Okuma Etkinliği - Oyunların Oyuncusu (Iain M. Banks)

Herkese merhaba,

@Pyrewrath ile birlikte bilim-kurgu okumalarına hız verelim dedik. Yaptığımız ankette ilk sırada Oyunların Oyuncusu yer aldı. Iain M. Banks’in Kültür adını verdiği serisinin ikinci kitabı olmasına rağmen, seriye giriş için en iyi kitap olarak belirtiliyor. Güncel olarak dilimize kazandırılması da bu kararımızda etkili oldu. Eğer beğenirsek ilk kitap olan ve biraz daha sert olduğu söylenen “Phlebas’ı Hatırla” ile devam edeceğiz. :slight_smile:

Kitabın Konusu

“OKUYACAĞINIZ, SIRF BİR OYUN OYNAMAK İÇİN UZUN SÜRELİĞINE ÇOK UZAKLARA GİTMİŞ BİR ADAMIN HİKÂYESİ.”

Hem spekülatif kurgu hem de ana akım edebiyat sahasında eserler veren Iain M. Banks, ütopyacı bilimkurguyu Kültür Serisi kitaplarıyla devasa bir oyun sahnesine taşısa da ideolojilerle ilgili derdini, tarihsel bakış açısını asla kaybetmedi. Her ne kadar kariyerindeki ilk büyük çıkışını 1984 yılında yayımlanan Eşekarısı Fabrikası adlı kitabıyla yakalasa da döneminin en önemli yazarlarından biri olmasını sağlayan eserleri bilimkurgularıydı. Oyunların Oyuncusu ise Banks’in Kültür evrenindeki en eğlenceli ve en sevilen romanı.

Kültür’ün efsanevi oyuncusu Jernau Morat Gurgeh, her şeyin mümkün sayıldığı bir ütopyada anlam arayışından vazgeçmiş, can sıkıntısıyla boğuşan bir dâhiydi. Acımasız Azad İmparatorluğu’ndan gelen teklifse onun için bir kurtuluş vaadi gibiydi: Medeniyetin kaderini belirleyen Azad oyununa katılmak.

Azad, yalnızca bir strateji oyunundan ibaret değildi; imparatorluğun acımasız, cinsiyetçi ve hiyerarşik düzeninin ta kendisiydi. Oyunda başarı statüyü meşrulaştırırdı; yenilgi ise ölüm demekti. Gurgeh, bu arenada sadece rakipleriyle değil, bir varoluş biçiminin bizzat kendisiyle yüzleşecekti. Üstelik bu ölümcül oyunda yalnızca bir “oyuncu” değildi, farkında olmadan başka bir felsefenin silahı hâline gelecekti. Zaferin bedelinin koca bir medeniyete mal olacağı nihai oyundu bu.

@Okuryorum da sanırım okuyordu bir ara bunu. Bitirmediyse etkinliğe katılım için, bitirdiyse de rehberlik için bekleriz. :slight_smile:

Oyunların Oyuncusu, evrendeki en tehlikeli oyunun el kitabı.

8 Beğeni

Ankette bu kitaba oy verenleri de summon edelim. :slight_smile:

@Eglenceli_Dakikalar @MightyRavendark @Paker106 @SJack @W4YNE

4 Beğeni

Geçen aylarda okumuştum. Gözüm kulağım etkinlikte. Hem benim için de bir geriye bakış olur.

Şurada da ufak bir incelemem var.

5 Beğeni

Yazmayı unutmuşum. Şubat ayı içinde okuyacağız kitabı. Muhtemelen 5 şubat gibi başlarız (isteyen 1’inde isteyen de 20’sinde başlayabilir). Birkaç gün temin süresi verelim isteyenlere. :slight_smile:

5 Beğeni

Alper Canıgüz bitmek üzere. Çok yavaş okuyorum şu sıralar. Umarım eski hareketliliğimi kazanırım.

3 Beğeni

Madem katılmam için ısrar ediyorsunuz bana da tamam demek düşer. :blush::face_with_hand_over_mouth: Elimdeki kitap bittiği gibi başlayacağım. Ay başına başlarım diye düşünüyorum.

3 Beğeni

Ben de katılıyorum, umarım beğenir, devamını da okuruz.

2 Beğeni

Beğendin mi yoksa meh mi?

Harika. :partying_face:

3 Beğeni

Ben de bunu okumaya niyetleniyordum ama Phlebas’ı Hatırla’yı okumadan olur mu diye endişeleniyordum. Elimdeki kitabı bitirince katılacağım.

4 Beğeni

Şimdilik meh. Ama sonunda daha net bir yorum yaparım.

2 Beğeni

İlk kurşunu atan benim sanırım. Başladım ilk 75 sayfayı okudum. Şimdilik orta düzeyde ilerliyor..

4 Beğeni

Elimdeki bitince dalıyorum ben de. Muhtemelen bu hafta içinde başlarım, en geç hafta sonu.

3 Beğeni

Ay alayım ben de o zaman kitabı gelince katılırım size.

2 Beğeni

0-25

Gurgeh ve genç yetenekli oyuncu kadın arasındaki ilişki, Meruem- Komugi arasındaki ilişki gibi olursa şaşırmayacağım. :slightly_smiling_face:

2 Beğeni

Ben de MoL biter bitmez başlayacağım, haftasonu falan biter sanırım.

1 Beğeni

Etkinliğe katılmak istiyorum.

4 Beğeni

Hoşgeldin hocam, çekiliş gibi hissetim sen öyle yazınca. :smiley:

2 Beğeni

Yaa işte öyle akıl oyunu yaparım. :smiley:

3 Beğeni

İlk bölüm bitti. Yavaştan ortalık hareketlenmeye başladı. İlk bölümde birçok soru havada kalıyor gibi geliyor sayfalar ilerledikçe cevapları gelecektir diye düşünüyorum.

İnsandan çok dron görüyoruz şimdilik

4 Beğeni

Ben de başlıyorum bugün. Kemerleri bağlayalım. :rocket:

4 Beğeni