Bir benzeri kurgu içerisinde yapılmış. Gerçi hikâye de en heyacanlı yerinde kaldı. @Agape 'nin kitapları benden saklanmak için şekil değiştirip agaç olmuşlar. Kurgu içerisinde bile benim için kitaplardan uzak tutulmam yönünde algı yapılmış.
Yani aynen. Üstüme iyilik sağlık nasıl suçlandık öyle durduk yere
Son kargom da geldiğinde bu yılı başka alışveriş yapmadan kapatacağım.
Nil’in kitabını migrosta 9.90a görünce merak edip aldım. Kendisine çocukluğumda ciddi bir aşkım vardı. Hatta ismimin özgüre dönmesinde bir payı da vardır. Bu kitapların arasında garip dursa da yapcak bir şey yok.
Erol Mütercimler-Fikrimizin rehberi
Lord kinross-Atatürk
İlber Ortaylı-Atatürk
Yılmaz Özdil-Mustafa kemal
Şevket Süreyya Aydemir-Tek adam
Yukarıda yazdıklarımdan 2 veya 3 tanesini almak istiyorum hepsini şu sıralar alamam. Daha önce okumuş olanlar var ise en sağlam ve doğru olanlar hangileri acaba ? Bilgilendirirseniz sevinirim.
Yılmaz Özdil’in kitabı ne bir tarih, ne de bir araştırma kitabı. Kitabın kaynakçası dahi yok. Mustafa Kemal Atatürk’ü ilber hocadan okumanızı tavsiye ediyorum. Hatta imkanınız varsa (her ne kadar objektif olmayan bir tavır ve hasmane ifadeler yer alsa da, Atatürk’ten ne derece etkilendikleri ve korktuklarını anlamak için) H.C. Armstrong’un Bozkurt kitabını okumanızı tavsiye ediyorum.
Açıkçası sormak istemedim ama Atatürk için “ne okunması gerekir ne okunur” bilmiyorum eğer tecrübeli/konuya hakim arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.İlber Ortaylı nın kitabını alıcam o halde.Ek olarak başka neler okusam yararlı olur
Çok tecrübeli olduğumu düşünmüyorum ancak okuduğum kitaplar arasında “Falih Rıfkı Atay – ÇANKAYA” ilk önereceğim kitap olurdu.
Şuradan inceleyebilirsiniz.
Şevket Süreyya’yı zaten listenizde gördüm. Onu da okuyabilirsiniz. Açıkcası iki yazar da hem Osmanlı’yı hem Cumhuriyet’i görmüş yazarlar.Bunların dışında Armstrong’un Bozkurt’u Atatürk yaşarken kaleme alınmış ilk biyografisidir. Hatta meclis kitabı ülkede yasaklamış, sonrasında Atatürk konuya müdahil olarak yanlış yerleri düzeltelim yayınlansın diyerek ekleme yaptırarak yayınlatmıştır.
Bu konuda seçim yapmak gerekiyorsa, tüm kitaplara kaynak teşkil eden Şevket Süreyya Aydemir - Tek Adam okumak daha doğru olur.
Hatta diğer üçlemeler Enver Paşa ve İkinci Adam, bunların dışında tekli kitaplar Suyu Arayan Adam ve Menderes’in dramı kitaplarını da okuyarak yakın tarihimiz için yazılmış en temel kitaplar serisini okumuş olursunuz.
Yazdığınız kitapların hepsi bütün içerisinde değerli ve okunabilir kitaplardan. Bunlar dışında Atatürk’ün yaşam öyküsü dışında kendi yazdıklarını okumak için öncelikle Nutuk okunmalı ve Kaynak Yayınlarının belki ATABE’ ler fazla gelebilir ama Atatürk’ün kaleminden kitap serileri de okunmalı.
İlber Ortaylı’nın kitabı giriş seviyesi bir kitap. (İlber Ortaylı’nın uzmanlık alanı haricinde yazdığı kitaplar derin bilgiden ziyade yüzeysel ve giriş seviyesi oluyor. )
Andrew Mango - Atatürk / Modern Türkiye’nin Kurucusu
Lord Kinross - Atatürk / Bir Milletin Yeniden Doğuşu
Şevket Süreyya Aydemir - Tek adam
Rıfkı Atay - Çankaya
Ve tabii ki Nutuk, bence onu en iyi anlatan kitaplar bunlar.
Hocam iş bankasının bu biyografi serisinde eksik kitapları bende arıyorum da Kant, Nietzsche, Locke eksik (tolkien’i saymıyorum bile). Nereden ve kaça aldınız öğrenebilir miyim?
Atatürk hakkında bir çok kitap okumuşumdur. Ama şahsen en keyif aldığım kütüphanecisi Nuri Ulusu’nun hatıraları olan Atatürk’ün Yanı Başında kitabıydı. Uzun yıllar gerçekten yanı başında çankaya köşkünde yaşayan birinin ağzından samimi şekilde okumak çok hoşuma gitmişti. Erol Mütercimlerin kitabı oldukça hacimli hepsini okumadım ama baya emek verilmiş olduğu belliydi ve o da güzeldi. Son olarak Sinan Meydan’ın Aklı Kemal serisini önerebilirim. Beş cilt ayrı ve tek cilt halinde baskıları var. Bilmediğim ve vay be dediğim çok projelerini öğrenmiştim.
Ufak kitapçılara girip çıktığım zamanlarda biyografi kitapları varsa fotoğraflarını çekiyorum. Sonradan nerede ne vardı bakıp alıyorum. Saydıklarınızdan Tolkien çoğu yerde bulabilirsiniz. İş Bankası kitabevlerinde var.
John Locke,Kant, Niçe baskıları ne yazık ki sağda solda aramanıza bağlı. Ben bu aldıklarım dışında görmedim bir yerde.
Benim için bunları toplamak, aramak bir eğlence. Seviyorum.
Fotoğraf çekip hatırlama işi iyiymiş aslında. Aslında arada forumda paylaşsan mı aceba ? Özellikle İthaki ve yayınları bulunmayan kitapların raflarını vs. Misal bana altın pusula serisini bulsan havale yapıp almanı ister sana da bir kitap hediye ederdim
Öyle her yerini çekmiyorum yahu özel aradığın serileri msjla at bana benim aklımda olsun illa bulurum.
Ben de bu sıralamaya birebir katılıyorum. İlber Ortaylı’nın kitabı benim için büyük hayal kırıklığı olmuştu. Ulaşabildiğim (baskısı olan ya da ikinci el bulabildiğim) Atatürk biyografilerini okurum, İpek Çalışlar ve İlber Ortaylı’nın yazdıklarını çok zayıf buldum. Mango, Kinross ve Aydemir gerçekten çok başarılı.Şerafettin Turan’ın Kendine Özgü Bir Yaşam ve Kişilik Mustafa Kemal Atatürk kitabını da öneririm.
Sonunda gaiman’ı tamamladık. Stardust ve GoodOmens ingilizce ama olsun. Napalım Ithakinin çıkaracağı yok, bu kitap 3. Baskı yapmış mesela. Şu sözleşmeler ayarlansın artık
Kasım ayının ilk siparişleri, oathbringer 1 hafta beklemek zorunda okunmak için, umarım erken gelmemiştir