Rıhtım Kahve Tutkunları

Öneriniz için teşekkürler

1 Beğeni

Onu denedim, iki ölçek kahve kullandım. Yumuşak bir tadı var. Kahve aroması az geliyor nedense. Ya da ben yanlış hazırlıyorum.
Sıcak suyu denedim, yanık tadı geliyor.

1 Beğeni

Benik gözümde Türk kahvesi çamurlu sudur :grinning:

Bu arada başlığı görünce aklıma geldi, Merkel Freedom kirabında Türk kahvesi ile dalga geçiyormuş. İnternete gördüm.

Türk kahvesi ilk demleme yöntemlerinden biri ayrıca ortada millet daha taşı taşa vuruyorken Türklerin böyle etkili bir demleme yöntemi bulduğunu gözden kaçırmamak lazım. En ince çekilen kahve de Türk kahvesi. Çamurlu su gibi Türk kahveleri gördüm kişinin becerisine ve kullandığı kahvenin kalitesine bağlı olur genelde, çok sulu veya katı olma sebebi ise 1 fincana göz kararı ne kadar atacağının çözememiş olmasıdır. Kömürden hallice ucuz çekirdek kullanımı bunlara eklenebilir. Nasıl espresso kişinin elinden eline göre bile değişiyorsa Türk kahvesinin bu kadar kötülenmesini art niyetli algılıyorum. Çünkü diğer milletlerin bile (Yunan, Ermeni vb.) bu demleme, öğütme, pişirme metodlarını sahiplenmeye çalışırken en çok bizim korumaya çalışması gerektiğinin belli olduğunu düşünüyorum. Aynı mantıkla üç harfli marketlerde satılan uyduruk lokumları referans alarak lokumda başarısız bi şekerleme diyebiliriz ama bu onun değerinden bir şey kaybettirmez. Doğu illerinde de farklı pişirme metodlarımız var havanda neredeyse kömürleşmiş kahvenin gene cezvede pişirilmesi çamurumsu kömürümsü bir tad veriyor. Bahsettiğiniz oysa bile onun standart bir Türk kahvesi olmadığını hatırlatmakta fayda var.

6 Beğeni

Benim gözümde değildir.
Merkel de gitsin, burada yazmamın yakışık almayacağı yerleriyle dalga geçsin.

3 Beğeni

Olgunluk onu sevmekle başlar. :slight_smile:
12 yıldır evinde 4-5 tane kahve makinesi eskitmiş biriyim. Kapsülü, çekirdekten yapanı, filtresi, Türk kahvesi makinesi. Ancak hepsini yeri ve tadı ayrı, güzel yapılmış bir Türk kahvesi çok güzel olur.

Allah’ın doğu Alman köylüsü. Yahu İngiliz falan olsa hadi neyse diyicem de, azıcık kahvenin tarihine bakan adam bile bilir Türk kahvesini.

2 Beğeni

Türk kahvesi bana çok acı geliyor. Birde Türk kahvesi bir fincan olarak içilirken diğer kahveler su bardağı olarakta içilebiliyor. Türk kahvesinin fincana doldurulmasıyla bitmesi bir oluyor. Yine de nefret etmiyorum. Olursa içerim, olmazsa aramam.

1 Beğeni

Ben su bardagı ile içiyorum. :slight_smile:

Son 6-7 yıldır kahveyi sadece Türk kahvesi olarak içiyorum.

Bir tepeleme tatlı kaşığı kahve cezveye konulur. Bir su bardağı iyi su cezveye dökülür ve 2-3 dakikada makine geriye kalan işi halleder zaten.

Çok kavrulmuş olabilir kahve. Çevrenizde yerel kuruyemişlerde vs bulamıyorsanız bence en iyisi Mehmet Efendi, diğer hazır paketlerin kavrulma dereceleri, özellikle kahve dünyası paketleri (orta kavrulmuşu bile) bana da biraz yoğun - acı geliyor.

3 Beğeni

Evet acı bir kahve. Ancak acıyı sevmek millet olarak ruhumuzda var :slight_smile:

Bizim memlekette çay bardağı ile içilir, ona da süvari denir. Hanımdan istediğimde o da kupayla yapıyor. Bence kahve fincanı emek/fayda olarak düşük performanslı. Minimum çay bardağında içilmeli. :slight_smile:

Kahve olarak da memleketteki koyu çekilmiş kahveyi seviyorum. Buradaki Kurukahveci Mehmet Efendi’nin kahvesi bana çamur gibi geliyor.

1 Beğeni

İçinde başka malzemeler var mı? Son zamanlarda Türk kahvesi gibi pişirilen içinde badem, krema vs vs olan kahveler görmeye başladım. Geçenlerde bir yakınım Datça kahvesi diye bir şey getirdi, bir şey diyorum çünkü denedim kahveye benzetemedim tadını. :slight_smile:

Yerel kuruyemişçilerde taze ve daha iyisi bulunabiliyor ama bulamayan için bence marketlerde paketli Türk kahvelerinin en iyisi Mehmet Efendi.

Yok, bildiğin düz kahve. Ama Mehmet Efendi’ye alışanlar için biraz sert/acı kaçabiliyor. Eşim içemiyor mesela bizim kahveyi, ben de Mehmet Efendi’yi.

https://www.instagram.com/p/DCZVirfvVsi/?hl=en

Çok denk geldi. Hem de çay bardağında içiyorlar dediğim gibi. :slight_smile: Eğer Türk kahvesi seviyor ve farklı tatları deneyimlemek hoşuna gidiyorsa, buradan bir yarım kilo sipariş verebilirsin. Normalde alırken çekirdekten taze çektiriyoruz. Koyu ve orta karışık alıyorum ben. Sen de mesela bu şekilde tercihte bulunabilirsin. Ya da atıyorum 250 gr koyu, 250 gr da orta alıp, ikisini de test edip sonra kendin karıştırabilirsin. :slight_smile:

1 Beğeni

Bu forumda böyle bir başlığı görmek sevindirici. Türkiye her ne kadar bir çay ülkesi olarak bilinse de kahve kültürü de gelişiyor. Ama tabii ki işin içine özentilik ve kalitesizlik de her şeyde olduğu gibi çok karışıyor. Dünyada 5. kahve dalgası dönemindeyiz. Belki 6. dalga bile başlamıştır. Kahve çekirdeğinin kökeninden suyun kalitesine pek çok şey son üç dalgayla gündeme girdi. Kahve yapmanın bilimi ve sanatsal yönü gelişti. Bizdeyse en fazla üçüncü dalga kahveciler var ama o da ismen. Yine de gelişme yok değil. Eskiden Türkiye’de Türk kahvesi ve Nescafé dışında bir seçenek neredeyse hiç yoktu. Şimdiyse beceriksizce de olsa farklı şeyler deneniyor.

Öte yandan ben Türk kahvesi kültürünün günümüzde çok daha fazla ilgi gördüğünü düşünüyorum ve buna seviniyorum. Günümüzde çevremdeki gençler arasında Türk kahvesinin çok tercih edildiğini görüyor ve seviniyorum.

Türk kahvesi, dünyadaki bütün kahve kültürlerinden daha farklı bir şey. Sadece tarihsel olarak en eski olması onu farklı yapmıyor. Aynı zamanda kahvenin öğütülmesi, demlenmesi, servis edilmesi, içilmesi, sohbeti, falı vb. bir sürü şeyi hesaba katarsak Türk kahvesi kültürü diğer bütün kahvelerin toplamı kadar zengin bir kültür. Hatta Dünya Kahve Günü’nden (1 Ekim) farklı olarak Türk Kahvesi günü (5 Aralık) bile var.

Tabii ki güzel kahve yapamayan, çamur gibi yapan ve kalitesiz malzeme kullananlar var. Ancak bu, Türk kahvesine tamamen çamur dememiz gerektiği anlamına gelmemeli. Bu arada tabii ki herkes aynı şeyi sevmek zorunda değil. İnsan farklı bir kahve türünü de sevebilir veya hiç kahve sevmeyebilir.

Bana gelince, hangi kahve türü olursa olsun ben kahveyi sade seviyorum. İçinde süt, şeker veya başka şeyler sevmiyorum. Pek çok kişi aslında kahvenin tadını sevmiyor, sadece uyanık kalmak için içiyor. Mesela bu tür insanlar kafeinsiz kahveyi de absürt bulur ama o da kahve tadı sevenler ama herhangi bir nedenden ötürü kafein istemeyenler için harika bir seçenek. Kahveyi sadece uyanık kalmak için içenler, sevmedikleri tadı bastırmak için süt, şeker ve diğer bir sürü şey kullanıyorlar. Hâlbuki kaliteli malzeme ve doğru pişirme yöntemleriyle sade kahvenin tadı da çok güzel olabiliyor. Kahvenin gerçek tadı da bence sade olarak alınıyor. Ben de bu tadı seviyorum.

5 Beğeni

Kendi adıma ucuz vakumlu kiloluk kahve alıyorum. Açtıktan sonra buzdolabında vakumlu kavanozda saklıyorum. Otomatik makine kullanıyorum 1 senedir, öncesinde epey emek veriyordum gerçi ama pek gurme de sayılmam. Benim aldığımın 10+ katı fiyata su kimyasalı vs kullanılmış ideal kahve ile benimki arasındaki uçurumu fark edemiyorum. Fark eşiği çok hassas olanlar dışında hissedilebilecek pek fark yok gibi bence. Temel kıstasın tazelik ve kavurma tipi/derecesi olduğunu düşünüyorum kahvede. Damak tadınızı buldunuz mu, hele bir de tazeyse o iyi kahvedir.

1 Beğeni

Granül kahve, kahve severler arasında çok küçümsense de aslında doğru bir şekilde üretildiğinde bazı örnekleri hiç de fena olmuyor. Bizde bu alanda iki veya üç marka bilinse de dünyada pek çok markası ve bu markaların farklı ürünleri var. Devasa bir pazara sahip.

Bu arada şunu söylemeliyim: Granül kahve pazarındaki bir markanın (ismini anmayayım şimdi) hem Türkiye’de hem de Almanya’da satılan aynı ürününü denedim, göz ardı edilemeyecek bir kalite farkı var. Türkiye’de satılanı gerçekten lezzetsiz. Almanya’daki akrabalarım buraya her geldiklerinde bu kahveden getirirler ve sık sık ondan içerim.

1 Beğeni

Kafeinsiz kahve meselesini de ele almak lazım. Türkiye’de bir sürü insan kafeinsiz kahve, alkolsüz bira gibi şeylere anlam veremiyor. Aslında bu tür şeylerin icat edilmesinin son derece mantıklı nedenleri var. Bizde ne yazık ki lezzet algısı zayıf olduğundan bu tür icatların mantığı anlaşılamıyor.

Yukarıdaki başka bir mesajımda da belirttiğim üzere, pek çok kişi kahvenin tadından hoşlanmıyor. Sonuç olarak bir sürü insan her gün birkaç kupa ya da fincan kahve içmesine rağmen aslında kahve sevgisinden bunu yapmıyorlar. Pek çok insanın mantığı kahve=kafein şeklinde. Yani sadece kafein almak, uyanık kalmak için kahve içiyorlar.

Bir insan çeşitli nedenlerden dolayı kafein almak istemeyebilir. Uyku sorunları yaşıyordur, kafein alerjisi vardır, kafein anksiyetesi yaşıyordur ya da başka nedenlerden dolayı kafeinden uzak durmak istiyordur. Ancak buna rağmen kahve içmek de istiyordur.

Peki kafeinden uzak durmak isteyen bir insan neden kahve içmek ister?

1. Kahvenin tadını seviyor olabilir. Kahve tadı sevmeyip sırf kafein almak için kahveyi süt tozu ve şekerle dolduran insanlara garip gelebilir ama kahve, lezzeti için de içilebilir. Nitelikli kahve çekirdeği, doğru demleme ve servis yöntemleriyle kahvenin tadı harika oluyor. (Elbette onu da sevmeyenler çoktur)
  2. Kahvenin içindeki diğer besinlerden faydalanmak istiyordur. Kahve=kafein sananların aksine kahvenin içinde başka maddeler de var. Kahvede antioksidanlar, vitaminler, mineraller, fitokimyasallar, lignanlar bulunur. Bunların da sağlığa çeşitli faydaları var. Kahve bu faydaları için de içilebilir.
  3. Kahve sadece uyanık kalmak için içilen bir şey değil. Sosyal bir yönü de var. Herkes bir dostuyla bir araya gelip kahve eşliğinde sohbet etmek ister. Kafeinden uzak durmaya çalışan biri için kafeinsiz kahve bu işlevi de yerine getiriyor.

Başka nedenler de vardır belki. Benim aklıma şu an sadece bunlar geldi. Zaman zaman kafein beni de kötü etkiliyor. Ancak kahveyi de çok seviyorum. Bu nedenle bazen kafeinsiz kahve tercih ettiğim oluyor. Çekirdek kahveler, granül kahveler ve Türk kahvesinin kafeinsiz türlerini bulmak da mümkün artık.

Bu arada kahveyi sadece ama sadece kafein almak amacıyla içenler için kahveden daha pratik bir şey önereyim: Kafein hapı. Suyu ısıtmak, kahve demlemek, tadına katlanamadığınız kahveyi katlanılır kılmak için süt tozu ve şeker eklemek, o sıcak içeceği yavaş yavaş içmek zorunda değilsiniz. Hapı yutmanız yeterli.

Not: Bu yazıda uyanık kalmak için kahve içenlere yanıt verilmemiştir. Tabii ki bu nedenden ötürü kahve içmek normal bir şeydir. Sadece kafeinsiz kahveye anlam veremeyenlere bu icadın yapılma nedeni izah edilmiştir.

3 Beğeni
1 Beğeni

Ülker’in Türkiye’de üretiği mallar ile İngiltere’de ürettiği mallar arasında da ciddi kalite farkı varmış. En başta İngiltere’de palm yağı kullanmıyorlarmış.

1 Beğeni

Bunun bir sürü örneği var. Sosyal medyada sık sık paylaşılıyor. Ama kahvede nasıl yapıldığını anlamadım. Paketin içeriğini okuduğumuzda Türkiye’dekiyle Almanya’daki aynı ama lezzet çok farklı. Üretim yöntemi mi farklı yoksa kullanılan kahve çekirdekleri mi farklı bilmiyorum.

1 Beğeni

İkisi de. En basitinden binbir çeşit çekirdek var, hatta spesifik seçeceğiniz bir çekirdeğin bile çeşidi var çünkü kalite sınıflarına göre ayrılıyor. Örneğin Brezilyadan bir Arabica tür çekirdek işleyen firma paketin arkasına Arabica yazıp geçer. Ama bölgesi/türü/çekirdek boyutu/çekirdeğin içindeki kırıklı mal miktarı vs vs hepsi kaliteyi ve tadı etkiler.

Üretici ucuzunu alıp geçtiyse paket içeriğinden anlama şansınız yok yani maalesef.

Aynı durum üretim prosesinde tercih edilen kavurma ve öğütme makinaları için de geçerli, üretici dandiğini seçip yüksek miktar mal işlerken kaliteyi ve lezzeti ikinci plana atıyorsa pakete bakarak anlama şansı kalmıyor.

1 Beğeni