@isos81 Hocam tayfa olmuşsun. Tayfa sayısını takip ediyorum da 70’i geçti sonunda.
Teşekkür ederim. Kendimi gizli bir loncaya girmiş gibi hissediyorum. Yakında şöyle fotolar paylaşırsam şaşırmayın
Bilmeyenler için:
Kırmızılı: @Agape
Mavililer: @magicalbronze ve @darlyopus
Tek Siyahlı: Ben
Hocam şu an ne iş yapıyorsunuz? Fizik seçmek sizce mantıklı mı? Kişisel olarak merakım var ancak zar atmak istemiyorum elbette başarılı olan iş bulabilir ancak ben sizin yorumunuzu merak ediyorum. Sizce fizik bölümü öğrenciye ne sunuyor? Okumaya değer mi?
Ben de bir süre öncesine kadar kişisel merakım sebebiyle fizik bölümünü istiyordum. Yaklaşık bir sene öncesine kadar. Sonra bunun popüler bilim ilgisinden öte olmadığını fark ettim.
Şu an fizikle ilgili hiçbir şey yapmıyorum. Bir mağazada mağaza yöneticisi olarak çalışıyorum.
Önerir miyim? Asla. Türkiyede bu bölümden mezun olsanız bile yapabileceğiniz çok fazla bir şey yok. Yüksek lisans ve doktora yapıp hatta doktorayı yurt dışında yapmayacaksanız bence düşünmeyin bile. Hem dersleri aşırı zor hem de hocaları genelde ekstra zorluyorlar.
Misal benim okuduğum bölüm Erciyes/Fizik’te 17 tane profesör vardı. Dersi proflar veriyordu. Kuantum fiziği dersini 49 kişi alıyorduk 1 kişi geçti. O da CC ile geçti yani. Şey diyoduk biz “sınıfın yüzde beşi kalırsa ders tekrarlanıyor” ama alakası yok Hepimiz kalmıştık. Elektro Magnetik Teori ve Klasik Mekanik yine aynı şekilde. Matematiği de çok ağır. Uzak durun. Çok isterseniz Fennyman’ın falan fizik dersleri var youtube’da bakabilirsiniz ondan.
Ve, belki fizik nobeli alabilecek bir öğrenci daha ekonomik kaygılar sebebiyle başka bölüm seçti…
Coğrafya kaderdir kral. Ben mezunum ama AVM’de mağazada yöneticilik yapıyorum. Ben de isterdim quarklar üzerinde çalışmayı, uzay hakkında araştırmalar, deneyler ve çalışmalar yapmayı. Ama hayır, aç kalarak yapılacak işler değil.
Anladım, çok iyi bir yer tutmazsa bende bölümü okumayı düşünmüyorum. Bir abi daha vardı fizik mezunu ama aydınlatma fabrikasında aydınlatma kablolarını falan bağlıyordu yani paketleme falan bile yapıyordu. Çok iyi olmayacaksan okunmayacak bir bölüm.
Gençler,
Türkiye gibi eğitimin bir önemi olmayan ve apartman binasından üniversite dolu bir ülkede, üstelik de para kaygısıyla okunabilecek açık ara en iyi bölüm İŞLETME dir.
Sebebi:
1- Kpss B grubu atamalarıyla gardiyanlıktan, devlet demiryollarına kadar bütün alanlar sizindir. Şöyle hayal edin işletme mezunu olarak Hemşire de olabilirsiniz Anayasa Mahkemesi Başkanı da(Haşim Kılıç iktisat mezunuydu) olabilirsiniz.
2- Kpss A grubu puanları tamamen size çalışır. Bütün devlet kurumları en fazla İşletme mezunu kontenjanı açarlar. Sakın ama sakın bir hataya düşüp de sayısaldır, gideri vardır diye İstatistik okumayın! Kendi yerleri olan TÜİK bile istatistikçi almaz. ( Bu söylediklerim bu ülke için geçerli unutmayın sakın. İyi bir ingilizce + istatistik ile dünyanın tüm sanayi ülkelerinide iş bulursunuz)
3- Kpss ile hız kesemezseniz Bankalar size açıktır. Banka sınavlarında da en fazla kontenjan ile tercih edilen bir bölümdür.
4- Ortaya karışık bir bölümdür dünyada pek örneği yoktur. Her bilgiden azar azar öğrenirsiniz. Bir işletme mezunu:
Basit düzeyde : Tarih, Matematik, İstatistik
Temel Düzeyde: Hukuk, Uluslar Arası İlişkiler, Kamu Yönetimi
İleri Düzeyde: Muhasebe, Maliye, İktisat, Ekonomi, Organizasyon, Pazarlama bilir
Bunlara ilave olarak okulunuza göre (ODTÜ, Boğaziçi vb) çok iyi derecede İngilizce ve Simülasyon uygulamaları, E ticaret, Oyun Teorisi, Strateji Geliştirme gibi alanlarda gelişirsiniz.
Kısaca her yoldan gideriniz olur. Çok genel okuyup yapacağınız bir master ile ana alanda uzmanlaşırsınız.
Bugün bir çok okulun Jeoloji ve Maden mühendisliği, su ürünleri gibi bölümleri sıfır çekmiştir. Yani hiç kimse tercih etmemiştir. Çok acı bir tablo aslında. Bugün Jeoloji Mühendisliği Nasa’nın aradığı ilk 5 Mühendislik dalı içindeyken…
Kısacası ben bir an önce işe atılıp para kazanacağım, senelik belli bir düzen ile yaşayacağım, ülkeden umudum yok ama bu ülke dışına da çıkamam diyenler için ideal bir bölümdür. Daha sonra işe girip hayalinizde kurduğunuz bölümleri okuyabilirsiniz. Bu şekilde pilot olan arkadaşım dahi var. Bir arkadaşım avukat olmak üzere, bir de zevk için arkeoloji filan okuyan, tiyatro dersleri alan arkadaşlarım var.
Acı bir gerçek ama durum budur.
Ev arkadaşım işletme bölümündeydi.
Kendine ait, bir dönem boyunca hiç okula gitmeyip tüm sınavları verme gibi bir rekoru vardı. Öyle de bir bölümdür işte.
Diğer ev arkadaşım da arkeoloji bölümündeydi. Ulan nasıl bir ev kurmuşuz biz. Sonra Burak neden üniversitede konsantre olamadın. Mezun olabilmek için tek başıma başka bir eve çıkmak durumunda kalmıştım.
Hayatımdaki sevmediğim her insanı Martin Eden’nin Ruth karakterine benzetiyorum. Kendi kendime martin eden kompleksi oluşturdum sanırım ://
Ruth o kadar da kötü değildi bence. Sadece biraz burnu havadaydı ve ailesi sinir bozucuydu. Martin Eden bir bakıma onun sayesinde benim sevdiğim Martin Eden oluyor.
Sevgili Rıhtım ailem, böbrek taşı düşürüyormuşum. 3-4 gündür kendimde değildim de bugün iyiyim çok şükür. İşi de bıraktım. Kendimi tezime ve kitaplara adayacağım bundan sonra. Bir aksilik çıkmaz umarım. Şu böbrek taşı hakkında tavsiye verebilecek olan var mıdır?
Çok geçmiş olsun, tez zamanda iyileşirsiniz umarım.
Çok teşekkür ederim, sağolun.
Çok geçmiş olsun. En kısa sürede iyileşmeniz dileğiyle
Çok sağolun. Arkadaşlar buradan hepinize uyarı yapmış olayım. Bol bol su için, böbreklerinize iyi bakın. Gerçekten acısı çok başka bir şey…
Geçmiş olsun. Doktora gittiniz mi? Gittiyseniz size taşların boyutunu söylemiştir. En önemlisi doktor bu taşların düşmeye müsait olup olmadığını söyledi mi? Eğer düşmeyecek kadar büyükse mecbur lazerle kırdıracaksınız başka yol yok. Aynısını kardeşim yaşadı. İlkinde kırdırmadı 1 ay acı çekti neredeyse. En sonunda gittik kırdırttık. Şimdi hiç ağrı sızı yok.
Doktor röntgenden bakıp küçük bir taş var zaten ucuna gelmiş bunu kendiniz dökersiniz dedi. Boyutları hakkında çok bir şey söylemedi yani. Yazdığı ilaçları kullanıyorum, ikinci gün çok kötü geçti. Tekrar acile gitmek durumunda kaldım. Ancak şu an iyiyim. Herhangi bir sancı ya da bulantı yok. Artık gitmiştir umarım… Kardeşinize de çok geçmiş olsun. Tekrarlama ihtimali varmış böyle durumlarda. Bir de genetik faktörü de var diyorlar. Benim babam ve dedem de çok çekmiş bu böbrek taşlarından.
Evet tekrarlama ihtimali var. Çok fazla tuz tüketmemeye dikkat etmek lazım. Umarım taş düşer de kurtulursunuz bu ağrıdan. Gerçekten çok farklı bir ağrı. Mide bulantısı vs de cabası.