Hıçkırık duası ve olur da arpacık çıkarsa duası ve uygulama şeklini aşağıda paylaşıyorum, üç kere okuyun illet değil sonuçta, ocaklardan ırak, ocaklardan ırak.
Ey hıçkırık, hıçkırık,
Git @Ufuk 'a geç
Ufuk’tan ufuk’a
Ufuk’tan herkeslere…
Hıçkırık duası ve olur da arpacık çıkarsa duası ve uygulama şeklini aşağıda paylaşıyorum, üç kere okuyun illet değil sonuçta, ocaklardan ırak, ocaklardan ırak.
Ey hıçkırık, hıçkırık,
Git @Ufuk 'a geç
Ufuk’tan ufuk’a
Ufuk’tan herkeslere…
Sonunda herkeslere geçecek bende kalmayacaksa kabul Ey bencillik, bencillik
En son @Erdal_01 arkadaşa geçmiş hıçkırık.
Benden de gitti sanırım. Semptomsuz geçirdim hissetmedim.
Vodafone ayrılmak istiyorum, neden anlamıyorsun? İşleri daha fazla zorlaştırma. Bilmediğin tarifeler var. Sorun bende değil, sende anla artık. Ne olmuş diğer operatörler de senin gibiyse, sıkıldım artık anlıyor musun? Sıkıldım!!!
Dışarda deli gibi yağmur yağıyor. Damlalar cama çarpıp pat pat ses çıkarıyor. Huzurlu hissettiriyor insanı yahu.
Tavsiye edilen perakende satış fiyatlarını tavsiye eden kim?
Tavsiye edilen satış fiyatını üreten firmalar belirler. Bundaki amaç satıcının belirlenen fiyatın üstünde ürünü satmamasıdır. Yazdığını kopyala yapıştır yaparak minik bi araştırma yaptım.
Saçmalık… Diğer bir nokta da bilmem fark ettiniz mi ama eskiden kitapların arkasında fiyatlar yazılı olurdu ve sanki o zaman daha iyiydi. Kdv indirimi filan derken bu fiyatlar kayboldu. Sonra da üst üste korkunç zamlar gelmeye başladı.
Mesela (rastgele seçtim) Dune Çocukları Ekim 2017 basım şu an 52 tl etiket fiyatına sahip. Yüzde elli indirimle almayı teecih ediyoruz genelde. Bu yüzden alış fiyatını 26 olarak alacağım.
Elimde Kasım 2016 baskısı olanın etiket fiyatı 32 tl imiş. Yani bunu da 16 tl olarak düşünüyorum.
Sadece 1 sene farkla 10 tl zam yemiş. 2021 baskısı henüz yok.
Kasım 2016’da dolar 3.38 diyelim. Ekim 2017’de ise 3.72 imiş. 34 kuruş zama 10 tl fiyat farkı…
Yazsa bile değişen bir şey olmuyor zaten. Üstüne yeni fiyat etiketini çakıveriyorlar
Çakılmıyordu önceleri. Sonra sonra başladı bu furya.
668 sayfa olan ve 2020 baskısı olan 668 sayfa bir bkk kitabı da 60 tl etikete sahip. Yani 30 tl. Bu durum hoşuma gitmiyor.
2017 baskısı ile 2020 baskısı arasında 4 tl fiyat farkı var. Üstelik sayfa sayısı biraz daha fazla ve Ağustos 2020 baskısı ve Ağustos 2020’de dolar kuru 7.37 imiş…
Bir şeyler yanlış… Bazı yayınevlerindeki fiyat politikaları bundan da beter…
Alfa’nın Sherlock Holmes kitapları zamanında üçü 50 tl civarındayken şu an tanesi 110 civarı…
2 sene önce falan kitabevinden hangi kitaptı hatırlamıyorum ama üstünde atıyorum fiyat etiketi 30 TL yazıyordu. Neyse aldım kitabı eve geldim etiketi söktüm fiyatı 20 TL çıktı ve zamdan önce basılmış mesela ona rağmen zamlı fiyat uygulanmış. Kitaplar maalesef çok pahalı, ben hiç bu kitap çok ucuz diyemedim. Yakında e-kitaplardan dolayı değil, kitap fiyatlarından dolayı okumayı bırakacağız Sherlock Holmes benim içimde kanayan bir yara, fiyatları dediğin gibi aşırı yüksek alamadım bir türlü. Birde dolar yükselirse zam yapılır ama dolar düşerse indirim pek uygulanmaz nedense
Zamın mantığını anlıyorum ama tutarsızlık çok fazla.
Diyelim ki sen bir şey ürettin ve bunun maliyeti sana 50 tlye geldi bugün. Aradan 1 sene geçti o ürün henüz stoklarını bitirmedi fakat senin 1 sene sonraki ürün maliyetin oldu 70 tl. Buna göre de kalan ürünleri 90 liradan vermeye başlıyorsun çünkü bu üründen olan kazancın yeniden bu ürünü 1000 adet üretmene yetmiyor. Kazanamadığın gibi zarar etmeye başlıyorsun ve bu döngü hep bu şekilde gidiyor.
Bundan beş sene önce bir tüp akrilik boyayı 4.5 hatta biraz araştırıp bulursan 3.5 liraya kadar alabiliyordum. Şu an aynı boya 15 tl. Bir resimde ortalama 7 renk kullanıyorsun diyelim ve 5 sene önceki fiyatla şimdiki fiyat arasında uçurum var. Fırçalar o zaman (iyileri) 5 lira civarındaydı ve şu an tanesi 30 tl gibi bir miktar. Yine aynı şekilde resmi yapacağın kağıt o zamanlar 1.25 iken şu an 20 tl veya tuval eskiden 7 lira ile boyutuna göre fiyat artmaktayken şu an 60 lira gibi uçuk bir fiyat. Yani piyasada ciddi anlamda her kalemde uçuk bir artış var ve dolar 60 kuruş inip de yeniden 30 kuruş çıkınca kimse fiyatıyla oynamaz. Her zaman doların 1 lira daha çıkma ihtimaline göre davranır ki yerine yenisini koyunca zarar etmesin. Doların en az 6 ay düşmesi ve o fiyatta sabitlenmesi lazım ki piyasa fiyatları biraz düşsün. Kaldı ki ticarette hemen hemen her şey dolarla alınıyor. İki ay önce 8.12’den aldığın kağıtla bastığın kitabın maliyeti bugün dolar 7.31 olduğunda fiyatı çekersen zarar edersin.
İşin kötü yanı alım gücünün buna ters orantılı olması. Yemekten içmeye, faturasından vergisine her şey yüksek oranda atarken maaş zam oranı maalesef komik kalıyor. Tüm kalemlerdeki zamı topladığında aylık giderin 800 tl artarken maaşın 500 tl zam alıyor diyelim. (İyimser olarak) Her ay 300 lira alım gücünde zarara uğruyorsun ve yönelimin de zaruri ihtiyaçlara kayıyor. Böylece hobi amaçlı olan her şey yerini açlık tokluk davasına bırakıyor. Bu beş sene bu şekilde katlanarak gittiğinde…
Belki çok pesimist bir bakış açısı ama bundan beş sene sonra kitap almak hepimiz için inanılmaz lüks olarak görünmeye başlayacak. Hadi on sene olsun. Yine de bu korkunç. Bu durumda dilimize kazandırılan kitaplar hepten ince elenecek ve siz de alırken aynı titizlikle davranacaksınız. Bu hepimiz için böyle.
Dediklerin çok doğru, maalesef ne olacak bilmiyorum
Neyse en azından benim kadar pesimist değilsin
Forum içinde fazla karamsar olmamaya çalışıyorum. Bu görev başkasının sonuçta ama bence seneye çok daha kötü olacak.
@Bay_Karamsar bile benim yanımda pozitif kalır Ben de öyle forumda çok negatif olmamaya çalışıyorum, neyse ki burası var da kötü düşünceleri kafamdan biraz olsun atabiliyorum
@Agape telefondan yazıyorum şu an o yüzden
Yıllar geçiyor ama buna benzer muhabbetler hiç değişmeyecek. Bu resim birçok yerde paylaşıldı. Aklıma geldi, atayım dedim.
Ben de telefondan yazıyorum.
Gecenin ikisinde bilgisayar kapatmaya üşenir zaten insan.
@Expelliarmus istediğim kitapların bir sene sonra 3 katına çıktığını görünce arada bu konuda yazasım geliyor. Bazen öyle zıvanadan çıkacak gibi oluyorum ki bütün kitapları satıp bu dertten kurtulasım geliyor.
Garip bir tesadüf. Bugün kitaplarımı karıştırırken bir kitabın arkasında fiyat etiketine rast geldim. Onu çıkartmak istedim ve şunu fark ettim arkasında bir tane daha fiyat etiketi var. Onu da söktüm ve onun arkasında da kitaba basılmış fiyat etiketi gördüm. Fiyatlar şöyle 18-26-36 TL. Hangi yıllarda zam yaptılar bilemiyorum ama kitap basıldıktan sonra 2 katı fiyatına çıkmış…