R.A.Salvatore Drizzt Efsanesi Serisi (İthaki Yayınları)

Hocam 7. kitaba kadar Drizzt’e ve konuya ısınamadıysan bence devam etmeye uğraşma. Serideki en iyi kitaplar zaten onlar. Özellikle Companions of the Hall’a ısınamadıysan bence hiç faydası yok, tüm seri özünde bunların birbirlerine olan sevgileri ve bağlılıkları üzerine kurulu.

Enteresan yeni karakterler ve maceralar elbette arada baş gösteriyorlar ancak genel olarak serinin olayı bu; aynı şeyler ısıtılıp ısıtılıp önümüze koyuluyor. Bazılarımız zevkle okumaya devam ediyoruz, muhtelemen biraz nostaljiyle de alakalı, orası ayrı. :slight_smile:

4 Beğeni

ilk 2 kitap bence çok iyiydi. yeryüzüne çıktıktan sonra biraz yavaşladı. mesela 6.kitabı yeni bitirdim çok hoşuma gitmedi. Aralık’ta 13 kitabı birden almıştım. (20-24’ü de) Drizzt iyi karakter. Ama diğerleri çok stabil ve gelişim gösteren karakterler değil. Ejderha Mızrağı gibi insanı umutsuzluğa sürükleyen de bir yapısı yok. Bakalım, muhtemelen okurum ama hiçbir zaman tepe sıralarıma çıkabilecek bir seri değil gibi.

2 Beğeni

Ben Türkçe basılanları okudum hocam, tabi aynı tematikte karakterler :slight_smile: Ama Shannaralar biraz daha eski romanlar olduğu için Gareth Jax biraz daha sığ bir karakter. Jarlaxle seri ilerledikçe epey derinleşiyor, ince zekasını çok daha fazla hissettiriyor, çok daha girift bir hal alıyor Jax e göre.

Belki bilmiyorsunuzdur diyerekten şu kısma da bir yorum eklemek istedim. 6. kitap dediğiniz tahminimce Buzyeli vadisi üçlemesinin son kitabı olan Buçukluğun Mücevheri. Salvatore Unutulmuş Diyarlar için Wotc tarafından görevlendirildiğinde yazdığı ilk seri aslında Buzyeli Vadisi üçlemesi oluyor. Onu da haritaya bakıp en zırt dediği yer olduğu için seçerek ( aslında diğer daha ünlü yazarlar başka yerleri kaptığı için ona bu uç nokta kalıyor gibi oluyor :joy: ) yazmaya başlıyor.

Yani Kara Elf Üçlemesi aslında yazım sırasına göre Buzyelinden sonra yazılıyor. Ama seri tarihe dayalı şekilde sunuluyor. Bence Salvatore’nin ilk yazımı Buzyeli ile 2. yazımı Kara Elf üçlemesi arasında ciddi seviye farklı var, yazar orada güzel bir eşik atlıyor ve bu hissediliyor. Ama 1-2-3 Kara Elf Üçlemesi olarak okumaya başlayan okurlar 4-5-6 Buzyeli Vadisi okurken sanki biraz geriye gidiyor gibi hissediyor, ki bu da çok normal. 7. kitap ve sonrasında beğeniniz biraz daha artabilir diye düşünüyorum.

Salvatore ilk Buzyeline başladığında ana karakter olarak Wulfgarı düşünmüş zaten :joy: Sonradan Drizzt hem okurlar hem DnD oyuncuları tarafından çok sevilince seri Drizzt’e evrilmiş.

7 Beğeni

Katılıyorum. 6’dan sonra giderek düşüyor kalite. Yine de CB ve Regis için değer bence. :heart:

3 Beğeni

Çok iyi bilgiler hocam teşekkürler. 7-10 serisini merak ediyorum, sonra 11-12-13 kalıyor. Muhtemelen 14-19 u ingilizce alacağım türkçe bu sene ne zaman çıkar belirsiz.

2 Beğeni

Çıksın artık aradaki şu kitaplar. Yayınevinden bilgi de gelmiyor. Diğer seriler için üstü kapalı bile olsa en azından sorulara yanıt alınıyor. Konu Unutulmuş Diyarlar olunca derin bir sessizlik. Artık iptal ettiklerini düşünmeye başladım.

1 Beğeni

11-12-13 ten sonra avcının kılıçları üçlemesi geliyor. Bunun ilk kitabı 1000 ork sahaflarda 20TL gibi fiyatlara alınabiliyor. İkinci kitap yalnız drow’u da 60TL’ye gördüm en ucuz. Üçüncüyü bulamadım.

Benim çok anlam veremediğim bir şey var. Bazı serilerin bazı kitapları çok sayıda bulunabilirken bir kısmı hiç bulunmuyor. Aynı sayıda basılmıyor mu bu kitaplar? Nasıl oluyor da biri zibilyon tane varken diğeri hiçbir yerde bulunmuyor?

Mesela örümcek kraliçenin savaşının kitaplarını alayım dedim. 1, 3 ve 4. kitaplar sahaflarda çok sayıda var ama 2. kitap hiçbir yerde yok.

1 Beğeni

Niye sessizlik olsun yahu? Geçen sene hem piyasada bulunmayan 4-5-6 kitaplarını tekrar bastık hem de 11-12-13. kitapların birinci baskılarını yaptık. Şu anda serinin ilk 13 kitabını dilediğiniz gibi temin edebiliyorsunuz. Seriyi basmaya da devam edeceğiz.

Sessizlikten kastınızı anlayamıyorum.

7 Beğeni

Geçtiğimiz sene bu forum başta olmak üzere farklı platformlar üzerinden de ithakiye serinin devamı gelecek mi diye sorduğumuz zaman geç de olsa tüm sorularımıza yanıt alabilmiştik. Hatta bu forum üzerinden bu tavrınızı övecek bir paylaşımda da bulunmuştum. Fakat 2021’in son aylarında ekonomideki bu tatsız değişimler, yayınevlerinin küçülme politikaları ve kitap basım maliyetlerindeki artışın ardından siz de dahil bir sürü yetkiliye hem buradan hem de özelden sordum bu serinin akıbeti ne olacak diye. Ve hiçbir cevap alamadım. Bir okuyucu olarak ne düşünmemi bekliyorsunuz? Ithaki başlığında soru soruyorum Unutulmuş Diyarlar basılacak mı diye? Altımda başka biri Malazanı soruyor, x romanını vs… Onlara cevap veriyorsunuz ama hep Unutulmuş Diyarlar cevap olarak atlanıyor. Sadece ben de değil diğer arkadaşlara da bu konuda cevap verilmiyor. Defalarca sordum. Başkaları da sordu. Hep aynı şeyi yaşadık. Defalarca arada kaynadı gitti. Geriye dönüp bakabilirsiniz.

Neyse basacağız hala diyorsanız, geç gelen yanıt için de yine de teşekkür ederim.

3 Beğeni

Buradan hiçbir soruya cevap verme gibi bir zorunluluğum yok ki. Burası benim eğlenmek için arkadaşlarımla mesajlaştığım bir ortam. Resmi olarak İthaki Yayınları soru hattı kapandı ve Rıhtım Forum’daki resmi cevaplarımıza son verdik. Şu anda sadece ben işgüzarlık yapıyorum ama sanırım bunun da yavaş yavaş sonuna geliyoruz.

Kitaplarımız ile ilgili kesin bilgi almak istiyorsanız sosyal medya hesaplarımızdan bize yazabilirsiniz. :blush:

3 Beğeni

Ithaki Yayınevinin sosyal medya hesapları üzerinden de defalarca yazmama rağmen sadece bu konu üzerinden geri dönüş alamadığımı belirteyim o zaman. Zorunluluğunuz olduğunu zaten söylemedim ki… Farkındaysanız Ithaki Yayınevine bu sitemim. Şahıs olarak size değil. Yayınevine yazdığım bir yazı üzerine siz cevap olarak bir şey yazıyorsanız Yayınevinin bu site üzerindeki yüzü olarak sizi görmem gayet doğal sanırım.

Resmi bir forum başlığınızın artık olmaması yayınevinizin, artık sorulara gayriresmi cevap vermemek de sizin kişisel görüşünüzdür. Saygı duyarım.

Bu tarz geri dönüşler de beni yayınevinden soğutuyor. Bu da benim kişisel görüşüm. Daha da ithakinin bastığı bir şey hakkında soru da sormam.

Iyi akşamlar.

2 Beğeni

Mesaj yazarken veya okurken “ne zaman” diye beklediğim kısma yavaş yavaş geliyoruz demek ki?

Kendi özelimde* konuşarak belirtiyorum kitap aldıktan sonra kargo beklerken bile gelecek kitabı hemen okumaya başlayacak olmamama rağmen bazen sabırsızlanıyorum. Bu seride çıkan kitaplardan dördüncü kitap eksikti, uzun süre baskısını bekledim. Baskı çıkıp aldığımda o kadar uzun süre aramama ve sabırsızlanmama gerek olmadığını fark etmiştim. Bu sabırsızlığın karşılığını kötü bir şekilde aldım. Dune Hanedanlar Serisi’nin yeni baskısı çıkmayacakmış gibi aradım durdum, aldığım site siparişi iptal edince internet sitesine kargo firmasına, tüketici hakem heyetine şikayetler yazdım. Bir hediye çeki aldım, kitabı site tekrar satışa girince aldım sonra İthaki’den normal kitap baskıları çıktı. Ben de cep boy kitaplara bakıp okuyacağım zaman gözlerimin bozulmamasını umuyorum. Yeni baskıları alabilirsin diye düşünenler olabilir ama özellikle bu zamanda bir kitabı (burada üç kitap) alınca ikinci kez almaktansa başka bir kitap almayı tercih ediyorum.

Uzun süredir Brandon Sanderson’ın haklarını sahiplenen yayın evine bir şeyler söylemedim. Fırsat bu fırsat deyip yayın evine teşekkür etmek istiyorum. İzledikleri tutumdan dolayı yazarı okumayı bıraktırıp biraz da olsa bütçemi rahatlattıkları için teşekkürler.

*Ne çok söyleyip de sustuklarım varmış; yazdığım mesajlarda kendi kendimi o kadar çok kontrol etme hissine sahip olduğum için sözlerimi susmuşum. Kendi mesajıma bile “kendi özelimde” yazma zorunluluğu hissediyorum.

3 Beğeni

Bu bence yeterli cevap :slight_smile: bunu bile alamadığımız için bir serzeniş olmuştur. Teşekkürler

2016 dan beri sadece 1 yeni kitap (Son Eşik) çıkarılması bu serinin gidişatını zayıflattı. 9 yıl önce yazılan kitaplardan tekine bile yetişemedik daha🤣 Son kitaba kadar eski yayınevleri kitapları çevirip basmıştı zaten ve çeviriler değişiyor mu emin değilim. Ali Seval beni tek başına seriden soğutmuştu…

1 Beğeni

or over thirty years, Drizzt Do’Urden has been one of the most important characters in fantasy literature. Throughout his novels, Drizzt has written down his thoughts about life and love, the nature of good and evil, the joys (and frustrations) of family, and so much more. Bound together for the first time, the collected wisdom and philosophy of Drizzt will be a beautifully-packaged gift book—complete with an introduction by bestselling fantasy author Evan Winter—for his biggest fans and readers wanting to learn about this iconic figure.

Growing up in the chaos of Menzoberranzan, one young drow elf tries to make sense of the conflict between the traditions he must serve and the protestations of his own conscience. To lay bare the injustices he sees and to strengthen his own resolve to follow the ethical call of his heart, Drizzt Do’Urden is both an agent of action and self-reflection.

These, his writings, become critical to his salvation, the way in which he makes sense of a world that to him makes little sense at all. The power of his writings, of his meditation, of his inward determination will carry him forward, forcing upon him decisions that others would consider noble, perhaps, but surely foolhardy…impossible even.

But to Drizzt, the choices are true and right, so there can be no other course.

These journal entries, then, show the struggle between tradition and truth, where the courage to choose right over wrong climbs the many obstacles of societal expectations and entrenched power—if nowhere else, then in the heart of an idealist. They were written to help Drizzt understand himself. But the universal truths will resonate with readers throughout the Realms.

1 Beğeni

Bana iyice sağma hamlesi gibi geldi. Kitaplarda yaşadıklarıyla şekilleniyorken o içsel hesaplaşmalar. Havada kalır, bir şey anlayamaz ki kimse. Salvatore abi de salsa artık fena olmayacak.

1 Beğeni

Olsun ya, Drizzt arkadaşımız gibi. Önsözü yazan yazarı da öne çıkarma hamlesi gibi, ilk defa bu kitaplarda antolojiler hariç önsöze rastladım.

Dao ne demek ola ki? Edit: kılıç türüymüş.

Edit: bir hayranı yıllar önce twit atıyor Salvatore’de fikri hemen alıyor. Silkeleme güzel :slight_smile:

2 Beğeni

Araları doldurmak için biraz özet falan da koyarlar belki. Dao nedir öğrenmiş de olduk. Yazsınlar bakalım, seri bitince ona da göz atarız artık. :slight_smile:

1 Beğeni

Dao anlamı bu olabilir mi, bana bu anlamda gibi geldi:
“Dao or tao In Chinese philosophy, a fundamental concept signifying the correct or divine way.“

1 Beğeni

14-19 u sene sonuna alırız orası tamam ama 24-25-26 hiç çıkacak mı acaba ?