Rıhtım İtiraf Köşesi

E bunun Azerbaycanca bir yönünü bulsak. :sweat_smile: Ben şimdi kimese böyle söylesem hiç bir şey anlamayıp, her halde delirmiş diye zaten engeller beni. :grin:

@Boneca oluur. :grin:

1 Beğeni

Bizim burada yapılan ve bilinen bir dolandırıcılık yöntemi bu. Sizde de kesin benzer bir şey vardır. Ben de bir araştırayım bulursam mesaj atarım size. :smile:

Peki numarasını verirse ne yapacaksın? :joy:

1 Beğeni

O kadar saftirik biri ile muhabbeti ilerletmiş olduğum için önce kendimi cezalandırırım muhtemelen. :grin:

1 Beğeni

İnsanların soracakları soruyu sormak için soru sormalarından nefret ediyorum. Çok anlamsız bir vakit kaybı… Direkt sorsa cevabı veririm ama hayır… Önce sorabilir mi diye sorarak beni delirtmesi şart. Hayır, soramazsın çünkü sorarken bir şey sordun bile. Ne münasebet, efendim.

6 Beğeni

Karşımdakine soru sormadan önce “bir şey sorabilir miyim?” sorusunu çok kullanıyorum. Amaç delirtmek değil de, zamanı var mı, o esnada müsait mi bunu ölçmek için kullanıyorum.

Tabii -itiraf ediyorum- önceden gerilim yaratmak, karşımdakinin korkulu bekleyişini görmek hoşuma gidiyor. O ayrı mesele. :relieved:

3 Beğeni

Zamanı olunca yanıtlar zaten. Yani benim bakış açım bu. Ben mesela yazacağımı yazar, çıkarım. Müsait olunca da cevabımı okurum. Birisi bana böyle gelince “Hayır,” derim. Gerilimli bekleyiş filan olmuyor haliyle.

Çok enteresan anılarım var bu konuda. Örnek:

• Bir şey sorabilir miyim? (Saat: 13.30)
  • Sorabilirsin. (13.35) (Bu sırada işim çıkmıştır.)
  • Ben ölsem üzülür müsün? (13.36)

Telefon çalar. (14.00)
  • Siz falancanın falancası mısınız? (14.01)
  • Evet.
  • Ee, falanca şu hastanede, gelmeniz lazım.

Bunun gibi ve daha değişik şeyler yaşadım. O sebeple de sevmiyorum.

Bunun yerine aslında soruyu sorup müsait olduğunuz zaman cevaplarsanız çok memnun olurum veya benzeri şeyler yazmak çok daha iyi olur sanırım.
Ben bir şey soracaksam müsait misin demeyi tercih ediyorum.

2 Beğeni

Bu konuda haklısınız. Bunun için bir şey söyleyemem.

Konuya direkt olarak giremediğim için, önceden soru sormak vakit de kazandırabiliyor. Aslında kişiden kişiye, konudan konuya değişiklik gösteriyor. Karşımdakiler tepki göstermedikleri için, değiştiremedim bu huyumu.

Bir bakıma aynı şey olmuyor mu? :thinking:

2 Beğeni

Aynı gibi görünebilir. Ama birisinde sadece sorup belki o an müsaitse hemen cevaplayabilecekken bu fırsatı kaçırıp karşı tarafı gıcık ediyorsun.
Ayrıca benim yazdığım tarzda sonuna teşekkürler, iyi çalışmalar veya kolay gelsin gibi kelimeler ekleyerek daha iyi bir kibarlık ediyorsun.
Herhangi bir şey yazmasan bile bu tarzda daha farklı oluyor bence.

3 Beğeni

Gıcık olmak kişiden kişiye değişebilir. Şahsen bana sorulduğunda gıcık olmuyorum. :upside_down_face:
Gıcıklık olsun diye de sormuyorum.

Maksat kötülük olsun değil. Belki de benim yaptığım hatalı. Bilmiyorum.

Sizin örneğinizle konuşmayı devam ettirseydim ortaya şöyle bir şey çıkardı büyük ihtimal:

• Müsait misiniz?
  • Evet.
  • Bir şey sormak istiyordum da.
    :sweat_smile:

@Fahrettin 'in demek istediği mesela; x kitabını okudun mu? Müsait bir zamanında cevaplarsan sevinirim vs gibi.

Öteki türlü;
Bir şey sorabilir miyim?
Evet.
X kitabını okudun mu?

Zaman kaybı oluyor 2 taraf için de.

Gıcık etmek için örnek;
Bir şey sorabilir miyim?
Evet.
Sormayacağım.

:joy:

2 Beğeni

Bu ne ki?

-Merhaba, müsait misiniz?
-Evet?
-Bir şey soracaktım da…
-Tabii, sorun lütfen.
-Ama biraz vakit alır.
-Önemli değil, sorun siz.
-Emin misiniz?
-Evet, eminim. Sorabilirsiniz.
-Yani vaktinizi de çalmak istemem.
-Olur mu öyle şey? Sorun lütfen.

@Erato sen tam tanımadığın birinden bahsediyorsun sanırım. O durumda belki hoş karşılanabilir.

5 Beğeni

Gerçekten insan deli olur. Merakı arttırmak için mi yapıyorlar nedir :sweat_smile:

Öncesinde sadece ismi yazıp mesaj atıp üstüne cevap bekleyenler de var, sonrasında “bir şey soracağım” der bekler, illa da “sor” demek lazım. Anında bakmayınca da çaldırıyorlar ://

Aksine tanıdığım kişiler için de geçerli. :sweat_smile:

Bu konuda bu kadar rahatsız olan varsa, etrafımdaki insanları meğer içten içe delirtiyormuşum. :joy:

@MelihAntepli yanlış anlamışım. İyi ki söyleneni tavsiye olarak almadım. Soruya karşılık, müsait olup olmadıklarını da sorardım.

1 Beğeni

:joy: Gıcıklıktan kastım zaten bu. Kibarlık yaptığını düşünerek insanları sıktığını ve cevap vericekken bile karşı taraftakinin fikrini değiştirebileceğini fark etmemesi.

1 Beğeni

Bir de “müsait misin?” Sorusuna “değilim’ cevabını aldıktan sonra konuya devam edenler var. Bu “ben halükarda diyaloğu başlatacağım” düşüncesi. Bu gibi durumda bir süre başka bir noktaya bakıp işime devam ediyorum.
Sürekli arayıp, mesaj atıp taciz edenler de var. En son mesaj " neredesin? Merak ettim” oluyor. Belki kişisel hijyen gereksinimlerimi gidreiyorum, belki önemli bir proje için işre çalışıyorum, belki faturalarımı ödüyorum…
Ayrıca çalışırken masama gelip , alakasız bir şeyler soran ya da eniştesinin oğlunun tarla istimlakı nedeniyle istinat mahkemesine başvuru sürecini anlatan oluyor (hayır tapu kadastroda çalışmıyorum, işim bambaşka) . Tam önemli bir iş ile uğraşırken.
Ya da uyku saatimde arayıp , mesaj atanlar…

Sonuç olarak insanların gereksiz ve anlamsız iletişim çabası beni çok yoruyor :grimacing:

1 Beğeni

Ben bazı kişileri sessize aldım. Çünki çok soru soruyorlar ve anlamsız şeyler yazıyorlar. Bazen yazıyorlar geç cavap veriyorum ve çaldırıyorlar. Gıcık oluyorum :grimacing: Geçen kez grupta konuşuyorlar. Grup sessizde olduğu için ben konuştuklarını bilmiyordum ve derslerimi yapıyordum. Sınıf arkadaşlarımdan biri aradı. Neden aradığını sordum. Grupta yazmadığım için aradığını söyledi. :grimacing:

1 Beğeni

Asıl soruyu sormadan önce müsaitlik, vb. durumunu sorup sormama konusunda, soruların muhatabının tepkileri değişken olabiliyor. Özellikle çok yoğun olan insanlar kendilerine soru sorulmadan önce “Nasılsınız?” şeklinde söze girilmesini bile zaman kaybı olarak görebilirken, kimi insanlar da direkt soru sorduğunuzda selam, sabah vermeden soru sorulmasına veya önce müsaitlik durumunun sorulmamasına sinirlenebiliyorlar.

Samimi olduğum kişilerle muhabbet farklı yürüyor tabii ki ama onları dışarıda tutarsak, ben sözlü/telefonda bir soru ileteceğim zaman, sorunun uzun olması halinde veya öncesinde bir şeyler anlatmam gerekiyorsa “müsaitseniz birkaç dakikanızı alacaktım” gibi bir cümle kurarım genelde. Soracağım şey kısaysa doğrudan sorarım. Yazılı soracağım zaman da yazıp gönderirim, karşı taraf müsait olduğunda yanıt verecektir.

Bana soru sorulduğunda ise hemen her olasılığa şahit oldum açıkçası. Direkt konuya girenler, önce müsait olup olmadığımı soranlar, “müsaitseniz bir şey danışacaktım” deyip yanıt beklemeden derdini anlatmaya başlayanlar, soruyu sormadan önce havadan sudan muhabbet edenler (Yoğun musunuz? Biz de yoğunuz işte ama yapacak bir şey yok, uğraşıyoruz. Trafik de ayrı bir dert falan filan).

3 Beğeni