Biraz karıştı arkadaşlar Temas kimdi Kültür kimdi. Kültür bunun (Abdurrazak Gurnah) geldiği medeniyetti okey. Temas’ı tam oturtamadım. Evreni yöneten beş aile mi bunlar? Mitçi simitçi mi nedir?
Bir de yanıt spoilersa 200 sayfa okudum ona göre yanıtlayalım.
Kültür yapay zekaların yönetimde olduğu, mümkün olan en üst koşullarda özgürlük sunan (ya da bu iddiada olan) ütopik, devasa bir teknokrasi birliği. Bir çeşit aşırı gelişmiş ve güçlü bir uygarlık. Temas Kültür’ün yeni gezegenler keşfetmek, onlarla iletişimde bulunmakla görevli kolu. Özel Durumlar’sa genel olarak barış yanlısı olan Kültür’ün operasyonel birlikleri, yapılanması. Imparatorluk Kültür’e nazaran küçük ama kendilerince büyük olan Azad ırkına ait gezegenler birliği.
Sanırım spoiler vs olmadan genel hatalarıyla bu şekilde diyebiliriz.
Teşekkürler. Ben de doğru anlamışım ama sadece kitabı okudukça Temas’ın Kültür ile bağlantısız bir grup olduğunu çıkarmaya başlamıştım demek ki yanlış düşünmüşüm.
Temas da Özel Durumlar da kültürden bazen bağımsız hareket edebiliyorlar diye biliyorum. Yani iki kitaptan çıkarttığım sonuç bu. Yani derin yapılanma gibi takılıyorlar bazen (özellikle Özel Durumlar) ama bu konuda @M3rett0 daha aydınlatıcı olabilir?
Grand Otel’in çatısında yaşadığı batakhanede bulunan envaiçeşit iğrenç uyuşturucuyu kullandığını, daha sonra gerçeği yeni keşfediyormuş gibi- kendi vücudunda uyuşturucu üretebildiğini (ki bu doğruydu), bunu yaparken de küçük çocuklardan korkunç ve ölümcül operasyonlarla koparılan salgı bezlerini kullandığını (ki bu doğru değildi) iddia ediyorlardı. Bu uyuşturucuların etkisindeyken kâh bir süper bilgisayara kâh uzaylı bir seks manyağına (hatta bazı duyumlara göre ikisine birden) dönüştüğü söyleniyordu
Ben de öyle ama genel olarak böyle tasvir etmişler. Spoiler yerim diye çok detay bakamadım.
İkinci bölüm bitti, %75’e geldim. Kitap sıkıcı değil ama akmıyor da aynı zamanda. Son kısmın hareketli geçeceğini düşünerek bugün bitirmeyi umut ediyorum.
Bu biraz daha makul diğerine göre. Ayrıca fan art olan önceki resmi yorumlamasını istedim, şöyle dedi:
Yorum
Bu görsel, Azad halkını temsil etmek için yapılmış fan-art tarzı bir konsept çizimi gibi görünüyor ve kitaptaki tanımlara genel hatlarıyla oldukça yakın sayılabilir; ancak bazı yorum farkları da var.
Uyumlu noktalar
Azadlıların üç biyolojik sınıfı (male, female, apex) şeklinde gösterilmesi doğru; romanda da sosyal ve biyolojik ayrım belirgin.
Apex’in daha iri, baskın ve farklı yüz yapısına sahip çizilmesi, hiyerarşik ve fiziksel olarak daha “üst” algılanmalarını iyi yansıtıyor.
Yüzlerde hafif maymunumsu / primat benzeri kemik yapısı verilmesi, insan-benzeri ama tam insan olmayan hissi yaratması açısından mantıklı bir yorum.
Daha tartışmalı / yorum farkı olan noktalar
Çizimde türler neredeyse “insansı primat” gibi; romandaki tarifler daha çok insana oldukça yakın ama belirgin farklılıklar taşıyan bir tür izlenimi verir, bu kadar hayvansı görünmeleri zorunlu değildir.
Apex’in vücut oranları burada çok grotesk ve canavarimsi; kitapta daha çok politik-biyolojik elit sınıf hissi vardır, mutlaka bu kadar fiziksel olarak deformasyona yakın görünmeleri şart değildir.
Female / male ayrımı görselde çok keskin morfolojik farklarla verilmiş; romandaki farklar biyolojik ve toplumsal olsa da dış görünüşte bu kadar dramatik yorum her sanatçıda aynı değildir.
Kısa değerlendirme:
“Ruh olarak” Azadlılara benziyor (üç sınıf, hiyerarşi, apex baskınlığı), fakat bu çizim daha primat-vari ve karikatürize edilmiş bir yorum; kitabın daha nötr, insan-yakını tasvirinden biraz daha abartılı.
Bu temsiller kesinlikle daha yakın ama yine de bunlar da biraz fazla yüksek canlılar gibi duruyorlar. Biraz daha insanlar gibi daha az parlak vs diye düşünüyorum. Diğeri ise fazla faremsi/maymunsu. Kitaba göre o kadar hayvansı değiller gerçekten. Bir de deformasyon konusu da doğru. Apeksler baya roma dönemi soyluları vs gibi bir şeyler. Evet sert ve yabancı bir fenotipleri var ama böyle karikatürize değiller kitaba göre. ChatGpt başarılı bir iş çıkartmış bence fanart’a göre.
Ilk görseldeki fanart çizimleri bu kitaptan çok Mary Doria Russel’ın Serçe kitabındaki canlılara benziyor bence.
Pek okuma fırsatı bulamadığım için geriden geliyorum. 2. bölüm İmparatorluk’a geldim.
Genç kız ile olan oyunundan son kitap epey ilgi çekici hale geldi.
Bunlar bayağı yakışıklı elfler olmuşlar. Benim kafamdaki tamamen farklıydı. Azadlılar daha kısa boylu, ay gibi yastı ve beyaz yüzlü, bacaklarında daha genişleyen yapılı, etine dolgun diye yazıyordu hatırladığım kadarıyla. İlk resimde de fazla tüylü geldiler, çünki Gurgeh düşünüyor ki insanları tüylü diye beğenmezlermiş. Tabi Gurgeh de bizim gibi insan değil anladığım kadarıyla.
İlk bölümü bitirdim ama çok elime alasım gelmiyor. Biraz kurulan dünya havada kalmış gibi çok içine çekemedi beni.
Spoiler ilk bölüm için!!
Kitabın konusu genç kız ve Gurgeh karakterinin kapışmaları şeklinde ilerleyecek diye düşünmüştüm ama bambaşka bir yere evrildi. O yüzden ikinci bölümde siyaset bilimi, entrika vs görmeyi bekliyorum. Herhalde burdan sonra hareketlenecektir.
Kızla olan oyunu yukarıda bahsi geçince tekrar okudum. Burayı nedense anlamadan okumuşum.
65-70
İlerleyen kısımda bu dron neyle tehdit ediyor Gurgeh’i deyip duruyordum meğer hile yapmışlar. Uykuluyken kitap okumamak lazım. İlk okurken dikkat etmedim ama Vurgun oyunu biraz amiral battı oyununa benziyor (65-67. sayfalar)
Azatlıların biyolojisi ile ilgili verilen bilgileri kafamda Roma dönemindeki soylular (apex), vatandaşlar (erkek); köleler (kadın) şeklinde canlandırdım. Hatta biraz ileri gidip bunların aracı vasıtasıyla nasıl ürediğini düşündüm ve işin içinden çıkamadım. Apex’in üreme kısmıyla pek alakası yok sanırım. Ek olarak 3 cinsiyetli biyoloji Asimov’un İşte Tanrılar kitabında da vardı. Biraz onlara benziyor Azatlılar.
Son olarak Kültür’ü yapay zekalar yönetiyormuş. Cebirci’de yapay zeka yasaktı. Hatta bir iş için zor durumda kalınca yapay zekadan faydalanıp sonrasında hemen yok ediyorlardı. Kültür’deki yapay zeka yönetimi bakalım nasılmış?
Kitabı bitirdim. Biraz ağır ilerlese de genel olarak beğendim. Kitapta sosyolojik ögeler fazlaydı, bilim kurgu soslu bir sosyoloji kitabı okuduk dersem yanlış olmaz sanırım.
Kitabın sonunda Flere’in aslında Mawhrin-Skel olduğunu öğrendiğimiz an anladık ki Kültür aslında Gurgeh’ye tuzak kurmuş. Hile yaptırıp Azad’a gitmesini sağlamış. Sonrasında da oyunu kazanması için de her şeyi yapmış ve tüm suikast girişimlerini engellemiş.
Ben oyunu biraz daha detaylı görürüz diye düşünüyordum ama oyun da zaten kitapta amaçtan ziyade araç. O yüzden çok üstünkörü geçmiş yazar. Detay verse kafamda ne kadar canlanırdı bilmem ama bu kadar hızlı geçmesini de istemezdim.
Biraz ara verip Kültür’ün ilk kitabı olan Phlebas’ı Hatırla ile devam edelim. Onda aksiyon çok daha fazlaymış.
Ekleme: Gemini kitabı “Oyunbaz” olarak çevirdi. Oyunların Oyuncusu’ndan daha iyi geldi bana. Siz ne dersiniz?