Okuma Etkinliği - Ölühane Kapıları (Malazan #2) - Steven Erikson

Süper olmuş. Çocuklar uyuduktan sonra okuyacağım. :slight_smile:

2 Beğeni

Hocam şunu da belirteyim. Aradan zaman geçmesine rağmen yazarken hala heyecanlıydım. Aynı ifadeleri tekrar tekrar kullanmış ve kendimi kötü ifade etmiş olabilirim. Şimdiden kusura bakmayın.

1 Beğeni

Katıldın bile! Sen de artık bizden birisin. :slight_smile:

Ya est, ne kusuru? Gayet güzel ve içten olmuş. Emeklerin için teşekkür ederim. Okurken büyük keyif aldım…

5 Beğeni

Teşekkürler yorumunuz için. Seriden en az benim kadar etkilendiğinizi görmek sevindirdi. Ben aslında birkaç gündür aklımda olan bir şeyi konuşmak istiyorum burada. Bayağıdır aklımda, şu anda da çok detaylıca tartışabilecek mecalde değilim ama gerçekten çok iyi bir detay bence.

Wickan warlocklarının çocuk bedenlere kısılı kalmış kadim bilgeler olmaları. Gelişmemiş, beynin gelişiminin belirli aşamasında ketlenmiş birer kadim ruh bunlar. Bu ikilemdeler. Böyle olmak zorunda değil, yazar böyle bir detaya yer vermeyi tercih etmeyebilirdi. Müthiş bir detay gerçekten. İnsan beyninin genel anlamıyla 20li yaşlarının ortasına kadar gelişen yapı olduğunu biliyoruz. Özellikle ‘‘anlamlandırma’’ kısmıyla ilgilenen prefrontal kortexinin gelişimine odaklanmak istiyorum ben. Karar verme, planlama, kısa süreli hafıza ve sosyal kontrolde rol oynayan kısım burası. Bu yaşlara kadar daima beynimiz büyümeye devam ediyor. Bizim anlam dünyamız, duygulanımlarımız ve otobiyografik belleğimiz beynin diğer bölümleriyle beraber bu bölgeye özellikle çok bağlılar. Zihin dediğimiz şeyin beyne indirgenemeyen ama beyne ihtiyaç duyan bir olgu olduğunu, beynin algılayan yerine yavaş yavaş ‘‘yordayan’’ bir yapı olarak kabul edilmeye başlandığını düşününce bu bana müthiş bir detay gibi geliyor. Kadim bilgiye sahipsin ama çocuk bedenin kısıtlılığı ve duygulanımının incinebilirliğine mahkumsun. Müthiş bir detay.

4 Beğeni

Çok güzel yazmışsın hocam eline sağlık :slightly_smiling_face:

Ne demek efenim

Uzun zamandır aldığım en güzel haber :smile:

3 Beğeni

Başlığı hortlattığım için özür dilerim ama Köpekler Zincirine dahil olmak için yazıyorum.

Kitabı aşırı beğendim. Normalde 10 günde okurdum ama sanki tüm sorunlar benim Malazan okumamı bekliyormuş gibi hepsi üst üste geldi, haliyle 1 ayda ancak bitirdim. Yine de keyifli bir yolculuktu. Bazı yerleri anlamadım bu Silanda da yaşananlar vb. Gözümden kaçan noktaları da @isos81 hocamın özetleri ile yakaladım. Ellerine sağlık hocam.

Kitaba gelecek olursak 1. kitaba göre anlatım olarak daha iyiydi ama aksiyon olarak biraz durgundu. Tabi 1. kitaba göre durgundu ama kendi içinde çok güzel sahnelere sahip kitap. Kalam harika dövüşüyor, nefes almadım okurken. Coltaine ise harika bir lider. Son sahneye üzüldüm ama o pust gelip kurtarsaydı bu kadar vurucu olmazdı bence. Bir kahramana yakışır sondu. Tek tek karakterler hakkında yorum yapmayacağım, hepsi çok iyi yazılmış. Kulp pisi pisine gitti üzüldüm, Duiker’in sonu ağlatacaktı. Coltaine’in köpeğiyim zaten, ilerde dönerse geri emrindeyim ki dönecek sinyalleri aldım kapanışta. Rake’in isminin geçtiği yerlerde bi heyecanlandım ama gelmedi reis. Şu herkes için canını feda edip bunun farkında olmayan at ile ilgili kısım çok vurucuydu. Duiker ve görüp söyledikleri savaşın hiç düşünülmeyen yerlerini düşündürdü. Kovandan çıkan ejderha neyin nesiydi ilerde göreceğiz sanırım.

Bir de Malazan şehrindeki Azath hanesi neye karşı ortaya çıktı merak ettim doğrusu. 1 tanesi Jaghut tiran için diğeri parçalanmış bir kovan için ortaya çıktı. Malazandaki acep neden ortaya çıkmıştır?

Bir de Gölgetahtı insan olup ermiş dolayısıyla Oponn da insan olup da eren ikiz kardeşler o zaman. Acaba nasıl erdiler ve çıktıkları haneler neye göre belirleniyor?

Son olarak gölgeden önce var olan hanenin Kotilyon’un göremeyip içinden geçtiği ama tazıların gördükleri için dümdüz koşamadığı alem ile bir bağlantısı var olsa gerek.

Aşağıda yazan üç alınyıyı çok beğendim.

Lull gelir ve Coltaine’in grubunun soylu olduğu için dalga geçildiğini, orduya “Köpekler Zinciri” denildiğini çünkü Coltaine’in öncülük etse de ona öncülük edildiğini, ileriye gitmek isterken geri çekildiğini, dişlerini gösterdiğini ancak korumaya yemin ettiklerinin ona ayak bağı olduğunu söyler. Duiker baktığı zaman Lull’un bir gözünü ve burnunu bir topuz darbesiyle kaybettiğini görür ancak Lull dişleri sağlam olduğu için mutludur.

Kemancı homurdandı. “ Tektutanlardan ve D’iverlerden doğacak bir imparatorluğun diğerlerinden tabiatı gereği daha kötü - daha şeytani - olacağını mı ima ediyorsun? Beni şaşırtıyorsun Trell. Senin de iyi bildiğin gibi, rezillik tıpkı bir kanser gibi bütün teşkilatlara yayılır - insan kökenli olsun veya olmasın. Ve o rezillik gitgide büyür. Geçit verdiğin her kötülük zamanla sıradanlaşır. Asıl sorun o kötülüklere alışmanın onları söküp atmaktan daha kolay olmasıdır.

Neden ölülere hürmet edilirken sağ kalanlar - lanetliymişcesine - meçhul bırakılırlar? Neden hala sahip olduklarımızı göz ardı edip kaybettiklerimize tutunuruz?

Yazının sonuna gelirken aklıma geldi. Ben normalde 2. kitabı ağustos ayında okuma sözü verdim ve Malazan evreninde o söz tutulmalı yoksa bedelinin ağır olduğunu 2. kitap da öğrendim. Ben aralık ayında okumaya başladım ve Hood belamı verdi sanırım sözümü zamanında tutmadığım için. Gelmiş geçmiş en saçma ayı yaşadım diyebilirim ve dolayısıyla bu kitabı 10 gün yerine 30 günde okumanım sebebi bu. Sonuç olarak araya Tanrının Gözündeki Zerre’yi alıp akabinde ocak ayı bitmeden 3. kitabı okuyacağım. Mazallah 1 geç falan okurum başıma geleceklerden korkuyorum.

7 Beğeni

Biraz geç oldu ama rica ederim.

Burası spoiler, canı isteyen açsın: Coltaine’in ruhunu kitabın sonunda Wickan bir çocuğun bedenine transfer ettiler (binlerce karga ile). Coltaine seride bir daha karşımıza çıkmayacak maalesef.

Bunu ben de hatırlamıyorum. Araştırmaya üşendim şimdi ama Azath haneleriyle ilgili daha fazla şey öğreneceğiz ileride.

RAFO.

Bu çok iyi gerçekten de.

3 Beğeni

Coltaine spoiler’ının tam tersi olsa üzülürdüm, seriye yakışmazdı keza 3.kitapta aynı sonu yaşayan karakter içinde bunu derim.

Yitip geri gelen karakterler var bu arada. Ama hiçbiri sırıtmıyor.

Çünkü burası ikinci kitabın etkinliği ve sonraki kitaplarla ilgili konuşmak yasak.

3 Beğeni

Hocam bunu sil, çok ciddi spoiler yazmışsın ya :frowning:

2 Beğeni

Tam gaz 3. kitaptan devam.

Erikson bana fake attı çok darıldım. Salk Elan ilk göründüğünde yeşil kıyafetli ve parmakları yüzüklerle dolu olarak betimleniyor. Topper da ilk kitapta aynı şekilde tarif edildiği için Topper çıkmasını bekledim ama Pale çıktı. Galiba Pale, Topper’a özenip onun gibi giyiniyor.

Tayscheren kısmı aklıma yatmadı. Laseen’in dediğine göre Tayschrenn Dujek’in gizli silahı, yani onunla çalışıyor, ama öyleyse Bridgeburners’ı neden öldürmeye çalıştı? Ha, Pale kuşatmasında tünellerin çöküp, neredeyse hepsinin ölmesi onun işi değildi desek bile Tayschrenn neden kurtarma çalışmalarına engel oldu? Ayrıca o öldürmeye çalışmadıysa neden Laseen “Tayschrenn’in yaptıkları yanlıştı.” dedi?

Gelelim aklıma yatmayan ikinci kısma. Plan en baştan Dujek’in ordusunu, Darujhistan ve Tiste Andii kuvvetleriyle birleştirmek ise Jaghut Tyrant Raest’i serbest bırakmanın amacı neydi? Sonuçta Raest hem Darujhistan’a hem de Tiste Andii’ye büyük hasarlar verebilirdi, ki Darujhistan’ın birkaç büyücüsünü de öldürdü. Hadi Raest’i salarak Darujhistan ve Tiste Andii’yi birleştirmek istediler desem… e zaten ondan önce de birleşmişlerdi. Aklıma gelen en uçuk açıklama ise orada bir Azath evi spawnlayıp fast travel açmak istediler. :smiley:

Azath’ın içinde Daseem Ultor’un kızını görüyorlar. Kitapta body dediğine göre ölüsünü mü gördüler?

En çok merak ettiğim adam Jhistal Priest. Shaik Reborn bile onu görünce rahatsızlık hissediyor. Son chapterın epigraphı da onun hakkında. Göründüğünden çok daha güçlü biri çıkacak galiba.

Kalam ve gemi kaptanını, Salk Elan yolculuk boyunca büyüyle hafızalarını veya zaman kavramlarını bozuyor. Peki ama neden?

Sanırım Felisin kısımlarını bir tek ben beğendim. Hatta kitabın başlarındaki en beğendiğim bölüm madende yaşananlardı. Ailesini kaybetmiş, köle olarak çalışıyor, uyuşturucu kullanıyor, çölde aç susuz geziyor… Normal davranıp düşünmesi saçma olurdu.

Finalden anladığım Heboric diriltilecek. Coltaine yeniden doğacak. Aklıma ölmeyi reddeden o 2 köpek takıldı. Birisinin Sormo ile yakın olduğunu biliyoruz, acaba o mu geri gelecek? Öyleyse diğeri ne oluyor? Yoksa ölen 2 tane Hound of Shadow ile mi ilgili? Buna pek ihtimal vermiyorum.

Iskaral Pust konuşurken sık sık ses tonunun değişmesi, sanki ara sıra bir tanrı onun ağzından konuşuyordu diye düşündürttü. Bunu doğrulayan ya da yalanlayan bir yer varsa kaçırdım.

Coltaine’in ölümünü kapak resmi yapan Subterrenean Press’e, ve Felisin’in fanartının üzerine Shaik Reborn yazan arkadaşa da buradan sevgi, tebrik, takdir ve iyi niyetlerimi iletiyorum.

4 Beğeni

@nefarrias_bredd Reisi summon edelim. :slight_smile:

2 Beğeni
  1. kitap spoiler’ı:

Benim anladığım; Tayschrenn 5 boyutlu satranç oynarken arada bir şeyler o kadar da istediği gibi gitmiyor. Ama sonuç olarak asıl amaçlarına (misal, Silverfox’un Malaz kökenli ve imparatorluk için çalışan birisi olması) ulaştığı için kimse pek de tatava etmiyor. “Olsun olsun iyi yaptın” deyip sırtını sıvazlıyorlar adamın.

1. kitap spoiler’ı:

Yanlış hatırlamıyorsam plan en baştan bu değildi hocam; Pannion’lardan haberdarlar ama onların ne kadar büyük bir tehdit olduğuna biraz geç ayıkıyorlar. Raest’i Anomander Rake’i meşgul edip aradan Pale’i çıkarmak için salıyorlar diye hatırlıyorum. Pannion mevzusuna uyanınca da karizmayı çizdirmemek için Dujek’i salıp Rake ile çaktırmadan iş birliğine girişiyorlar.

Yanlış hatırlamıyorsam bu konuya tekrar değinilecek hocam şeyapmayayım burda.

Allah onun belasını versin. Net.

Zamanla anlaşılacak hocam bu yanılmıyorsam. 4. kitap sonrasında hala anlaşılmıyorsa yanlış hatırlamışımdır, tekrar dönelim buraya :sweat_smile:

Kesinlikle katılıyorum. İlk okuyuşumda ben de sövmüştüm ama sonrakilerde hak verdim.

RAFO :roll_eyes:

Henüz yok diye hatırlıyorum ben de :thinking:

1 Beğeni

[Spoiler][quote=“M3rett0, post:704, topic:47228”]

Felisin’in fanartının üzerine Shaik Reborn yazan arkadaşa da[/spoiler] buradan sevgi, tebrik, takdir ve iyi niyetlerimi iletiyorum.

[/quote]

Ben de iş olsun diye fan-castinglere bakarken Felisinin isminin altına yazmışlardı Shaik Reborn diye.

1 Beğeni

Teşekkürler. Sadece 1 RAFO ile uğurlandım.

İlk 150 sayfayı geçtim ama bana nedense ilk kitaptan daha karışık ve anlaması daha zorlu geldi. Birden laps diye olayların içine ve entrikalar daldık. Daha karakterleri bile tanıyamadım. :sweat_smile:

2 Beğeni

Yavaş yavaş alışırsınız hocam. :slight_smile: Biz 5. kitaptayız ve artık 6 ile uçuşa geceriz diye düşünüyoruz. :joy: Kitapların hepsinde de ilk yarısı durgun ama sonrası harikaydı. Seride de aynı durum vardır diye büyük beklentideyiz.

1 Beğeni

İlk kitap açık ara en basiti.

2 Beğeni

9.bolum sonunda tam olarak gemide ne oldu? Bulutlunun başına gelen nedir? Heboric ona ne yaptı? Tlan imass ne yaptı?

Kitabı takip etmesi çok zor. En ufak kaçırma yaptın mi tekrar sayfayı okutuyor.
Bu arada 10.bolume geldim ve durmadan okumak istiyorum.

1 Beğeni

Hatırlayamadığım için özete baktım ve sizin için sadeleştirdim.

Dalgayla gemiye gelen çamur değişerek T’lan Imass’ların lideri Hentos olur. Hentos da hainlerin ve Tiste Edur’un peşindedir. Bu arada Kovan’ın da Kurald Emurlahn olduğu ortaya çıkar. Daha sonra T’lan Imass, Heboric’e dokunarak Tanrısının hala onu kullandığını iddia eder. Bu geçtikten sonra Hentos büyücüyü öldürür ve fırtınayı durdurur. Fakat Kovan da iyileştirilmesi gereken bir yarayla baş başa kalır. Bunun için de bir ruha ihtiyaç duyulmaktadır. Legana kılıcını Bulutluya verir ve yukarı doğru spiraller çizerek Kovanın yarasını dağlar. T’lan Imass da ordan ayrılır ama Truth(Kitapta Türkçesi ne hatırlayamadım) T’lan Imass’ın kesik bir başla gittiğini başkalarının görüp görmedigini sorar. Bunun üzerine de Kulp güverteye koşar ve bir cesedin olduğunu söyler herkese.

3 Beğeni