Rıhtım Kamarası

Neyleyim ben 180 derece açılmayan ciltli kitabı. :slight_smile:

Burak’ın vardı galiba . @BiblofilYouTube

3 Beğeni

Evet benim var ama pek kullanışlı değil bence. Kitabın ortasına geldiğinde değil de başında ve sonundayken kitabı tutamıyor kıskaçlar. Ben stand gibi kullanıyorum daha çok. @Erdo

3 Beğeni

Araştırdığımda iki farklı Yüzüklerin Efendisi serisi okuma sırası buldum.

Birincisi:
Hobbit
Yüzüklerin Efendisi üçlemesi
Silmarillion
Hurin’in Çocukları
Beren ile Luthien
Gondolin’in Düşüşü
Bitmemiş Öyküler
The Nature of Middle-earth

İkincisi:
Silmarillion
Hurin’in Çocukları
Beren ile Luthien
Gondolin’in Düşüşü
Hobbit
Yüzüklerin Efendisi üçlemesi
Bitmemiş Öyküler
The Nature of Middle-earth

Olayları baştan sona sırayla okumak istiyorum. Sizce hangi listeye göre okumalıyım?

Tom Bombadil’in Maceraları
Roverandom
Kullervo’nun Hikayesi
Sigurd ile Gudrun Efsanesi
Tehlikeli Diyardan Öyküler
Ham’li Çiftçi Giles
Büyük Wootton Demircisi

Bu kitaplar seriye dahil mi? Dahilse hangi kitapların arasında okumam gerekiyor?

4 Beğeni

Çok teşekkürler. Benim de kıskaçların işlevselliği açısından endişelerim vardı. Direk eledim ürünü :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Ben aktif kullanıyorum, mükemmel icat bence :smiley: Kıskaçlarla herhangi bir sorun yaşamıyorum, kitaba yeni başladığımda tek tarafını tutturuyorum bir süre sonra ikit arafı kullanıyorum vs hiçbir sorun çıkmıyor.

Ciltli olarak malazanları, haşhaşları filan okudum mesela bununla. Malazanın 2. kitapta hacim daha fazla olduğu için onda biraz zorlanmışımdır ama kullandım yani tüm kitap boyunca.

Benim ciddi ergonomik problemlerim var zaten ( boyun fıtığı, diz ve dirsekte sıkıntı vs ) o nedenle almıştım, aldıktan sonra okumaya ayırdığım vakti biraz daha arttırabildim. Yarı oturur pozisyonda, yatar pozisyonda da kullanıyorum. Masada okurken de çok rahat oluyor ama masada kendi fiziksel sıkıntımdan daha az vakit harcamaya çalışıyorum ben.

Al geç bence, çok da beğenmezsen satarsın yarı fiyatına falan :smiley: Ben alırken ya nolacak bir kitap parası diyerek aldım, gayet memnunum.

2 Beğeni

Kitapların hepsini okumadım. İkinci liste seri içerisindeki kronolojik sıraya uyuyor. Silmarillion külliyata yeni başlayacakları belki sıkabilir, birinci sıralamayı takip etseniz de pek bir şey kaybetmezsiniz.

2 Beğeni

Birinci sırayı tavsiye ediyorum. Silmarillion ilk kitap olarak overload edebilir kişiyi.

2 Beğeni

1 aydır bilgisayarsızdım, şimdi tekrar bilgisayarıma kavuştum ama solda yer alan menüler beni çok rahatsız etti ya. Başka benim gibi rahatsız olan var mı diye merak ettim açıkçası :smiley:

1 Beğeni

Sol üstteki üç çizgiye basıp kapatabilirsiniz.

2 Beğeni

Bunu bilmiyordum, dediğinizi yapınca oldu. Sağ olun beni çok rahatsız etmişti :slight_smile:

2 Beğeni

Birinci sırayı takip ederek okumuştum. Olayların kronolojisi bence çok önemli değil, anlamadıktan ve sıkıldıktan sonra bir getirisi olmaz. Birinci sıradan giderseniz evreni daha çok seversiniz.

2 Beğeni

İkinci liste kronolojik olarak paylaşılmış ancak kesinlikle önermiyorum. Evreni tanıyıp sevmeden sadece kronolojik diye bu şekil okumak Ortadünyaya giriş intiharı olur :smiley: Sıkıntıdan ölmenin yanında ne bağ kurulabilir, ne de tam anlaşılabilir. Çünkü bu kitapların hiçbiri aslında bir roman değil; Tolkien’in yazıp yazıp bıraktığı öyküler, hikayeler, taslaklar vs ve bunların derlemeleri.

İçlerinde derli toplu, başı sonu belli, okuru bir akışta tutup evrene bağlayabilecek olan romanlar Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi. Hobbit daha hısa ve daha basit bir anlatıma sahip olduğundan ilk sıra için daha çok önerilir muhtemelen, tarih olarak da Yüzüklerin Efendisi öncesinde.

Ama bence direk Yüzüklerin Efendisi ile başlanabilir, hiçbir mahsuru yok :smiley: Biz ortaokulda okuduk, yetmedi bir daha okuduk :smiley: Öncesinde silmarilon muş, kayıp öykülermiş bilmem ne okumadık diye ne anlamadığımız bir yer oldu ne de seriyi sevmekten geri kaldık.

4 Beğeni

Teşekkürler. Biraz inceleme videosu da izleyip tekrar değerlendireyim.

2 Beğeni

@autarch @isos81 @sultiderler @Vordue cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Bu kitaplar hakkında bilginiz var mı? Seriye katkıları varsa bunları da almak istiyorum.

3 Beğeni

Okumadım, bilmiyorum.

2 Beğeni

Bunları ben fi tarihinde eski altıkırkbeş çevirilerinden okumuştum. Sanırım hepsi yoktu (Bombadil reyisi hatırlamıyorum mesela). Roverandom yanılmıyorsam reisin çocuğunun oyuncağı kaybolunca teselli etmek için yazdığı bir hikaye. Tatlış güzel bir şey ama okumazsanız bir şey kaybetmezsiniz muhtemelen. Giles’ın hikayesi eskiden okuduğum masallara benziyordu. Diğerlerini hatırlayamadım tam.

Bu arada bana sorarsanız kronolojiden ziyade çıkış sırasıyla okumak bence daha keyifli olacaktır. Yüzüklerin efendisi’ni altındaki mitolojiyi bilmeden okuyunca alınan o gizemli kadim feyizden istifadelenemeyebilirsiniz.

3 Beğeni

2-3 tanesini okumadım sanırım ama bunlar genel anlamda Orta Dünya’ya katkı sağlayan olmazsa olmaz tarzı kitaplar değiller kesinlikle, bazılarının Orta Dünya ile alakası da yok @nefarrias_bredd in dediği gibi Roverandom mesela Tolkien’in çocuklarına yazdığı bir uyku öncesi hikayesi tarzı bir şey. Rover diye bir köpeği mi ne anlatıyordu :smiley: unutmuşum ben de.

Bazılarının baskıları olmadığı ama adı Tolkien olduğu için sahaflarda aşırı pahalı satılır bunların. Bence hiçbirini alma :upside_down_face: Tolkien külliyatı gazıyla alıp okumadığım çok benim evde. Bence önce hobbit ve yüzüklerin efendisi ile okumaya başla, Orta dünya seni bağlarsa Silmarillion la devam edersin. Sonrasında o aşk Tokien e de dönüşürse bulduklarını alıp okuma şeklinde devam edebilirsin. Niye böyle tavsiye veriyorum dersen Tolkien okuyup seveni kadar sevmeyeni de vardır ama ilklerin üstadı olduğu için herkes her yerde yeremez :joy:

Ben severim; zamanında binlerce saatimi aşkla Tolkien okumaya adadım ama adamın da basılmasını istediği ve bastırdığı materyaller var, bir de öldükten sonra peçete üstüne bile yazdığını cımbızla çekip birleştirip kitap diye satmak var :smiley: Tolkien ismi ile çıkan her şey okur dostu değil kısacası. Önce en büyükleri okuyup seversen devam etmek en mantıklısı.

3 Beğeni

Cevabınız için teşekkür ederim.

2 Beğeni

Migros 10-15 gün alışveriş yapmayınca “bir kusurumuz mu oldu” diye telefon ediyor ama HB bir adım ileri gidip duygu sömürüsü yapmaya başladı.:slight_smile: Yorumlara baktın almadın ama bak şu kadar kişi aldı. Hıh… :slight_smile:

5 Beğeni

Kabahat sende hepsiburada haklı :joy: Ne diye almayacağın ürünün yorumlarına bakıyorsun? Yorumlarına bakıyorsan da al. Boşa zaman kaybettiriyorsun müşteri olarak :rage:

2 Beğeni