Vücut geliştirme sporuna başlayalı 5 ay oldu. 110 kilodan 88 kiloya kadar düştüm. 6 kilo daha verip kas gelişimine odaklanacağım. Şu an zaten göğüs kaslarım yavaştan belli olmaya başladı. 1 sene sonra istediğim vücut tipine ulaşırım diye düşünüyorum.
Merhabalar herkese, bir problem konusunda danışmak istiyorum. Hafta için 10+ km yürüyüş yapıyorum ve hafta sonları da 30+ km bisiklet sürüyorum. Sağ dizimde hafif ağrı hissediyorum ve dizlik ile desteklemek istiyorum. Malum çok fazla seçenek var ve karar veremiyorum. Decathlon’dan bu dizliğe karar verdim ama sizlere de danışmadan almak istemedim. Bir de genelde tek diz için kullanıyorlar, bunun sebebi nedir? Tedbir amaçlı 2 diz için de kullanmak istiyorum. Bilgisi olup, paylaşabilecek varsa sevinirim:)
Neden bir doktora görünmeden dizlik takmak istiyorsunuz? Belki çok önemli bir problemin daha başındasınızdır, belki de takacağınız dizlik basit bir durumu daha da kötüleştirecektir…
Dizlik için bilenler mutlaka tavsiyede bulunacaktır ama ben bir spor hekimliğine gitmenizi tavsiye ederim. Hatta gitmişken kalp testleri de yaptırırsanız içiniz daha rahat eder (ben de koşu yaptığım dönem gitmiştim, çok tavsiye ediliyor 6 ayda ya da 1 yılda bir olacak şekilde test yaptırılması).
Çok yakın bir dönemde MR çektirdim, check-up tarzı, bir sorun yoktu genel olarak. Ayakta kalma sürem arttığı için oluştuğunu düşünüyorum. Ama yine de tavsiyenizi dinleyerek tekrar randevu oluşturuyorum. Dizliğin de böyle bir probleme neden olacağını düşünmedim açıkçası genelde ağır ya da hafif spor yapanlar kullanıyor diye biliyorum ama.
Aslında ben de bir bildiğimden söylemedim ama bazı “doğru bilinen yanlışlar” olur ya, olur da onlardan birisi olabilir diye geldi aklıma. Belki hekim bir süre spor yapmanıza izin vermez, kesinlikle dinlenmen gerek der. En son gittiğimde sırt ağrılarım için korse sormuştum mesela, kesinlikle olmaz demişti.
Doktorum biliyordu aslında spor yaptığımı, fıtık olduğu için bende düzenli yürüyüşü öneriyorlar, hatta ağırlıkla yürümemi söylemişti doktorum güçlendirmesi için ama diz ağrım başlayınca ağırlığı bıraktım ve desteğe ihtiyacım olabileceğini düşündüm. Dediğiniz gibi kontrollü devam edeyim, randevumu da oluşturdum zaten.
Dizinizde ağrı oluyorsa pedala yanlış basıyorsunuzdur. Bir ihtimal daha koşu formunuz yanlıştır.
Yürüyüşle diz ağrıması zor.
Ben 21 Km ve üzeri koşuyorum. Koşuyorsanız ayağın yere temas şekli çok önemli önce burun basmıyorsa, topuk ilk değen kısımsa uzun vadeli çok büyük soruna sebep oluyor. Ben dizlik yerine ağrıyı azaltmak için t500 (decathlon) model futbolcu konçu kullanıyorum çok güzel sarıyor dizi.
Bisiklete gelince… Bisiklet kullanırken de Türkiye’nin yüzde 80-90 ı hatalı sürüyor diyebilirim. Neredeyse ayağınız yere değmemeli ve uygun kadrolu bisiklet seçmelisiniz. Bununla ilgili youtube da videolar mevcut.
Bisiklet kadansı yanlıştır, magnezyum-çinko alımı az olabilir. Bir sürü ihtimal var. Aklıma gelenleri söyledim en başta.
Dizlik almadan önce bir doktora görünmenizi tavsiye ederim. Bende dizimdeki bir ağrı için dizlik kullanacaktım. Doktor dizliğin uygun olmadığını söyledi ve bir kremle sprey yazdı. Belki size de dizlik kullandırmayabilir.
ben yavanna ya azmıştım emre ya nasıl sana yazdım anlamadım senin önerilen için demedim…
He pardon abicim :d Ben de beni cevapladığın için öyle yazdım.
@yavanna Öncelikle geçmiş olsun. Umarım tekrar kontrole gittiğinde de bir şey çıkmaz. Yürüyüş konusuna gelirsek ben de hafta içi bazı günlerde 6-8 km arası yürüyorum daha fazlası beni kötü anlamada etkiliyor. Yakın zamanda doktorumdan duyduğum bir bilgiyi paylaşayım.
Hastalardan birisi günde 10km yürüyormuş ve dizlerinde sıvı kaybına neden olmuş. Bu yüzden dizleri kireçlenmiş ameliyat edilecekti. Gençken pek sorun teşkil etmiyor ancak yine de 10km fazla dediğini çok net hatırlıyorum. Tekrar kontrole gittiğinde ne kadar yürüdüğünü ve bisikletle ne kadar yol kat ettiğini de mutlaka söyle.
Herkese ilgisi için çok teşekkür ediyorum öncelikle.
@AeroKnight-sama Youtube’den videolara bakarak öğrendiğimi sanıyorum ama başka kime danışabilirim bilmiyorum. Varsa bu konuda tavsiyenizi alabilirim.
Ayrıca Magnimore Plus kullanıyorum doktor tavsiyesiyle.
@erce Bisikletimi Ümit yetkili bayisinden almıştım, bayağı yardımcı olmuşlardı, o konuda da bir yanlış olduğunu sanmıyorum, düzenli bakıma da götürüyorum.
@neenana teşekkürler, @isos81 tavsiyesi üzerine şimdilik rafa kaldırdım, randevudan sonra duruma göre hareket edeceğim.
@Artorias Sıvı kaybı da benim düşündüğüm bir seçenek, aydınlatması açısından yukarıda da bahsettiğim gibi randevumu oluşturdum. En sağlıklı bilgiyi oradan alacağım sanırım.
Herkes aynısını söylemiş bende söyleyeceğim kesinlikle doktora başvurun. Umarım sadece ufak bir ağrıdır ama kıkırdak zedelenmesi de olabilir. Büyük ihtimalle jel ve dizlik önerecektir. Ama bence siz bisiklet ayarlarına da baktırın.
Ya ne güzel 2 aydır; 2 günde 1 olmak üzere 10km koşuyordum. Şu an hiç koşasım gelmiyor. Bir anda boş iş gibi gelmeye başladı koşu. Acaba bisikletsizlikten mi bu duruma düştüm? Hani reading slump var ya aynı onun gibi hissediyorum.
Ben halen hız kesmeden devam ediyorum. ama iron man hayalim maddi imkanlardan sona ermiş durumda. Yok böyle bir bütçe. Ek bütçe de yok.