Öyle çok şey yazılmış ki… Bir arkadaşın dediği gibi, sıcağı sıcağına konuşmak lazım, hemen dikkatimi çekenleri yazayım.
Hayatımda çete lafı kullanmadım. Sevmem, mafyayı çağrıştırır. Birey söylemim şurada (bayraklandığını bile bilmiyorum, kaldırıldı mesajı geldi, yoksa kanıt da olmayacakmış):
Dediğim gibi, bu çirkin mantaliteye, zorbalığa destek veren, göz yuman, bana dokunmayan yılan bin yaşasın tavrıyla görmezden gelen her bir kimseyi ayıplıyor ve bundan sonra kişiliklerin ortaya konup birey olarak davranılmasını temenni ediyorum.
İkinci olarak, yazdıklarımın aktris görsellerine, chatgpt’ye indirgenmesi. Kitap keşfetmek isteyen her bir okurun aramada karşısına çıkacak kimi başlıkları göz ardı etmişsiniz.
Şu listenin daha bilindik isimlerle, ayrı ayrı kotarılmış kitap seçkilerinde sıra. İkisi birlikte güzel bir havuz oluşturuyorlar.
Oscar Wilde
Collected Works of Matthew Arnold
City of God by St. Augustine
The Confessions by St. Augustine
Works by Charles Baudelaire
The Pilgrim’s Progress by John Bunyan
The Prioress’s Tale by Geoffrey Chaucer
The Divine Comedy by Dante
La Vita Nuova by Dante
Collected Works of John Dryden
Trois Contes by Gustave Flaubert
La Tentation de St Antoin by Gustave Fl…
David Pringle ’ın kaleme aldığı " Science Fiction: The 100 Best Novels, An English-Language Selection, 1949–1984" ve “Modern Fantasy: The Hundred Best Novels” kitapları, bu alanlarda yapılmış seçkiler içinde en prestijli olanlarından, ve bildiğimiz listelere alternatif tatlar sunuyor. Sci-fi olanın 1985-2010 için bir devam kitabı da var.
Listeleri kopyala yapıştır yapmak yerine buraya bırakıyorum:
100 serisinden, başka kalemlerle, birkaç farklı kitap:
100 Korku Edebiyatı Seçkisi
100 Fan…
Dilimize Kazandırılmasını Bekledikleriniz - kolombre tarafından #1031 üzerine doksan kadar daha seri ayıkladım bugün, topluca paylaşacağım. Bunların bazıları tek kitapla da olsa çevrilmiş -ki bir elin parmağını ancak geçiyorlar- bazıları ise modern zamanda geçen başka romanlarıyla yer bulmuşlar piyasamızda. Kalan çoğunluğun ise, maalesef Türkçede hiçbir kitabı bulunmuyor. Şu zenginliği görünce insan hayıflanmıyor değil, ama dolu tarafa odaklanmak istiyorum. Nelere henüz kavuşmamışız, hep birlikt…
[154926]
Aralarında Paul Auster, Stephen King gibi bilindik isimlerin de yer aldığı 125 yazarın oyladığı listelerle oluşturulmuş bir kitap. 500 küsur esere yer verilmiş, isim havuzu olarak iş görebilecek bir derleme olmuş. Kitabın başında ve sonunda yer alan listeleri paylaşayım:
THE TOP TOP TEN LIST
Anna Karenina by Leo Tolstoy
Madame Bovary by Gustave Flaubert
War and Peace by Leo Tolstoy
Lolita by Vladimir Nabokov
The Adventures of Huckleberry Finn by Mark Twain
Hamlet by William Shakespe…
Sinemacılardan sonra müzik dünyasına geldi sıra. Bakalım kim daha çok okumayı seviyor, kim hangi türe meylediyormuş.
Jimi Hendrix
The Tibetan Book of the Dead
The Urantia Book
The Penguin Science Fiction Omnibus by Brian Wilson Aldiss
Complete Fairy Tales by Hans Christian Andersen
Blonde on Blonde Songbook by Bob Dylan
Night of Light by Philip José Farmer
Winnie-the-Pooh by A. A. Milne
Lot by Ward Moore
Earth Abides by George Stewart
Secret Places of the Lion: Alien Influences on Earth’s Des…
En iyi kitap seçkilerine dair derleme kitaplar görünce, biraz daha arama yaptım ve birkaç başlık altında bunları grupladım. İlk ayak, yönetmen, oyuncu ve senaristler. Hem simalar hem kitaplar tanıdık olsun istediğim için bir süzgeçten geçirdim, fazlasını ve açıklamaları her isme linklediğim adreslerden bulmanız mümkün.
David Mamet
Outlaws by George V. Higgins
True Grit by Charles Portis
Wolfville by Alfred Henry Lewis
The Complete Works of Ernest Bramah
Post Captain by Patrick O’Brian
Gates o…
Japon animesinin dev ismi Hayao Miyazaki, çocuklara yönelik 50 kitap önerisinde bulunmuş. Liste şu şekilde:
Les Princes du Vent by Michel-Aime Baudouy
Little Lord Fauntleroy by Frances Hodgson Burnett
The Secret Garden by Frances Hodgson Burnett
Nine Fairy Tales: And One More Thrown in for Good Measure by Karel Čapek
Alice in Wonderland by Lewis Carroll
Journey to the West by Wu Cheng’en
The Otterbury Incident by Cecil Day-Lewis
Robinson Crusoe by Daniel Defoe
Hans Brinker, or The Silver Skate…
Ünlü ressam Vincent Van Gogh’un en sevdiği kitaplar şu listede derlenmiş:
The Bible
L’amour by Jules Michelet
Tartarin de Tarascon by Alphonse Daudet
The Eve of St. Agnes by John Keats
Scenes of Clerical Life by George Eliot
The Poetical Works of Henry Wadsworth Longfellow by Henry Wadsworth Longfellow
What the Moon Saw by Hans Christian Andersen
The Imitation of Christ by Thomas a Kempis
Uncle Tom’s Cabin by Harriet Beecher Stowe
Chérie by Edmond de Goncourt
Les…
Popüler kültür yüzüne dönüştüğü için bilim dünyasından tek isim Einstein’i de kapsama aldığım listelerde illüzyonistlerden stand-up sanatçılarına, bir düzine şöhretin kitap seçkileri yer alıyor.
David Copperfield
Anna Karenina by Leo Tolstoy
Invisible Man by Ralph Ellison
Making Movies by Sidney Lumet
Without Feathers by Woody Allen
Orson Welles: The Road to Xanadu by Simon Callow
Finishing the Hat by Stephen Sondheim
How to be a Ventriloquist by Paul Winchell
Carrie by Stephen King
A Christm…
Aktivistleri de başlık altına eklediğim listede Elon Musk’dan Martin Luther King’e, tarihe mal olmuş kişilerin kitap listeleri yer alıyor.
Kamala Harris
Native Son by Richard Wright
The Kite Runner by Khaled Hosseini
The Joy Luck Club by Amy Tan
Song of Solomon by Toni Morrison
The Lion, the Witch and the Wardrobe by C.S. Lewis
Hillary Clinton
The Return of the Prodigal Son by Henri J.M. Nouwen
Little Women by Louisa May Alcott
The Poisonwood Bible by Barbara Kingsolver
The Color Purple by…
Kitap okumadığım söylenmiş. Bunu geçiyorum. En azından şu dursun:
Geçmiş İncelemeler, part 3.
Pierre Boulle - Maymunlar Gezegeni
Beş filmlik ilk seri, bir yeniden çevrim ve dördüncüsü yolda bir prequel üçleme ile perdede 5, edebiyatta 60 yılı devirmiş bir eser Planet of the Apes. Kitapla uyarlama arasındaki 5 yıl, yazarın bir diğer incisi Kwai Köprüsü’nde de vardır (1952-1957). Filmlere -özellikle ilk seride 1. ve 3. (Escape) film ile prequel seride ilk 2 film- bayılan bir sinefil olarak, kitabın yeni bir tat sunamayacağından endişeliydim ancak sayfalar iler…
Tartışmadan beslendiğim yazılmış. Daha 2 ay önce hep beraber indirim coşkusu yaşıyorduk, onu bile boğazımıza dizen, “çoklu hesap tartışması” bahanesiyle, bugün bana çıkışan arkadaşlardı. O gün güzel güzel yazan kimi yüzler bugün arkalarını dönmüşler. Canları sağolsun.
Bıraktık deyip her saat buraya giren, ben yazmadıkça daha da kalem coşturup çarşaf çarşaf giren arkadaşlar ve yandaşları için tarihi tekerrürü de gördüm. “Çete” ve “kolombre” arattım önce. Sonuç çıkmayınca “gruplaşma” kelimesini arattım. Aynı şey 5 sene önce de dönmüş burada. Okumak isteyenler için link bırakıyorum.
https://forum.kayiprihtim.com/search?q=grupla%C5%9Fma
Sanırım sorun farklı anlaşılmış. Sorun zaten eskilerin gidiyor olması ve buradaki seviye düşüklüğü rıhtımın içeriğindeki bir seviye gerilemesi. Son günlerde çok ciddi anlamda ve çok yoğun yaşanıyor.
Bu site için bu kadar çok içerikle yönetim kademesine binen yük çok fazla.
Forum seçkisi neredeyse önemini kaybetmiş halde.
Biri 90’lar dinliyenler diye başlık açsa peşi sıra 80 ler 60 lar 50 ler geliyor. Yetmiyor türevleri başlıyor, 90’lar sevenlere şarkı hediye et. Yani özgünlük kalmadı. Ben de …
Forumun seviyesi eski insanlara bağlı ise ve forumun seviyesi için bu kadar endişe duyuyorsanız bu forumu bırakıp kendi içinizde adlandırdığınız “yüksek seviyeli” insanları toplayıp kapalı bir forum oluşturun ve orada varlığınızı sürdürün. Böyle açık bir grupta bunu yönetemezsiniz. Bundan rahatsız olan herkes her şeyini toplasın gitsin. Forum içerisinde farklı başlıklar varsa bu başlıklar içinde farklı içerik olması gayet normal. Bakın eğer “yolgeçen hanı” diye bir kısım olmasaydı şu an bu tart…
Forumda okuyucu sıfatı ile bulunan bir insan olarak gözlemlediğim kadarı ile konusu geçen '‘forum seviyesi’'nin bu tarz yıkıcı insanlar tarafından irdelenmesi hayli komik doğrusu. Bahsedilen ‘‘ağır toplar’’ egoların büyüklüğünü temsil ediyor sanırım. Yazmaya heves etmiş, bu konuda fiiliyata geçen ve kendini geliştirmeye çalışan yazar adaylarının bu tür hakaret ve aşağılamalara maruz kalıyor olması, üstelik bu negatif dilin herhangi bir vasfa sahip olmayan insancıklar kaynaklı olması ironik. Kali…
Dönüp duran aynı cümleleri görünce okumayı bıraktım.
“Yukarıdan baktığını sanıyordum, yanlış tanımışım” diyen arkadaşlar vardı, bunun aksine kin tutan arkadaşlar “geçmiş olsun” diledikleri Hakan Bey’in yokluğunda “Sineklerin Tanrısı” piyesi oynamaya karar vermişler anlaşılan. Bu durumda gözlüklü ve şişman çocuk ben oluyorum.
Agape’nin son yazdıkları da güzeldi, şunu da beğendim, son sözü onun alıntısına bırakayım:
Eğitimli insan duruşunu ne olursa olsun bozmaz. Bilge insan cahile laf anlatmakla vakit harcamaz. Mevlâna’nın bilinmiş bir sözü var. Bu söz demek istediğimi çok güzel açıklıyor.
“Cahille girme münakaşaya. Ya sinirini zıplatır tavana ya da yazık olur adabına.”
Tadımı kaçırmayı başardığınız doğrudur ancak kimsenin sanal tatmin ögesi olmaya niyetim yok; o yüzden kendinize savaşacak başka yeldeğirmenleri bulmanızı tavsiye ederim yoldaşlarım. Şimdi ellerinizi bayraklama butonundan çekebilirsiniz (o meretin adını hâlâ öğrenemedim, evet).
Not: Laptop aşırı yavaş, umarım paragrafları karıştırıp dizmemiştir.
Unutkan not: Benimle etkileşime giren arkadaşlar, beğeni yapanlar, yurttaşlar, Romalılar! Karşımda kalabalık bir güruh olduğunu göstermek, tepkisiz kalan sizleri de karşımda saymak isteyen bu sevgili dostları mutlu etmek istiyorsanız, beni sol menüde geç gözüme çarpan “kullanıcılar” kısmındaki istatistiklerden düşürünüz! İtibarım buna bağlı ise, varsın, düşsün, yerlerde sürünsün. Ah, o burun… (Cyrano kılıcını çeker ve kalemşörü öldürür) .