Evet, sonunda bitirdim kitabı. 1 puan Shallan’dan kıracaktım ama sonra toparladı, 0.5 puan kırıyorum. 0.5 puanı da gereksiz uzunluktan, birçok şeyin oldu bitti olmasından, Renarin’in gücünü kimsenin merak etmemesinden ve benzer 3-5 basit şeyden kırıyorum. Toplamda kitaba puanım 9/10.
Kitapta en az sevdiğim bölüm son bölüm oldu. Sanderbot’un son bölümleri çok iyi yazmasından mütevellit çok beklentim vardı ama nedense o etkiyi hissedemedim. Bazı olaylar da istediğim şekilde ilerlemedi.
Kaladin’in Dalinar’ı, Neo’nun Trinity’yi kurtardığı gibi kurtarması gülümsetti. Ayrıca sonunda sorularına yanıt buldu ve kafa karışıklığı gitti. Tıpkı Rand’ın dağın tepesindeki yaşadıkları gibi. Özer’in de dediği gibi, Honor’dan saptıkça güçlerini kaybetmesi çok iyi bir nüanstı. Fırtınababa onu öldüreceksin dediğinde sanırım tüm insanların onurdan sapmasını baz almıştı ki haksız da sayılmazdı.
Sadeas’ın ölmesini yadırgadım. Hikayeye çok şey katıyordu. Bence gereksiz ve erken bir ölümdü
Shallan’ın geçmiş kısımlarını genel olarak beğendim. Kardeşine babam annemi öldürmedi dediği zamandan beri bekliyorduk katili. Bütün kitap boyunca annesi iyi babası rezilmiş gibi gösterip sonunda aslında tersi olduğunu öğrendik. Annesini de Pattern öldürmüş demek ki. Yalnız burada kafama takılan bir şey var. Eğer Shallan’ın kılıcı Pattern ise, anında elinde manifest olması gerekir. Ama Shallan uzun süre 10 kalp atışı referansı verdi. Burada Sanderbot ipucu vermemek için çakallık yapmış gibi geldi bana ya da bir şey kaçırıyorum.
Jasnah’nın ölmediğini tahmin etmiştim. Benim için “hah, sonunda geri geldi” modunda bir his oldu. İyi de oldu, Jasnah şu anda en sevdiğim kadın karakter. Wit’le olan son sohbetleri de keyifliydi.
Eshonai’nin uçuruma düşmesi ucuzdu biraz ama Bridge 4 elemanlarıyla Adolin’in bağının güçlenmesi güzeldi. Umarım söz verdiği gibi maaşlarına zam yapmıştır.
Moash ve Ghostbloods işi beklendiği gibi ilerdi, sürpriz bir şey çıkmadı. Bakalım bu Ghostbloods gerçekte neyi amaçlıyor. Moash’un Kaladin’e saldırması yakışmadı. Şerefsiz Moash.
Elhokar’ın Kaladin’den yardım istemesi vs. güzeldi. İleride Elhokar’da çok güzel gelişmeler görebiliriz.
Szeth’in tüm sahneleri çok iyiydi hatta kitabın en iyi kısımlarıydı. Sonraki kitaplardan birinin Sezth merkezli olduğunu okumuştum bir yerde, o yüzden dirilmesi sürpriz olmadı zira sürprizi bozulmuştu önceden.
Düşünsem muhtemelen üzerinde konuşulacak daha çok şey bulunur. Mesela Shardblade’lerin neden 10 saniyede manifest olduğu bilgisi güzeldi. Ya da işte Lopen’in kendi kolunu iyileştirmesi gibi.
Bu arada Fırtınaışığı emebilen herkes Parlayan Şövalye mi oluyor (Lopen gibi mesela)? Bir de Honorblade elde edenler de Heralds (ya da işte Heralds reborn gibi bir şey) mı oluyor? Kaladin’de hem Syl var hem de Honorblade. İkisini de kullanabilecek mi nasıl olacak?.
Son olarak aklıma gelmişken, başka kitaplardan spoiler okudum yukarıda. Spoiler tag’ine alsanız da üstüne şu kitaptan spoiler yazmadığınız için ve ben de bu kitabı bitirdiğimdem artık spoiler olmaz diyerek hepsini okuduğum için birkaç spoiler yedim. Normalde etkinliklerde başka kitaplardan spoiler vermek yasak. Bu konuda biraz daha dikkatli olunmasını rica ediyorum. İlla yazmanız gerekiyorsa da üstüne şu kitaptan spoiler yazarsanız iyi olur.