Enflasyon varken tl borçlanmak süper bir olaymış. Gençler olarak biz akıl edemedik belki ama ytd ibaresiyle büyüklerimiz tavsiye etseydi keşke. Kitabı geçtim ev kredisi almış olsam birkaç sene önce kira niyetine ödenirmiş şu an sanırım.
2012’de ev almıştım, kredi taksidi 1100 TL idi (sattım sonradan). Şu anda kiram 2500 TL (bu kira piyasaya göre düşük, karşı komşum 3500 veriyor).
Alabildiğin her şey kar. Kasım’da araba almıştım, o şu an 2x mesela.
İş Bankası ciltli modern almıştım, onlar da 2x’teler.
Örnekler çoğaltılabilir. ![]()
Bu biraz iyimser bir hesaplama gibi geldi bana. Şu an bile Zaman Çarkı’nın etiket fiyatları karton 2 bin ciltli 4 bine yakın çünkü. ![]()
Benim kafam hep %50’ye gidiyor. Etiket düşünürsek 8-10 bin TL civarı olur.
Herkesi geren, kimsenin kabul edemediği durum bu aslında. Bizim odağımız kitap olduğu için tartışmanın objesi o. Ama @Vordue 'nun dediği gibi elinde fiyat etiketi tutanın yaptığı bu.
Üretim enflasyonunu ben altı ay idare ettim şimdi top sende diyorlar, tüketici her şeyin fiyatı artarsa ne anladım ben bu zamdan diye altı ay sonra yine zam istiyor, oldu mu sana kısır döngü. Olmadı. Çünkü sürekliliği yok. Evren değil ki sonsuzluğa doğru genişlesin. Bi yerde çarpıcaz duvara da hayırlısı bakalım.
Böyle giderse zaten 3.kitap bilemedin 4.kitapla final olur.
İşe girince 3-4 yıl sonrasının bilmem x miktarı sana fazla gelmeyecektir. Şimdi para kazanmadığın için erişilmez geliyordur sana ama göreceksin ki hiçte korktuğun gibi değilmiş. ![]()
Bunun için önce mezun olmam lazım… (3 ders sınavları beni bekle.)
Sonra işe gireyim de herkese benden bir kitap dermişim. ![]()
Artık bankalar da zorluk çıkarıyor sanırım. Çok değil geçen Mart’a kadar kredi çekip aldığın herhangi bir şey karındı, ev, araba, bilgisayar. Parayı koruma yolları ne kadar verimli bilemem ama şu sıralar parayı korumanın yolu harcamak.
Shadesmar’a geçen Parlayan Şövalyelerin ellerindeki vakit geçtikçe azalan Fırtınaışıklarını saklamak yerine ticari eşyalara dönüştürmesi gibi, değeri azalan parayı bir şekilde eşyaya dönüştürmek gerek.
Geçen hafta salıdan itibaren kamu bankaları konut kredisine 500bin üst limit koydu mesala. Vakıfbank’ın üst limiti 150bin.
Kimin karısıydi ne biçim konuşuyorsunuz beyefendi siz ![]()
![]()
Valla ben olaya çok basit şekilde bakıyorum; kitap aldığımda onlar kar edecek mi? Edecek. O zaman ben yokum. Yeterince sömürdüler zaten.
Katılıyorum, Ketebe’den kitap almam. Ama özellikle prefix-d&r-idefix tekelinden uzak durmaya çalışıyorum. Maalesef zor, çoğu zaman da d&r’dan almak zorunda kalıyorum.
Bu durumda da sevmediğim kişiler para kazanmasın diye kendimi kaliteli kitaplardan mahrum bırakmış oluyorum. Onları cezalandırmak için kendimi de cezalandırmış oluyorum. Bu bana çok mantıklı gelmiyor. Mesela Alfa yayın grubunun sahibi de AKP milletvekili diye hatırlıyorum. O zaman Alfa ve Everest’ten de kitap almamak lazım. Sel de korsan kitap basıyordu, onlardan da almayalım. Böyle gidersek piyasadaki çoğu yayınevinden kitap alamıyoruz. Para kazanmasın istediğimiz kişiler daha az para kazanıyor ama biz de bir sürü çok iyi kitaptan mahrum kalmış oluyoruz. Ben Ketebe’yi sevmediğim için Ketebe’nin sahipleri ile çok zıt görüşlere sahip olan Ülkü Tamer’i okuyamayacak mıyım? Veya kendimi Cengiz Aytmatov gibi bir yazardan mahrum mu bırakmalıyım? Bana çok mantıklı gelmiyor.
Kara propaganda yapıp halkı zehirleyen Yeni Şafak grubunu ait Ketebe , diğer nedenden Alfa, yine zehirleme amacıyla var olan birkaç yayınevinin kitabını evime almıyorum ve çevremdekilere de aldırmıyorum.
Siyasi duruşunu beğenmediğim kodamanların ürünlerini ve mağazalarını da kullanmıyorum.
Yaşasın …!!!
Siz de haklısınız tabii, bunun sonu yok. Bezos lanet herifin teki, Sezen Aksu YAE’ci, ıslak hamburgerci ile dondurmacı AKP’li, Bukowski pedofil hikaye yazmış vs. derken elde birşey kalmayacak.
Yine de ben aşırı gıcık olduğum yerlere / kişilere para kazandırmaktan hoşlanmıyorum. Herkesi eleyemesem de bazılarına da hakikaten gönlüm elvermiyor.
Misal Peyami Safa’yı, Tan gazete baskınını öven yazılarını, Aziz Nesin’i hedef göstermelerini filan okuduktan beri açıp okuyamıyorum. Yazılarına bakarsanız, kendi zamanının Cem Küçük’ü…
Prefix - D&R - İdefix’ten uzak durmam sahiplerinin siyasi görüşlerinden bağımsız olarak, aşırı tekelleşmeleri. Bazı şehirlerde D&R dışında kitapçı yok neredeyse. D&R’larda bazı yayınevleri yer bulamıyor vs.
Ketebe’den de mümkün mertebe kitap almam. Sübjektif kararkar tabii bunlar; herkesin algısı farklı…
Değilim.
Memlekette stressiz yaşamanın yolu yok maalesef. Kodamanın biri personellerin tazminatlarını vermeden kovuyor… Hayatta mağazalarını kullanmam ve etrafımdakilere de kullandırtmam!
Arkadaşlarımla beraber siparişle zeytin aldığımız ufak bir marka vardı. Sahibinin yerel kanallarda ve sosyal medyada kara propaganda yaptığını farkettim ve topluca alışverişi bıraktık. Mail attım ve durumu izah ettim, alışverişi kesmeyelim size özel indirim yapalım diye maille geri döndü…
Ufakta olsa bir ses olmak güzel bir şey…
Bireyselliği bir noktada bırakmak gerek düşünüyorum, evet benim de almak istediğim kitaplar vardı ama artık mahrum kalsam da olur kafasındayım. Ha başka dillerde çeviri, ebook veya sahaf alternatifleri de var, yani tam anlamıyla mahrum kalmıyorsun da. Bir de Yeni Şafak’tan bahsediyoruz, haksız hedeflerle birçok insanın canını yıkan. Benim onlara kinim çok başka boyutta. Ki zaten mesele onlar ya da bunlar değil, çiğ bir yayın grubuna para vermek istemiyorum; bu da benim kişisel duruşumdur.
Bu biraz İbrahim’in ateşine su taşıyan karınca meselesi. Ama dünyanın şu haliyle her türlü şeyi boykot etmekle sonuçlanır. Çok laf yalansız çok mal haramsız olmaz diyorlar ya, eli temiz kimse yok ki neredeyse.
Şu dönemde söz sahibi olmak için güç sahibi olmak lazım. Karşınızda o gücü elde etmek için her türlü alçalabilen insanlar var. Rekabete ortak olmak için habitata uymak ya da habitattan silinmek durumunda kalıyorsunuz.
İyi dediğimiz şeyler coğunlukla kötülüğü henüz ifşa edilmemiş şeyler oluyor. Yani bir insan hem doğruluğun deteklifliğini yapıp hem de hayatına odaklanıp yaşaycak kadar zamana sahip değil. Çünkü bu pislik ayıklamakla bitecek gibi değil.
@SJack sen benden sorumlu denetmen değil misin bu mesajı niye taşımadın xd
Bu gönderi nereden çıktı yahu? En iyisi silelim.