Rıhtım Kahve Tutkunları

Üçünü karıştırmak mı? :face_with_peeking_eye:
Tatları tek tek nasıl peki? Yani şimdilik 250 g denemelik almak istiyorum duruma göre farklı tat arayışlarına girebilirim elbette :slightly_smiling_face:
Makine konusunda biraz huzursuzdum açıkçası 3.5 yıl kullandıysanız süper. Ben bir yıl ancak kullanırım sonra bozulur diye düşünüyordum açıkçası :sweat_smile:

1 Beğeni

Aynı anda karıştırmıyorum. %50-%50 gibi.Tek tek de güzel .Tadı değişsin diye arada öyle deniyorum. Taze ve lezzetli oluyor. Kokusu bile mükemmel.

2 Beğeni

Bir tane metod belirleyin, meselâ manuel V60 demleme ya da aeropress vs gibi, sonra onun ekipmanlarını alın.

İlk başta sağdan soldan aldığınız kahvelerle kendi demlemelerinizi yapın. Kahve tatları uzun süre aynı gelecektir çünkü. Zamanla notları ayırt etmeye başlarsınız biraz biraz. Çok gueme bir damağınız yoksa hiçbir zaman mükemmel ayırt edemeyeceksiniz, beklentiniz yüksek olmasın.

Sağdan soldan dediğim, tchibo, kronotrop, kahve dükkanları vs gibi(örneğin headquarters, schütz cafe falan gibi) yerlerin çekirdekleri. Starbucks önermiyorum, çekirdekleri kötü ve eski. Hatta boykota da destek olur. :smiley:

Sonra yerli kavuruculara geçersiniz yavaş yavaş. Onlarca seçenek var ama başlangıçta farkı hissedemezsiniz.

Değerli bilgi ; Öğütücüye para bayılın. Bütçenin çoğunu oraya gömün.

2 Beğeni

Pekala bu kahvelerden birini deneme maksatlı alacağım. Fiyat olarak da kargo dahil diğeriyle hemen hemen aynı hatta daha uyguna geliyor.

2 Beğeni

Ben bir ara evden çıkamadığımız malum yıllarda evde kendime dükkan açmıştım, sonra hızımı alamayıp viskiyle denedim içtiğim en kötü şey olunca azalarak bitti :slight_smile: şimdi sadece filtre kahve makinasında yapıyorum. Migrosun kendi kahvesini alıyorum.

Arşiv görüntü

4 Beğeni

Chemex veya V60 (muadilleri de olur) + kahve değirmeni + filtre kağıdı + kavrulmuş çekirdek kahve = Giriş seviye aromatik filtre kahve

Kahveyi öğütülmüş olarak alırsanız yaklaşık üç gün içerisinde kahvenin aroması kaçıyor, farklı türleri birbirinden ayırt etmek çok zorlaşıyor.

Ben kahveyi yalnızca kahve olarak tüketmeyi yeterli bulduğum (ve değirmene para vermek istemediğim için) öğütülmüş olarak sipariş ediyorum.

1 Beğeni

Benim arkadaşın değirmen + filtre kağıdı + kaliteli çekirdek + V60 demleme kahvesi < Tchibo öğütülmüş kahveyi dandik makinemde direkt demlemem.

Ağız değil teneke bendeki. :sweat_smile:

2 Beğeni

Kaliteli çekirdek mi tchibo mu başganım? :smiley:

Edit: şimdi anladım bir kıyas varmış ortada. Bünyem reddetmiş. :smiley: Zevk meselesi bu arada. TR de nitelikli kahve tüketmeyen insanların yüzde 98 kadarı senin gibi düşünecek. Damağımız maalesef gerçek kahveye değil, yakacak kadar koyu kavrulmuş kömürsü bir tada alışık. Benim de öyleydi, zor düzeldi.

Ağzının DKP saçtan mamül olduğu anlamına gelmez. :smiley:

3 Beğeni

Merhaba, kahveyi öğrenmek için benim tavsiyem, aşağıdaki kitabı edinmenizdir. Çok rahat okunan bir dille başlangıç için gereken tüm bilgileri aktarıyor. Bir ara bu kitabı epey dağıtmışlığım var. Şimdi bende bir tane bile kalmadığını farkettim, Nadir Kitap sağolsun, naapalım…
Kahve almak için @OsmanAga33 ün önerdiği firma gayet iyi f/p kahveleri sunuyor, tavsiye ederim kesinlikle. Damak eğitmek için cebiniz delinmemiş olur böylece.
iki tavsiyem daha olacak

1. Lütfen 300ml lik ve daha fazlası o kaplarla içmeyin kahveyi. 150ml civarı candır. Sonra damağınızın şenlendiricisini bulunca. 700ml civarı bir Stanley termosla keyfinizi bütün bir güne yayarsınız.
    2.Aynı anda bir kaç kahveyi denemenizi önermem. Bizler damağı süper o şanslı insanlardan değiliz çoğunlukla. Ben 250 gramlık bir paketi bitirene kadar diğerini denemiyorum, sonra ötekine geçiyorum. Böylece her biri için netleşmiş fikirlerim oluyor. Çok beğendiğiniz bir kahve olunca ondan yedekli gidin çünkü bazı kahveleri hiç sevmeyeceksiniz. Onları da sütlü, kremalı falan içerek bitirir bir daha almazsınız…

saygılar, afiyet olsunlar

4 Beğeni

Merhaba kardeşime doğum günü hediyesi olarak kahve makinesi almayı düşünüyorum. Biraz araştırma yaptım ve kafam karıştı. Philips’in makinesini alayım diye düşünmüştüm ama hem büyük olduğunu hem de temizlemesinin zor olduğunu söylemişler. Nespresso o açılardan daha avantajlı diyen kişiler de mevcut. Bu tarz makineleri kullanan var mı?
Her türlü önerilerinize açığım :slight_smile: (genellikle sütlü içiyor )

Şu kahveyi deneyen oldu mu, tavsiye eder misiniz?

1 Beğeni

İlk çıktığında denemiştim fena değildi ama diğer The Coffee Belt kahveleri gibi bana pek hitap etmedi sanırım. Her türlü denemeye değer diye düşünüyorum.

2 Beğeni

Bilemem kardeş, meyveyi soymadan içinde ne var bilemem ama sanki fena olmayabilir gibi bir his veriyor. Yeni ve açık bir kavrum olursa her türlü içilir ya.

1 Beğeni

Eski bi barista olarak bu en mantıklı çözüm. Diğer türlü Türkiye için aşırı pahalı tutacak bir ton sorunla karşılaşacaksınız. (Bu yeni gümrük kanunu yüzünden.) Gidip kahve dünyası çekirdeği alıp öğütümü ve su ayarını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
puly-caff-plus-70-tabs-05-gr-otomatik-kahve-makineleri-temizlik-tableti-kahve-makinesi-temizlik-urunleri-puly-caff-40995-15-O
Bunun gibi toplu bi makine temizleyici alıp kahve makinasının ömrü boyunca kullanım sıklığınıza göre kullanabilirsiniz. Zaten dediğiniz makinanın kireç uyarı alarmı gibi özelliklerinin olması gerek. Çekirdek kahve kullanmanızı önerme sebebim ise öğütülmüşüne göre geç bayatlaması. Sadece sabahları kullanacaksanız kahveyi öğüttüğü için biraz ses çıkaracaktır fakat daha lezzetli olacaktır.
Günde 10 fincan gibi rakamlara ulaşmadığınız içinde günde 2 3 fincan için 2 ayda bir temizleseniz yeter biraz daha titizseniz tablet sayısı çok olduğu için ayda bir yapabilirsiniz temizliği.
Alırken süt köpürtme özelliği olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor. Onun dışında özellikle dışarda yer alan bu fiyatlara kıyasla bir makina ve çekirdek almak baya mantıklı.

3 Beğeni

Cevabınız için çok teşekkür ederim :smiling_face: indirim kovalayıp süt köpürtücü özellikli bir makine yakalamaya çalışacağım :grin:

1 Beğeni

A101’den Eduscho diye bir kahve aldım (250 gramı 79 lira) bitter tatlı, yoğun bir kahve. Sanıyorum alt kalite Arabica Robusta harmanı. Buna karşın Robusta’nın kekremsi tadını vermiyor.

Tadı kahve gibi olsun, uykumu da açsın diyorsanız tavsiye ediyorum. Beklentim buydu ve ben sevdim.