1.Lord Of The Rings, 2.Game Of Thrones, 3.Zaman Çarkı (seriyi 3 yılda bitirdim), 4.Fırtınaaşığı Arşivi, 5.Gedik Savaşı Efsanesi (yeni başladım)
Bir kral katili güncesi dedim bir buz ve ateşin şarkısı dedim ama bu sefer netim galiba. Zaman çarkı…
Güzel mesajların döndüğü bir başlık olmuş, çok göz ucuyla bakabildim ama bir boşlukta tüm mesajlarını okumak isterim.
En iyi deyince ortalık çok karışıyor Kendi içimde bile işleyişine veya türüne göre farklı farklı en iyilerim var sanırım. Ama genel beğenilerimin hepsi tek bir çatı altında birleşse o da Zaman Çarkı olur diyorum ben de
.
Yüzüklerin Efendisi ve Metro 2033 serisi.
Kadim Kanunlar:
Karakterlerin ilginçliğinin büyük hastasıyım.
Sissoylu 2. Çağ:
ilk üçlemeyide severim aslında ama ilk kitabı okurken sonu hakkında spoiler yediğim ve heycanımın büyük kısmı öldüğü için yazmadım.
Zaman Çarkı:
Okuduğum ilk büyük seri o yüzden çok severim. Özellikle 2. Ve 6. kitapların büyük fanıyım. Birde serinin lorunu çok seviyorum.
Malazan:
Erken konuşmak istemem. Ama bence Malazan sadece ilk 2 kitabı ile bile bu listeye girebilecek bir seri. Genel olarak ilk kitap sevilmez ben onuda sevdim. Bazen zorlayıcı bir seri olabiliyor. Kesinlikle bir öğrenme eğrisi var. Mesela ben 2. kitabın sonunda ancak alışabildim ki aksiyon anlarında hala ben ne okuyorum aga, ne anlatıyor bu adam diyesim geliyor. Okuyacak arkadaşlara tavsiye, sabırlı ve yavaş bir okuma yapın. Hızlı hızlı okumaya çslışmayın bir şey anlamazsınız o zaman.
Başlıkta bahsedilmeiş ama ben sevmediğim serileride yazmak istiyorum.
Kral Katili Güncesi:
Hayatımda okuduğum en overated kitap.
Fırtınaışğı Arşivi:
Çok denedim ama olmuyor. Listede beni en çok üzen seride bu.
Centilmen Piç:
Sadece Lotr okumuş ve başka fantastik serilere aç birisine içinde %1 oranında fantastik ögeye sahip bir kitabı okursa ne olur? Tabiki de seriyi sevmez. Bu dediklerim ilk 2 kitap için geçerli. 3. kitap ile aram iyi.
Merdivenlet Kenti:
Yüksek Beklenti yüzünden sevmedim. Son 2 kitabı seviyorum.
İblis Döngüsü-Çöl Mızrağı
Kül Dağı’ndaki Kütüphane
Malazan = Zaman Çarkı açık ara ilk 2
Ölüm Kapısı / Ejderha Mızrağı vazgeçilmezlerim. (Kalitesi çok daha düşük olsa da)
Shannara ömrümü adadım, yeri ayrıdır.
Brandon ne yazsa okurum.
Kara Kule bu kapsamda ise ilk 2’im kadar özeldir.
Amber Yıllıkları ilk 5 kitap benim için kusursuzdur.
Drizzt okurum ama enlere giremez.
Gediksavaşları çok özel bir seridir. Unutulmaz.
LOTR ve GOT için pas diyeceğim. Filmlee ve dizi ise tarihin en iyileridir.
Elmakurdu’nun KKG için cümlesine imza.
Malazan ilk 3 kitap öncesi, liste yapacak olsam Fırtınaışığı Arşivi, Zaman Çarkı falan kafadan sokardım fakat Fırtınaışığı Arşivi, Sanderson’un küçük küçük onlarca harikalar yarattığı bir işi olsa da gereksiz sayfa uzunluğu iyi noktalarının benim için nötrlendiği bir noktada duruyor. Hele ki 3.kitap sonrası top5 fav listeme bile giremez artık. Zaman Çarkı ise 3.kez tekrar okumamda derin hayal kırıklıkları yaşadığım, vasat ve olgun bulmadığım bir eser artık.
ASOIAF(henüz bitmemiş olsa da) ve Malazan Yitikler Kitabı okuduğum en iyi fantastik kitap serileridir net olarak herhalde. ASOIAF’ın fantastik kıtlığı biraz üzücü ama maalesef.
“Diğer iyi işler” minvalinde bir listeyle de devam edecek olsam tabii ki ilk olarak underratedin tanımı Amber Yıllıkları olur muhtemelen, şahane bir seri. Tabii ki nickten de anlaşılacağı gibi KKG’yi de devam listesine eklerim, Malazan sonrası bendeki değerini korumuş nadide çiçeğim. Fantastiğin güncel yıldızlarından Kadim Kanunlar’da yerini alır elbet.
Ünlü büyük serilerden okumadıklarım: Kara Kule’nin ilk kitabını yarıda bırakmıştım ama baya gençtim o zamanlar. Forumda da son birkaç aydır baya övülüyor, küçük bir hype olmaya başladı ben de bu sene içerisinde okumayı planlıyorum. Farseer serisini de okumadım. Birde henüz Türkçeye çevrilmemiş Malazan’la beraber övülen bazı seriler var bunlar da “en iyi” rekabetine katılabilecek kalitede görünüyor, onlar da bir gün çevrilir ya da ben İngilizce okuyacak özgüveni bulursam belki öyle listeye girer.
Konudan eksik kalmamak adına geç de olsa ben de bir şeyler yazayım. Benim için uzun bir süredir bir numarada Fırtınaışığı Arşivi var. Listeden inmesi için ya 5. kitapta Sanderson’un saçmalaması ya da çok sağlam başka bir kurguyla karşılaşmam gerekiyor.
Efsane olan daha eski seriler var bunları da bir kenara koyuyorum.
İçimde kalmasın Kralkatili Güncesi hakkındaki düşüncelerimi de paylaşayım. İlk okuduğumda yazarın anlatım şekline bayılmıştım -ki hâlâ da en iyi yaptığı şey olduğunu düşünüyorum. Ama gerek seriyi bir türlü tamamlayamaması olsun gerek Kvothe’nin biraz abartılmış bir karakter olması ya da bana göre fantastik dozunun cimrice serpiştirilmesi olsun seriyi bugün ilk kez okuyor olsam çok da beğenmezmişim gibi geliyor.
Brandon ne yazarsa okurum kesinlikle :))
Kral katili güncesi. Büyü sistemi ve kendine has fizik (?) sistemi çok başarılı ayrıca anlatım tarzı ve hikayenin iç içe geçişi orada burada olan ip uçları çok başarılı. Neyin nere bağalanacağı ile ilgili fun teorilerini takip ederek ömür çürüttüm YouTube da
Kadim kanunlar serisi. Karakterler çok iyi tasarlanmış. Özellikle Glokta için bile 1000 sayfa okunur.
Dune. Bilim kurgu, fantastik, toplum mühendisliği,doğa bilimleri, felsefe ve nicesi…
Tolkien ne varsa
Centilmen piç serisi. Lock lamora……
Malazan
Kara kule serisi
Yerdeniz serisi
Okumaktan keyif aldığım bir başlık oldu. Yüzüklerin Efendisi en iyiler arasına girme niteliğine sahip mi değil mi tartışması da tuzu biberi.
İki tarafa da hak veriyorum. Yüzüklerin Efendisi benim de en sevdiğim fantastik eserlerden biri ancak özellikle üslup bakımından günümüzdeki bazı örneklerle karşılaştırınca zaaflarını görmezden gelemiyorum.
Birkaç ay önce – ve 23 yıldan sonra – The Fellowship of the Ring’i tekrar okudum; Tolkien’in süslü betimlemelerinden, etrafa ilişkin aşırı detaycılığından ve hikâyeyi yer yer gereksiz olarak uzatmasından bunaldım. İkinci ve üçüncü kitaplarda aksiyonun dozunun yükselmesi dışında tarz olarak bir değişikliğe gittiğini hatırlamıyorum o yüzden gözlemimi eserin geneline yayıyorum. Diğer yandan akıllarda bu derece yer etmiş bir serüveni toplam 1000 sayfada (yaklaşık 480.000 kelime) sonlandırması Tolkien’in aslında tutumlu bir anlatıcı olmayı seçtiğine de işaret ediyor. Anlat babam anlat, günümüzdeki gibi her biri 500.000 kelimeden müteşekkil 10 kitaplık seri yazmasını bilmiyor muydu?
Yüzüklerin Efendisi’ni zaaflarına karşın neden bu kadar sevdiğimi anlamaya çalışırken aklıma ilk olarak Orta-dünya’nın derinliği ve zamansal boyutu geliyor. Belki biraz saçma gelecek ama, sadece Yüzüklerin Efendisi’ni okuyarak Yüzüklerin Efendisi’ne hak ettiği değeri vermek zor.
Yüzüklerin Efendisi’nde Orta-dünya mitolojisine göndermeler var ancak Silmarillion’u veya Bitmemiş Öyküler’i okumadan bunların altını doldurmak zor. Orta-dünya’nın yaratımına ilişkin detayları ve ilk iki çağdaki olay ve karakterleri bildikten sonra ise Yüzüklerin Efendisi zamansızlık hissi veren, daha derin bir okuma tecrübesi vaat ediyor. Başka bir başlıkta da dile getirmiştim, Elrond’un konseyindeki elflerin arasında İlk Çağ’ın en güçlü karakterlerinden biri olan Glorfindel’in pasif bir dinleyici rolünde bulunması bile bende tarifsiz bir heyecan yaratabiliyor. Bu his aynı ölçekte olmasa da Malazan’da da var, çok hoş.
Ancak Silmarillion YE’den 20 yıl sonra yayımlandı, o zamansızlık hissi bu nedenle yapay ve ex post facto argümanını doğru bulmuyorum çünkü Tolkien evrenini Birinci Dünya Savaşı sırasında yaratmaya başladı, üzerinde on yıllarca ince ince çalıştı.
Konuyu çok uzattım, en sevdiğim fantezilere gelirsek:
Kara Kule ve Yüzüklerin Efendisi. Malazan’da henüz ilk 4 kitabı okuduğum için ona kıyak yapmak istemiyorum, ancak seriyi bitirdiğimde büyük ihtimalle üsttekilere bunu da eklemiş olacağım.
Eksik bir şey var sanki?
Forumdaşların yorumlarından şimdilik şu sonuca varıyoruz:
Çok güzel yazmışsın, görsel de leziz.
Konu başlığı “en iyi” değil de “en sevdiğiniz” olsa daha makul olabilirdi belki. Mesela Belgariad 20’li yaşlarımda okurken hayran olduğum bir seriydi ama bu yaşımda okusam beğenir miydim bilmiyorum. Hele en iyi kategorisine sokar mıydım, hiç sanmıyorum. O yüzden kitapların diğerlerine göre iyi / kötü olmasından ziyade, okuduğum sırada bende yarattığı tesiri düşünerek sıralamaya çalıştım.
Bu arada haklısın, çokça eksik var. Malazan o dönem konuşmadığım bir konuydu. Elbette listenin zirvesinde. Bununla birlikte Harry Potter’ı nasıl atlamışım acaba? Belki de orijinal olma kaygısı taşıyordum o sıralar. Ek olarak İlahi Kentler serisi, Ölüm Kapısı serisi, Drizzt 1-6 ve Kara Kule de listeye üst sıralardan girer. ASOIAF yazmadım çünkü okumadım (dizisini izledim).
Bir de Türk(çe) olarak Saygın Ersin’in Yedi Kartal serisini çok sevdiğimi, benim diyen seriyle yarışabileceğini düşünüyorum.
Bu arada şunu tekrar okuyunca ilk seferki gibi yine gülümsedim.
Hocam, Kara Kule serisi bu kadar iyi mi gerçekten? Başka arkadaşların da övdüğünü gördüm. Hiç King okumamış biri olarak sordum bunu
Kara Kule benzersiz bir serüven, en azından ben korkuyu, fanteziyi ve bilim kurguyu bu ölçekte harmanlayan başka bir eser bilmiyorum.
Stephen King’in korku kitaplarından aşina olduğumuz öykücülüğünü ve üslubunu post apokaliptik, vahşi batı esintili Orta-dünya benzeri bir evrene uyguladığını düşünün. Ama öykünün bir ayağı 20. yüzyıl ABD’sinde bulunsun. Bunun yanına karizmatik bir başkişi ve ustaca yazılmış, her biri kendine mahsus, empati uyandıran, okumaktan asla sıkılmayacağınız yan karakterler ekleyin. Sonra ekibimizin karşısına sadece SK’nin yazabileceği ürkünçlükte ve yaratıcılıkta kötü karakterler çıkarın.
Paralel dünyalar, yok olmaya yüz tutmuş uluslar, silahşorlar, büyü, robotlar, vampirler, iblisler ve SK’nin birçok eserinde yer verdiği ortak evrene has birçok öge daha.
Bahsettiğim zamansızlık hissi aslında burada da var. Gerçekten etkileyici bir seri.
Bu durumda seriyi almak şart oldu Tabii tüm kitaplarını bulabilirsek. Seri 7 kitap mı?
Ana seri 7 kitap, bir tane de seri tamamlandıktan sonra yazılmış bir ara kitap var.
Polgara teyze, Belgarath dede, Belgarion, İpek ve diğerleri. Benim için de unutulmaz bir seri, çok severdim. 15 yaşımda sorsan herhalde Yüzüklerin Efendisi’nin yanına bunu koyardım.
Ben de, önce dizisini veya filmlerini izlediğim kitapları büyüsü kaçmıştır herhalde diye düşünüp okumuyorum. Mesela Altered Carbon’un dizi uyarlamasını önce kitabı okumak istediğim için hala izlemedim, hevesim kursağımda kaldı.
@nefarrias_bredd reyiz beni de güldürdü.
Ben de yaş konusunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yaş ilerledikçe aynı kitabı tekrar okuduğunda çok farklı anlamlar çıkarabilir veya o dönem anlamadığın ve tecrübe etmediğin saçma gelen bir yer anlamlı ve çok etkileyici olabilir. Bunun tam tersi de olabiliyor. Özellikle hem yaş ilerleyip hem aynı türde tükettiğin eser sayısı arttıkça gençken çok beğendiğin bir eser aslında çokta başarılı bir eser olmayabiliyor. Benim için bu eser maalesef Harry Potter serisi. Kitap çevirilerini deli gibi bekleyip ilk çıktığı gün alır, 2-3 gün içerisinde tüketirdim o zamanlar. Ama yaş ilerleyip tekrar okuma yapıp başka fantastik eserlerle karşılaştırınca eski etkileyiciliği kalmadı benim için.
Yaş mevzusu bence de çok önemli. Bu yüzden Ejderha Mızraklarını gencoyken okumadığım için bayağı üzgünüm hatta .
Bununsa doruğunu Wolf’s Rain isimli bir animede yaşamıştım. Seriyi ilk önce lisedeyken izlemiştim. Spesifik bir bölümde kendimi bizim genco kurtların yerine koyabilmiş ve onları haklı bulmuştum. Karşılarındaki karakter bizimkilere diyordu ki, “Siz çok gençsiniz, anlamazsınız. Bize karışmayın gidin burdan”. 12-13 yıl falan sonra tekrar izledim seriyi, bu sefer kendimi düşmüş kurtların yerine koyabildim ve onları haklı buldum. Vaktiyle hakikaten gençmişim, anlamazmışım. Bu düzeyde bir yamulmayı henüz kitaplarda yaşamadım, belki de daha fazla tekrar okuma yapmalıyım
Bu açıdan aslında yaşı küçükken çok okuyanlar bayağı şanslı gibi . Ben çok okuyanlardan olmasam da az okuyanlardan da değildim sanırım, kendimi yine de şanslı hissediyorum şahsen.
Gerçi bizim okulda kitap okumak da yasaktı, o şartlar altında gizli gizli falan yine iyi okudum hahaha.
50’den fazla Booktuber’ın favori serisi derlemesi.
Kim izleyecek 1 saatlik videoyu diyenler için amme hizmeti (yorumlardan aldım, ben oluşturmadım).
Özet
Malazan Book Of The Fallen (Erikson) x6
Realm Of The Elderlings (Hobb) x5
The Faithful And The Fallen (Gwynne) x4
The First Law (Abercrombie) x4
The Lord Of The Rings (Tolkien) x4
The Stormlight Archive (Sanderson) x4
Discworld (Pratchett) x3
The Wheel Of Time (Jordan) x3
A Song Of Ice And Fire (Martin) x2
The Dandelion Dynasty (Liu) x2
The Dresden Files (Butcher) x2
The Green Bone Saga (Lee) x2
The Long Price Quartet (Abraham) x2
The Second Apocalypse (Bakker) x2
Threadlight (Argyle) x2
Ash And Sand (Nell)
Book Of The Ancestor (Lawrence)
Broken Earth (Jemisin)
Burningblade And Silvereye (Wexler)
Gaunt’s Ghosts (Abnett)
Gentleman Bastard Sequence (Lynch)
His Dark Materials (Pullman)
Memory, Sorrow, And Thorn (Williams)
The Chronicles Of The Black Company (Cook)
The Cycle Of Fire (Wurts)
The Dark Tower (King)
The Last King Of Osten Ard Series (Williams)
The Legends Of The First Empire (Sullivan)
The Runelords (Farland)
The Winnowing Flame (Williams)
The Winternight Trilogy (Arden)
Wars Of Light And Shadow (Wurts)
Yazılan yorumları keyifle okudum gerçekten bugüne kadar bu başlığı görmemiş olmam ilginç geldi. Kendimce bir liste yapacak olursam
1-Ejderha Mızrağı
İlk sıraya koymam da ki en büyük etken Raistlin ve Fizban’dır tabi Tasselof da bu konuda etken.
2-Asoiaf
Her ne kadar tamamlanmamış bir seride olsa (ki bu yüzden ikinci sıraya koydum) okuyupta en çok etkilendiğim serilerdendir.
3-Harry Potter
4-Lotr
5-Parçalanmış İmparatorluk
İlk beşime girmese de bahsetmeden geçemeyeceğim serileri de eklemek istiyorum.
1-Dune
2- Sissoylu/Elantris
3-Kadim kanunlar
4-Percy Jackson
5-Belgariad
6-Kralkatili Güncesi
Şimdilik en sevdiğim seriler bunlar henüz Zaman Çarkı, Witcher, Malazan gibi serileri okumaya fırsatım olmadı okuduktan sonra listeme güncelleme getirip getirmeyeceklerini merak ediyorum.
İlk okuduğum Shannara’nın Kılıcı çok hoşuma gitmişti.