Rıhtım Kamarası

Güzel korku pompalıyorlar. Ben çocukken de 2015’de içmeye su bulamayacağız denilirdi.
E susuz kalmışsanız, vitalleriniz zaten anormalse öyle sıcaklıklarda ölmeniz zaten normal. Sanki milyonlar ölecekmiş gibi reklam ediyorlar. Gülmekten kendimi alamıyorum.

Açıkçası ben bu işte pek hafife alınacak yön göremiyorum hocam. Belki 5 yıl içinde olmaz da 10 yıl içinde olur, belki sağlığı x bozuk insan ölmez 2x bozuk insan ölür ama gidişatın yönü çok net gibi görünüyor.

7 Beğeni

8 Beğeni

Gidişat oraya gidesiye kadar bir çözüm yolu buluruz. Kaldı ki her türlü önlemi alıyoruz(en azından Avrupa bu konuda daha çok önde olsa da adımlar atılıyor). Ay’a ayak basmış bir türüz. Her türlü sorunu çözebileceğimize ınanıyorum. Sorun çözülesiye kadar sıkıntı çekilir belki ama insanlar ölecek, hepimiz bir distopyada yaşayacağız gibi korkular bana saçma ve gereksiz geliyor.
@Abraxas güzel meme. Madem öyle ben de bir meme ile cevap vereyim.

Dünyada iklim değişikliğine en çok sebebiyet veren ülkelerden biri olan Çin, Hindistan gibi ülkeler kuralları değiştirmedikçe, dünyadaki iklim krizine %0.1(tam emin değilim ama bizim ülkenin oranı bu civarda idi) gibi etkisi olan ülkelerin kurallarını değiştirsen, bilinçli tüketici oluştursan ne değişir? Koca bir sıfır…
Sizlerden ricam, ben iklim değişikliğini inkar etmiyorum, gayet de bilinçli bir tüketiciyim. Yani sen iklim değişikliğini inkar ediyorsun diye mühür vurmanıza gerek yok. Ancak bu tarz haberlerle insanların korkutulmasını doğru bulmuyorum çünkü bu haberlerin insan psikolojisini gereksiz biçimde çok kötü etkilediğini düşünüyorum. Kafayı takmayın demek istiyorum. :slight_smile: Herkese iyi forumlar…

Sorun da bu; iklim değişikliğinin kolayca çözülebileceğine inanmak ve yeterli önlemleri aldığımızı zannetmek.

Bildiğim kadarıyla Paris anlaşmasını imzalayan hemen hemen hiçbir ülke şu anda 2050 yılına kadar net karbon salınımını sıfıra indirme (ve küresel sıcaklık artışını 1.5 derecenin altında tutma) konusunda verdikleri sözleri tutmuyor.

Kaynak 1
Kaynak 2
Kaynak 3

Kaldı ki, Paris anlaşması, 2018’de yayınlanan IPCC özel raporu ışığında açıklanan verilere ve acil önlem çağrısına dayanıyor. Daha güncel olasılıksal modellerden bazıları 2100’e kadar bırak 1.5 derecenin altında kalmayı, bu gidişle gerçekleşecek 4-5 derecelik artışın neden olacağı vahim senaryolara odaklanıyor.

Kaynak

Yani neresinden tutsan elimizde kalan, şakası olmayan, çok vahim bir durumdayız. Şu an iklim değişikliğinin sonuçlarını tam anlamıyla hissettmesek de, bilim 2050’li yıllarda yüz milyonlarca insanın hayatını kökünden değiştirecek felaketleri öngörüyor.

Belki de. Buna rağmen, herkes önce bir kendi kapısının önünü temizlese, bu felaketi ciddiye alıp olanakları el verdiğince karbon salınımını azaltmaya çalışsa fena mı olur? :slight_smile:

Hiçbir şey yapmamaktan kat kat daha anlamlı olacağı aşikar.

2 Beğeni

Hazır tercih döneminizdeyken İzmir’i, Dokuz Eylül Üniversitesi’ni, İngilizce öğretmenliği ya da İngilizce bölümlerinden herhangi birini seçecek olan varsa yardımcı olabilirim arkadaşlar.

1 Beğeni

Finali müthişti. :slight_smile:

10 Beğeni

Bu öne doğru yaptığı istemsizce hareket bir tür tik mi yoksa bir sağlık problemi mi?Bazen kriz halinde olan bu haraketi okçuluk yaparken hiç görmedim de yani,anlamadım.Bunu merak ettiğim için soruyorum yanlış anlamayın he.

Bir rahatsızlığı var, o yüzden öyle yapıyor.

1 Beğeni

Olimpiyatlara dalmışken garip şeyler öğrendim ama en garibi de bu olay herhalde.

Hepsinin Bulgaristan’da doğmuş olmasını geçtim,Kırcaali doğumlu hepsi.Bazı ülkelerin spesifik şeylerde başarılı olduğunu biliyorum da direkt bölge olarak garip geldi.

9 Beğeni

Doğru başlığa mı yazıyorum bilmiyorum ama an itibariyle geri geldim. Herkese selamlar :slight_smile:

14 Beğeni

İnstagramda reklam olarak çıktı karşıma. Ayn rand kitaplarının korsan olduğuna eminim ancak ispat edemem

Kim bilir? Belki bugün bile etik, dini ve yasal meseleyi bir kenara bırakıp embriyon ile bunları gerçekleştirenler vardır.

2 Beğeni

Ben şahsen bunun gerçekleştiğine baya baya eminim. Bu metotlar artık baya oturmuş metotlar ve nispeten o kadar da sofistike ekipman gerektirmiyorlar.

1 Beğeni

Beyin nakli ve bu işlemin etik boyutu nasıl olurdu diye düşünüyorum uzun bir süredir.

Beyin nakli hiç yapılamayabilir gibi geliyor bana. BK kitapların kullandığı bilinç nakli bile daha olasıymış gibi geliyor.

Şimdi hatırladım 1-2 yıl önce beyin nakli ile ilgili değil ama kafa nakli yapılabilir diye basında yer alan bir haber vardı.

Haberi buldum.

Ama bilinç dediğimiz şey zaten beyindeki nöronlar değil mi?

Tıp o kadar ilerliyor ki, yakında kadınların hamilelik yapmasına bile gerek kalmayabilir, embriyo (embriyon mu doğrusu?) tamamen rahim dışında gelişebilir. Beyin naklinin de teknik imkansızlıktan değil de, etik problemlerden ötürü olmayabileceğini düşünüyorum. Beynim başka bedene nakil olursa, yeni beden artık kimdir? Bu soru üzerinde tartışılmaya değer bence. :slight_smile:

Hamilelik ve rahim dışı embriyon olasılığının gerçek olma ihtimali yüksek gibi.

Diğer konularda daha fazlasını bilmediğim için tartışmaya katkı sunamıyorum.

David Eagleman’ın son kitabında beyninin yarısı alına bir çocuktan bahsediyordu.

Bu ameliyatın sonrasında çocuk ilk zamanlar çok tepkisizmiş ancak zamanla bazı şeyleri (yürüme, koşma gibi) yeniden öğrendikçe beynin buna göre yeniden yapılandığını yazmıştı. Beyin duyulardan gelen verilerle şekilleniyor gibi. Başka bir bedende aynı girdileri alamayacağı için beyin kendini uyarlayacak ve dediğin gibi eski bedendeki ile yeni bedendeki aynı kişi olmayabilir.

1 Beğeni

Bir kitabı nasıl incelersiniz, nelere dikkat edersiniz diye daha önce sormuştum sanırım. A.P. Canavan da konuyla ilgili güzel bir video çekmiş.

4 Beğeni

@alper sence underrated kalmış seriler var mı, varsa hangileri? Örneğin Osprey Komutanlar gibi (öyle diye değil aklıma ilk o geldi diye Osprey’i yazdım).