Bunu yazmamın sebebi, kitabın son öyküsü kırk sayfa falan ama diğer kitaplardan biri bana göz kırpıyor geçmemek lazım
iradeli olmak gerek…
Uzmanlar, dünyada yaşayan yaklaşık 8,7 milyon türün en az dörtte birinin değişen iklim ve insan faaliyetleri nedeniyle habitatlarında artık barınamadıkları için göç etmeye başlamış olabileceği uyarısında bulunuyor. Aynı faktörler, IPBES raporuna göre önümüzdeki dönemde bir milyon hayvan ve bitki neslinin tükenmesine neden olabilir. Ayrıca arazi kullanımındaki değişiklikler ve deniz kaynaklarının aşırı tüketilmesi, iklim değişikliğinin canlılar üzerindeki olumsuz etkilerini daha da artıran faktörler olarak karşımıza çıkıyor.
Canlı türlerinin nesillerinin tükenmesi, beraberinde başka sorunları da getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), biyolojik çeşitliliğin azalması nedeniyle doğada bozulan dengelerin sağlığımızı da ciddi ölçüde etkileyebileceği konusunda uyarıyor. Bir bitki türü yok olduğunda genetik çeşitlilikte meydana gelen azalma, yetiştirilen gıda ürünlerini zararlı böceklere ve hastalıklara karşı savunmasız bırakarak ulusal ve yerel gıda güvenliğine zarar verebilir. Diğer yandan, hastalıkların yeni tedavilerinde kullanabileceğimiz tıbbi bitki türlerinin sayısı da azalmış olur.
@Howl kaç gündür görünmüyor. Askere gitmiş sanırım. İlk çarşıda soluğu burada alacaktır. 
Haydaa
Gelsin de bir şafak alalım.
Orhan Veli’nin Mektubu
Bugün, Orhan Veli ’nin aramızdan ayrılışının 70. yıldönümü.
Ve bugün biz, babadan kalma kitaplar arasında saklı bir tarihi belgeyi okurlarımızla paylaşmak istiyoruz.
Orhan Veli’nin Mart 1953 baskısı Varlık Yayınları’ndan “ Nesir Yazıları ” kitabı arasına konmuş bir mektup bu…
Yaprak dergisi başlıklı küçük bir kâğıda el yazısıyla yazılmış mektup, 10 Ekim 1949 tarihini taşıyor. Orhan Veli, Turhal’da hekimlik yapan Ceyhun Atuf Kansu ’ya göndermiş. “ Sevgili doktorcuğum ” diye başlıyor ve şöyle sürüyor:
“ Son yolladığın yazını pek sevmiştik. Fakat ben bir eşeklik neticesi yazıyı kaybettim. Hem bulurum ümidiyle hem de utancımdan sana bir şey yazamadım. Bize Yaprak’lık yazılar gönderirsen çok memnun olacağız. İlk sayımız ay başında çıkmış olacak. Bekliyoruz. Sevgiler, hasretler. ”
Kitabın sayfaları arasında mektupla birlikte bir de kesik var. Kesik, 16 Kasım 1950 tarihli Cumhuriyet gazetesinden:
“ Orhan Veli zehirlenme neticesi öldü. ”
Bilen bilir:
Şairler, kardeştir.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/isik-kansu/cokuse-dogru-1790884
Daha önce history kanalından uzay belgeselleri izlerdim. Elimdeki avucumdaki tükenince dün gece uyumadan National Geographic’in “Sıradışı Gezegenler” adlı bir belgeselini izledim. Eski bir belgesel ama benim için nitelikli olması yeterli. Neyse sabah üstüne bu haberi okudum. İçimden bir sesleniş geldi: Arkadaşlar izledikten sonra daha iyi kefil oldum ki elimizdeki dünyaya cidden çok iyi bakmalıyız. Koloni hayali çok zor, hatta imkansız gibi.
Bilimkurgu kitaplarındaki gibi işler çok kolay değil.
Arkadaşlar daha önce Prime Video uygulamasında 1004 hatası alıp daha sonra sorunu çözülen var mı? İki gündür Primevideo’ya giremiyorum.
Güncelleme: Sorunu çözdüm arkadaşlar.
Arkadaşlar bir şey soracağım. Forumda baya kalabalığız, o yüzden aramızda Playstation 2 konsolu olan kesinlikle biri çıkabilir diye umut ettim.
Bayadır araştırıyorum ama güven konusuna fazladan takıldığım için buraya yazayım dedim. Kıyıya köşeye attığınız tozlar içinde kalmış ama taksak açılan konsolunuz varsa uygun fiyatla alabilmeyi umuyorum. Bu aralar evden çalışıyorum ve açmadığım tüplü televizyonuma takıp retro aşkımı söndürmem gerekiyor. Fat kasa olur Slim kasa olur farketmez. Yeter ki açılsın güzelce. 
Sorun neymiş hocam? Böyle bir şey yaşarsak aklımızda bulunsun.
Veri ve önbelleği sildim düzeldi. Servise ulaşılamıyor diyordu hata olarak.
Beğendiğiniz Karikatürler başlığı vardı, bulamıyorum, kaldırıldı mı?
Ne yazık ki telif meseleleri sebebiyle önlem almak icap etti, başlık kaldırıldı.
Karikatür paylaşımları telif sorunu yaratabiliyor. Bazı platformlar mesaja espri katsın diye yapılan paylaşımları bile kaldırmak zorunda kalmış.
Hafta sonumu intenette Supernatural’ın final bölümüne dair teoriler okuyarak geçirdim. Bu zekice teorilerin önemli bir kısmı içimi ferahlatsa da, can sıkıcı bir gerçeği hatırladım. Dizinin yazarları bu kadar zeki değil. Son bölümün final tadında olması ve üstüne ölü toprağı serpilmişçesine sakin oluşu beni daha da geriyor.
Az değil, 7 yıldır izliyorum ben bunu. İyi bir sonu olsun, en azından GoT finalinin yanında öpüp başımıza koyalım istiyorum. Büyük bir rezaletten dönmesinin de tamamen Cas’in geri dönüp dönmemesine bağlı olması daha da endişe verici.
Cumaya kadar diken üstündeyim efenim. Umarım epik bir sonu olur. 
Martı Yayınları tarafından, Sherlock Holmes hayranları için özel olarak hazırlanmış, sınırlı sayıda okura sunulacak Sherlock Holmes ciltli ve yaldızlı koleksiyon baskısının ilk kopyasını, Sherlock Holmes’ün Martı Yayınları okurlarıyla buluşmasında büyük emeği geçen, serinin çevirmeni Cumhur Bey’e teslim ettik.
Çevirmene gidene eyvallahta, Bookstagramlara bile gitti bizim siparişler gelemedi. Daha D&R, Babil vs. stoklara giremedi bir türlü…
KR Tweeti Bianet’de haber içerisinde kullanılmış.
https://m.bianet.org/bianet/yasam/225294-orhan-pamuk-un-kutuphanesi
Üç kitap ‘muzır’ bulundu
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, üç kitabın içerisinde yer alan bazı ifade ve tasvirlerin 18 yaşından küçüklerin maneviyatı ve gelişimleri üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna karar verdi.
Muzır bulunan kitaplar şöyle
Heinz JANISCH tarafından yazılan, Helga BANSCH tarafından resimlenen ve Dürrin TUNÇ tarafından Türkçe’ye çevrilen, Yapı Kredi Kültür ve Sanat Yayıncılık tarafından 1. Baskısı Şubat 2017’de, 2. Baskısı Şubat 2019’da yapılan “BAZI GÜNLER” isimli kitabı.
Christine NÖSTLİNGER tarafından yazılan ve Suzan GERİDÖNMEZ tarafından Türkçe’ye çevrilen, Günışığı Kitaplığı Yayıncılık tarafından ilk baskısı Mart 2011’de, 7. Baskısı Mart 2020’de yapılan “EVDE VE UZAKTA” isimli kitabı.
Francesca CAVALLO ve Elena FAVILLI tarafından yazılan, Deniz ÖZTOK tarafından Türkçe’ye çevrilen, Hep Kitap – TEAS Yayıncılık A.Ş. tarafından Şubat 2018’de basımı yapılan “ASİ KIZLARA UYKUDAN ÖNCE HİKAYELER 2” isimli kitabı.
Christine Nöstlinger’de ne muzırlık bulmuşlar acaba? Bahsedilen kitabı okumadım ama kendisi çocukken en sevdiğim kitap olan Kağıt Uçakla Gizli Gizli Macera’nın yazarı. Ve diğer küçükken sevdiğim kitaplardan farklı olarak yakın zamanda tekrar okudum ve tekrar çok beğendim. Genelde küçükken sevdiğim kitaplar şimdi biraz amatörce gelirdi ama bunda o durum yok.
Kendime gamepad bakmaya başladım yaklaşık bir ay önce. Amazon’dan F310 198 TL. Tabii bir ay önce. Sonra o fiyat yavaş yavaş arttı. İlk başta 218 TL oldu. Daha sonra 224 TL’ye çıktı. Daha sonra 19 Kasım’da Gülümseten Cuma gelince o fiyat yine 198 TL oldu. İhanete uğramış gibiyim. Sen de mi be Amazon?