Aslında o kadar da boş bir fikir değil, Cloud Ark’taki bazı mühendis ve bilim insanları da mantıklı buluyorlardı. Ama detaylıca analiz edince uygulanabilirliği olmayan bir konseptti galiba. Doob falan hemen kavramıştı problemleri. JB’ye ne diyeyim, tüm kötülüklerin anası iyi bir yakıştırma olabilir.
Doob’un itirazı sanırım yolculuğun tehlikeli olmasından ötürüydü. Yolculukta swarm’ın başına bir şeyler gelebilirdi ve tüm insanlık yok olabilirdi (aslında bu o kadar kötü bir şey olmayabilirdi belki de ). Bir de ayrılacak ekibin alacağı malzemeler filan da sorundu. Sadece gemi alıp gitmeyeceklerdi neticeyle. İstihkakı bölmek de ciddi problem.
Neden Mars’a gitmediler sorusunu tartışmışlar reddit’ciler. Her iki görüşten anlamlı argümanlar var. NS’in kendi anti-Mars görüşünü kitaptaki karakterlere dayattığına yoranlar da var.
Bu benim hoşuma gitti, bir bölümü senin dediğine geliyor:
"Mars just wasn’t practical in their scenario given the constraints that the whole Cloud Ark system would be working under. They’ve got a tough enough time just surviving in orbit, much less making it intact to the Martian surface and trying to survive there.
They don’t have enough fuel to move the whole mess of stuff there, so who goes and what hardware do they take? Their radiation shielding is a last-minute hack, barely adequate for Low-Earth Orbit in ideal circumstances. I don’t think they’d survive a multi-month journey through interplanetary space well. They don’t have any realistic plan for how to land anything on the Martian surface, much less enough stuff to reasonably try to survive."
Belki en baştan Mars özelinde plan yapılsa işler değişebilirdi. Benim Mars’la ilgili avantaj gördüğüm en önemli şey yer çekimi idi. Yıllarca yer çekimsiz ortamda sadece spor yaparak kemik yoğunluğunu korumak mümkün mü?
Ayrıca uzayda doğan bebekler ne olacak? Bir de nüfus kontrolü nasıl sağlanacak? Bunlar Mars harici sorularımdı, aynı sorunlar Mars’ta da geçerli olacaktı nasılsa.
Yer çekimi ve doğum gibi sorunlar RAFO. (Bir kere de ben diyeyim yahu .)
Hani ölmüyordu? RIP Markus.
Kitabın ismi Seveneves: Book of the Fallen olabilirmiş.
Pyrewrath dün seni Markus konusunda spoilerlayınca gülmüştüm.
Ben de onu spoilerlamıştım. Markus başkandan başka türlü bahsedilemiyor galiba.
RIP reyiz. ISS’deki en kral adamdı.
Sen daha gör, Fallen az bile.
Şu an favorim Tekla ve Dubois reyiz. Markusun askerleri. Bakalım onların akıbeti ne olacak.
Spoiler için teşekkür @Pyrewrath.
Edit: JB ve Spemcer’a bak sen, banana’ya bug koymuşlar. Korkular bunlardan.
İsteyerek olmadı o yaa, pardon Sadece geleneğı devam ettirdim dermişim. (Öhm @Abraxas?
)
JB’den korkmaya devam et ama. Kitapta daha kimler kimler yitecek, pehhh.
Izzy + Ymir - - > İzmir detayı güzeldi.
Cleft’e inmeyi başardılar. Holy shit moments:
- Cannibalism. Aslında olabilirmiş de. Hani direkt “asla insan eti yemem” diyenlerden değilim. Zaten Endurance ekibi de düşünmüş bunu. Sadece ihtiyaç olmamış.
- 1500 kişiden sadece 8 kişinin kalması ve bunların hep kadın olması (Why Stephenson, why?)
- Spermler nereye gitti spermler
- Sperm’e ihtiyaç olmadan gebelik (hiç duymamıştım, NS reyiz yine bir şeyin b.kunu çıkarmayı başarmıış
)
Benim kafamda hayal ettiğin gibi ilerlemiyor açıkçası, ben böyle çok kısa sürede 8 kişi kalacaklarını düşünmemiştim.Bakalım nasıl ilerleyecek.
Yalnız şey de güzeldi, herkes genetik bozukluklarını söylüyor ya, birisinin Down sendromlu kızı varmış, birisi meme kanseriymiş, birisinin bipolar kişilik bozukluğu varmış… Ben olsam “benim de belim ağrıyor yatarken” derdim heralde. Bir de Zeke idi sanırım, “ohh oh, tek erkeğim, hangi kadını istersem alabilirim” diye şaka yapan.
Benim hatırladığım ihtiyaç olsa bile kendilerine böyle bir şeyi ahlaken yediremediklerinden yamyamlığa asla mahal vermeyecekleriydi. Ahlaki olarak üstünlük taslıyorlardı yamyam kadına ve çetesine.
Seveneves: Book of the Extinct
En kısa sürede en çok karakter öldüren yazar tacını NS reyize verebilir miyiz?
Julia’nın yamyamlardan gördüğü muamele senin de içini eritmedi mi?
O kadar az kadın kalması plot gereği, ama ilginç şeylere yol açıyor sonrasında. Şu tek başına çoğalabilme muhabbetini araştıracaktım unutmuşum.
Spermlerin kalanı Mars’a gidenlerin aracında kalmıştı diye hatırlıyorum.
O kadar kısa sürede neredeyse yok olmalarına ben de şaşırmıştım ama insan doğasına uygun da geldiydi.
Yamyamlığa gerçekten mecbur kalsalar yaparlardı bence.
Zorunda kalana kadar herkes ahlah timsali olabilir, önünde hiçbir engel yok. Tabii eğer cesetleri uzay boşluğuna attılarsa o başka. Yine de, dediğim gibi, eminim Swarm da ayrılırken biz yamyam olacağız diye ayrılmadılar. Food yok, ellerinde tek food da ölenler var. Ha şu var, canlıyı öldürüp yeme işi, işin biraz bokunu çıkartma, oraya katılıyorum. Ama zaten ölen varsa, al sana mis gibi protein kaynağı.
Bi de bunlar nasıl yiyor abi insanı, kesip ızgara yapacakları ortamları var mı? Çiğ çiğ mi götürüyorlar? Kan işini nasıl çözmüşler. Detay psikopatı olan NS’in buraları es geçmesini yadırgadım.
Abi bırak baş karakteri, adam tün insalığı 8 kişiye indirdi. Bence kimse onun eline artık su dökemez.
Zaten yüzde 3 kalmıştı, onlar da Mars’a giden 10 arkletteydi. Onlar da sallamadıkları için yok oldular.
Katılıyorum.
Başta evet ama yufka yürekliyim ben. Sonradan üzüldüm. Ama diline çivi çakmaları harika bir ceza olmuş, tam ona layık.
Uzayda ideal koşullarda bile hayatta kalmak zor, üstüne bir de JB embesili yüzünden bölünüp açlık, susuzluk ve silahlı çatışmalar binince… Kadin tek basina insanligi öldürdü diyebilir miyiz?
Ben buna rağmen onu Eve’lerden biri yapmalarına saygı duyuyorum, şapka çıkarıyorum bu kadar cool kalabilmelerine.
Hadi JB’nin 800 kişi güneş patlaması ile eridi gitti. Endurance’ta kalanlar niye telef oldu. Orası bende muallak. 700 kadar kişi kalmış olmalıydı. Hadi bunun 100-200’ü görevlerde ölsün, en az bi 500 kalması gerekmez miydi?
Ona bakarsan Aida bile Eve oldu, bipolar bitch.
Evet, güzel bir ayrım. Bizim yamyamlar bildiğin yamyamdi, kimsenin ölmesini beklemediler bile.
Haha, en azından torch gibi bir şeyleri vardır herhalde. Gerçi zaten kısıtlı oksijen, bilemiyorum öyle bir şey mantıklı mı kapalı alanda.
O detayları okumak istediğinden emin misin?
Bilmem kaç sayfa yörünge mekaniği okuduktan sonra azıcık insanlığa dair, ne kadar rezil de olsa, bir şeyler okumak iyi geliyor. Bilimsel overload’u soğutuyor. Bir nevi propellant görevi görüyor.
Bunları açıklamamış mıydı? O kadar kişi yoktu yav, büyük çoğunluğu JB’yle beraber terk etmişti sanki, bunlar 100 kişi bile yoklardı Endurance’da.
Kanser mi olmuşlardı büyük çoğunluğu ne, öyle bir şey kalmıştı aklımda.
Bir ara açıklıyordu, başta şu kadar vardı (1500 civarı), sonra şu kadar kaldı diye. Ama sayılar muallak bende. 800 kadar kişi swarm ile gitti. Ben de düz hesap yaptım, kaldı 700 dedim.
O zaman zaten Swarm gelince 110 kadar kişi kaldılar. Sonra da savaştı bilmem neydi derken, kaldı 8.
Bir de şey var, bu JB silahı ateşledikten sonrası yok ya, Dinah gözünden gördük bir kısmını. O sırada bayağı bir kişi ölmüştü. Hatta sonra JB bildiri yayınlamıştı. Orada silahı bolide diye mi yutturdular yoksa gerçekten bolide mı çarptı Izzy’ye?
En büyük problem kanserdi zaten. Çoğu teşhis bile edilemiyordu. Hatta Dubois bile kanserden yittiydi. (Ama o uzayda mı kaptı yoksa zaten var mıydı bilmiyordu)
Aklıma geldi: Bunlar Cleft’e indiklerinde Doob yaşıyordu. Moira sperm alabilirdi ondan. Akıl edemediler sanırım, Doob’un da zamanı kısıtlıydı zaten.