Rıhtım Kamarası

Şöyle bir nokta var:

Eskiler ayrılıyor, uzaklaşıyor, hayat meşgalesine kapılıyor, başka şeylerle uğraşıyorlar. Yeniler geliyor, yeni konuları konuşuyorlar, ilgi alanları farklı, daha farklı bakış açıları var. Bundan üç-dört yıl önce forumda çok aktif olan insanlar şu anda neredeyse hiç uğramıyor bile. Bugün çok aktif olan insanlar üç-dört yıl sonra belki burası için hiç vakit bulamayacaklar. Bu bence normal bir döngü.

Ancak Kayıp Rıhtım’ı diğer sitelerden ayıran belli başı özellikleri kaybolursa o zaman gerçekten bir durup düşünmek, bazı sorular sormak gerekir. Ne tüm soruları, ne de tüm cevapları biliyorum ama mesela eskiden imla kurallarına daha çok dikkat edilirdi. Mesela eskiden anlamsız, düşük cümlelere pek rastlanmazdı. (Bazen insanların ne dediğini anlayabilmek için kendimi çok çok zorlamam gerekiyor. Neden böyle oldu? Bir edebiyat sitesinde kullanıcıların anlamsız cümleleri, kelimeleri etrafa saçıp beş yaşındaki çocuğun bakkala sorduğu gibi, “Buna ne olur?” tavrına girmesi bence garip.)

Bundan yaklaşık dört-beş yıl önce Kayıp Rıhtım forumunu stalklarken içimden, “Ne kadar da çok kitap okuyorlar ve kitaplardan bahsediyorlar. Vay canına ben onu okumamıştım! Onu da mı okumuşlar? Vay be şundan da haberleri var,” diyerek hayret ediyordum. Bugün bu cümleleri kuramıyorum.

15 Beğeni

Forumun edebi yönü? Bu konuda beklentiyi net anlayamadım ama edebiyat eleştirisi, edebi karşılaştırmalar ve bu konularda fikir yürütme bağlamında diyorsanız, evet bir durgunluk var forumda. Ki bunlar da hiçbir forumdaşın katkıda bulunmak zorunda olduğu alanlar değil esasen. Hem eskiden de bunlar sular seller gibi gitmiyordu yani. Fakat forumda bir kendini bilmezliğin, bir olgunlaşmamışlığın, çok bilmişliğin ve yer yer trollüğün de dolaştığı bence aşikar. Bunlar da çağımızın problemi zaten. Foruma yön verecek, mesai harcayacak, forumdakilere model olacak tipte donanımlı insanlara da ihtiyaç var ama. Hiç olmadığı kadar. Aksi gibi onlar da ayrılıyor ya da yazmıyorlar bir şekilde. Hayat gailesi de var. Yoksa istediği cemiyetin konusunu açar adam. Hukuki açıdan sıkıntılı değilse, forum kurallarına uymuşsa tamamdır. Denetmen ne yapsın?

Gerçi enseyi karartmaya lüzum yok. Yine de güzel bir yer burası. Forumun tüm aklı başında olduğunu düşünen üyelerine ek görevler düşüyor paylaşımlar konusunda bence. Lisanı münasip de birçok şeyi çözer diye düşünüyorum ya da umuyorum:)

4 Beğeni

Çok alakasız bir şey soracağım. Demin yukarıda sizi etiketledim ama bildirim gelmemiş olabilir. Yanınızda yayınevi yetkilisi yazıyor. Hangi yayınevi onu merak etmiştim :slight_smile:

@Everfever teşekkürler :slight_smile:

1 Beğeni

Çok özür dilerim. Görmemişim. İyilerin düşmanı, kötülerin dostu Pegasus Yayınları.:slight_smile:

6 Beğeni

Benim fikrimce, forumda yeterince kitaplara ait konular var. Ben okumamışlar cemiyyetlerini seviyorum. :blush: :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Altı ayı askerlik olmak üzere yaklaşık bir sene civarıdır forumdayım. Şunu demeye geldim sadece, şikayetiniz varsa adım atmalıyız. Edebi paylaşım yok mu? Yapılsın örnek alalım. Cemiyetleri beğenmiyor musunuz? Yenilerini siz kurun takip edelim. Boş bir hal diyorsunuz, okuma rehberleri kategorisinde bazı yazarların kitapları ve Türkçe basımlarını yani karşılıklarını yazdığım mesajların bazılarına birkaç gün uğraştığımı biliyorum.
Mesele sizin ne almak istediğiniz, okuyucular değişen ve gelişen bir topluluk. Nesiller, kitaplar ve tüketim alışkanlığı değiştikçe topluluk da değişecek.ben normal bukuyorum bu değişimleri. Gün gelecek ben de keyif almamaya başlayacağım, sevmeyeceğim ve belli bir noktadan sonra bırakacağım. Ömrüm boyunca kayıprıhtım takipçisi olmak çok da olanaklı değil sonuçta :blush:

10 Beğeni

Kitap okuyanları ve yorumlayanları hemen okuyup, beğeniyorum. Aylık okumaları genelde beğeniyorum, alışveriş bölümünde de neredeyse tüm mesajları beğeniyorum çünkü çok güzel kitaplar alıyor herkes, ben alamıyorum :slight_smile: Okuyanın her daim yanındayız :slight_smile:
images (12)
Ben bu forumu, okuyacağım kitaplar hakkında bir iki yorum okumak için, araştırma yaparken keşfetmiştim. Oldukça faydalı olmuştu o dönem. Sonrasında da bir gün üye olmak istedim, kendi okuduğum kitaplar hakkında ufacık da olsa yorumlar yapıp, belki benim gibi takip edenlere katkım olsun diye. Belki biraz da, iyi kötü bir kitap, yazar hakkında fikrimi naçizane belirtmek, bir kişiye de olsa belki faydam olur diye istedim. Son dönem mit, alper gibi isimlerin fazla uğramaması ya da ayrılması gibi nedenlerle biraz düşüş olduğu bir gerçek. Bir de forumda son dönemler herkes biraz gergin. O da dikkatimden kaçmadı :slight_smile:

9 Beğeni

Aynı ben :smiley: (20 karakter)

2 Beğeni

Vallahi hocam tebrik ederim, söylemek istediklerimi benden daha iyi söylediniz :slight_smile: Çok klasik kitap okumanın sonucu olsa gerek. Ben hep fantastik okuduğum için etkili cümle kuramıyorum sanırım :slight_smile:

Bu arada siz de eskisi kadar yazmıyorsunuz, gözümden kaçmadı ama tayin dönemidir diye dürtmek istemedim :slight_smile:

Ne çok güldüm ya, biraz gerginim heralde.

2 Beğeni

Teşekkür ederim ama siz de artık, bu kadar fantastik okumaya, büyü yapmayı öğrenmiş olmanız lazım. Bakın @Agape’ye kurbağa büyüsü vs. hepsi var.

Malesef tayin olmadı. Gelecek sefere şansımızı deneyeceğiz artık :slight_smile: şimdi yıllık izini bekliyorum, sonrasında daha fazla ilgi gösterebileceğim kitaplarıma.

3 Beğeni

Buraya çok emek veren insanlar var. Ben yalnızca olsam olsam burada ufak bir gözlemci olurum. Biliyorum ki istenilen şeyler bir yerde gerekli. Misal kendimi örnek vereyim. Çok hızlı okurum. Yazma taraftarı biri değilim ve kafamdaki düşünceleri su gibi yansıtamam. Ve haliyle dikkatsizlik, tezcanlılık ne derseniz diyin. Baya yazım hatası da yaparım. Tamam o kadar okuyorsun, okuduklarını insan örnek alır, en azından kendini düzeltir diyin haklısınız. Ama rıhtım sayesinde kendime daha çok çeki-düzen verdim. Edebî yönü bilmem ama kayıp rıhtıma girince diğer platformlarda bulamadigim samimiyeti buluyorum. Gereksiz tartışmalar çok üzücü. Haliyle sevdiğimiz çoğu üyede şu günlerdeki bunalıma ek bu bunalımları alıp, sonucu içe dönüşte arıyor. Ben günümün çoğunu kendim ve kitaplarıma odaklı geçiyorum. Bu beni belki pek etkilemez ama hayatı çok yoğun olan kişiler için bir yerde buralar teneffüs almak gibidir. Bu yüzden üyelerin kaynaştığı başlıkları kendi adıma gereksiz göremiyorum. Lütfen pozitif olalım. Her yer negatif olunca insan yıpranıyor. Kendi adıma ben, negatiflikten hoşlanmıyorum. Biraz sakin mi olsak :slight_smile:

4 Beğeni

Yanlış anlaşılmak istemem, öyle bir dokundurmada bulunmadım :slight_smile:. Belki kitap satın alma başlığı için bir tık pasif agresiflil sergilemiş olabilirim ama kendi fikrim tabii ki.

Örneklerimi verirken aklıma ilk gelen cümleleri söyledim, yoksa ben de ekstrem bir şekilde forumun bir revizyondan geçmesi taraftarı değilim.

Kesinlikle anlıyorum. Fikir alışverişlerimiz hep böyle olsa keşke, forum içinde :slight_smile:. Foruma boş diyorsunuz, lafını size yöneltmedim, mesajımın üstündeki mesaja gönderme yapmıştım.

Bir seneyi aşkın üyeyim, ondan önceki sene ufak da olsa üye değilken forumu takip ediyordum. Hiçbir forumdaş, mensubu olduğunu forumu geliştirmek üzere düşünmemezlik yapmaz elbette.

1 Beğeni

Hocam daha önce de yazdım, karşındakine kendi fikrini empoze etmek istemiyorsan, hatanı görünce özür dileyebiliyorsan, argümana argüman ile karşılık verebiliyorsan tartışma faydalıdır. Ama amaç karşındakini alt etmek ise amacından sapiyor. Ben sizle konuşmayı seviyorum :slight_smile:

Bazıları var mesela, üst perdeden aklınca laf sokuyor. Üstün zekası ile gizliden mesaj veriyor. Ben onları ignore listeme çoktan almışım, onlara yazacak vaktime yazı deyip yazma zahmetine girmiyorum bile. Zaten kimseye faydası da yok.

Konumuza dönecek olursak, sizin de dediğiniz gibi forumu olduğundan daha iyi bir yere hep birlikte taşıyabilir miyiz niyetiyle yazdım. Gözlemimde hatalı da olabilirim, hatta büyük ihtimalle yanlış bir gözlem yaptım.

Bugün şirkette bir muhabbet döndü. Para toplayıp pasta sipariş ettik. Ben de işte pay sırasında biraz geyik yapayım dedim, organize edenlere daha fazla pay düşer dedim. Aynı apartman yönetimindeki gibi huzur hakkı olmalı dedim. Birisi dedi ki ben yönetimdeyim, huzur hakkını bırak aidat veriyorum. Ben de dedim ki iyiyi kötüye çekmeye gerek yok, kötüyü iyiye çekelim.

Neyse çok uzatmayayım, burası hepimizin. Hep birlikte, özen göstererek daha iyi yere taşımak hepimizin görevi :slight_smile:

4 Beğeni

Rıhtım Kamarası’nın gündemi ‘forumun edebi yönü’ olmuş şu sıralar. Mesajlara baktığımda eski tartışma ortamlarından uzaklaştığımız çok net. Buna çok sevindim. Kısa kısa birkaç nokta için kendi fikirlerimi belirtmek istiyorum.

Forumun Edebi Yönü İçin: Ben bu dönemi Korona Öncesi ve Korona sonrası diye ayırabilirim. Çok alakasız görülebilir ama Koronanın foruma etkisi gözardı edilemeyecek durumda. Korona öncesi dönemde kitap okuyup, film izleyip ve bunlar hakkındaki düşüncelerini vakit bulabildikçe yazan üyeler boş kaldığı vakitlerde bunlara ek olarak başka konularda da fikir beyan etmeye başladı. Ziyaret edilen konuların çoğu da eğlence merkezli olunca forumun edebi yönünde bir azalma olduğunu belirten arkadaşlarımızın kendilerini tutamaması gayet doğal ve tatlı bir serzeniş. Ama olan biten bence bu.

Kitap Tüketimi Hakkında: Kimsenin kimseye neden sürekli kitap alıyorsun deme hakkı yok. Hadi var diyelim. Alacağınız cevap biraz agresif olacaktır. Diğer yandan forumdaki ‘Son Aldığınız…’ konusu bir gösteriş olarak algılanabilir ama ben daha iyimser bir yaklaşımda bulunmak istiyorum. Örneğin; ben kitap aldığım zaman çok mutlu oluyorum. Aldığım kitapları da başkaları da görsün ve okusun düşüncesindeyim. Gören üye okur okumaz, alır almaz o kısmı beni ilgilendirmez. Aynı düşüncede yüzlerce arkadaşımın da olduğu düşüncesindeyim. Almayacağım kitapları meraktan ve öneri yüzünden alıyorum bazı zamanlar. Ön yargılarımı kırıyorum yeri geldiğinde böylelikle.

Son olarak forum içerisinde en çok konuşulan ilk 10 konu şöyledir;

Son Aldığınız ve Sipariş Listenizdeki Kitaplar

Kitap Fırsat/Kampanya Alanı

Yeni Kitap Haberleri

Hangi Kitabı Okuyorsunuz?

İthaki Yayınları Soru Hattı

Şu Anda Ne Dinliyorsunuz?

Rıhtım Kamarası

Dök İçini Rahatla

Zaman Çarkı

Aldığı Kitapların Temini ve Gönderimi Sırasında Bunalanlar Platformu

İlk üç konunun ardından gelen ‘Hangi Kitabı Okuyorsunuz’ konusu bence her şeyi açıklıyor. Evet çok alıyoruz ama okuyoruz ve yorumluyoruz da dedirtiyor.

24 Beğeni

Neyse arkadaşlar bu konuda yapacak bir şey yok bana kalırsa. Site yönetimi içerik konusunda karışmıyorsa ilgilenmediğimiz konuları engellemek en makul çözüm.

Buna benzer tartışma her 6 ayda bir çıkıyor zaten. Eskiler yeni popülasyonu beğenmedikçe de devam eder. Bir deli kuyuya taş atar kırk akıllı çıkarmaz hesabı gereksiz uzuyor mevzu.

8 Beğeni

Tüm forumu değiştirmeye çalışmak yerine hoşunuza gitmeyen konuları sessize almanızı tavsiye ederim, daha sonuç odaklı bir yaklaşım olur.

2 Beğeni

Bu konu olmasaydı sanırım Babil Kitaplığı ile hiç karşılaşmamış olurdum. Bu verebileceğim en büyük örnek. Hem bu konu hem de Forum Üyelerinin Aylık Okuduğu Kitaplar konusu olmasaydı çok fazla şey kaçırırdım.

Benim bir diğer şahsi görüşüme göre de yukarıda bahsettiğim diğer konunun ortaya çıkmasının sebebi Son Aldığınız ve Sipariş Listenizdeki Kitaplar konusunda üyelerin çok fazla suçlanmasıyla alakalı. Akabinde ayda 20-50 arasında okuma yapanlara da inanmayanlar oldu. :smiley: Her zaman derim:

“Çok da şey yapmamak gerek.” :buyucu:

13 Beğeni

Son aldığınız kitaplar konusundan ben rahat 50’ye yakın kitap görüp, alıp, okumuşumdur. Başka türlü yayınevlerinin popüler olmayan kitaplarını arayıp bulmanın imkanı yok. Normalde bu iş için yayınevlerinin sosyal medya hesaplarını kullanmak gerekli fakat malesef bizde bu mümkün olmuyor. Örneğin Alfa yayınları Meyra ve Arife diye iki kitap basmış, cidden aylardır her gün günde 500 defa aynı iki kitabın story’sini paylaşıp duruyor. İthaki desen hala Ben Kirke’nin farklı kozalaklarla çekilmiş 250. fotosunu atma peşinde. Dolayısı ile “son aldığınız kitaplar” konusu benim farklı kitapları keşfetme konusunda hayli işime yarıyor.

14 Beğeni

Ben foruma geleli 2-3 ay anca oldu ve henüz çekingenliğimi atamadım. Kitap okumaya yoğunlaşalı da 1-2 sene oluyor zaten. O yüzden kitaplar hakkında yazılan güzel yazıları okudukça kendimi birikim açısından yetersiz bulup yazmayi erteliyorum ve genelde okuyorum. Ancak ay sonu toplu attığımda o anın hevesiyle bir şeyler yazıyorum. Bunun dışında da ciddi ciddi yazdığım tek başlık sanat eserlerini paylaştığımız yer sanırım. Umarım biraz daha zaman geçince daha çok katkı sağlarım.
Ayrıca diğer arkadaşlar gibi ben de yeni aldığınız kitaplar, şu an okuduğunuz kitap vb. başlıklarda atılan fotoğraflardaki kitapları teker teker inceleyip ilgimi çekenleri listeme alıyorum. Bu açıdan çok yararlı oluyor. 2 aydır forumu her gün takip eden biri olarak daha önceden adını bile duymadığım (@Leingrad’ın sosyal medya örneği burada benim için de geçerli.) birçok yazarla tanıştım. Eskiden belki çok daha güzel bir yerdi ama yenilerden olarak oldukça yararlı bulduğumu söyleyebilirim. Bu da hala umut var demektir belki :blush:. Ayrıca pek takip edemesem de eğlence amaçlı başlıklardan bile bir şeyler öğrenebiliyor insan. Yine de eskisinden farklı hissedenlerin olması da çok normal tabii, özellikle buraya insanlar manevi olarak bağlandığı için değişimler kişiyi derinden etkileyebiliyor maalesef. En azından konuşmayı okuyanlar bundan sonra daha dikkatli olur belki.

15 Beğeni