Okuma Etkinliği - Ölühane Kapıları (Malazan #2) - Steven Erikson

Sıkıntı yok, gerekirse döğüşürüz.

1. Sayfaya kadar geldim. Olaylar ve bölümlerle beraber karakterler de hep yakın çevrede diye hissediyorum. Bu nedenle arada pek kopukluk olmuyor ve bu okuma hızını olumlu yönde etkliyor bence. Yazarın kurgudaki ve diyaloglardaki ustalığına tekrar hayran kaldım. Gerçekten de müthiş ve ayrıntılı bir evren yaratmış. Resmen kılı kırk yarmış.

Sayfa 62 ve 150 arası için spoiler niteliği taşır! Ya da tikat küpek vaf hem de çemkiri mi demem lazım? :joy:

Bölümlerden dikkatimi çeken bazı kısımlar vardı. Mesela Crokus’un Kalam’ın oyuna getirildiğini ima eden sözü çok hoşuma gitti. Diğer yandan kütüphanenin yolunun sürekli sağa dön sağa dön şeklinde tarif edilmesi ve kısa yolun yani sola dönmenin daha iyi olacağının söylenmesi harikaydı. Ciddiyetle kasılan suratıma büyük bir tebessüm kondurdu.

Şimdilik büyük bir isyan veya kıyamet kopacak ama nasıl kopacak merak ediyorum.

4 Beğeni

Aynen bunu ben de hissediyorum, bende yavaş okuyorum bu yüzden daha doğrusu yavaş gidiyor. Dün işten sonra hastane, sonra eve gel yemek hazırla, duş al toparlan vs saat 10 da malazana oturdum kafa bitti :smile: Bir bölüm okuyup yattım. Daha dingin ve enerjili iken odaklanarak okumak lazım.

140 lara geldim bende, spoilerları atlaya atlaya bakınıyorum size şimdilik ama bu yoğunlukla anca arkadan takip :smile:.

4 Beğeni

@JaimeLannister @nefarrias_bredd

Şu thrice denied’a bugün biraz daha baktım da, malaz forumda şöyle bir yorum var:

I believe Duiker refers to the fact that Pormqual thrice refused to come in Coltaine’s aid, as he and the remnants of the 7th could have been saved.
.
Yani aslında Pom’un 3 kez Coltaine’i kurtarma şansı varken, üçünde de bunu reddetmiş.

Ben de metni ilk okuduğumda bu şekilde düşündüm ama emin olamadım. Deny the day üstünden düşünürsek de uyumlu gibi ama emin değilim. O kısma gelince unutmazsam netleştiririm.

Yine aynı konuyu araştırırken Reddit’te gördüm. Birisi kitabın sonu ile ilgili “Haven’t felt like this in years. Erikson, what have you done to me?” demiş, altındaki yorum da çok iyiydi:

You’ve walked the Chain of Dogs. You are now one of us.

Sen de artık bizden birisin. @JaimeLannister :slight_smile:

4 Beğeni

Köpek var hem de kıtlıyor diye yazsan anlarız biz. :slight_smile:

O gülümseme o arkadaşın olduğu bölümlerde artarak devam edecek.

1 Beğeni

Attığı twete bir bak. :woozy_face:

Kitap bitti. 5/5 Serinin ana teması ve varmak istediği sonuç sanırım şu iki alıntıda saklı olacak.

“The lesson of history is that no one learns.”

“Ah, Fist, it’s the curse of history that those who should read them, never do.”

Genel olarak aklıma takılan oradan buradan konuları ve soruları da aşağıda sıralayayım.

Malazan POV data - Google Tabellen Şu çizelge çok yararlı oldu bana, her kitabı bitirdikten sonra bakarım. Hem nerede neyin olduğunu daha iyi anlamama olanak sağlıyor, ( sürprizbozana maruz kalmadan) hem de ikinci kitap ile ilk kitap arasındaki o kaos farkını gözler önüne seriyor.

Bu kitap sanırım serideki diğer kitaplar arasında en derli toplu kitap olacak. Çok düzenli, akıcı bir kitaptı. İlginç bir şekilde epiklik olarak ilk kitaptan daha sönüktü. Tabiki tahminimce her Malazan kitabının olacağı gibi epikti ama ilk kitapta ejderhaların kapışması, Pale kuşatması, Paran’ın tanrılara meydan okuması vs. daha epikti. Bu kitapta epik tabiki, kendine has bir aurası var kitabın. Ayakları yere daha sağlam basıyor.

Kitapta bir ara Apsalar’ın Sha’ik’in yeniden doğmuş hali olabileceği konusu geçiyor ama sonra böyle bir durum yokmuş gibi hiç açılmıyor ve Felisin yeniden yaratılan Sha’ik oluyor. Hatta Apsalar ile babası Rellock çöle gidiyorlar kimseye haber vermeden. Burada tam olarak ne oldu onu kavrayamadım.

Heboric ilginç bir karakter ama derinine tam olarak giremedik.

Bu Eller Yolu tam olarak ne ? Azath Hanesi koruyucuya ihtiyaç duyuyormuş, onun içinde bütün şekildeğiştirenleri kendine çeken bir kehanet ya da kavuşum mu tertip etmiş ? Pust en sonda gerçek yolu korumaktan bahsediyor, gerçek yol gerçekten ermişliğe çıkıyor sanırım. (Ammanas ve Dansçı’nın ermesi)

İlk kitapta yazılarını okuduğumuz bizim Felisin Paran sanıyordum ama şaşırdım. ( ve üzüldüm, Felisin bir noktada düzelir sanıyordum, o yazılardan güç bularak, kadın bütün bir kıtanın lideri oldu.) Felisin’in evlatlık ediğindiği kız galiba onları yazan, bu zaten ima ediliyor kitapta.

Gesler, Bulutlu ve Hakikat, Ermişliğe yaklaşmışken-bu ne anlama geliyor onu da bilmiyorum- gemide bulunan diğerleri neden böyle bir durumla karşılaşmadı. Gemide seyahat eden Kulp acı bir sonla karşılaştı mesela.

Ermişlik demişken Felisin’e Ermiş diyebilir miyiz yoksa Ermişlik daha uhrevi bir sonuç mu ? Mesela Ammanas görünen o ki kafayı kırmış. Kellenved oturaklı, tutarlı-kendi çapında- bir insan, hükümdar gibi gözüküyor ama Ammans/ Gölgetaht ne yapacağı belli olmayan, hatta biraz acınası bir şey olarak resmediliyor.

Aklımda kitapla ilgili yazdıklarım hariç çok fazla soru ve düşünce var ama yazdıklarım da dahil çoğu seri ilerledikçe açıklığa kavuşacaktır.

Son olarak Laseen Napan kökenli ve teni mavi renginde.-Korbolo Dom’da böyle.- Bunlar insan mı yoksa insan dışı bir ırk mı ?

4 Beğeni

Vayyy o zaman okumaya devam. Hız kesmeyelim.

1 Beğeni

Bu seriye çok başlamak isteyip kitapları alamayan kim var burada ? İlk kitabı amazondan hediye etmek istiyorum. @isos81 var mı aklına gelen?

4 Beğeni

Sen hediye edince 1 tane de isos hediye edecek. Harika!

2 Beğeni

Aklıma gelen yok ama bu konuya bakıp da “Ben varım” diyeceklerini sanmıyorum. :slight_smile:

Ben hediye edince 1 tane de Artorias hediye edecek. Harika! :slight_smile:

2 Beğeni

Denetmenler çekilişlere katılamadığı gibi birilerine hediye de veremiyor. Kanun elimizi, kolumuzu bağlamış durumda. :confused:

1 Beğeni

Bu Iskaral tam Kruppe’nin yancısı olacak adam :grin: çatlak birine benziyor ve çatlak karakterler genelde çok güçlü çıkar.

3 Beğeni

Kruppe onun yancısı olmasın :slight_smile:

@isos81 araştırma yapacağım. Bakalım.

2 Beğeni

@Arcade geçen çekilişin 11.si öğrenci arkadaşımız Işıl, hediyeye hak kazandı ve gönderildi. Hayırlı olmasını dilerim :slight_smile:

7 Beğeni

Keyifli okumalar. :slight_smile: Birinci kitap mı gitti ikinci kitap mı?

1 Beğeni

Daha 1 yokmuş, 1.nci gitti, beğenirse 2.yi de alacağım (:

2 Beğeni

Bugün sonunda benimki de ulaştı. Misafirimiz olduğu için bu hafta çok randımanlı okuyabileceğimi sanmıyorum. Yine de heyecanlıyım ve azar azar da olsa okumaya başlayacağım şimdi. :slight_smile:

9 Beğeni

Gitarın yanındaki Lavta mı? :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 Beğeni

Evet boş zamanlarımda hepinizden gizli ozanlık yapıyorum. :stuck_out_tongue_winking_eye:

2 Beğeni