Rıhtım Kamarası

Sistemin kötüye kullanılmasını engellemek kullanıcının değil, sistemin yöneticisinin sorumluluğundadır.

Yasalar, kurallar, şartlar, vb. kötü niyetli insanlar göz önünde bulundurularak tasarlanmalı ki iyi niyetli insanlar zarar görmesin.

2 Beğeni

Youtube da cihat çiçek var. Yazını görünce onun sözü aklıma geldi. “Dibini sıyırırım” :slight_smile:

2 Beğeni

Çoğunluk yetkiliye azı da kullanıcıya düşer. Siz her gelen kitabı deformesi yok ama deforme olmuş diye iade ederek parasını alırsanız ve kitap da sizde kalırsa iş size de bize de düşer.

@Everfever burada işin oraya gelmesi demek kıyamet kopuyor demektir. :smiley:

@Epichan elektrik zamları üzerine…

a cartoon horse is standing on its hind legs and the name aliabdi is on the bottom right

4 Beğeni

Ben böyle bir şey yapmadım, yapılmasını da doğru bulmuyorum.

Uygun kampanyaları kullanarak ucuza kitap almayı ise doğru buluyorum.

Korsanı ise ortada zarar verici bir durum olmadığı için yanlış bulmuyorum.

2 Beğeni

Hocam niye yanlış anlıyorsunuz? Benim verdiğim sadece bir örnek. :slight_smile: Uygun kampanyalardan faydalanabilirsiniz. Sadece sistemin önüne geçebileceği ve kötüye kullanabileceğiniz şeylerde bunu yapmamak en iyisi. Sistem kullan diyorsa bize söz düşmez. Sadece bana uğraşılmaz ve itici geliyor.

Film ve dizi konusunda da ben de öyleyim. Ama her türlü bir yerden o parayı kazanıyorlar. Kendimi bununla kandırıyorum.

3 Beğeni

Korsan konusuna hiç girmeyelim. Onun savunulacak bir tarafı yok. 2.el kitap alırım ama korsan almam.

4 Beğeni

Amazon ne zaman bu kitapları bedava olarak sattı?

Hayır. High-trust society ile low-trust society vardır. Yüksek-güvenli, düşük-güvenli diyebiliriz. Japonya’da, İsviçre’de, Kanada’da insanlar görece yüksek refah içinde yaşıyorsa bunun bir sebebi de güvenilir insanlardan oluşan toplumlar olmaları. Kuş uçmaz kervan geçmez yerlere otomat koyabiliyorlar, “istediğinizi alın, parasını kutuya bırakın” diyebiliyorlar, çok düşük faizle kredi verebiliyorlar; çünkü parayı alıp ortadan kaybolan insan çok az. Birbirlerine güvenebiliyorlar. Bizde, Balkan ülkelerinde, Ortadoğu ülkelerinde düzenbazlar, dolandırıcılar, yalancılar, kısaca güvenilmez insanlar çok olduğu için bu tarz şeyleri biz yaşayamıyoruz. Daha yüksek faizlerle/maliyetlerle yapmak zorundayız her şeyi. Çünkü sistem toplumun içindeki güvenilmez insanlara karşı önlem almak zorunda.

Bu bence savunulabilecek bir şey değil.

13 Beğeni

Dizi film konusunda biz pastadaki bir süs bile değiliz maddi karşılık olarak. Biz yıllarca korsan oyun aldık. Hangi firma Türkiye de millet korsan oyun alıyor diye battı. Yıllarca mp3 müzik dinledik bırak yabancı sanatçıları, Türkiye de hangi sanatçı battı. Biz çarkın çok çok çok ufak bir parçasıyız dünyaya göre.

@J.S bazı konularda ekitap tercih edilebilir bence. Sahafta kitabı fahiş fiyatına satıyor. Zaten yayıncıda bence fahiş fiyata satıyor. Başka bir başlığın konusu ve bazı başlıklarda tartışılmıştı ama Türkiye kitap yayıncıları ekitap konusunda çok geride kaldı.

Çok doğru bir söz ama buradaki ufak bir topluluk için değil. Başka bir zümre için doğru ve gerçek.

1 Beğeni

Hay yaşa. Son zamanlarda okuduğum bir kitapta da Osmanlı’nın son dönemlerinde halk hakkında böyle bir şey yazılmıştı. Çok da doğru. Ama sorsan hepimiz iyilik abidesiyiz. Güveniliriz. Dürüstüz. Hırsızlık yapmayız. Haram yemeyiz. Faiz yemeyiz. :joy:

8 Beğeni

O kitabın baskısı yoktur o zaman e-kitap vs şeklinde okunabilir ama baskısı olan bir kitap için aynısını söyleyemem. Ortada pek çok insanın emeği var ve o emeği görmezlikten gelip korsan okuyamam. Hiç kitap okumam daha iyi.

5 Beğeni

Bence sizin keyfinizi son zamanlardaki toplum yapısı bozmuş olabilir.

Bizim de tarihimizde zamanında bu bahsettiğiniz durumlar vardı. Ama toplum yapısı bozulduğu için bunları günümüzde göremezsiniz. Daha kitabını okumadım ama Ahmet Şerif İzgören’in son kitabında şöyle bir söz var “Dini tilkiden öğrenen tavuk çalmayı sevap sanır” Son çeyrek asırda millet bedevileşti.

Yine belirtmek istiyorum buradaki ufak toplulukta böyle bir şeyin olduğunu düşünmüyorum.

1 Beğeni

“Siz” zamirini kullandığınız için kişisel olarak cevap verdim.

Tarihini hatırlamıyorum. 3 al 1 öde ile 300 lira alışverişe 100 lira indirim kodu kampanyaları birleşiyordu. (Sayılardan emin değilim.)

Buna katılıyorum.

1 Beğeni

Amazon’dan siz de dahil hepimiz yararlandık. Çoklu hesap mevzusu Hepsiburada içindi. Defolu kitabın defolu cam malzemeden farkı olmadığını yıllardır temsilcilere de kullanıcılara da anlatıyorum, suistimal çok daha geriden başlıyor bana göre. Sıkıldım bu mevzudan, algılar çok düşük, kalem yormaya gerek görmüyorum.

1 Beğeni

30 mesaj görünce ortalık karıştı sandım. Gerçekten de karışmış. :sweat_smile:

Kutuplaşma sebebiyle doğru düzgün tartışamaz hale geldik maalesef.

Bununla birlikte ülke olarak giderek daha “çakallaştık”. Sistem açıklarını bulup kullanma anlamında çok ilerledik ve daha da kötüsü bunu marifet sanmaya başladık (Bunlar itham değil, ben de bazı yönlerden bu grubun içindeyim). Kötülüğün artması, iyileri de bozmaya başladı, tıpkı bir sepet içindeki çürük bir elmanın diğer elmaları da bozması gibi. İyilik, aptallık olarak görülmeye başlandı vs. Bu yüzden iyi kalmaya çalışmaya çabalamak benim gözümde daha değerli.

Kişisel olarak onaylamadığım bazı şeyler olsa da insanların neden yaptığını anlayabiliyorum en azından. Beğenmediğim bir şey olursa scroll’layıp geçiyorum. Herkese de bu kadar dert arasında bunu tavsiye ediyorum. :slight_smile:

Son olarak, ihtiyaç ile sahip olma dürtüsü arasındaki farkı da çok anlayabilmiş değiliz gibi geliyor. Mesela sevgili @anon36599817 eğer yanlış anlamazsan, döner yemeyip simit yiyerek kitap alman yerine döner yemeni ve kitapları da kütüphanede ücretsiz okumanı tercih ederdim. Her istediğin olmayabilir ama mutlaka okuyacak bir sürü kitap vardır. :slight_smile:

4 Beğeni

Benim açıkçası pek umurumda değil kim ne paylaşıyor. Uzun zamandır kitap almıyorum, bir o kadar süre de almayacağım özel birkaç kitap hariç. :slight_smile:

Not: Çakallık kısmı 100 hesapla ilgili değildi, ülkenin demografik yapısına dair genel bir görüştü. Firmalar isteseler size ikinci hesabı bile açtırmazlar. Demek ki “şimdilik” onları rahatsız etmiyor bu durum.

1 Beğeni

Tarihimizin neresinde vardı bu refah dönemi? :thinking: Ben 36 yaşındayım bu yaşıma kadar hiç görmedim duymadim. :slight_smile:

1 Beğeni

Kitap değil kitap almak doyuruyor anlamı çıkıyor bu cümleden ama.

2 Beğeni

Bu arada arsiz, hirsiz gibi soylemler duydum; buradan bir kisiye bile yoneltildiyse had bilinmesini tavsiye ederim; mahkemelik olmayalim.

1 Beğeni

Hocam konudan çok sapıyoruz devamlı. Kimse fikrini de değiştireceğe benzemiyor. :smiley:

Ben size hırsızlık yapıyorsunuz demedim. İlk başta verdiğim örnek ise, her şeyi kendi vicdanımızda legalize edebiliriz ama bu yaptığımızı legal yapar mı vurgusuydu.

4 Beğeni

Bunun bir yere varacağı yok. Mayıs ayında normatif etik üzerine okuma etkinliği yapıp orada tartışma fikrine sıcak bakar mısınız? :face_with_raised_eyebrow:

3 Beğeni