Tehlikeli Görüler - Harlan Ellison Okuma Etkinliği

Herkese merhaba, öncelikle hepimize iyi bir yıl diliyorum. Umarım 2025 bizlere sağlık, mutluluk, huzur, para ve bolca kitap getirir :slight_smile:

Bu ayın okuma etkinliği kitabı Tehlikeli Görüler olmuştu. Etkinliğe herkesi bekleriz :smiling_face:

Tehlikeli Görüler

Arka Kapak Yazısı:

Bilimkurgu Klasikleri’nin heyecanla beklenen 100. kitabı!
“Bu kitaptaki öyküler bilimkurgu geleneklerine bir meydan okuma niteliğinde. Tehlikeli Görüler bilimkurgudaki en cesur eser belki de.” —Ursula K. Le Guin
“Tehlikeli Görüler, bilimkurguyu değiştiren, türün inanılmaz çeşitliliğini ve derinliğini ortaya seren, dönüm noktası niteliğinde bir antoloji.” —George R. R. Martin
“ELİNİZDE TUTTUĞUNUZ BİR KİTAPTAN DAHA FAZLASI. EĞER ŞANSLIYSAK, BİR DEVRİM BU.”
60’lı yıllar… Bilimkurgu edebiyatının yıllardır “lazer tabancalı adamların metal sutyenli kızları kurtardıkları” kitaplarla dolup taştığı, tehlikeli görülen öykülerin ve romanların çok zor yayıncı bulabildiği vakitler. Genç Harlan Ellison bir şeylerin değişmesi gerektiğinin farkında, bazı kapıları tek tek çalıyor ve şu soruyu soruyor: “Eğer tutuklanma ya da sansüre uğrama korkun olmasaydı nasıl bir bilimkurgu öyküsü yazardın?”
İşte bilimkurgunun gidişatını değiştiren Tehlikeli Görüler bu soruyla yola çıkıyor. Kitap yayımlanmadan bir süre önce ise köşe yazarları Ellison’ın “tehlikeli” kitabına öykü gönderen yazarların kariyerinin biteceğini yazmaktan geri durmuyor. Sonuç: Yeni Dalga Bilimkurgu; geleneksel olana meydan okuyan ve okurları oraya varana kadar gitmeleri gerektiğini bilmedikleri yerlere götüren çığır açıcı hikâyeler.
Asimov’un önsözde dediği gibi: “Burada türün en cesur ve deneysel hâlini bulacaksınız… kışkırtılmanız ve etkilenmeniz dileğiyle!”
Yazarlar:
Lester del Rey, Robert Silverberg, Frederik Pohl, Philip José Farmer, Miriam Allen deFord, Robert Bloch, Harlan Ellison, Brian W. Aldiss, Howard Rodman, Philip K. Dick, Larry Niven, Fritz Leiber, Joe L. Hensley, Poul Anderson, David R. Bunch, James Cross, Carol Emshwiller, Damon Knight, Theodore Sturgeon, Larry Eisenberg, Henry Slesar, Sonya Dorman, John Sladek, Jonathan Brand, Kris Neville, R. A. Lafferty, J. G. Ballard, John Brunner, Keith Laumer, Norman Spinrad, Roger Zelazny, Samuel R. Delany
Tehlikeli Görüler, bilimkurgunun devrimi.

5 Beğeni

Karışık duygular besliyorum kitaba karşı, etkinlik olmasa Mariana’dan derin olduğu rivayet edilen “bi ara okurum” çukurumda beklerdi. :slight_smile:

4 Beğeni

Etkinlikler o yönden de çok iyi oluyor, bir şekilde okutturuyor etkinlik olunca. Şubat ayı etkinlik kitabı belirlememiz gerek ama nasıl yapacağız hayırlısı bakalım.

Fikirlerinizi aşağıdaki konuda belirtmeyi unutmayın :slight_smile:

2 Beğeni

Harika bir benzetme. İzninizle bunu sohbetlerimde kullanmak istiyorum.

3 Beğeni

Etkinlik kitabı belirlemek zor olabiliyor. İlk önce kendin okumak istediğin bir kitap mı olmalı yoksa forumca kalabalık olarak okunma olasılığı olan bir kitap mı olmalı bunu seçmelisin. 2. adımda ilk sorunun yanıtına bağlı olarak 2 ya da 3 aday belirleyip onlar arasından anketle ya da sorarak nihai adayı belirleyebilirsin. Böyle anlatınca biraz komik geliyor ama benim kafamda süreç böyle işliyor.

@periyodiknesriyat Teveccühünüz Bülent hocam. :blush:

3 Beğeni

İsteyen aklındaki kitabı yazsın, anketle seçelim diyorum ben.

1 Beğeni

Çok demokratik olsa da tecrübelerimiz yukarıda yazdıklarımın en iyi sonuç veren yöntem olduğunu gösterdi bize. :slight_smile: Elbette sen bilirsin.

1 Beğeni

Selamlar, ben de okumak istediğim ama bir türlü okuyamadığım/okuyamayacağımı bildiğim kitapları etkinliklerde görünce çok mutlu oluyorum. Bu kitap da tam olarak onlardan biri. :slight_smile:

BKM’den siparişimi verdim, bir aksilik olmazsa ve BKM kitabı yetiştirebilirse (hayırlısı…) ben de katılacağım. :slight_smile:

4 Beğeni

Valla aklımdaki şöyle; atıyorum ankete 4 -5 kitap koyduk o ay kazananı. Diğer ay o seçilmeyen 3 - 4 kitabın oylamasını yapar, o kitaplardan birini seçeriz. Aslında anketteki bütün kitapları okumuş olacağız gibi bir şey aklımdaki. Yok böyle olmaz denirse dediğin gibi her ay yeni anket oylaması yapacağız.

1 Beğeni

kilitli oda muammalarını çok gördüm forumda. bir etkinlik güzel olabilir

2 Beğeni

Ankete eklerim :slight_smile:

Ben bi ara başlayacaktım foruma da attıydım bunu okuyacağım diye ama elime alamadım, erteledim hep, başka kitaplar girdi araya. Etkinliği güzel olur gibi.

3 Beğeni

Bu konu dağılmasın.

Eğer aklınıza fikir, öneri gelirse buradan yazın :slight_smile:

1 Beğeni

BKM’nin günahını aldım, vallahi 24 saat olmadan siparişimi çat diye elime tutuşturdular. :sweat_smile:

3 Beğeni

717 sayfa kitabın 513 sayfası öykülerden oluşuyor kalanı önsöz ve sonsözlere ait.

Kitap hakkındaki görüşlerimizi sayfa numarası yanında hakkında yazacağımız öykü ismini de yazarak yapsak nasıl olur?

Akşam Duası/ sayfa 50
İlk öyküyü (elbette önsözleri de) okuyarak kitaba başladım az önce. Bu öykünün ters köşesini aynı konuda yazılmış başka bir kitapta okuduğum için yemedim ama 6 sayfada çok şey anlatan öykülerden biri olduğu için öyküyü sevdim.

6 Beğeni

Büyük ihtimalle herkes öykü öykü yorum yapacak. Benim önerim de okunan öyküleri tek tek okuduğumuzda puanlamamamız.

1 Beğeni

Aynen öykü öykü yorum yapar ve kitap bitince genel puanımızı veririz.

1 Beğeni

Ahmet kitabı bitirip toplu yorumlamamızı önerdi diye anladım ben. Çok öyku varsa karmaşa olmaması açısından daha iyi olabilir bence de.

1 Beğeni

Valla bana fark etmez. Nasıl derseniz uyarım.

1 Beğeni

Hayır. Öykü öykü yorumlayalım diyorum ben. Ve puanlamayı da öykü öykü yapalım.

2 Beğeni

Format bu olsun öyleyse. :+1:

1 Beğeni