Rahatsız Edici Kitaplar

Bazen nedense okuması en zor kitapları aratırım internette. En fazla ne olabilir diye merak mı ediyorum yoksa filmleri izleyemiyorum diye okuması kolay mı geliyor bu tür kitapları, bilmiyorum.

Başlığı biraz muğlak bıraktım. İsteyen gerçekten rahatsız edici sahneler olan kitapları yazabilir, isteyen manevi bir rahatsızlık hissinin peşinden koşabilir, size kalmış.

Ben başlayayım:
images (1)

Boyalı Kuş - Jerzy Kosiński

Kosiński, kitabın sonundaki yazısında şöyle diyor:

Belki de Boyalı Kuş’un içindeki vahşet sahnelerinin abartılmadığının en iyi kanıtı ve bu dehşet zamanının savaş yılları Doğu Avrupa’sını yansıttığını en iyi anlatan olay, eski okulumdan bazı arkadaşlarımın Boyalı Kuş’un kaçak bazı kopyalarını okuduktan sonra romanın kendilerinin ve akrabalarının yaşadıklarının yanında pastoral bir öykü gibi kalacağını söylemeleriydi.

Kosiński’nin hem 2. Dünya Savaşı sırasında hem de kitap yayınlandıktan sonra yaşadıkları romanın kendisi kadar dehşet verici.

Yani bu kitabın her zerresi, her satırı acı ve dehşet dolu.


Beyaz Lale - Ömer Seyfettin

Bu öykü Balkan Savaşı sonrasında geçiyor. Bulgar asıllı bir binbaşı Türk köylerinde Türklere işkence edip öldürüyor.

Öyküyü nasıl değerlendireceğimi bilmiyorum. Çok güzel bir dille yazılmış. Dilin yanında harika benzetmelerle bezeli.

Lakin anlatılanlar o kadar dehşetli, o kadar şiddetli ki sanki yazar sırf bu vahşeti anlatmak için uğraşmış, bir hikaye anlatmayı unutmuş.

Şimdiye kadar birçok öykü, roman okudum; film izledim ama bu denli amaçsız bir vahşeti nadir gördüm.

Edebiyatta ve sinemada vahşetin sansürlenmesi taraftarı değilim. Hikayeye hizmet ettiği sürece vahşet ve şiddet etkilidir.

Beyaz Lale’de anlatılan şiddetin propaganda dışında hiçbir amacı yok. Bu da bir edebi eser için en aşağılık mertebe.

12 Beğeni

resim

Beni en çok rahatsız eden kitaplardan biri buydu .
Bir hastalık yüzünden hayvan etinin yenilmediği bir dünyada insan mezbahaları olsaydı ne olurdu .

8 Beğeni

Kısa bir öykü ama bayağı sıkıntılıydı.

9 Beğeni

Aklıma ilk gelenler:

Körlük
Eşekarısı Fabrikası
Otomatik Portakal
Dolaptan Temaşa

Bu kitapların içinden en rahatsız edici olanı ise okurken adamı hem gerim gerim geren hem de güldüren bir eser olan, Ahmet Mithat’ın Dolaptan Temaşa kitabı. Kısacık bir kitap olmasına rağmen duygudan duyguya sürükleyen bir yapısı var. Körlük kitabının hapishane bölümünde de rahatsız edici bir sürü sahne var o yüzden buraya ekledim. Eşekarısı Fabrikası’nın arıza bir kitap olduğu da herkesin malûmu. Fakat ben pek beğenememiştim açıkçası.

9 Beğeni

Okunması zor mu bilemem ama konusu nedeniyle Lolita kitabı olabilir belki…

1 Beğeni

Bu kitaba kadar Grange kitap çıkardıkça alıp okuyordum. Bu son kitabım oldu. Bitiremedim de sanırım. İnsan salatası mı ne yapılıyordu öyle kalmış aklımda.

Kitap değil ama Uzumaki’yi ve türevlerini de asla okuyamam gibime geliyor.

Açmayın

images-10

7 Beğeni

Ölü Ruhlar Ormanı Grange’in sevdiğim kitaplarından biriydi oysa. Epey oldu hatırlamıyorum ne neydi ama beğenmiştim.

1 Beğeni

Ben bu salak kitabı yıllar önce okumuştum. Elime nerden geçti, neden geçti, neden okudum bilmiyorum ama şimdi bile düşününce midem bulanır. İki kardeş arasındaki ensest ilişkiyi normalleştiren bir anlatı vardı.

5 Beğeni

Kapağına bakınca Chucky vari bir kitap sandım oyuncak bebekli kapağı görünce :smiley:

2 Beğeni

Çatıya takıntılı olan yazar…

1 Beğeni

Beni kurmaca kitaplar değil ama gerçekten yaşanmış olayların anlatıldığı kitaplar çok zorlar okurken. Polemik başlatmamak adına örnek vermeyeceğim ama mesela bir katliamın canlı tanıklarının anlattıkları, onların acılarını duymak bana çok zor geliyor, içim yanıyor okurken.

1 Beğeni

Otobiyografik öğeler içeren, muazzam rahatsızlık veren bir kitap ama iyi anlamda.

resim

6 Beğeni

Üç-dört kelimelik cümlelerle böyle etkileyici bir resmetme gücü olan çok yazara denk gelmedim. Delilik sorunları yüzünden yazdıklarının çoğu da yanmıştı diye aklımda kalmış.

Rahatsız edici kısmı betimlemelerin canlılığı, bakımevindeki iğrençlikler nasıl öyle birkaç kelimelik cümlelerle bu kadar canlı anlatıldı anlamadım. Normal bir şeymiş gibi usulca anlatılan durum cümle sonunda gözde canlanınca bir tuhaf oluyordu.

3 Beğeni

Okuduğum kadarıyla özellikle şizofreni tedavisi için yattığı Happy Home’de yaşadıklarını kaleme dökmüş. Kitapta yer alan temel olayların gerçek yaşanmışlıklardan yola çıkmış olması rahatsızlığın seviyesini oldukça arttırıyor. Yine bu şekilde beyin yakan kitap olarak Murial Spark’ın Sürücü kitabı geldi aklıma. Kitabı bitirdiğimde “Ben ne okudum şimdi?” demiştim.

3 Beğeni

Görünmez Canavarlar. İçinde bulunan tek bir diyalog bile feci şekilde rahatsız etmeye yeter çoğu insanı.

2 Beğeni

Sürücü Koltuğu ile Felaketzedeler evini peş peşe okumuştum. Bu hayatta en çok korktuğum şey hayatımda öyle bir kadının olması. Gone girl filmindeki Rosamund Pike’ı hayal ediyordum sürücüyü okurken nedense. Ama o kitap rahatsız edici değildi, tertemiz bir delirme vardı.

1 Beğeni

10286616281138 (1)

Okurken sevmiştim ama rahatsız da olmuştum. İlk Clive Barker kitabımdı. Sonradan öğrendiğime göre yazarın diğer kitapları da rahatsız ediciymiş.

8 Beğeni

Gazateci Büşra Sanay’ın yazdığı Kardeşini Doğurmak kitabı. Kitapta anlatılan olayların gerçek olduğunu bilerek okumak çok çok zordu bu yüzden tamamlayamadım.

6 Beğeni

Bir tanede ben ekleyeyim, Sabahattin Burhan’ın Söke’li Cafer Efe kitabı. Daha önce bir yerlerde yazmıştım ama yeri geldiği için tekrar yazmak istiyorum. Yunan işgali sırasında Söke’de Aydın’da yaşananları anlatan bir kitap Söke’li Cafer Efe. Yaşananların gerçek olduğuna da inanıyorum. Çünkü savaş esnasında insanların bir tür etki altında kalıyor olmalılar. Olanların bire bir anlatılması hiç iyi olmamış. Eminim bu kitabı gençlerde çocuklarda okuyorlardır. O nedenle gençler için veya çocuklar için farklı versiyonlarının basılması gerekir.

1 Beğeni

Tüm Boris Vian kitapları. Mezarlarınıza tüküreceğim başta olmak üzere.

Hasan İzzettin Dinamo - Savaş ve Açlar. Adamı mahveder.

Bir çok yeraltı edebiyatı kitabı bu klasmana girer bu arada.

1 Beğeni