İşte bunlar hep dış minnaklar.
Bir tanede benden gelsin. Supangle nin Fransızca kökenli olduğunu ve ingiliz çorbası anlamına -sup angles- ( yazım hatasını hoş görün) geldiğini çok yakın bir zamanda öğrenmiştim.
Xiaomi’yi tavsiye ederim. Ben 3 yıldır kullanıyorum hemen hemen ve hiç sorun yaşamadım. Iptv’yi de bu cihazda kullanabilirsiniz. Hatta farklı uygulamalar ile Iptv kanallarını ücretsiz de izleyebilirsiniz. Fiyat olarak da uygun, kalite olarak da işinizi görür. En azından bilinmedik markalara para verip risk almaya değmeyecek bir bedelde.
Yıl olmuş 2021, hala saatler süren elektrik kesintisi yaşanıyor ya. Hem de Ankara’nın ortasında. Tam ortası olmasa da Batıkent’te… Şaka gibi geliyor. Çok sinir bozucu bir durum. İnsanın işleri aksıyor…
Malesef tayinim yine gerçekleşmedi. Moral bozukluğundan iki kitabı okuyamadım bir haftadır. Yeni yeni atlattım, hafta sonunu kendime ayıracağım ve elimdeki kitapları bitireceğim umarım. Artık önümüzdeki aylarda bir daha deneyeceğim.
Elektrik kesintileri her zaman arıza kaynaklı olmuyor. Bazen yeni üretim tesislerinin ana hatta dahil olması gerekiyor, bu da saatler sürebiliyor (şahsen tecrübe ettim). Bazen de trafolarda sorun çıkıyor, çözmek uzayabiliyor.
Bu arada ben de Ankara’da olmama rağmen neredeyse hiç tecrübe etmiyorum kesintiyi. O bölgeye özel bir durum olabilir.
Ne şanslısınız. Bizim burada 1 haftada 2. gidişi. 1 km ileride yaşayan abim gilin orada sıkıntı yok ama nedense bizim muhitte gidiyor elektrik. Ne sorun varsa hemen çözerler umarım…
kedi falan giriyordur.
Merhaba , nereye yazacağımı bilemediğim için buraya yazıyorum. Madam Bovary okumak istiyorum bende Can yayınları Tahsin Yücel çevirisi var birkaç yerde Tahsin Yücel çevirilerini kötülemişler . Sizce bu kitabı okusam mı yoksa farklı bir yayınevinden mi alsam?
Efsane olma, gazoz ol!
Özellikle belli bir yaşın üstünde olanlar için “gazoz” sözcüğü kadar çocukluğun gönül telini titreten başka sözcük var mıdır acaba? Aile çay bahçeleri, açık hava sinemaları, uzun yaz geceleri, sarı leblebilerin tadı, “gazozuna” oynanan mahalle maçları… Bu hafta Mete Gazoz’un olimpiyat başarısıyla bunların yanına başka bir mutlu çağrışım da eklendi gerçi, ama bu sıcak Pazar günü biz gazozun 10 yüz bin milyon baloncuklu tarihinin peşine takılacağız.
Yüzyıllardır gazlı kaynak sularını içmenin, bu sularla banyo yapmanın türlü hastalıklara iyi geldiğine inanıldığından, ABD ve Avrupa’da gazlı sular ilk önce eczanelerde satılmaya başlanmıştı. ABD’de ilaç niyetine satılan bu içeceklere fosforik asit, striknin, kafein, kokain, kinin ve demir gibi çeşitli, hatta narkotik özellikleri olan maddeler serbestçe katılabiliyordu. 1906’da bu maddelere kanuni kısıtlamalar gelince, o zamana dek hayli gelişmiş olan içecek endüstrisi, alışkanlık yaratması için şekere ve aromalara yüklendi.
Bizde ise 19. yüzyıl sonlarında, Sultan 2. Abdülhamid döneminde bazı gayrimüslimlerin İstanbul’da gazozhane açtıkları biliniyor. İlk gazoz fabrikası 1890’da Karaköy, Beyoğlu’nda Niğdeli işadamı Aleksandr Mısırlıoğlu ve ortakları Ligor Bazlamacıoğlu ile Leon Şar tarafından kuruluyor. Mısırlıoğlu gazozunu İstanbul’da 1908’de “Hasan Bey” ve “Hürriyet”, 1917’de “Neptün”, 1923’de “Beyaz Rus” ve “Cumhuriyet” gazozları takip ediyor. 1960’larda 1000’e yakın yerel gazoz markası olduğu söyleniyor. Gazozhane cenneti Beyoğlu’nda başlayıp kısa süre sonra Anadolu’ya yayılan ve her şehrin kendine özgü tatlarıyla üretilen gazoz markaları, 1964’te iki yabancı kola markasının pazara girmesiyle, Tekel’in etkisiyle ve gazoz imalatçılarının önemli bir kısmını oluşturan gayrimüslimlerin göç etmesiyle, yavaş yavaş azalarak anılarda kaldı. Petek Çırpılı’dan okuyabilirsiniz.
Şu kitabın D&R’ın hangi mağazasında olduğunu nasıl öğrenebilirim? Gerçi D&R olmak zorunda da değil, Ankara’da herhangi bir yerde olabilir, D&R yakınımda var diye ilk orası geldi aklıma.
D&R şubesinde kasaya sorduğumda o mağazada olup olmadığını ya da hangi şubede olduğunu söylüyorlar. Telefon ya da netten öğrenme imkanı yok sanırım ben aradığımda söylememişti müşteri hizmetleri. Yine de deneyebilirsin.
İnternet çağı için çok basit bir iş ama belli oluyor ki en yakındakine gidip sormaktan başka çare yok. Teşekkürler.
Edit: Şubeyi arayıp sordum, barkod söyleyince baktılar, sadece Bursa’da varmış.
Dostoyevski, Turgenyev’den intikamını Ecinniler’de onun çok çirkin bir karikatürünü çizerek alır. Kitabın alay konusu kahramanlarından birisi olan yazar Karmazinov, 'Avrupalı bir Rus’tur. Karmazinov’u Turgenyev’e ait anlatılardaki ifadeleri cin gibi bir zekayla tiye alarak tasvir eder:
“Ben Alman oldum bundan da onur duyuyorum. İşte yedi yıldır Karlsruhe’de oturuyorum. Geçen yıl belediye kurulu, yeni su borularının döşenmesine karar verdiği vakit, yüreğimin ta derinlerinde duydum ki Karlsruhe sularının kanalizasyon işi, sevgili yurdumun bütün sorunlarından daha önemliydi benim için.”
Daha önceki kitaplarında rastlanmayan bir mizah ve ironiyle okurlarını şaşırttığı Ecinniler’de sadece Turgenyev’i değil o dönemin kültürel ve siyasal arenasında önce çıkan bir çok figürü de yerden yere vurur. Bundan nefret ettiği Batı’yı temsil eden şahsiyetlerin tamamı nasibini alır
Dostoyevski’nin Yaz İzlenimleri Üzerine Kış Notları’nı okudunuz mu? Ben geçen hafta okudum, bu yazının üstüne cuk oturdu. Kitap Dostoyevski’nin 1859’da Almanya, İngiltere ve Fransa gezilerindeki gözlemlerini oluşturuyor.
Mizahi bir dille Batılılara giydirmiş de giydirmiş. Özellikle Fransızlara hiç acımamış.
Okumadım ama siz yazınca merak ettim. Kitaba bakacağım.
2-3 sene önce Alfa ttüm eserleri çalışması yapacak ihtimali konuşulunca HAY ve koridor çevirileri dışında kitaplarını almadım, Alfa ile kronolojik tüm eserler okuması yaparım diye düşünmüştüm ama galiba 2022’ye kaldı Alfa.
Çevirmen Hüsen Portakal hakkında görüşleriniz nelerdir?
Elinde 2014’de çıkmış uykusuz dergisinin sayilari olan var mı? Varsa eğer Umut Sarikaya’nin “Ölümüne Kesen” adlı bir karikatürü var, kaçıncı sayı olduğuna bakıp söylerse memnun olurum. Sadece 2014 yılında dergide yayınlandığını biliyorum.
9 Ağustos Dünya Kitapseverler Gününüz Kutlu Olsun
O günler geldiğinde, hava sadece 35-40 derece bile olsa sokağa çıkamayacağız veya sahil kenarına gidemeyeceğiz. Gidenler, belki de sadece birkaç saat içinde ölecekler. Yani iklim değişiminin neden olduğu 1-2 derecelik ortalama sıcaklık artışı, hiç aşina olmadığımız yeni terimlerle tanıştıracak. Bu nedenle biz de bu yazımızda sizleri bu önemli terimlerle tanıştırmak ve bazı uyarılarda bulunmak istiyoruz. Böylece en azından Evrim Ağacı ailesi, hiç alışık olmadığımız bir geleceğe hazırlık yapmaya başlayabilir. Çünkü son birkaç yılda, bu geleceğin ayak seslerini artık iyice duymaya başladık`