R.A.Salvatore Drizzt Efsanesi Serisi (İthaki Yayınları)

Genel olarak ne anlattığını sormak istemiştim.

Neredeyse tamamı kötü olan kara elf ırkına mensup genç bir kara elfin kalbindeki iyilik sayesinde önce ırkıyla, sonra da dünyada yaşayan diğer ırkların önyargılarıyla ve kötülükle savaşmasını konu alıyor diyebiliriz kısaca.

12 Beğeni

37 mi oldu ya, hala ilk seviye kalitede devam ediyor mu?

1 Beğeni

Google öyle diyor.

O kalitede olduğu söylenemez bana kalırsa, bir de ilk üçlemenin yeri apayrı. Ben özellikle bir yerden sonra (22, 23’lerden sonra) artık çekiciliğini kaybetmeye başladığını düşünmüştüm. Ama geçen aylarda @Abraxas ve @Pyrewrath ile birlikte Homecoming üçlemesini okuduk. Gayet eğlenceli idi.

2 Beğeni

Böyle gruplar varsa katılmak ve katkım olsun isterim. Çok seri okudum, bana da haber ederseniz sevinirim:)

Ben 7.kitaptayım. Ortalama bir seri diyorum. Kesinlikle okunur ama.

2 Beğeni

Forumda konusu vardı hocam, gözünden kaçmış olsa gerek. Ama bir daha bu tür bir kitap etkinliği olursa mutlaka etiketlerim. Şimdi sırada Malazan var mesela. :slight_smile:

2 Beğeni

https://www.youtube.com/c/ÇokFantastikKanal/videos

Şöyle bir şey buldum.

3 Beğeni

Okuma sırası rehbere göre mi? Başka okuma sırası var mı?

1 Beğeni

Goodreads’a göre 20. Kitap The Orc King adlı kitap gözüküyor. İthaki 20. kitabı Gauntlgrym adında basmış ve bu kitap Goodread’a göre 23. kitap neden böyle yapmışlar bilginiz var mı?

1 Beğeni

Kısaca açıklayayım, 3 kitaplık Kiralık Kılıçlar üçlemesi İthaki’nin de basmakta olduğu Legend of Drizzt serisinden çıkarıldı, o yüzden o 3 kitap basılmayacak.

1 Beğeni

Neden böyle bir karar almışlar ki acaba?

O üç kitap sadece Artemis Entreri ve Jarlaxle üzerine olduğu için olabilir. Serinin devamında bu üçlemeye olan referanslar oldukça az, okumazsanız bir şey kaybetmezsiniz fakat oldukça iyi bir seridir, imkanınız varsa okumanızı öneririm.

3 Beğeni

Teşekkürler. Keşke bassalardı.

1 Beğeni

Artemis Entreri ve Jarlaxle en dikkat çekici karakterlerden benim için. O yüzden piyasada Kiralık Kılıçlar üçlemesi bulunuyor mu diye baktım, Nadir’de 1000₺ fiyatı görünce hafiften bir kalp krizi geçirir gibi oldum :joy:

3 Beğeni

@Pyrewrath güzel açıklamış, bende biraz detaylandırayım. Kiralık Kılıçlar üçlemesi ilk kitabı olan Kristalin Hizmetkarı ilk basıldığında Karanlığın Yolları serisinin 3. kitabı olarak ve ana seriye dahil olarak şu kapakta basıldı;

image

Seri ilk olarak böyle basıldı; ( resimleri kendi çekme imkanım yok şu an, netten aldım ama leş gibi çözünürlükler :smiley: )

image

Arkabahçe ilk basarken ana seriyi takip ettiğinden bu şekil baskı yaptı. Sonraki dönemde bu kitap Jarlaxle ve Entreri ağırlıklı olduğu ve Drizzt in ana hikayesinden epey yanda kaldığı için yayıncı kararı ile seriden çıkarmaya karar verdiler. Ama hem karakterler hem de kitap sevildiğinden; bu kitabın ilk kitap olacağı ayrı bir üçleme yazılması fikri hem Salvatore hem de Wizards of the Coast tarafından hoş bulundu ve Kiralık Kılıçlar üçlemesi ortaya çıktı. Yayında 2. kitap Cadı Kralın Vaadi ile aralarında 5-6 yıl falan olması lazım bu nedenle.

O aralar Arkabahçe Drizzt basımını bırakmıştı ve Laika basmaya başlamıştı diye hatırlıyorum. Laika sonra bu kitabı yenilenen kapağı ile basıp 3 lemeyi tamamladı;

image

Kristalin Hizmetkarı çıktıktan sonra ana seriye Wotc @Pyrewrath in dediği gibi Legend of Drizzt ismini verdi. Bu efsane hala devam ediyor, Salvatore her yıl bir kitap Drizzt salıyor piyasaya :grinning_face_with_smiling_eyes: İthaki de Unutulmuş Diyarlar için geçmişte sadece Legend of Drizzt i basacağını ve yan kitap ve serilere girmeyeceğini belirtmişti. Ki üstünden yıllar geçmesine rağmen ana Drizzt serisini tamamlayıp güncele bile yetişilemediğinden, bu kitapların tekrar baskısını beklememek lazım. Zaten Unutulmuş Diyarlarda yan kitap sayısı akıl almaz seviyelerde, bizim ülkede bir daha bulaşan olmaz onlara.

Benim kişisel görüşüm bulup denk getiren Kiralık Kılıçlar üçlemesini okuyabilir. Zaten bu seriden 10-20 kitap okuyup da Jarlaxle veya Entreri li bir şeyler görmek istemeyen olmaz diye düşünüyorum :grinning_face_with_smiling_eyes: . Ama sahaflardaki o paralara değmez @mesut39 . Drizzt in ana macerasına ya da evrene etki edecek büyük bir durumu da yok, yani okumayan dev olaylar kaçırmaz. Nitekim Unutulmuş Diyarlarda ne dev olayları anlatan yan seriler vardır, dilimizde hiç görmemişizdir :grinning_face_with_smiling_eyes:. Bu serinin fiyatının bu kadar uçması standart baskısızlık durumudur sadece.

8 Beğeni

Var abi böyleleri, @isos81 mesela. Özellikle Jarlaxle’ı hiç sevmez, o kısımları okurken atlar. Azılı bir Catti-Brie ve Regis hayranıdır. :slight_smile:

3 Beğeni

Hahah geçenlerde bana da yazıyordu @isos81, Catti-Brie’nin sahneleri artsın diye imza kampanyası başlatıp Salvatore’a iletmeyi kafasına koymuş :joy:.

4 Beğeni

“Salvatore keşke sadece Cattie-brie’ye odaklanan bir üçleme yazsa. Jarlaxle’dan artık gına geldi.”

– isos81, Eylül 2019

5 Beğeni

@Abraxas @Vordue

Ben zaten Jarlaxle gibi prototip bir karakterde ne buluyorsunuz anlamıyorum. Tarih boyunca onlarca kez yazılan, bir nevi tutacağı kesin olan “safe-zone” bir karakterden ötesi değil Jarlaxle. Entreri ise daha kötü, baştan aşağı bad-guy-turned-into-hero klişesi.

CB ise öyle mi? Her türlü zorluğa göğüs geren, içinde fırtınalar kopan, sevgisi ile ölümden bile geri dönen, aşkın, sevginin ve iradenin vücut bulmuş hali.

Regis mesela. Herkes ona işe yaramazın teki gözüyle bakarken, o dostları için ölümü göze alabilen, fedakarlığın timsali resmen. Böyle iki dolu karakter varken o iki prototip karakteri nasıl seversiniz aklım almıyor.

Ben böyle “katman katman” karakterleri tabii ki daha çok seviyor ve takdir ediyorum. Umarım siz de bir gün klişelerden kurtulup bu değerlerin farkına varırsınız.

O değil de saçmalayayım derken neredeyse ısınıyordum kadına (Allah korusun), artık nasıl içten yazdıysam. :joy:

5 Beğeni

Var var, senin bilinçaltında bastırılmış ama içten bir CB sevgisi var. :joy:

3 Beğeni