimdilik güzel gidiyo artık evrene alıştığım için daha akıcı şekilde okuyorum. Dalinar’ın baş karakter olması çok hoşuma gitti en çok onun bölümlerini okumayı seviyorum.
3 Beğeni

Birinci Kısmın Sonu sayfa 371

Birinci kısım bitti. Shallan ve Kaladin karşılaşması derken Jasnah sürprizi biraz daha heyecan kattı kitaba. Bakalım bundan sonra nasıl bir süreçle bizi kaybetmemeye çalışacak Brandon abimiz. Umarım Jasnah’nın gelişi olayları durağanlaştırmaz.

3 Beğeni

Kafama takılan bir soru var. Üçüncü bölümden spoiler içerir.

Şimdi önceki kitapta Eshonai ve diğer parshendiler savaş formuna geçti ve şarkı söylediler. Hatta şarkı bitmemeli vs. dediler. Sonunda da Everstorm summon edildi ve Voidbringers dünyaya geldi.

Ama bu kitapta gördük ki, bir tane Elçi Desolation’a gitmiş ve ona işkence edilmiş. O kırıldıktan sonra Desolation’da hiç Elçi kalmadığı için ölen Voidbringerlar Everstorm’da ruh olarak yeniden doğuyor. Yani bu parshendilerin Everstorm summon etmeleri ile Elçi’nin kırılıp dünyaya gelmesi tamamen kronolojik bir rastlantı mı? Aralarındaki ilişkiye dair kaçırdığım bir şey mi var?

Bir de Eğer Elçiler Desolation’da gördükleri işkenceden dolayı kırıldıkları için Voidbringers Roshar’a geliyorsa, o zaman bu parshendilerin şarkısı ne ayak? Bu döngüyü net bir şekilde bir açıklayabilir mi yoksa yine RAFO’luk bir durum mu?

İtriaf etmeliyim ki Herald, Voidbringer, Desolation vs. döngüsünün arkasındaki olayları hiç beğenmedim (ya da başka şeyler çıkacak veya yanlış anladım bazı kısımları) ama şu anda çok “fabricated” hissettiriyor bana.

1 Beğeni

Ben daha kitabı bitirmedim ama 9 Elçi’nin terk ettiği Deli Adam ile Parshendilerin bir anlaşması olabilir. Diğer Elçilerin kendisine ihanet ettiğini düşünmüşse onun da intikam alması olası. Bu yüzden kendisi yeminini bozar bozmaz onlara bu bilgiyi aktarmış olabilir. Fakat bu noktada benim de aklıma şöyle bir şey geliyor; diğer 9 elçi nerede ve sonsuz ıssızlığın gelmiş olduğunun farkındalar mı? Farkındalarsa neden bir şey yapmıyorlar?

2 Beğeni

Olabilir ama düşük ihtimal.

Diğer elçilere dair bazı bilgileri Hudutaşar’da bulabilirsin. Ayrıca Oathbringer’da daha sonra Elçilere dair bazı gelişmeler oluyor ama spoiler vermeyeyim.

1 Beğeni

THE OATHPACT HAS BEEN WEAKENED ALMOST TO ANNIHILATION, AND ODIUM HAS CREATED HIS OWN STORM. THE FUSED DO NOT RETURN TO DAMNATION WHEN KILLED. THEY ARE REBORN IN THE NEXT EVERSTORM

Yemin Sözleşmesinin parçalanacak kadar zayıflaması Everstorm’un oluşturulmasına izin veriyor. Everstorm bir süreç. Sprenler Everstorm’u hissettikleri için geri dönmeye başlıyorlar. Elçi’nin kırılması Everstorm’un oluşması için son engeli de kaldırıyor.

Everstorm Yemin Sözleşmesinin arkasından dolaşılmasını sağlıyor. Yani ölen Fused’lar artık kısılı kalmadan bir sonraki Everstorm ile geri dönebiliyorlar. Önceki Issızlıklarda Yemin Sözleşmesi onları tutuyordu geri dönmeleri için. Şu anki durumda Elçilerin hepsi görevlerini yapıp geri dönüp düşmanı tutmaya karar verseler bile düşmanı tutabilecekler mi belli değil.

2 Beğeni

Elçi kırılınca voidbringerların ruhları serbest kalıyor. Everstorm sayesinde bu ruhlar vücut buluyor gibi düşünebilirsin.

Bölüm 48, sf 548 e geldim.

Bölüm 38 deki Dalinar görüsü ile beraber

Elçiler hakkında bol bol bilgi öğrendik. Issızlık döngüsündeki 10 elçinin rollerini, yokelçiler in ölüp gitmeyi reddeden ve Gazap’ın etkisine giren ruhlar olduğunu , Dinmezfırtına’nın oluşması ile her öldüklerinde tekrar bir parshemen vücudu ile geri dönebildiklerini vs bilgi boldu valla.

Elçiler de onların ölüp ölüm dönmesini engellemek için yeminleri ile onları Cehennem’e mühürlüyorlar. Ancak kendileri de mühürleniyor. Elçiler, yokelçiler ile Cehennem’de mühürlü kalınca da işkence görüyorlar ve illa ki biri kırılıyor ve yeminini bozuyor. Her yemin bozulduğunda yeni bir Issızlık başlıyor ve Elçiler Roshar a geri dönüp tekrar onlarla savaşıp mühürlüyorlar. Bu döngü hep böyle devam ediyor, ve aralıkları gittikçe kısalıyor.

Ta ki işkenceden hiç pes etmeyen Talenelat savaşta ölüp cehennem e gitmişken ve diğer 9 u sağ kalmışken işi bozuyorlar ve burada kalıyorlar. Talenelat yeni bir ıssızlık gelmeden ve yeminini bozmadan 4500 yıl işkenceye göğüs geriyor, sonra deliriyor ve o da bozuyor. Talenelat’ın Kholinar kapısına gelip Akıl ile karşılaştığı sahneyi baya önce okumuştuk sanırım, şimdi bulamadım.

Ben bu bölümü çok beğendim, epey şey öğrendik. Diğer 9 elçiden Adalet Elçisi Nale 'yi Hudutaşar da detaylı tanımıştık, bölüm 40 ta Shallan’a gelen mektup ile Semadeşenler grubunun lideri olduğunu ve Helaran’ın da o grupta olduğunu öğrendik. Diğer elçilerle ilgili hiç bilgi yok sanırım şu ana kadar ama 4500 yıldır Roshar’da ve hayatta olmalılar. Zaman Çarkı’nın Terkedilmişleri gibi birer birer görecek miyiz acaba onları da? :thinking:

Parlayanlar toplantısında bu görüden elde ettikleri bilgileri tartıştıkları sırada çiçeğim

Jasnah “Elçileri bulmalıyız, sonrada öldürmeliyiz” diyerek en temiz analizi yaptı :joy: Şu an için çıkan en mantılı sonuç bu, gidip tekrar yeminlerini tutturun bunlara :joy:

Peki Parshmenler şarkılarını tamamlayamasaydı ve Everstorm oluşmasaydı ne olacaktı?

Üstat tam da dün okuduğum bölümlerden sonra, benim anladığım;

Dinmezfırtına zaten geliyormuş. Talenelat’ın, yani kalan son elçinin yemini bozması sonrası hem fırtınanın hem de yokelçilerin önü açılıyor. Yani fırtınayı oluşturanlar tam olarak Parshendiler değil.

Ama şarkıyı söyleyip fırtınayı Harap Ovalar a getiriyorlar ve Fırtınaformu ile beraber tüm Yokelçiler Cehennemden dönüyor bence, mevcut Parshendilerin hepsi ile de denk gelen bağ kuruyor Fırtınaformunda oldukları için.

Yani Dinmezfırtına zaten var ve oluşuyor ama şarkı ile süreci hızlandırıp tam gerekli lokasyonda oluşturtuyorlar gibi.

Bu en akla yatan açıklama. Zaten Emre ve Roland da benzer şeyler söyledi. Bu biraz böyle rastlantısal hissettirdi de onu sevmedim pek.

Ama dediğin gibi Everstorm zaten geliyordu Talenalat patladığı için. Bu Parshendiler de bunu hissedip savaş formuna geçip, zaten Roshar’a gelmiş fırtınayı Harap Ovalar’a çağırdı ise ona OK’um ben.

Bir sürü şey öğrendik ama ben pek sevemedim bu açıklamaları. Bir şeyler eksik hissettiriyor nedense. Ya da ne bileyim biraz dandik midir nedir, içime sinmiyor bir türlü.

Bu arada ben Desolation ile Damnation’ı karıştırmışım. O netleşince biraz daha kolay oldu anlamam.

1 Beğeni

Sanki bu olayı bir tur da Elçilerin ağzından okuyacağız gibi geliyor bana ileride :smile: Sonra daha fazla detay gelecek ve biraz daha oturacak gibi. Çünkü benim de mantığıma yatmayan büyük bir kısım var bu 9 lunun motivasyonunda.

Siz 9 kişi çook uzun bir süre bu yemin döngüsünde devam edin, sonra bir anda 10. zaten yemini hiç bozmamıştı koçum benim o halleder zaten diyerekten bu işten kaçın durumu kafama yatmıyor benim :joy: .

Hadi yemini bozdunuz, hadi Talenelat da Cehennem işkencelerine uzun bir süre dayandı. İlla ki kırılacağını biliyor olmanız lazım çünkü siz hepiniz kırıldınız. E ölümsüzsünüz de, o zaman kırılacağı güne tüm dünyayı hazırlamanız gerekmez mi? Yok olup gidiyorlar tarihten, illa ki bir şeyler yapıyor olmaları lazımdı.

Aslında Adalet Elçisi Nale’nin kendi çapında bir mantık kurup Parlayan olmak için Sprenlerle bağ kuracakları öldürmeyi misyon edindiğini öğrendik, ama benim demek istediğim daha büyük ölçekli bir şey.

Adamlar bıkmış bıkmış. :sweat_smile: Adamlar Şeref yeminini bozmuş sen diyorsun ki bir şeyler yapsınlar. Zaten bir şey yapmak isteseler yeminlerini bozmazlar. Ama Şeref’in 9 seçilmişinin bir tanelerini Cehennem’e gönderdikten sonra biz artık yokuz demesi hem ironik hem şerefsizlik. :smiley: Kurtlar Vadisi filminde mi bir yerde bir komiser vardı adı Şeref. Ama göreve ihanet ettiği için Şerefsiz Şeref diyordu eleman. O geldi aklıma, bunlar da Şerefsiz Şerefler. :smiley:

Olayları Odium ve Yokelçilerden dinlemeyi çok isterim. Umarım olur (ki olacak gibi).

Elçilerden ziyade ben daha çok Unmade’i eşleştirdim Forsaken ile.

1 Beğeni

@Vordue İtiraf etmem gerekirse bazı şeyleri unutmuşum yeniden araştırma yapmam gerekti. Görünüşe göre durum şöyle;

Everstorm daha önceden olan bir olay değil. Bu en son olan desolution ile başlamiş bir şey ve bu da tamamen stormform ile söyledikleri şarkı sayesinde olmuş bir şey. Eskiden voidbringerlarin nasıl geri döndüğü bilinmiyor ama büyük ihtimalle ekstra çaba gerektiren ve bazı sprenlerin de işin içinde olduğu bir durum söz konusu. Everstorm ile birlikte bu işlemi otomatiğe bağlamış oluyorlar.

1 Beğeni

Hahah bu Şerefsiz Şerefler 4500 yıldır napıyor bende ona takıldım işte, sonuçta bundan önce de binlerce yıl savaşıyorsun Yokelçiler’e karşı ve illa ki geri döneceklerini biliyorsun. Yemini bozmuş olsan bile yani, geri döndüklerinde hepinizi mefta edecekler napıyonuz 4500 yıldır resort otel mi yarattınız :joy:

Bunlardan bir tanesi Zaman Çarkı Graendal gibi zevk ve sefa içinde uzaktaki ülkelerden birinde çıkabilir mesela :joy: .

@RolandDeschain benim teori yine boşa düştü o zaman :smile: .

1 Beğeni

Onlar hiç ortalıkta görünmeyelim de bizi de ayıklamasınlar kafasında. Bir de böyle olacağını düşünmemişlerdi Taln’a çok güvendiler.

1 Beğeni

Kitaplarda geçmiyorsa nerede RAFO’layacağız. :slight_smile: Sonraki 5 kitapta mı anlatacakmış?

1 Beğeni