Okuma Etkinliği - Ölühane Kapıları (Malazan #2) - Steven Erikson

Bana da kuzen ırklarmış gibi geldi. Parshendi ile parshemen gibi.

3 Beğeni

Kitabın zorluğu karakter sayısında değil, isim sayısında. Sürekli yeni bir isim geliyor. Y’Ghatan, Falah’d, Pan’Potsun, Dosii, Gral vb. 100 tane ayrı şehir ismi ve eski uygarlıklarda cabası…

2 Beğeni

Bütün bir imparatorluğun tarihi anlatıldığı için normal aslında. Zorlayıcı, ama normal.

Bu arada Mallick Rel için “Jhistal” deniyor:

Jhistal

Jhistal’ler büyü ritüeli sırasında insan kanı kullanan rahiplerdir. Büyüleri çok güçlüdür, Tanrıları bağlayıp (bind) onlara soru sorup yanıt alabilirler.

Bu ritüeller o kadar iğrençtir ki eski imparator Kellanved bile bunları nahoş bulur.

Bu arada Ian C. Esslemont’un son kitabının ismi The Jhistal olacakmış. Büyük ihtimalle Rel’i anlatıyor.

@nefarrias_bredd Çilemiz bitmediği gibi artıyor. :cry:

2 Beğeni

Sanmıyorum ki benim minik çocuk kalbim daha fazla Mallick Rel kaldırabilsin. Belli ki atlayacağız :confused:

Spoiler mı yedik şimdi karaktere dair :))

Yoo, neden spoiler olsun?

Çok değişik seri valla, bir kaç sayfa önce Tektutan gücüne dem vurulurken şimdi Dhenrabi şeklini alan bir Tektutan hiç oldu. İşte bunu seviyorum, her şey her yerde ya da kim kime dum duma.

1 Beğeni

Muhtemelen yanlış biliyorumdur ama “plot armor” olmayan tek seri olabilir. :slight_smile:

Zaten adı boşuna “Fallen” değil. Kimler kimler yitecek…

1 Beğeni

Heyecanlandırıcı olduğu kadar üzücü de bir cümle. O halde bana taraflar arasında destekçilik yapmak yasak. Sonra yaslarını tutuyorum.

1 Beğeni

Öyle bir şansın yok maalesef, o yaslar tutulacak. :slight_smile:

Ben ikinci kitabı okurken ister istemez Nasrettin hoca modu açıldı.

Herkes haklı.
:slight_smile:

4 Beğeni

Aaa doğru. Melez olduğu yazıyordu ama melez olunca Jhag dendiğini fark etmemişim.

3 Beğeni

And Quick Ben—’

‘Is three thousand leagues away!’ Crokus shouted. ‘He’s a squad mage, for Hood’s sake! That’s it, a squalid little squad mage!’

‘Not quite,’ Fiddler said. ‘And being so far away doesn’t mean a thing, son. Quick Ben’s our shaved knuckle in the hole.’

‘Your what in the where?’

Ben de ilk okuduğumda “what, where” demiştim. :joy:

Bu arada, not quite kısmına dikkat. :slight_smile:

2 Beğeni

Bu seride en büyük beklentim olan 2 karakterden biri. Eğer ki giderde 4.kitapta falan ölürse. Goodbye fallen, goodbye yitikler…

1 Beğeni

4 kişi var o pasajda, kimden bahsediyorsun. :smiley:

4’te değil de, 8’de kesin ölür. :crazy_face:

1 Beğeni

Önsöz ve birinci bölüm bitti. Bazı önemli gördüğüm noktalar

1. İlk kitapta ismini duyduğumuz Icarium ve yoldaşı Mappo ile tanıştık (Rake, yüzyıllar önce Icarium ile sohbet ettiğinden bahsetmişti Baruk’a). Çok kısa bir süre onlara eşlik etsek de güçlerine dair çok net izler gördük. Ryllandaras gibi hayvani gücü olan bir D’ivers, kimliklerini öğrendiği anda geri vitese taktı. Aklıma naletbebe’nin “geri vites olimpiyat şampiyonu” skeci geldi. :slight_smile:

Ömer Başdoğan on Instagram: "Dünya geri vites olimpiyat şampiyonu😎"

Ayrıca Mappo’nun “korumaya yemin ettiğim şeylerin ortaya çıkmasını istemiyorum” gibi bir sözü vardı (before you unleash all that I am sworn to prevent). O kısım da çok kıymetli ama altındaki anlamı ileride öğreneceğiz. “Unleash” diyor Mappo, neyin unleash edilmesinden korkuyor? Aynı şekilde Icarium’un “I am driven by curiosity” sözü de anlamından fazlasını taşıyor (yine RAFO).

1. Bir sürü D’ivers ve Soletaken bu civarda, hatta bir tanesi de denizden ilerliyor. Bir kapıdan ve yükselmeden bahsediliyor. Acaba neler oluyor? :thinking:

2. Jhistal rahibi olan Mallick Rel… Neyse, forumdan ban yemek istemiyorum.

3. Coltaine! Duiker’ın uzun boylu Wickan’ın Coltaine olduğunu öğrendiğindeki tepkisi çok iyiydi: “That madman is Coltaine?” :slight_smile: Laseen, sırf Kellanved’in adamı diye kızağa çektiği ve daha önce İmparatorluğa karşı ayaklanmış olan Coltaine’i Fist yapması ve ayaklanmanın eşiğindeki Seven Cities’e göndermesi politikanın net izlerinden.

4. Fiddler’ın “Din savaşları hiç eğlenceli değil” yorumu ne kadar da haklı. “Onları teslim olmaya ikna edemiyorsun”.

5. Kalam ve QB’nin Raraku çölünde “geride bıraktıkları” hikayesi nedir acaba? Çok yakında öğreneceğiz.

6. Apsalar’ın gülümsemesi tam olarak neyi ifade ediyor? ve Kalam’ın geçmişini nereden biliyor? Yine RAFO.

Tabii olaylar haricinde Erikson’ın Malazan dünyasına dair verdiği bilgiler de arada kaynamasın. Dünyaya dair anlatılan çoğu detayda antropolog ve arkeolog olan Erikson’ın dehasının izlerini görüyoruz. Çoğu önemsiz gibi görünüyor ama dünyayı tanımamıza yönelik çok kıymetli bilgiler. Tor’dan Bill’in de dediği gibi yarım yamalak değil, yemek veya hayvan adları gibi detaylar ile tasarımı tam bir dünya ile tanıştırıyor bizi Erikson.

İkinci ve üçüncü bölümle devam. :slight_smile:

4 Beğeni

Kafama takılan bir şeyi sorayım, Wickan’lar insan ırkı değil mi? Yoksa insansı farklı bir tür mü? İmparatorluğun 7. ordusunu verdiklerin herhalde insandır diye düşünüyorum :smiley: Hatta hafiften kızılderililerden esinlenme wibe ı da aldım ama yani o kadar betimlemiyor ki sürekli durup durup ne olabilir diye düşünüyorum :smiley: . Bunlar Hissar’a geldiğinde diğerleri öyle cümleler kuruyor ki hani bulduklarını kesip parçalayıp yiyecekler hemen sanki.

Abinin betimlememe huyu beni çok geriyor ya, nasıl hoşlaşacaz bilmiyorum. Hadi Jaghut önceden tanıdık da Jhag’ı kafamda oturtuyorum ama Mappo da bir türlü oturmadı en son görsellere bakmaya yöneldim artık iyi spoiler yemeden kaçtım google amcadan :upside_down_face: .

2 Beğeni

Wickan’lar kabile hayatı yaşayan insanlar. Toplamda 3 ana kabile var. Coltaine de Crow kabilesinden. Malazan ana konusuna Wickan’lara dair bir video atmıştım, ona bakabilirsin.

Jhag de Jaghut görünümünde. Trell de onlara çok benziyor. Mappo and Icarium diye görsellerde aratırsan birkaç tane çıkıyor.

4 Beğeni

QB :slight_smile: Ammanas ile bir encounter hoşuma gider… Iskaral Puşt’ta gelecek vaadediyor. Icarium ise bence bir ermiş potansiyelli.

2 Beğeni

Bu kovanlar tam gizem. Ne olduklarını bir şekilde tam anlayabilecek miyiz acaba sonraki bölümlerde ya da kitaplarda?