Rıhtım Kamarası

Okunmadan öncesini bilmem ama Faust okuduktan sonra mutlaka Eric (Terry Pratchett) romanı okunmalı.

2 Beğeni

Ankara’da yaşamayanların gözü yaşlı :smiling_face_with_tear:

5 Beğeni

:slight_smile:

Ankara Ankara, güzel Ankara!
Yoktan var edilmiş ilk şehir sensin,
Var olsun toprağın taşın Ankara!

7 Beğeni

Faust’u iki buçuk sene önce Doğu Batı Yayınları’ndan çıkan İclal Cankorel çevirisiyle okumuştum. Metnin şiirsel dili çok iyi bir biçimde korunarak dilimize kazandırılmıştı. Metinden ziyade konunun ağırlığı özellikle ikinci bölümde beni zorlamıştı. İkinci bölüm baştan sonra mitolojik göndermelerle doluydu. Sağ olsun çevirmenimiz dipnotlar eklemişti, ancak dipnotları takip etmekten metinden uzaklaşmak durumunda kalmıştım. Okumadan önce sahip olabileceğiniz mitoloji bilgisi metni daha hızlı idrak etmenizi sağlayabilir. Eserin ilk bölümünde bu mitolojik yoğunluk o kadar baskın değil, o yüzden ilk bölüm benim açımdan daha akılda kalıcı ve etkili olmuştu.

Eseri okumadan önce de Goethe’nin Faust taslağı Faust: Bir Fragman’ı ve Christopher Marlowe’un Doktor Faustus eserini okuyabilirsiniz.

4 Beğeni

O Homeros okunmadan hiç birşey anlaşılmayacak demekki. Adam yazmış bize de okumak düşer.

1 Beğeni

Yıllar önce mitolojiye ilgi duyan bir arkadaşıma bu kitabı hediye etmiştim. Ben henüz okumadım. Belki yapacağınız okumalar için yardımı dokunur.

5 Beğeni

Ben İngilizce okumuştum, Türkçede Ülkü Tamer çevirisi ile mevcut. Bütün ana mitler yer alıyor, ilgilisi için derli toplu ve bence anlatımı güzel, temel bir kaynak.

5 Beğeni

37 yıl önce bugün bu iki güzel anime Japonya’da vizyona girdi :heart::tada:

15 Beğeni

Soldaki animeyi sakın gece yarısı izlemeyin içinize bir öküz oturuyor finalde.

3 Beğeni

25 yıl önce bugün bir başka efsane başladı;

11 Beğeni

3D yazıcıdan çıkan kitaplık süslerimiz :heart_eyes: Sevgili eşim sayesinde tabii, bayıldım hepsine. :cherry_blossom:

@SMTZHR :sparkling_heart:

17 Beğeni

Türkçe dublajlı olarak 2023 aralık ayında youtube da yayınlanmaya başlamıştı.

5 Beğeni

Hazır İzmir Kitap Fuarı başlamışken efsane tartışma yaşanalı 11 yıl oldu :joy:

13 Beğeni

Olayın nedeniı bu nedenle olmamıştı. :slight_smile: Ama yine “tarhi yapanlar değil yazanlar biçimlendirdi.” :slight_smile:

5 Beğeni

Asıl nedeni 1 Mayıs kavgası diye hatırlıyorum. Ama edebi tartışması daha iyi neden olmuş :blush:

2 Beğeni

Evet, 1 Mayıs’a davet bildirisi dağıtan gruba yapılan saldırıydı.

1 Beğeni

Akşama doğru Memleketimden İnsan Manzaraları kitabını almak için kitapçıya gitmiştim ama kalmamış. Piyasa fiyatı 350-500 TL arası.

Neyse Amazon’dan sipariş vereyim dedim indirim mi ne varmış 150 TL’ye geldi Prime ile. İyi denk getirdim. shshs

4 Beğeni

Adamlar karmaşık şehirlerini kurmuşlar, yazıyı kullanmaya başlamışlar, biz hala erken kentler aşamasındayız, o günlerde de dünyanın gerisindeymişiz. :slight_smile:

Şaka yapıyorum. Sümerlerin, Mezopotamyanın ıticari,dinsel, toplum yapısı, belki de en önemli farkı olarak Sümerlerde merkezi yapının, bürokrasinin varlığı, Mezopotamyanın Anadoluya göre daha merkezi bir idari yapının olması vs tapınak ve ticaretin Anadoluya göre daha fazla gelişmiş olması kayıt tutma ve dolayısıyla yazıya ihtiyaç olmasını sağladı.

2 Beğeni

Arkeoloji olarak kanıtlanamasa da dil olarak Türkçenin o dönemde var olduğunu biliyoruz. Sümerlilerin Türk olma ihtimalini de bir kenara koyalım :slight_smile:

Hangi kitaptan bu sayfa bu arada

1 Beğeni

Oxford Antik Anadolu kitabından.

1 Beğeni