Ben Türkçe öğretmenlerini de yetersiz buluyorum çünkü tek tip anlatımla her çocuğa ulaşmak imkansız. Atamayla o kadar çok yıpranıyorlar ki atamadan sonra bir yılgınlık oluyor. Ben anlatırım, alan alır, almayan kendi bilir bakış açısıyla bir yere varamayız. Bu bir genelleme değil. Mükemmel olanlar da var ama yüzdenin çoğunluğu maaşına bakancılarda toplanıyor.
Belki de Türkçe öğretmeni de demek yanlıştır. İlkokul öğretmenleri demek daha doğru olur. Diğer yandan artık anaokulu, kreş eğitimi de çoğaldı. Orada çalışanların da dil konusunda iyi olması lazım.
Diğer yandan dediğiniz doğru bizlerin ciddi anlamda yılmayıp bu konuda hassas olmamız lazım. Özellikle kitaplar konusunda eleştirel olmalıyız. Hataları ne kadar çok kişi dile getirirse o kadar düzeltme şansımız olur. Biz de boş verirsek yirmi sene sonra Mürkçe bile konuşamaz olur herkes.
Ek olarak @Abraxas ve @azizhayri ben siyaset tartışması veya eleştirisi yapmam çünkü toplum olarak maalesef gruplaşmalar var. Objektif yaklaşım tarzı yok denecek kadar az. Bir anda herkes geriliyor. Bu forumda da çok şahit oluyorum ben buna ve çok üzücü. Yoğun okuyucu kitlesi olmasına rağmen karşıt görüşlere hemen bir yaftalama, aşağılama, savunma ve saldırma eğilimi var. Siyaset, din ve cinsel konularda özellikle kutuplaşmalar mevcut. Baskın bir taraf hep var. Azınlıkta olan çoğu üye fikrini bile söylemekten çekiniyor. Topluluk sırf kendi bakış açısına ters diye gönderiyi bildiriyor. Kavgayla, hakaretle, bastırmakla hiçbir yere varamadık. Senelerdir şu forumdayım kimse kimsenin fikrine pozitif anlamda etki edemedi bu konularda. Eğer bir düşünceyi değiştirmek istiyorsak önce anlamalı ve ona göre yaklaşmalıyız. Ben meclis olarak medyada aktif rol olan kim varsa hepsinin dilini kusurlu buluyorum. Biri diğerinden pek farklı değil. Eğitimli insan duruşunu ne olursa olsun bozmaz. Bilge insan cahile laf anlatmakla vakit harcamaz. Mevlâna’nın bilinmiş bir sözü var. Bu söz demek istediğimi çok güzel açıklıyor.
“Cahille girme münakaşaya. Ya sinirini zıplatır tavana ya da yazık olur adabına.”