Satın Aldığınız Yeni Kitaplar

Maalesef aynı durumu ben de yaşıyorum. Hatta bu sadece kitaplar için de geçerli değil. Figürlerde de bu durum söz konusu zira besta cam stand, ışıklandırma, sergilenirse toz alma vb. uğraşsanız dahi en ufak hasarda bu limitli üretim figürler değerinden kaybediyor. O yüzden yarıdan çoğunu sattım geçmişte. Paypal ve Jedbanggillerin figür forumu kapanıp gitmeseydi muhtemelen hepsini satmış olurdum. Bu paragrafı bari koleksiyonerlik hususu açılmışken onunla bitireyim: Bende sinemadan alınma hologram Matrix’ine kadar posterler, 30-50 yıllık yabancı dergiler, McFarlane poster book’undan Alex Ross antoloji kitaplarına çizgi roman multimedyaları, filmlerde kullanılan eşya replikaları vb. sürüsüne bereket koleksiyon mevcut olduğu için bu tabiri kullanmıştım; orijinal dilinde basılmayan eserlerin bizdeki fiyat şişmesine karşın bu değeri taşımadığını ben de biliyorum ancak manevi değeri olduğunun altını çizmiştim A3 detayıyla. Yıllar geçip çizgi roman kültürü kıymete binince insan hayıflanıyor.

Kitaplar konusunda bahsedilmeyen bir detay (detay demeyelim, en önemli husus diyelim) var:

Ülkemizde arşiv kültürü olmadığı için kitaplar da 2 sene içinde tükenip karaborsaya düşüyor. “Ben ihtiyacım olanı ihtiyacım olduğu zaman alırım” diyen bir arkadaşım vardı. Bunu kitaplar için diyemezsiniz. Şu an Sait Faik YKY antolojilerini normal fiyata bulamazsınız mesela. İş Kültür Cyrano cildini belki birkaç yıl önce kelepir fiyata alırdınız, şimdi bulsanız da muhtemelen şömizi falan hasarlı gelecektir. Bu yüzden zorunlu bir biriktiricilik itkisi peydah oluyor bunları gördükçe. Yeniden basılıp basılmayacaklarının karanlığında körlemesine dalıyoruz alım işine. Çok basit bir örnek daha vereyim:

Lisa ve Rüyaları isimli ödüllü bir Ukrayna çocuk kitabı var. Bir kız çocuğu Bruegel’den Dali’ye kadar pek çok ünlü ressamın tablolarının içine dalıyor, çok güzel. Alfa grubundan Büyülü Fener çıkarmış. Denk geldiğimde hiçbir yerde bulamadım, Nadir’de tek yerde vardı, sordum, satıldı ibaresiyle yayından kaldırıldı. Instagram’da Migros’tan aldığını söyleyen mi istersin, 500 liralık amigurumisini alırsam yanında hediye edeceğini söyleyen mi. 2 ayı geçti, ne Nadir’de ne Dolap’ta hiçbir yerde bulamadım, inat ettim her gün bakıyorum. Yanı sıra, elimden çıkan İzmler Kitabı da anasının gözü karaborsada. Yayımcılarla bile konuştum, hiçbiri yeniden basılmayacak. Yine Tanrıların Evi Orion’da vb. bulunsa da yüksek fiyatlardalar. Kelepire aldığım bir kitaptı. Kitaplık boşaltacağım diyen arkadaşlar bunu da göz önünde bulundursunlar.

E-kitap ve Spotify konusuna da bir “yetersizlik” ibaresi eklemek istiyorum. Spotify’ı Bon Jovi Keep the Faith albümünün CD bonusu son eser Save a Prayer’i ve çok sevdiğim Simon & Garfunkel coverlarıyla Grayson & Wonfor’u bulamayınca silmiştim. Ben 25 yıldır cover topluyorum. Audiogalaxyleri, napsterleri, winmxleri gördüm, şimdi Youtube’da bile olmayan eserleri topladık undernet irc’den dahi. Great White’ın Led Zeppelin; Agent of Good Roots’un Dire Straits yorumları da yoktu mesela Youtube’da ve telif nedeniyle buz pateni gala gösterilerinin bile müziksiz yayınlandığına şahidim. Bu telif meselesi insanları müzik hususunda kültürlenmekten alıkoyuyor maalesef. George Michael ve Prince gibi sanatçılar bunun savaşını vermişti geçmişte. Ben de aynı kanaatteyim.

E-kitap’tı, sesli kitap’tı, dönüp dolaşıp zaten aynı kitapları basan bir ülkede, orijinal dilinde okumuyorsanız, sizi daha da dar bir alana hapsedecek alternatifler. Sesli uygulamalar çok övüldüğünde bakmıştım, ne aratsam bulamayıp onu da silmiştim.

Biz Ana Britannicaları, hayvan ve ülke ansiklopedilerini atmıştık ailecek. Şimdi ben tekrar topluyorum, hatta Çernobil kurbanı rahmetli baldızımın başıboş kalınca bir kısmı etrafa dağılan kitaplarının kalanlarını da topladım ve onun adına bir bookshelf’le Goodreads’e kaydettim. Anısını yaşatmak ve sonraki nesillere bırakmak istiyorum, bu bile manevi bir değerdir bence. Bunu e-kitap ile yapamazsınız.

Kitaplar, iyi veya kötü, anılarımıza eşlik ediyor. Müzikler ve filmler gibi, hatta onların da ötesinde. Hayatımızın farklı dönemlerini temsil eden okumalar illaki olmuştur, olmaya da devam etmesinde ben hiçbir sakınca görmüyorum. Kitaplık olsun olmasın, yeter ki dimağlar dolsun, insanlar mutlu olsun.

2 Beğeni

Matbaa öncesi kitaplar el yazması oluyordu bu yuzden değerliydi. Hatta tanınmış ailelerin kendi kitaplıkları için yazdırdıkları kitaplar var. Devlet kütüphaneleri daha farklı mesela Osmanlı’nin bir yeri fethetmesi oradaki kütüphanenin artık onun elinde olması büyük bir avantaj çünkü orijinal el yazmaları her kütüphanede bulunmuyor. Baskı olarak mükemmeller zaten kağıt kalitesinden, içindeki illüstrasyonlara kadar herhalde kitap okumak yazdırmanız ya da yazmanız gerekiyor o yillarin işleyiş sistemi nasıl bilmiyorum ama yazılı her eser değerli bundan bahsediyor olabilir.

@kolombre Spotify konusunda söylenecekleri söylemiş zaten eklemek istediğim birkaç şey var ; kitabın plak, cd, kaset seviyesine ineceğini düşünmüyorum kağıt üretimi bitmediği sürece basılı kitap okuyabiliriz paramız değerli olursa fiyat açısından da zorlanmayız herhangi bir krizde. İkisi format olarak farklı kitabı e-kitap olarak okuyabiliriz içerik değişmez ama müzik konusunda öyle değil bugün bir plağın verdiği kalite ve deneyimi Spotify platformu veremez sıkıştırılmış mp3 formatındaki müzik kayıplar içerir diye biliyorum işin uzmanı değilim araştırırken çoğu kişi bundan bahsetmişti. Iyi bir ses sistemi için arabasını satanlar var. Müzik marketlerin çoğu bu işi yıllardır gönülden yapan belli müşterileri olan tanınmış kişiler yeni bir dükkan açmak büyük risk olduğunu kendileride söylüyor. Plak için bütçe gerek bugün altı yüze aldığınız plağı birkaç yıla bine satabilirsiniz piyasası var alıcısı her zaman olur. Beni üzen tarafımı bilgi paylaşımının düşmesi kitabevlerine zorlansak bile gidebiliyoruz satıcı ile konuşup tavsiye veya ortak nokta bir sohbet oluyor, sahaf kültürü hala bitmiş değil kitlesi var ama iş müzik konusunda öyle değil elbette gidip konuşup farklı bedenler ile iletişime gecebiliriz ama günün sonunda elimizde kitap gibi fiziki bir plak olmaz çünkü gerçekten pahalı.

1 Beğeni

MNG ile gelen kitaplar süper geliyor Amazon’dan. Keşke hep onlar getirse.

Moliere’leri de YKY Marlowe gibi tek kitapta toplasaydı keşke. Nadir’de gördüğüm kadarıyla 4-6 kitap toplanmış daha önce. 2 cilt geniş bir antoloji çok güzel olurdu.

17 Beğeni

Amazon.
Can miniklerden :slight_smile: 3 kitabı daha uygun fiyatla buldum ve Oktay Akbal’ın çevirisiyle Nemirovsky Çehov biyografisi.

24 Beğeni

Yepyeni bir macera daha :heart_eyes: geriye son 7 kaldı.

32 Beğeni

Arkadaki kutu dağıyla birlikte yeni aldıklarım. Presstij zam haberi yaptığı için çoğunluk ordan.

36 Beğeni

Tanrıların Alfabesi’ni arayan bir forumdaşımız vardı @Buyifix ti galiba aklışımda yanlış kalmadıysa.

Bu arada Disk dünya serisini biriktirmeye ufaktan başladım gibi bir şey, şimdi çıkmışken alayım dedim yoksa bulmak zor oluyor.

Bu ay beni maddi manevi çok hırpalayan ayın efsane kargosu, inşallah yarın veya öbür gün elime ulaşmış olur ve sizlerle paylaşırım.

27 Beğeni

Horus amazondan diğerleri sahaftan.

32 Beğeni

Eee nereden buldunuz? :roll_eyes: :slight_smile:

Kitapyurdu’nda hocam yeni baskı yaptı ithaki bu 2. Baskı.

Bu arada size bir şey itiraf etmek istiyorum, bencillik yaptım. :relaxed:
Normalde kıskanç birisi değilim ama söz konusu kitaplar olunca bu durum değişiyor maalesef. :blush:
Sizin 4. kitabı arayışınızı gördükten sonra fark ettim ki bende de yokmuş bu kitap ve sonra KY’den buldum ama size söylemedim.
Bana gelsin bi kontrol edeyim doğruysa size haber veririm dedim. (Belki bir tane vardır ve kaçırmayayım dedim.) Geldi ve hala stokta var.

Bencilliğim için kusura bakmayın ama en azından kontrol etmiş oldum kitap doğru ve elime ulaştı.
Gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

2 Beğeni

Hepsiburada’dan İyi Köpekler ve Kötü Köpekler ile birlikte almıştım, ilk bu gelmiş. Naylon poşette yollamışlar, yine iyi, kapaklarda birkaç kırıkla atlatmış (demek ki kirişler sağlammış). 24 TL’ye geldi ikisi, değişim yerine iade aldıkları ve bu fiyata ikisini bulamayacağım için sine-i millete dönüyorum.

10 Beğeni

Hepsiburada’dan ne zaman satıcısı Hepsiburada olan kitap alsam sadece kargo poşetine koyup gönderdikleri için mutlaka hasar alıyor ve bu da can sıkıyor her siparişte de bunu belirtmeme rağmen hala bu şekilde gönderiliyor maalesef.

2 Beğeni

Harici satıcıdan aldım ben, ama sonuç değişmiyor elbette. Amazon stokta yoktu, en azından temiz geldiğine şükrettim. Bazen üstü altı kir pas içinde, sayfalar depoda sararmış şekilde gelen “son 1 kalmış” kitap geliyor, değişemiyorsunuz bile. En son Amazon’da denk geldi yine, para iadesi sağladılar.

Bir de bu kitabın Goodreads’e göre bir öncül kitabı daha varmış, 2 kitaplık bir serinin 2. halkası basılmış bizde. O da ilginç.

Duvarcı Ustası: https://www.goodreads.com/book/show/35992560-duvarc-ustas-don-gesualdo
I Malavoglia / The House by the Medlar Tree: I Malavoglia by Giovanni Verga | Goodreads

Screenshot (1)

Bir süredir toplu kitap almamıştım. Fiyatlar tüm yayınevlerinde iyiden iyiye yükseliyor.

İdefix’ten 750 liraya 100 lira HOPI100 kodu kullanılabiliyor. Hediye çeki alıp 100 lira daha düşünce aynı kodla, bir miktar daha uygun oluyor. Aldıklarımın bir kısmı yok görselde.

25 Beğeni

Nadir’ den ilk kitap alışverişim. Satıcıya sorduğumda her ne kadar hasarsız olduğundan söz etse de Mars Yıllıkları kitabının ön kapağında ufak bir zedelenme vardı. Belki kargodandır bilemeyeceğim… Biraz kötü duruyor ancak normalde de okumama engel olmuyorsa hiç sorun etmiyorum bu gibi durumları. Üstelik sıfır fiyatlarına nazaran daha ucuza aldığımı düşünürsem. Bu arada Belgariad serisini forumdaki arkadaşların tavsiyesiyle aldım. (Teşekkürler @Pyrewrath ve @isos81 ) :smile: Aslında Belgariad’ ı Dolap’ tan uygun fiyata ingilizce olarak bulmuştum alacaktım ama satıcıdan kaynaklı bir sorun oldu. Belki türkçe okuduktan sonra pdf olarak ingilizce okumayı da denerim. Neyse ki okunacak kitaplarım birikti bu yüzden bir süre kitap almaya ara veriyorum. Aksi taktirde annemle fena zıtlaşacağız :face_with_head_bandage: :sweat_smile:

17 Beğeni

Yukarıda ki en son gönderim de bahsettiğim bu ay beni en çok yoran alışverişin ilk kısmı bugün elime ulaştı.
Gedik Savaşları serisinin ilk dört kitabı elimde mevcut burada eksik olan Krondor serisi daha sonra gelecek.
Gedik Savaşları konusunda bilgisini ve desteğini esirgemeyen @Pyrewrath hocama teşekkür ederim.
Bu arada kitaplar sahaftan.

35 Beğeni

İlk pandemi kapanması vurduğunda evdeki boşluktan kafayı yerken 2 arkadaş birer set olarak toplamıştık bizde. Epey yorucu olmuştu :upside_down_face: Onlarca sahaf ve sahaf bozması ile bir sürü sıkıntı muhabbet falan, hayırlısı olsun :smiley: .

1 Beğeni

Uzun süredir hesaplı gelecek bir şekilde arıyordum. İnstagram yolu ile ikisini 40 TL ye aldım.

24 Beğeni

Ben Kitapyurdunun Seçili kitaplardan 5 adet alın, sadece 35TL ödeyin! - kitapyurdu.com bu kampanyası sayesinde tanesini 4 liraya almıştım. Sadece bir kitabı şuan kampanyada ilgilenen olursa ve o zamanlar 20 liraydı galiba :smiling_face_with_tear: 35 yapmışlar. Güzel hikayeler bulunuyor içinde sadece biraz yoğun dili var o yoruyor. Keyifli okumalar dilerim. :slightly_smiling_face:

2 Beğeni

Çok teşekkür ederim. Evet bir dönem ben de Kitapyurdu’ndan tekini bulmuştum. Diğeri yok diye almamıştım.

2 Beğeni