@Agape çok nadir 35-40 bandında satıyorlar yılda 1 defa falan. Onun dışında istanbul’daki kendi yerlerinde giriş katta her zaman yüzde 30 indirimleri var. Ellerinde kalmış eski baskı bikaç kitabı da yüzde 50 satıyorlar.
İletişim iyi bir yayınevi. Ben özellikle birkaç yazar için takip ediyorum ama fiyatlarını çok yüksek buluyorum elbette. Klasiklerde bari en azından can yayınları gibi olsalar iyi olurdu.
Bir dizi izliyorum, karakterler yayıncılık dünyasında çalışıyorlar. Aralarındaki editör kız, yayınevinin yeni çıkan kitabını eline aldı ve “Ne zaman yeni bir kitap çıkartsak gözlerim doluyor. Kitapta adımı görmek mutlu ediyor.” gibi bir cümle kurdu. O kadar sevdim ki cümleyi. Ben editör değilim ama ne zaman yeni bir kitap alsam ben de çok mutlu oluyorum. Editör olsam o kadar emekten sonra ben de gurur duyardım. Acaba editörlerimiz böyle mi hissediyorlar? Yoksa bu duyguları söndü mü?
Yaa hangi dizi o? Ben yeni bir editörüm, bugün çok uğraştığım bir kitabın ilk baskı kopyası geldi matbaadan. Sarıldım, sevdim, rafa öyle koydum. Okurun kavuşmasına daha birkaç hafta var ama ben şimdiden dağa taşa yazmak istiyorum. Valla benim de gözlerim doluyor.
Bir gün Descartes yine düşünüyormuş, yazmış yazmış demiş ki: “Lan oğlum o kadar yazıyorum, düşünüyorum, felsefe yapıyorum/üretiyorum lan beni basmıyorsunuz şerefsizler ama Wattpad’deki ergenleri basıyorsunuz alacağınız olsun, sic mundus creatus est” demiş.
Ben bir cevirmen vasfiyla ayni duyguyu her kitabimda yasiyorum. Editor sifatiylaysa belki de oradaki uretim sureci biraz daha hizli islediginden cevirideki kadar duygulanmiyorum. Ama hepsine sarilmak sart:)
Siz dedikten sonra TBD’nin sitesinde kimler kazanmış diye bir baktım. Son 5 senede bir kişi 3 kere ödül almış.Bunun dışında bir kişi de iki kere ödül almış. Geri kalan kişiler ise hep farklı. Buda olağan dışı bir şeymiş gibi gelmedi. Olabilir yani bu kadarıda
2018
1- Özgür Hünel “Bilinmeyen Oran”
2- Serkan Köybaşı “Işık”
3- Serdar Yıldız “Sürüklenen Yalnızlık”
2017
1- Funda Özlem Şeran “Kapat-Aç”
2- Nur İpek Önder Mert “İki kızıl Yabani At”
3- Özgür Hünel “Çok Satan (Kutsal) Kitaplar”
2016
1- Kerem Karanfil “ExTube”
2- İsmail Yamanol “İlk Görev”
3- İsmail Yiğit “İhlal”
Bence bir kişinin iki kere ödül alması bile güvenmemek için yeterli. Zaten ödül alıp kendini kanıtlamış birini aynı ödüle tekrar layık görmek bilime de bilimkurguya da katkı sağlamaz. Yanılmıyorsam TBD’nin para ödülü de vardı, bu da bir kişi dereceye girince tekrar yarışmaya sokmamayı gerektiren bir sebep. Çünkü torpil kanısını daha çok uyandırıyor.
Ben torpil yapıldığını düşünmüyorum. Hugo ve Nebula ödüllerinde de üst üste birincilik kazanmış veya birden fazla birinciliği olan yazarlar var. Bu yazarda Arthur C.Clarke, Isaac Asimov, Robert A. Heinlein ve Ursula K. Le Guin gibi yazarlar. Bu durumdan ötürü kimse de bu yazarlara torpil yapıldığını düşünmüyor. Bir kişiye birden fazla ödül verilmesi de bilim kurgu edebiyatının gelişmesine engel olduğunu düşünmüyorum açıkcası.
Türkiye’deki durumla yurtdışını karşılaştırmayı doğru bulmuyorum. Bilimkurgu hala bu ülkede hak ettiği yeri alamadı ve aynı yazarlara ödül vererek gençler bilimkurgu yazmaya teşvik edilmez. Amaç bu alanın gelişmesiyle iki kere üç kere aynı kişiyi seçmek yerine gelecek vadeden başka yazarlar özendirilebilirdi.
Forumla ilgili sorunları yazabileceğimiz bir yer vardı, aradım ama bulamadım. Ben günlerdir forumda profil fotoğraflarını göremiyorum, açılmıyor yani. Acaba sorun bende mi yoksa genel bir durum mu? Eğer sorun bendeyse ne olabilir?