Rıhtım Kahve Tutkunları

Sanalbaharat tan aldığım Robusta ile bakıştık. Gereksiz sosyal medya şakası bir yana biraz kahve zevkim gelişene kadar sanalbaharat tan takılmayı düşünüyorum ben de. Robusta biraz sert bir kahve sütle de denedim ama ilginçtir açıklamada “… baskın sert tadı sayesinde süt içinde varlığını gösterir.” diye yazmasına karşın sütle pek beğenemedim. Günde 1 bardak, bazı günler arada boşluk bırakarak içiyorum henüz o kadar fazla kahve tüketmiyorum. Bakalım deneye deneye göreceğiz :sweat_smile:

Ben daha bu seviyelere çıkamadım. En son
Sezy’den Güney Amerika seçkisi aldım. Costa Rica Pastoral Tarrazu bayağı sert geldi. Fakat diğerleri tam içilebilir tatlardı.

2 Beğeni

Sezy candır ya. Her zaman en az bir kahvesi oluyor bende de. Şu anda Guatemala K’iche var.

2 Beğeni

Ben de görseldeki ürünü aldım. En çok Endonezya sonra da Guatemala’yı beğendim. Etiyopya Türk kahvesini andırıyor.

French Press kullanıyorum ama espresso makinesi almak istiyorum. Kavrulmuş çekirdek alıp yapmak istiyorum ama elektronik öğütücü + moca pot veya aeorpress veya v60 ekipmanı + filtre kağıdı v.b. ile baya masraflı olacağından üzerine biraz daha koyup şu en düşük philips espresso makinesinden almak daha mantıklı gibi geliyor.

Filtre kahvenin acımsı bir tadı oluyor onu pek sevmiyorum. Muhtemelen ben demlemeyi bilmediğim için öyledir ancak dışarda içtiğimde de çok farklı gelmiyor. Espresso bazlı kahveler daha güzel geliyor.

Yıllarca Nescafe granül kahve tükettiğim için hala en güzeli o geliyor ama sağlıklı bulmuyorum.

@BiblofilYouTube @JrThoth Sezy’yi sizin sayenizde keşfettim, önerebileceğiniz başka filtre kahve veya espresso kahveleri var mı?

2 Beğeni

Sezy oldukça f/p bir kavurucu ancak birçok kahvesini denememe rağmen bir türlü damak tadıma uyan kahvesini bulamadım. Sanırım kavurma profili damak tadıma uymadı. Şu an Tetra’nın Brasil Toucan Cerrado’su var. Benim gibi sert kahve sevenlere tavsiye edebilirim.

1 Beğeni

Hocam, ben de filtre kahve işini ucuza halletmek istediğimden, süreç içerisinde, kendime ekonomik yöntemler geliştirdim/buldum.

Öncelikle saf haliyle french press eziyetten başka bir şey değil. Kahve tozunu içeceğin içine o kadar karıştırıyor ki, alınan tat kahve olmaktan çıkıyor. Bu konuda tavsiyem: French press filtresinin önüne filtre kağıdı geçirin.

İkinci olarak filtre kahve demlemek için filtre kağıdı ve büyükçe bir bardak yeterli oluyor. Üçgen formunu bozmadan kağıdı katlayın ve bardağın ağzına geçirin. Kayıp bardağın içine düşmesini engellemek için tutmak gerekiyor.

Robusta çekirdek (asla tavsiye etmiyorum) haricinde kullandığım hiçbir çekirdek ağzımda acı bir tat bırakmadı. Eğer kahveniz arabica çekirdekten çekilmişse ve hala acı geliyorsa,kahvenizi daha serin bir suyla demleyebilirsiniz. (Kahveyi kaynar suyla demlemek tadını acı yapıyor.)

Not: Şu anda kahvelerimi şu aletle -arasına filtre kağıdı koyarak- demliyorum. Hem sağlam, hem pratik, hem de temizlemesi kolay.

Not2: Nescafe’nin granül kahveleri Robusta çekirdekten üretildiği için granül ve filtre arasında çok bir tat farkı yok.

2 Beğeni

Kavurucu mu soruyorsunuz yoksa Sezy’nin seçkisinden tavsiye mi?

Kavurucu ise,

Coffee Department
Niji Coffee
Ultra Coffee
CoffeeNutz
Milestones
Tetra N
Kafein Kültür
Kernel
Zümrüt Karaca
MeetLab
Grizzly
Lot
Spada
Vitus
Calibre

Böyle gider. Kavurucudan çok damak zevkinize uygun seçim önemli. İlla yüzde 90’ında size uygun kahve bulursunuz.

Yok hocam Sezy’den kahve önerisi istemiştim ancak teşekkürler kavurucu önerileri için de.

Guatemala K’iche favorim olmuştu benim. Sitesinde nitelikli çikolatalarda mevcut. Madagascar Mava aldım son alışverişimde lezzeti çok güzeldi.

2 Beğeni

Honduras Honey Catuai yıllardır alırım. F/p kahvesi gayet iyi.
Colombia Supremo da öyle aslında ama o biraz sıradan.

Ethiopia Bochesa
Rwanda Humure
El Salvador Las marias ve finca gabriela

Bunlar da burada favorilerim.

Guatemala K’iche Ekim ayında dahil oldu yanılmıyorsam seçkiye. O da üst sıralardan girdi. Ben de şu anda onu ve Santa Helena’yı tüketiyorum aktif olarak. Önümüzdeki hafta da onlarla geçecektir.

Tabi başka kavurucularda deneyip çok denediğim çekirdekler(El Mirador gibi) de var ama Sezy den denemediğim için bişey diyemiyorum onlara.

1 Beğeni

Teşekkür ederim benim için bilgilendirici bir yazı olmuş.

French Press filtresinin önüne filtre kağıdı koymayı deneyeceğim. Biraz önce yaptığımda mesela aşırı derece toz karışmıştı.

Üçgen formu bozmadan yapılan işlem v60 demleme gibi mi?

Acı tat olayı benim damak tadımla ilgili de olabilir ondan emin değilim.

İzninizle burada araya girmek istiyorum.Eğer içtiğiniz kahve acı ise o sizin damak zevkinizden çok içtiğiniz kahve ile alakalıdır. Kötü kavrulmuş olabilir kötü öğütülmüş olabilir. Buralara dikkat etmekte fayda var.

1 Beğeni

Çok teşekkürler önerileriniz için, hepsini not aldım.

Her kahve siparişime 1-2 çikolata eklemeyi de düşünüyorum tavsiyeleriniz için çok teşekkürler.

1 Beğeni

Cuma günü ilk kez taze çekilmiş Türk kahvesi alıp içtim. Bu zamana kadar içtiklerim neymiş dedirtti bana. Bundan sonra her cuma taze çekilmiş Türk kahvesi alıp eve gideceğim.

2 Beğeni

Evet, o şekilde.
(20202020202020202020)

1 Beğeni

@BiblofilYouTube hocam öğütücü için tavsiye ve önerileriniz nelerdir acaba?

Benim şu an için hedefimde Mhw-3Bomber R3 ve Timemore Chestnut S3 var.

Selamlar kahve tutkunları, bir kahve tutkunu olarak buraya hiç yazmadığıma inanamıyorum. :face_with_peeking_eye: :sweat_smile:

Şöyle bir sorunum var ki geçenlerde Almanyadan 1 kg bir hediye kahve dolaylı yoldan bana kadar geldi. Çekirdek kahve ve tadı çok yumuşak. Daha öncede çekirdek kahvede almış biri olarak nasıl öğütülüp kullanacağımı biliyorum.

Neyse öğüttüm, filtre kahve yaptım. Tadı çok yumuşak ve hiç bana göre değil. Bu oldukça pahalı bir kahve, amazonda 96 Euro/ yani 3 bini aşıyor bizdeki fiyatı. :hushed:Kullanamadığım bir ürün, acaba ne yapsam? Açmasam satardım, ama içinden bir avuç kadar alım. kavursam, espresso olabilir ama kahve makinesini iki yıldır kullanmadığım için bozuldu. :face_with_monocle:

1 Beğeni

Daha sıcak bir suyla demleyebilir veya kahve/su oranını arttırabilirsiniz.

1 Beğeni

Çekirdek türü ve kavrulmasını da yazabilirseniz bu çekirdeğe uyacak öneriler gelebilir. Bu paket filtre kahve için üretilmemiş olabilir. Farklı bir demleme ile daha iyi bir tat alabilirsiniz. Paketin arkasındaki bilgiler de öneri yapacak arkadaşlara yardımcı olabilir hatta.

Ben öyle kahve gurusu/aşığı biri değilim bu arada :smile: O yüzden pek yazmıyorum bu başlığa. Ama zamanında elimden çok çekirdek geçti, arge de çok deneme yaptım. Şu an meslek hastalığı baş ağrım gün boyu olmasın diye sabah bir fincan Türk Kahvesi içiyorum sadece :joy: .

Kişisel zevkimde açık kavrulmuş ve yumuşak içimli kahveyi tutarım ben :smile: Ama uygun öğütme inceliki ve uygun demleme yöntemi lazım olabilir. V60 ugun olabilir gibime geldi mesela anlattıklarınızdan yola çıkarak.

2 Beğeni