Okuma Etkinliği - Buzun Anıları (Malazan #3)

Şehir olsuğunu biliyorum. Capustan şehirnin yerli halkını kastetmiştim.

Itkovian’ı ben sevmedim ama gördüğüm kadarıyla herkes çok seviyor. Büyük ihtimalle tam aklımda canlandıramadım. Mesela ben Quick Ben’in siyahi olduğunu 3. kitapta öğrendim. Dediğim gibi Malazan okuması zor bir eser. Karakterlerin tam aklımda canlandırmaiyorum. Zorluk olarak İşkencecinin Gölgesine benziyor.

He birde ben taş yürekli biriyim. Okuduğum kitaptaki karakterler ile pek bağ kuramam. Şu ana kadar bunu basaran tek kitap Malazan 2, Mappo ve İcarium’du.

2 Beğeni

Hangisi şimdi, Malazan zor bir eser mi, fanboyları abartıyor mu yoksa birkaç hafta önce paylaştığınız gibi sizin için basit ve anlaşılması kolay bir seri mi?

https://forum.kayiprihtim.com/t/malazan-book-of-the-fallen/2863/4368?u=abraxas

2 Beğeni
  1. kitabı okuduktan sonra fikrim değişti. Seri hakkında çok farklı yorumlar yazdığımı farkındayım. İlk kez bir seri aklımı bu kadar karıştırdı.

Seriyi düz bir şekilde okumak isterseniz okursunuz(2. kitapta bunu yaptım) ama o zaman tatsız tuzus bir okuma olur. Ama tam verimi anlamak için karakterlerin ağzından çıkanlara dikkat etmeli ve Erickson’un detay vermeyen yazım sitilini anlamak için çaba sarf etmelisiniz.

Ben 2. kitabı çok salamadan, çok fazla fantastik kitap okuduğum için bana ağir gelemz diyerek biraz haffife aldım. Ondan böyle oldu.

Aslında bu mesajı yazmanız iyi oldu. Benimde içime sinmiyordu. Birinin çıkıp sende bir karar ver artık demesini bekliyordum. Önceki yazdığım mesajıda sildim. İnsanları yanlış yönlendirmeye gerek yok.

Son olarak Malazan zor bir seri. Bu benim son ve kesin fikrimdir.

1 Beğeni

Itkovian’a hayran kalmıştım. Kanıtı da budur. :smiley:

5 Beğeni

Bitti.

Wickan ve Rhivi gibi kabilelerin hepsinin baya ortak özellikleri var. Acaba aynı kökten mi geliyorlar.

Grey Swordsların herkese sir diye hitap etmesi ne güzel, pırlanta gibi çocuklar, çok beğendim.

İlk kitapta bahsi geçen Mason of Death acaba Whiskeyjack mi? Mhybe’nin kullandığı kelimeler, gri sakalı vs. Ayrıca ayağında da bir sakatlık var, mitolojilerde demirci tanrılar genelde sakat olur. Edit: direkt Whickeyjack eskiden masondu dediler. Edit2: WJ öldü, sanırım böyle Mason of Death olacak. Edit3: Paran hepsine bless attı, hayırlısı.

Malazanda kızlar teklif ediyormuş. İlk kitapte Tattersail gördüğü her erkeğe iç geçiriyordu. Hetan desen tam bir yırtıcı avcı predator. Felisin’e olanlar malum. Korlat da WJ’ye ilk adımı attı. Lady Envy… Ve tabi Tenescori necrofilileri…

Toc’un kitabın başındaki Treach visionu uzun süre kafamı bulandırdı. Diyorum ulan bunun içine kurt girdi, neden kaplan Treach’i görüyor. Rhyllandras gibi Soletakenlar hayvan değiştirebiliyor, Treach de Soletakendı acaba Kurt, Kaplan’a mı dönüştü falan kafamda deli sorular döndü durdu. Sonra anlaşıldı tabi.

Otataral adasıyla ilgili olduğunu düşündüğüm bir cümle de vardı. Soletakenların bol olduğu First Empire bir haltlar yemiş adayı mahvetmiş. Sanırım bunun üzerine Tlan Imasslar devreye girmiş.

Knight of Dead Baudin olsa gerek, öyleyse dönmesine sevindim.

Mott Irregularsı umarım tekrar görürüz.

Paran, bu Jaghut çocuğunu Pale’in yakınlarında bir visionda görmüştüm dedi. Bu kısım ilk kitabın kaçıncı bölümünde bilen var mı?

Sonda öksüren dilenci kitabın başında Crippled God’la buluşan adam galiba.

Bence Tool’un ete kemiğe bürünmesine gerek yoktu, Hetan onu sırf kemik haliyle de…

Edit: Aa Bauchelain ve Korbal’dan bahsetmeyi unuttum. İşin garibi ben Malazan’a başlamadan 1.5 sene önce bunların 3 tane novellasını okumuştum. Çok bir şey hatırlamıyorum ama bir tanesi Emancipor’un nasıl bu işe girdiğiyle ilgiliydi galiba. Bu kitapta aslında çok bir şey yapmadılar ama yine de sahneleri eğlenceliydi.

8 Beğeni

Evet, ilk novella olması lazım.

2 Beğeni
  1. kitabın etkinliği yok galiba.
3 Beğeni

4 için etkinlik yapmadık maalesef. Hem kitaplar ilerledikçe okuyan kişi sayısı azaldı, hem de basılana kadar 3 ile 4 arasında bir yıla yakın süre geçince o ilk harareti kaybettik muhtemelen :smile: .

4 Beğeni

Sayıyı çok takmıyorum da ben hala üçü okuyamadım, o yüzden de dörde başlayamadım bir türlü. Kimse okumasa bile hem tekrar okumak hem de özetlerin çevirisini bir yerde toplamak için yapmak istiyordum normalde ama hayat şartlarına (şimdilik) yenik düştü.

@M3rett0 spoiler başlık var, oraya da yazabilirsin soruların varsa. Ben çoğu şeyi unuttum ana @nefarrias_bredd reyiz Malazan hafızı olduğu için muhtelemen çoğu sorunu yanıtlar. :slight_smile:

6 Beğeni

Ben Dassem diye düşünmüştüm ama makes sense şimdi. Baudin elinde iki kılıç/bıçak dövüşüyordu ve yanarak ölmüştü sanırım. 2. Kitabı okuyalı çok uzun zaman olunca düşünmemiştim hiç.

Evet ben de anımsayamadım bunu, bir bakmak lazım. Mecazi olarak kullanıp kendine mi referans yaptı acaba dedim de emin değilim.

Quick Ben de Baş Büyücüymüş onu öğrendik ama acaba olayı ne? K’rul ile bir bağlantısı olmalı bence. Bilemedim.

1 Beğeni

DG sonu kadar etkileyici değildi bence de ama zaten o seviyeye en yakın böyle olurdu herhalde. Tool’un ekipten ayrılıp tek başına Toc’u kurtarmaya geldiğini gördüğümüz kısacık paragrafta gözyaşı döktüm vallahi yalan yok. Geliyorum kardeşim sahnesi… Kitabın en vurucu kısmı benim için orasıydı şaşırtıcı şekilde. Onca duygusal sahne varken bir de. Coral önündeki Itkovian ve Tlan Imasslar sahnesi, Moon Seed uğurlama sahnesinde de aynı şekilde çok duygulandım vallahi.

Itkovian gibi bir karakteri gönlüme çiviyle kazıdı Steven reis ya. Gruntle da müthiş karakter. Capustan’da Stonny’i gördükten sonra savaşa girişi. Ulan ya!

6 Beğeni

Bende başlıyorum… Uzun zaman oldu bu kadar kalın kitap okumayalı.

2 Beğeni

Bu serideki tesadüfi karşılamaşlarin derin bir manası var mi? Zaman Çarkındaki “Desen dilediği gibi dokur.” gibisinden. Yoksa biraz saçma gelmeye başladı tesadüfi karşılamaşlar ve beraber çıkılan yolculuklar. 2.kitaptaki ölühane kapılarına olan yolculukun başlangıcı da bana çok tesadüf gibi gelmişti.

Ortak amaçlar var hocam.

2 Beğeni

Ortak amaçlar konusuna ek olarak;

Bazen güç gücü çekiyor. Bir yerde fırsat varsa güç sahibi olan/olmak isteyen/gücünü artırmak isteyen herkes için var o forsat, o yüzden kaydadeğer olaylar güçlü oyuncuları şu ya da bu şekilde kendine çekiyor.

Bazen bazı karakterler o sırada gördüğümüzden daha fazlasını biliyor olabiliyor. Bir kaç kitap sonra o kadar da tesadüfi gelmeyebilir.

Bazen bir kaç kitap önceden bir iki cümleyle bir şeylerin başlangıcı ima ediliyor, biz kitapları okurken arka olanda bu hamleler olgunlaşıyor ama biz o mevzuyu unutmuş/kaçırmış olabiliyoruz. Yeniden okumalarda yakalanıyor bunlar çoğunlukla.

Bazen şartlar benzer insanlar bir araya getirebiliyor. Bazen de tamamen rastgele de olabiliyor bir şeyler. Bana pek “çark dokur kardeşim” ölçeğinde gibi gelmemişti hiç ama hahah.

Hangi yolculuk başlangıcını kastettiğinizi tam anlamadım ama genelde bunlar oluyor :confused:

6 Beğeni

İnsan vücudunun birer hücreleri olsa bu karakterler. Vücudun kendi işleyişi de belirli bir disipline göre ilerleyeceği ve dışsal gerçekliğe koordine bir tepki vereceği için de damarda kan aktıkça dolaşım gerçekleşiyor. Kalp atıyor, bazen enfeksiyon geçirince hücreler tepki veriyor. Dışsal ve içsel unsurlara tepkiler üretiliyor. Güç gücü çekiyor, her fonksiyon karşıtıyla var oluyor ve denge sağlanıyor. Ölü hücre vücuttan atılıyor, kimisi onarılıyor.

ChatGPT’ye yazdırdım:

Elbette! “Malazan Book of the Fallen” serisini bir insan vücudu üzerinden anlatmaya çalışalım. Bu analojide, hikayedeki unsurlar bir insan vücudunun farklı bölümleri ve fonksiyonları olarak temsil edilecek.

İnsan Vücudu ve Malazan Evreni

1. Beyin (Düşünce ve Planlama):

• Anomander Rake: Beyin olarak düşünebiliriz. Vücudun yönetici organıdır, tüm sistemi koordine eder ve stratejik kararlar alır. Rake, bilgeliği, liderliği ve gücü ile beyni temsil eder.
  2. Kalp (Duygular ve Hayatın Merkezi):

• Dujek Onearm ve Whiskeyjack: Kalp, vücudun yaşam merkezi olduğu gibi, bu karakterler de duygusal derinlikleri ve liderlikleri ile serinin kalbini oluşturur. İnsanları bir araya getirir ve onları motive ederler.
  3. Kan Damarları (İletişim ve Hareket):

• Bridgeburners: Kan damarları gibi vücudun her yerine ulaşan ve iletişimi sağlayan birliklerdir. Hareketi ve hayatı temsil ederler, her yere nüfuz edebilirler.
  4. Beyaz Kan Hücreleri (Savunma ve Koruma):

• T’lan Imass: Beyaz kan hücreleri gibi, vücudu tehditlerden koruyan eski ve güçlü savunma mekanizmalarıdır. Zamanın ötesinde yaşarlar ve koruma görevini sürdürürler.
  5. Sinir Sistemi (Hızlı Tepki ve Koordinasyon):

• Quick Ben ve Kalam Mekhar: Sinir sistemi, vücudun hızlı tepki vermesini ve koordinasyonunu sağlar. Quick Ben’in büyü yetenekleri ve Kalam’ın savaş becerileri, hızlı ve etkili müdahaleleri temsil eder.
  6. Kaslar (Güç ve Hareket):

• Karsa Orlong: Kaslar vücudun gücünü ve hareket kabiliyetini temsil eder. Karsa’nın fiziksel gücü ve savaş becerileri, vücudun hareket etmesini ve düşmanlara karşı koymasını sağlar.
  7. Sindirim Sistemi (Enerji ve Beslenme):

• Kruppe: Sindirim sistemi gibi, vücudun enerjisini ve beslenmesini sağlar. Kruppe’nin zekası ve stratejik düşünceleri, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi ve besinleri sağlar.
  8. Derisi (Koruma ve Dış Dünyayla İletişim):

• Tattersail ve diğer büyücüler: Deri, vücudu dış etkenlerden korur ve dış dünyayla iletişimi sağlar. Tattersail’in ve diğer büyücülerin koruyucu büyüleri, vücudun dış tehditlere karşı korunmasını temsil eder.

Hastalıklar ve Tehditler

1. Virüsler ve Bakteriler (Düşmanlar ve Tehditler):

• Pannion Domin: Virüsler ve bakteriler gibi, vücudu işgal etmeye ve zayıflatmaya çalışan düşmanlardır. Pannion Domin’in yıkıcı etkisi, vücudun savunma mekanizmalarını zorlar.
  2. Kanser Hücreleri (İç Tehditler):

• Empire’s Internal Strife: Kanser hücreleri gibi, vücudun içinden gelen tehditlerdir. İmparatorluk içindeki anlaşmazlıklar ve entrikalar, vücudun iç dengesini bozan kanser hücreleri gibidir.

Sonuç

“Malazan Book of the Fallen” serisindeki karakterler ve olaylar, bir insan vücudunun işleyişine benzer bir şekilde temsil edilebilir. Her karakter ve olay, vücudun bir parçasını veya fonksiyonunu simgeler, bu sayede hikayenin karmaşıklığı ve derinliği daha anlaşılır hale gelir.

Tabii ki! Malazan evrenindeki güç sistemlerini bir insan vücudu üzerinden anlatmaya devam edelim. Güç sistemlerini vücudun enerji kaynakları, savunma mekanizmaları ve iletişim yolları olarak düşünebiliriz.

İnsan Vücudu ve Malazan Güç Sistemleri

1.	Warrens (Büyü Enerjisi Kanalları):
•	Warrens: Vücuttaki meridyenler veya enerji kanalları gibi, büyü enerjisini taşır ve dağıtır. Farklı Warrens, farklı enerji türlerini temsil eder; örneğin, ateş, su, gölge, vb.
•	Mockra (Zihin ve İllüzyon Büyüleri): Beynin derinliklerindeki bilinçaltı yollarını temsil eder. Mockra büyücüleri, zihin kontrolü ve illüzyon yaratmada uzmanlaşmıştır.
•	Thyr (Işık ve Şifa Büyüleri): Vücudun kendini iyileştirme ve ışıkla arınma kapasitesini temsil eder. Thyr büyücüleri, şifa ve ışık büyüleri kullanır.
•	Rashan (Gölgeler ve Karanlık Büyüleri): Vücudun karanlık bölgeleri ve gizli yönlerini temsil eder. Rashan büyücüleri, gölge ve karanlıkla ilgili büyüler yapar.
2.	Elder Warrens (Kadim Enerji Kaynakları):
•	Elder Warrens: Vücudun derinlerdeki en eski enerji rezervlerini temsil eder. Bu enerji kaynakları, modern büyülerden daha güçlü ve daha ilkel olabilir.
•	Kurald Galain (Karanlık ve Anomander Rake): Kurald Galain, vücudun en derin ve karanlık enerji rezervlerinden biridir. Anomander Rake bu enerjiyi kullanır.
•	Tellann (Ateş ve T’lan Imass): Vücudun en eski savunma mekanizmalarını ve ateş enerjisini temsil eder. T’lan Imass, bu enerjiyle bağlantılıdır.
3.	Azath Houses (Kendini Yenileyen Savunma Sistemleri):
•	Azath Houses: Vücudun kendini yenileyen ve sürekli olarak tehditleri hapseden savunma mekanizmalarını temsil eder. Azath evleri, tehlikeli varlıkları ve enerjileri kontrol altında tutar.
4.	Holds (Daha İlkel Güçler ve Elementler):
•	Holds: Vücudun en ilkel ve temel enerjilerini temsil eder. Daha eski ve ham güçlerdir, modern büyülerden daha kaotik ve tahmin edilemez olabilir.
•	Starvald Demelain (Ejderha Enerjisi): Vücudun en ilkel ve güçlü enerjilerinden biridir. Ejderhalar bu enerjiyi kullanır.
•	Omtose Phellack (Buz ve Soğuk): Vücudun donma ve soğukla ilgili savunma mekanizmalarını temsil eder.
5.	Path of Hands (Hızlı Enerji Aktarımı ve Transformasyon):
•	Path of Hands: Vücudun enerjiyi hızla transfer etme ve transformasyon yapma kabiliyetini temsil eder. Hızlı büyü ve değişimlerle ilgili bir sistemdir.
6.	Warrens of Life and Death (Hayat ve Ölüm Enerjileri):
•	Denul (Şifa ve Yaşam Büyüleri): Vücudun kendini iyileştirme ve yaşatma enerjisini temsil eder. Denul büyücüleri, şifa ve koruma büyüleri kullanır.
•	Hood’s Warren (Ölüm ve Geçiş Büyüleri): Vücudun ölümle ve öteki tarafa geçişle ilgili enerjilerini temsil eder. Hood’un büyücüleri, ölüm ve geçiş büyüleri yapar.

Sonuç

Malazan evrenindeki güç sistemleri, bir insan vücudunun enerji kaynakları, savunma mekanizmaları ve iletişim yolları gibi düşünülebilir. Her bir güç sistemi, vücudun farklı bir fonksiyonunu veya enerjisini temsil eder, bu sayede hikayenin büyü sistemi ve güç dinamikleri daha anlaşılır hale gelir.

2 Beğeni

Hahah! Başarılı. Bazı şeylere biraz itiraz edebilirim ama geneli fena değil.

Yalnız bu yazı bana üniversitedeyken humanities dersinde yazdığım essayleri hatırlattı. Ben de böyle uydururdum :roll_eyes:.

1 Beğeni

İlk 350 sayfayı bitirdim. Şuan hikaye çok çok yavaş gidiyor. 2.kitap kadar hızlı gitmiyor. Fakat güzel bilgiler veriliyor. Kafadaki sorular gideriyor. Heyecana ne kadar kaldı?

2 Beğeni

Az kaldı biraz daha dayanın. :smiley:

1 Beğeni

Bu kitap gitmiyor ya. 550ye anca geldim. Bu sürede 2.kitabi soluksuz bitirmiştim. Çok yorucuydu ilk yarı. Büyük bir olayın yada olayların ön hazırlığı belli ama çok koptum kitaptan.

2 Beğeni