Altı kitabı toplamak zor olduğu -üşenmek- için seriyi İngilizce okumaya başladım. Yine de şu güzel kapakları görünce insan kitaplığında olması gerektiğini düşünüyor.
Çeviriler ne alemde acaba, karşılaştırma yapabilecek ya da genel olarak Türkçesi hakkında bilgisi olan var mıdır?
Yalnız bunlar Elric değil. Siz Elric’le karıştırdınız sanırım. Bu kitaplar yazarın Hawkmoon destanı adındaki başka bir serisi. Çeviri baktığım kadarıyla okumaya engel değil. Hatta iyi bile görünüyor. Detaylı incelemedim henüz.
Aa evet, kapak tarzları çok benziyor diye karıştırmışım. Bir de Şafak Kılıcı’nı Elric Destanı olarak gösteren kapaklar da görmüştüm internette. Çeviri hakkındaki yorumunuz için de ayrıca teşekkürler.
E-ptt AVM,Pegasus mağazası alışverişim sorunsuz geldi.Pegasus n11 mağazası ile aynı indirim oranına sahip ve kargo ücreti daha düşük tek kitap alacaklara tavsiye ederim siteyi.
Nasreddin Hoca kitabı evet araştırma ama aynı zaman da fıkralarda var. Bazı fıkraların dili biraz ağır ama kitap çok güzel. Uzun zamandır almayı planlıyordum, bir türlü sıra gelmemişti.
Ben fıkraları bir hevesle ilk çıktığı zamanlarda almıştım, hala okuyamadım kaldı öyle. Okursan inceleme yazarsan sevinirim. Belki bende motive olur okumaya başlarım
Ben geçen yıl bir arkadaşım aldığında onda görüp biraz okumuştum, Nasrettin Hoca fıkraları ile ilgili çok geniş bir inceleme, hatta 1001 gece masalları içine dahil edilmiş fıkraları olduğunu okumuştum. Kitabı okuduğumda yorumlamaya çalışırım.
Moorcock’un bu Elric, Hawkmoon ve Corum "multiverse"ü çok karışık. Yakın zamana kadar sürekli Moorcock da sıralamalarını değiştirip duruyordu. Kitaplar çoğunlukla kısa birkaç hikayenin bir araya gelmesi formatında. Her 10 yılda bir farklı farklı isimlerle toplu hikayeler şeklinde tekrar basılıyor.
Zamanında Altıkırkbeşin bastığı 6 kitaplık Elric serisi 77-78’de yayınlanmış bir toplu seriden
Elric of Melniboné - Melnibone’lu Elric(Altıkırkbeş)
The Sailor on the Seas of Fate - Kader Denizlerindeki Denizci(Altıkırkbeş)
The Weird of the White Wolf - Beyaz Kurt’un Kaderi(Altıkırkbeş)
The Vanishing Tower - Kaybolan Kule(Altıkırkbeş)
The Bane of the Black Sword - Kara Kılıç’ın Laneti(Altıkırkbeş)
Stormbringer - Fırtına Yaratan(Altıkırkbeş)
En güncel ve toplu hâli ve ithakinin de bastığı 2008 yılında Del Rey’in Chronicles of the Last Emperor of Melniboné adıyla yayınladığı;
Elric: The Stealer of Souls
Elric: To Rescue Tanelorn
Elric: The Sleeping Sorceress
Elric: Duke Elric
Elric: In the Dream Realms
Elric: Swords and Roses
2013 yılında Gollanz da böyle bir şey yaptı kendilerine göre tekrar düzenleyip
Elric of Melniboné and Other Stories
Elric: The Fortress of the Pearl
Elric: The Sailor on the Seas of Fate
Elric: The Sleeping Sorceress
Elric: The Revenge of the Rose
Elric: Stormbringer
Elric: The Moonbeam Roads
Gollanz ve Del Rey’inki aslında aşağı yukarı aynı şey, birkaç yıl sonra Gollanz versiyonunu da birileri çevirip Türkiye’de satışa çıkarsa almanıza gerek yok o yüzden. Birkaç kısa hikaye fark eder belki ama senelerdir sürekli toplayıp toplayıp bir eksik bir fazla satıp durdurlar insanlara. Reddit’te falan da şikayetçi olan çok kişi var aynı şeye defalarca para verdikleri için, en son güncel versiyonu alıp sonra bir daha almamak, unutmak en mantıklısı.
Hawkmoon’u anlatan hikayeler ise bunlar;
The Jewel in the Skull - Kafatasındaki Mücevher(Altıkırkbeş)
The Mad God’s Amulet - Çılgın Tanrı’nın Tılsımı(Altıkırkbeş)
The Sword of the Dawn - Şafak Kılıcı(Altıkırkbeş)
The Runestaff - Rünlü Asa(Altıkırkbeş)
Count Brass (bizde basılmadı)
The Champion of Garathorm (bizde basılmadı)
The Quest for Tanelorn (bizde basılmadı)
Boyut farkı olduğunu ben yazmıştım. Fakat durumu anladım. Sizdeki ilk kitap kırmızı kapaklı ve sanırım ilk basım olduğu için 13,5x19,5 boyuta sahip.
Bendeki ilk kitap ise üçüncü baskı, ön kapak beyaz ve 13,5x21 cm boyuta sahip. İkinci kitap da 19,5 cm. Fark burdan kaynaklanıyor sanırım. Bu arada, sizdeki ilk kitabın boyutunu ölçebilir misiniz, 19,5 cm mi?
Yani Elric şu anki haliyle tamam, birkaç sene sonra başka bir yayınevinden yine seri görürsek en fazla bir iki kısa hikaye fazla ya da az olur o kadar. Hawkmoon için de normalde 7 kitaplık bir seri Altıkırkbeş ilk dördünü basmıştı gerisi çıkmadı diye biliyorum. Bulursanız uyguna alabilirsiniz belki bu vakitten sonra Türkiye’de başka eski dönem fantastik eseri basacaklarını sanmıyorum. Ha olur da basarlarsa Hawkmoon için de toplu edisyonlar var 1-4 ve 5-7 şeklinde. O basılırsa iki kitapçık daha alırız o zaman.