Google kendi AI modelini arama motoru içine aktarmada geride kaldı. Ben bir konu arattığım perplexity.ai kullanıyorum. En azından tüm makaleler ve bilgileri tarayıp hem referansları ile birlikte hem de özetini sunuyor. Görsel olarak çok yeterli bulmadım sadece.
Sizin internetinizde de bir yavaşlık var mı yoksa sadece bana özgü bir şey mi? Sık ziyaret ettiğim yerli siteler -Kayıp Rıhtım da dahil - yavaş açılıyor. Yabancı sitelerde sorun yaşamıyorum. Geçenlerde Cloudflare ile ilgili bir sorun olmuştu, o devam mı ediyor?
Keşke kullanabilsem ama tüm kontrolün bana bırakıldığı not alma uygulamalarını kullanamıyorum. Notion da aynı şekilde, hazır şablonlar sunulsa da kayboluyorum. Obsidian’da da hepten yok olmuştum. Yıllarca araştırdım ama maalesef istemeyerek Google Keep’e kaldım.
Çok uzun yıllar OneNote kullandım; bir iki sene önce ne var ne yok toplayıp Joplin’e taşındım.
Joplin’de Markdown ve eklenti desteği var; uygulama açık kaynağı ve uçtan uca şifrelemeyi de destekliyor. Joplin’in en güzel taraflarından birisi de isteyenin kendi sunucusuna kurabilmesi.
Ben geçiş yaparken OneNote defter ve notları içe aktarmayı desteklemiyordu, Evernote’u araya koyarak aktarmıştım ama artık destekliyormuş galiba.
Joplin’in PC ve Android senkronizasyonu konusunda şu ana dek bir sıkıntı yaşamadım.
Notion saçma bir şekilde uğraştırıcı ve yorucu. Keep ise kısa süreli notlar için iyi ama etiket dışında dosyalama yapılamaması bence en zayıf tarafı.
Kısacası bence Joplin en tercih edilesi not alma , arşivleme uygulaması.
Buradaki kütüphaneyi çok seviyorum, ancak bu büyük PDF dosyalarını mobil ekranda okumak genellikle bir kabus oluyor. Bu PDF dosyalarını özellikle mobil cihazlar için temiz, dikey bir okuma formatına “dilimleyen”, üzerinde çalıştığım ücretsiz, tarayıcı tabanlı bir aracı paylaşmak istedim.
Bu alt foruma nasıl yardımcı oluyor:
Yazılım yüklemeye gerek yok: Tamamen tarayıcınızın belleğinde çalışan bir PWA’dır.
Önce Gizlilik: İstemci tarafında gerçekleştiği için, okuduğunuz kitaplar cihazınızda kalır ve asla bir sunucuya ulaşmaz.
Çevrimdışı Okuma: Bir kitap “dilimlendiğinde”, veri kullanmadan her yerde okuyabilirsiniz.
Ben, bu kitaplara mobil cihazlardan daha kolay erişim sağlamayı amaçlayan bağımsız bir geliştiriciyim. Denerseniz, burada bulunan farklı kitap düzenlerini nasıl ele aldığını öğrenmek isterim.
Esenlikler, yıllardır Linux ve açık kaynak ekosisteminin içinde biri olarak not uygulamaları benim için hep “araç”tan ziyade günlük düşünce ve üretim alanı oldu. Bu süreçte appflowy, logseq, standard notes, notesnook, zim, affine, simplenote, trilium notes, cherrytree, vnote, crossnote, fluster gibi pek çok çözümü hem masaüstünde hem de farklı sistemlerde denedim. Kimisi felsefe olarak çok güçlüydü ama pratikte yorucuydu, kimisi sade ve hızlıydı ama uzun vadede dağınıklık hissi verdi. Obsidian ve joplin gibi popüler çözümler ise teknik olarak iyi olsalar da benim kullanım alışkanlıklarımda ya fazla “kendin kur kendin yaşa” tarafında kaldılar ya da senkronizasyon ve günlük akışta ekstra efor istediler.
Son bir yıldır ise aktif olarak notesnook kullanıyorum ve açık söyleyeyim, uzun zamandır ilk defa “not alırken uygulamayı düşünmediğim” bir noktadayım. Açık kaynak olması, uçtan uca şifreleme sunması, platformlar arası senkronun sorunsuz çalışması ve Notion benzeri bir düzeni karmaşıklaştırmadan sunması benim için belirleyici oldu. Bugüne kadar ciddi bir sorun yaşamadım, performans olarak da beklentimin üstünde. Herkese tek doğru budur demek zor ama açık kaynak, gizlilik ve sürdürülebilirlik gibi kriterleri önemsiyorsanız Notesnook’un en azından ciddi bir şansı hak ettiğini düşünüyorum.
Google’ın kullanımdan kaldırdığı hizmet ve uygulamalarının mezarlığı.
Bunun mesela bir de Microsoft tarafı da var, en son Microsoft Lens kapatılacak duyurusu yaptılar.
Beni galiba en çok kızdıran İnbox’u kapatmaları olmuştu, (İnbox ekibinden ayrılanlar Shortwave yaptılar, onunla idare ediyoruz ama bir Google inbox değil )
Bu sene itibariyle Gmailify - POP kapatmaları da yeterince can sıkıcı oldu.
Google’ın kapattığı uygulamaların listesini yapmışlar aşağıdaki sitede.
Samsung Galaxy Tab S11 Ultra alınır mı arkadaşlar? Mimari projeyi şantiyede görüntülemek, resim eskiz çizimi yapmak, KPSS videosu izlemek için uzun süre kullanabileceğim bir cihaz olsun istiyorum.
Tablet olarak Apple şaşmayın derim ancak bütçeniz ve kullandığınız ekipmanlarda önemli. S11 ultra modeli fazlasıyla işinizi görecektir ama uzun süreli kullanımda ne olur bilemem. Güncelleme ve yazılım desteği de 7 yılmış.
Bu arada Samsung sepette kampanyalı satışı var. Bütçe sıkıntı değilse 1tb fiyatı iyi gibi.
Apple’ı işletim sistemi sebebiyle kullanamıyorum. Android ve windows biz teknik çalışanlar için en stabil yazılım bence. Androidde dwg görüntülemek daha kolay. O yüzden Android’e kaçıyorum. Normal ofis çalışanı olsaydım tercih ederdim Ipad’i. Samsung’u güncelleme sebebi ile alacağım sanki.
Bende bir süredir bu programı kullanıyorum. Ofis programlarına artık para vermek bana pek mantıklı bir şey gibi gelmiyor. Bu tür programlarda normal kullanıcıların gerekliliğini karşılıyor.