Ben de yeni yeni evrim teorisi ile ilgili okuyorum. Okumaya başladığım kitap Ernst Mayer’ in “Evrim Nedir?” kitabı ancak biraz zorlanınca Evrim Ağacı’ nın youtube kanalında evrim dersleri başlığıyla yayınlanan oynatma listesindeki videoları izlemeye başladım. Çok daha anlaşılır, temel bir düzeyde ilerliyor videolar. Bu arada Cosmos belgesel-dizisinde de evrime değiniliyor. Videolar ve belgesel sonrası kitaba kaldığım yerden devam edeceğim
Yine ÇMB’nin 50 Soruda Evrim kitabı da gayet iyi. Storytel’de de mevcut.
Bir kitap İş Kültür’de varsa eğer onu öneririm ki ben de bu kitabı aldım.
Çağrı Mert Bakırcı’nın yazısını buldum.
Evrim Ağacı’ndan, Türlerin Kökeni’ni Okuyacaklara Kısa Tavsiyeler
-
Piyasada evrimsel biyolojiyi öğrenebileceğiniz çok daha modern ve kolay anlaşılır kaynaklar mevcuttur. Eğer Türlerin Kökeni’ni evrimi sıfırdan anlamak için okuyacaksanız, hatalı bir işe kalkışıyorsunuz demektir. Öncelikle buradaki kitap tavsiyelerimizi incelemenizi önemle tavsiye ederiz.
-
Bize göre Türlerin Kökeni’nin bugüne kadar yapılmış en iyi iki çevirisi Ginko Bilim ve Alfa Kitap tarafından yayınlanan çevirilerdir. Ancak mümkünse, İngilizcesinin okunması önemle tavsiye edilir.
-
Türlerin Kökeni, evrimle akademik düzeyde ilgilenmek isteyen ve belli bir altyapıya sahip bilim insanları için tarihsel bütünlüğü içinde “evrime giriş” niteliği taşımaktadır. Ancak bilim, özellikle de evrimsel biyoloji konusunda henüz genel bilgilere sahip olmayan bir kişinin ilk olarak bu kitabı okuması tavsiye edilmez.
-
Kitap okumayı sevmeyen, sürekli kitap okumayan, kitap okumaya zaman ayıramayan, karmaşık cümleleri olan kitapları anlamakta ve takip etmekte zorlanan kişilerin bu kitabı okuması tavsiye edilmez.
-
Bir kitabı birkaç defa okuyamayan kişilerin bu kitabı okuması tavsiye edilmez. Çünkü kitabın ilk seferde tam olarak anlaşılabilmesi gerçekten büyük yetenek istemektedir.
-
Darwin, 1859 yılında kitabını yayınlamış ve 1882 yılında ölmüş bir bilim insanıdır. Dolayısıyla kitapta yazılan bilgiler, 1800’lü yıllara aittir! O günden bugüne evrimsel biyoloji, Darwin’in bile hayal edemeyeceği kadar gelişmiş, genişlemiştir. Dolayısıyla Darwin bir ilah değildir; Darwin evrimsel biyoloji hakkında her şeyi bilmemektedir; Türlerin Kökeni’nde yazılanlar günümüzdeki biliminin bulunduğu konumu eksiksiz olarak temsil etmemektedir; Darwin’in hatalı/eksik bildiği (genetikten o dönemde bihaber olunması gibi) bazı konular vardır ve bu konuların hemen hemen hepsi bugün açıklanabilmiştir. Dolayısıyla Türlerin Kökeni’ni, Darwin’in düşünme metodolojisini anlamak, evrimin temellerinin neden bu kadar sağlam olduğunu görmek ve Darwin gibi bir bilim insanının yepyeni bir teoriyi nasıl inşa edip insanlara aktardığını görmek için okuyunuz.
Yazıyı ÇMB’nin sesiyle okuyan bir tek ben değilimdir umarım.
Geçen yıl evrim konusu da dahil olmak üzere 20-25 bilim kitabı almıştım ama Darwin bunların arasında değildi. Onu da edineyim dedim ama yorumlardan ve eklediğiniz yazıdan sonra vazgeçtim
Son 1.5 aydır çok yoğun olduğumdan pek fazla kitap okuyamadım ve maalesef bu sene ki okuma hedefime ulaşamadım.
Aynı sebepten dolayı aldığım kitapları paylaşmakta biraz geç kaldım.
Aşağıdaki serinin haricinde toplanan ve satın alınanlar var onlarda ulaşır ulaşmaz paylaşacağım.
Kızımın önümüzde ki senelerde okuması için Ulysses Moore serisini topladım. Farklı platformlar ve sitelerden baya bir araştırma ile toparlamak biraz zor oldu açıkçası. Topladığım kitaplarda şömizli sert kapaklı, sert kapaklı ve kağıt kapaklı olmak üzere üç farklı versiyonları var. Zaman içinde eğer bulabilirsem hepsini ciltli ve şömizli olarak toplamak isterim.
Ulysses Moore’un haricinde Kayıp Kitap Avcıları serisinin iki kitabı var.
Bunların haricinde bu aralar Şermin Yaşar’ın kitaplarını çocuk kitaplarını okumaya başladık ve şimdilik güzel gidiyor.
Kardeşim küçükken okusun diye almıştım bende, yıllar yıllar önce kitap fuarlarında İlk birkaç kitabı vardı ciltlisinden ama sattım 1-2 sene önce. Büyüyünce devam etmedik ama okuduğum 5-6 tanesi güzel bir tat vermişti diye kalmış aklımda. Güzel seçim olmuş yani ama seri de epey uzayıp gitmiş ya
.
Daha fazla uzamaz artık diye bende toparlayayım dedim hocam. 17 kitap olması umarım sıkmaz çocuğu. Okuduğu kadar okusun sıkılacak olursa da ben okur sonra satarım artık.
Kitapyurdu’nun Selenge indiriminden aldığım iki kitap bugün geldi. Almak istediğim birkaç kitap daha vardı ancak fiyatlar pahalıydı.
Daha önce yine bir Avrupa Tarihi kitabı almıştım ama Henri Pirenne’nin övgü alan bu kitabını, fiyatı da uygun olunca alıverdim. Kitaplar ebat olarak büyük 16x24 cm. Baskı kalitesi ve kapaklar da gayet güzel. Selenge bu işi iyi yapıyor. Ancak fiyatlar biraz tuzlu. Keşke alamadığım onlarca kitabı erken davranıp alsaymışım. Çünkü daha birkaç ay önce üçte bir dörtte bir fiyata satıştaymış.
Son olarak, iki kitap da çok temiz, hasarsız geldi.
Forum sayesinde istanbul kitapçısından aldıklarım geldi. Arkabahçe ve jbcden eksiklerimi aldım. Varyant topladığımdan normal kapaklar eksikti ucuza kapatmak iyi geldi.
İlknoktadan dceased joker kapak aldım. Sepeti tamamlamak için bungou ve goetheden bir şey ekledim.
Sırtlan kitaptan çizgi roman yapmak ve başkabiryer varyantlarını aldım.
Amazon siparişim.
Seriyi okuyup beğenen var mı?
Antalyadan arkadaşım gelirken getirdi. Kargo hakkımı doğru kullandığımı umuyorum…
Hocam kitaplığınızın fotoğraflarını paylaşmıyorsunuz uzun zamandır. Merak ediyoruz güncel durumunu
Valla 1 Haziran’dan beri işim dolayısıyla evde değilim. O yüzden birçok şey aksadı. Geçer bu günler. Paylaşımlara yeniden başlarız.